icon

Nezaplatili mi za doučovanie. Aký postup zvoliť?

Dnes o 06:41

Asi rok som pripravovala jedneho chlapca na strednu skolu, trebalo tam chemiu na prijimacky. Na zaciatku bolo vsetko v poriadku, daval mi peniaze dopredu a evidovali sme to do tabulky. Po case tabulku prestal nosit a prestal nosit aj peniaze. Nazbieralo sa niekolko hodin, potom som mu povedala ze treba uz zaplatit no napriek tomu prisiel na dalsie hodiny bez penazi, ze zabudol a ze potom. Ano viem, mala som ho asi vyhodit a poslat po peniaze ale verila som mu, kedze na zaciatku mi nemal problem dat peniaze aj na niekolko hodin dopredu. Potom sa na 3 mesiace odmlcal, ohladom penazi som mu pisala viac krat, na co mi napisal len tolko, ze teraz doucovanie nepotrebuje a potom sa ozve. Potom sa ozval, ze chce zase chodit no zase prisiel bez penazi a doniesol len tabulku aby sme vyratali, kolko vlastne ma dokopy zaplatit. Posledna hodina bola asi pred mesiacom, opat sa neozyva. Moje spravy mu dochadzaju, ani si ich neotvara. Pride mi to neskutocne drze, uz aj to ako sa zachoval pred tym, ze na moju ziadost o zaplatenie reagoval tak ze teraz nepotrebuje a ozve sa potom. Premyslam, ze by som mu napisala spravu, ze ak neodpise a nezaplati mi sam, budem to riesit s jeho rodicmi. Myslite, ze to mam takto napisat?

Strana
z2
biba_18
Dnes o 06:43

to si mala už dávno riešiť s rodičmi…

simsalabim
Dnes o 06:45

Normalne sa ti cudujem, po prvom raze si ho mala otocit domov.

zuzanaete
Dnes o 06:46

Ries to aj s rodicmi. Mozno mlady aj dostal peniaze na doucko, ale minul ich inde.

anonym_c5cf6c
Dnes o 06:48

Treba hneď riešiť s rodičmi, možno dostával peniaze na doučovanie ale ich minul na svoje veci.
Mohla si dohodnúť že ti rodičia budú posielať na účet a nie jemu dávať do ruky.

ivik4
Dnes o 06:52

A ty mas 14 ked si to uz daaaaavno neriesila s rodicmi a este sa potrebujes v tom utvrdit ? Samozrejme !
Nie, s nim nie
Hlavne si nechaj spravy keby mlady tocil ze Ti peniaze dal

anonym_eb705f
Dnes o 06:53

Este tak 5x mu daj doucko a potom iste zaplati. Paneboze🤦‍♀️

autor
Dnes o 06:55
@ivik4

A ty mas 14 ked si to uz daaaaavno neriesila s rodicmi a este sa potrebujes v tom utvrdit ? Samozrejme !
Nie, s nim nie
Hlavne si nechaj spravy keby mlady tocil ze Ti peniaze dal

@ivik4 spravy su. Ze nema zaplatene a teda ak uz neplanuje prist, nech posle na ucet. Ziadna odpoved.

zuzana76
Dnes o 06:56

@anonym_autor mas ponaucenie, bohuzial kazdy si mysli, ze doucovat je nic, ze to ta nic nestoji, predpokladam, ze doucujes nacierno, cize nedostanes nic. Nemas ich ani kam udat. Mne sa ako mladej stalo to iste, paradoxne so sestrinou kamoskou, zila len s mamou, tak som to potom nechala tak, ale tiez mi dlzía niekolko hodin. Mas ponaucenie.

anonym_f6e0c0
Dnes o 06:59

Tabuľku si máš viesť ty a po prvej nezaplatenej hodine v spolupráci nepokračovať, dvoch maximálne, keď človek rozumne vysvetlí… ale 3 mesiace a potom ho ešte zobrať späť?… na toto mysli do budúcna… a teraz samozrejme napísať rovno rodičom

autor
Dnes o 07:05
@zuzana76

@anonym_autor mas ponaucenie, bohuzial kazdy si mysli, ze doucovat je nic, ze to ta nic nestoji, predpokladam, ze doucujes nacierno, cize nedostanes nic. Nemas ich ani kam udat. Mne sa ako mladej stalo to iste, paradoxne so sestrinou kamoskou, zila len s mamou, tak som to potom nechala tak, ale tiez mi dlzía niekolko hodin. Mas ponaucenie.

@zuzana76 ved prave, ze o nich viem ze financnu nudzu zjavne nemaju. Casto cestuju a veci tiez nemal najlacnejsie.

zuzana76
Dnes o 07:08
@anonym_autor

@zuzana76 ved prave, ze o nich viem ze financnu nudzu zjavne nemaju. Casto cestuju a veci tiez nemal najlacnejsie.

@anonym_autor a tabulku si ved ty, ako pisu vyssie

anonym_00496c
Dnes o 07:09

Uz s tym asi nic neurobis. Na buduce si nechaj platit vopred. Aj ked ludia idu niekam na kurz, najskor ho zaplatia a nie az na konci.

anonym_5d046a
Dnes o 07:09
@anonym_autor

@anonym_autor naozaj nerozumiem, ze si to uz davno neriesila s rodicmi. A este sa na to pytas... Samozrejme. A hlavne im prosim Ta nepisz dvihni telefon a ries ako dospela.

sense
Dnes o 07:12

Žiaľ moc s tým nenarobis. Ale máš poučenie do budúcna. Buď zaplatí pred hodinou alebo smola
Na druhej hodine ak by nezaplatil aj tu predchádzajúcu otočím dieťa vo dverách a dovi

minesasubu
Dnes o 07:15

za mňa tie peniaze minul
skusil to raz na teba vyšlo ptm dalši a dalši a už to išlo
hned by som pisala rodičom a poslala konverzaciu čo mate medzi sebou
sumu a čislo učtu že prosim o vyrovnanie dlhu
a nedoučovať bez platenia

oslo1
Dnes o 07:16

Syn chodi na gitaru. Dopredu platim za 10 hodiny, co je okolo £ 200. Ucitel by ho Bez zaplatenia nezobral. Syn tam chodi Sam.
Ucitel si vediet svoju tabulku.
Mne SA stalo nieco podobne, ked som Tu Bola prvyjrat ako aupair a privyrabala som si upratovanim. Poucila som sa.

siska53
Dnes o 07:20

@anonym_autor Toto si mala hned riesit s rodicmi. Uz po prvej nezaplatenej hodine.

anonym_b1dca4
Dnes o 07:26

Normalne sa cudujem, ze si ho ucila bez zaplatenia.. aj po tej 3m pauze, akoby sa nic nestalo.. ty si odkial prisla?

svetlonos
Dnes o 07:41

@anonym_autor
Ty si normálne hlúpa. Sorateo si míňa ešte je aj drzý! Ducivala som nemčinu u nich doma. Čakala ma vždy káva a pri nej peniaze.
Prvá hodina nedonesie, slák to traf, zabudol aj ja zabúdam. Ale akonáhle by zabudol druhý krát, otočím ho domov a namiesto doucka by mal prechádzku domov aby mi tie peniaze doniesol. Samozrejme by som volala v Tom momente rodičom ako sa veci ma a že poprosím na 5 hodín dopredu zaplatiť. Pokial majú problém, v poriadku, doučovanie ukončím.
Mne sa raz tam stalo, že nemali presne, ja na výdavok a tak mi dali ďalšiu hodinu 2x zaplatené. Tam som aké vedela, že rodičia sú korektní.
Prestaň byť dobrá v takýchto prípadoch, dôveru hlavne v peniazoch si treba zaslúžiť.
Mne sa tiež stalo, že som vyššiu sumu neuhradila jednej kamoška. Neurobila som posledný klik, decká má vyrušilo. Neuvedomila som si to a keby sa mi ona neozve, vôbec by som neriešila. Ale ona presne vedela o čo ide, poznala má dobré a vedela, že neexistuje aby som jej nezaplatila. Aké tento mladý je hrozne vychcany.

mogaa
Dnes o 07:52

@anonym_autor čo čakáš? počuť že si húpa? no ak nezaplatil za 3 mesiace a ty ho stále učíš, tak asi ano....logicky ak niekto nezaplatí za 2-3 týždne tak prestávam učiť....to je presne ako keby si chodila do práce 3 mesiace a bez výplaty, asi by si to tiež netolerovala a neostávala tam.....

muchotrafka298
Dnes o 07:56

Mala si to davno s rodicmi riesit a zadarmo ho nedoucovat. On si zvykol, kedze evidentne doucujes na cierno, tak od neho tie peniaze nedostanes. Mas ponaucenie, ze zaplatit treba vopred, nie potom, inokedy. Nikto nerobi zadarmo.

marsmykkok
Dnes o 08:17

@anonym_autor určite volaj rodičom, sú dve možnosti, prvá že často takí čo majú peniaze nazvyš proste robia takéto že nevyplatia. Druhá pravdepodobnejšia že možno mu rodičia dali dopredu na viac hodín nech majú pokoj a on to minul, ktovie že či aj tie mesiace kedy nechodil rodičia neboli v tom, že chodí a možno mu na to dali aj peniaze.
A teda tu budú naštvaní aj na teba, lebo oni peniaze dali, syn nechodil a nevedeli o tom, ty si to s nimi neriešila a neviem či budú mať chuť doplatiť ti... Ktovie ak nechodil toľko či sa aj na školu dostal a či budú mať chuť platiť za niečo čo bolo zbytočné lebo nevedeli že tam skoro nechodí. Mala si to riešiť najpozdejšie po druhej hodine kedy nedoniesol s rodičmi.

anonym_ca743f
Dnes o 08:19

Hodina ma byt zaplatena vopred. Na druhej strane, bud rada, ze ta neudali za doucovanie na cierno.

martul
Dnes o 08:24

@anonym_autor mladému nič nepíš, rieš to hneď s rodičmi, ukáž im smsky a y ti verili, že peniaze nemáš, mladý ich podľa mňa minul a rodičia nič netušia

zuzana76
Dnes o 08:49
@anonym_ca743f

Hodina ma byt zaplatena vopred. Na druhej strane, bud rada, ze ta neudali za doucovanie na cierno.

@anonym_ca743f ked jej nezaplatili, tak ju nemali za co udat, ci za kamaratsku pomoc sa udava?

martul
Dnes o 08:56
@zuzana76

@anonym_ca743f ked jej nezaplatili, tak ju nemali za co udat, ci za kamaratsku pomoc sa udava?

@zuzana76 ona myslí čiernu prácu
Keď doucuje mala by mať živnosť

moonlight1210
Dnes o 08:58
@anonym_autor

@anonym_autor skus povedat preco to neriesis s rodicmi.

Preco tvrdohlavo trvas na tom, ze to budes riesit iba s nim? Ked vidis, ze to aj tak nikam nevedie?
Nemozes najprv pockat pol roka a konecne zacat riesit s rodicmi. Ako to bude vyzerat?

Po druhej nezaplatenej hodine by som si zohnala cislo na rodicov a zavolala im, ze preco poslu dieta bez penazi na doucovanie a ze cakam najprv chybajucu uhradu, potom budu dalsie hodiny. Cislo uctu ze im poslem do sms.

Za mna tiez chalan zistil, ze si v tomto dost naivna a doverciva. A ked sa mu to u teba prepieklo 2-3 krat, uz si peniaze rovno nechaval a tebe sa iba vyhovaral.
Myslim, ze sa na tebe dobre smial a smeje, ako si sa nechala oklamat.

Tak sa vzchop, kontaktuj rodicov a chalanovi napis, ze ak to neuhradi, urobis mu take meno, ze si pojde najblizsie doucko hladat o tri okresy dalej.

anonym_4d4bc7
Dnes o 09:04

Dufam že prijatú platbu registruješ v pokladnici a obratom vydávaš pokladničné bloky. Príjem dávaš do daňoveho priznania a odvádzaš daň z príjmu a následne zdravotnú a sociálku. Finančná správa sa to na to rada pozrie.

zuzana76
Dnes o 09:05
@martul

@zuzana76 ona myslí čiernu prácu
Keď doucuje mala by mať živnosť

@martul ja to viem, aj co mysli, malokto doucuje na zivnost, pokial to nema ako hlavnu pracovnu napln, ze sa zivi len tym (tam su ale ceny za hodinu dvojnasobne), pokial su to bezni ucitelia, nezazila som ani jedneho, co doucoval na zivnost, okrem toho, ak zakaznici nechcu platit sumy za hodinu ako 20 -30 eur, tak je nemyslitelne ucit na zivnost a pytat 8- 10 eur, cize to ovplyvni aj zakaznika

zuzana76
Dnes o 09:08

Tiez, ak mate pani na upratovanie, pochybujem, ze to ma ako zivnost, ale platite jej na hodinu na ruku.

Strana
z2