Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@simonka_kap presne tak .. to budeš riešiť neskôr
@simonka_kap v roku 2014 tieto výdavky nepotrebuješ, ale inak - do budúcna si takéto výdavky/zariadenie nehnuteľnosti/ môžeš uplatniť do výdavkov..
Ahojte...
Potrebovala by som poradit ako vypocitam kolko je nezdanitelna cast za manzelku...ja som cely rok poberala rodicovsky prispevok inak nemam ziadny prijem. Manzel zarobi tak 600 - 640e (neviem ci je tonpodstatne alebo nie 🙂 )
Nasla som na internete ze ak ma manzel zaklad dane do 35 000e co ma, tak si vie uplatnit 3803,,33e..to znamena, ze dostaneme tu sumu alebo este z tej sumy sa daco odratava...lebo to mi dojde dost vela penazi, ze by nam stat vratil 😀 ale tak potesilo by 🙂
DAKUJEM
@lulupunk
Daná suma je nezdaniteľnou čiastkou, o ktorú sa znižuje základ dane, nepredstavuje zníženie samotnej dane. Teda z nezdaniteľnej čiastky pri dani 19% ušetríte cca 722 eur. Samozrejme musí byť dostatočný daňový základ manžela, aby bolo možné celú nezdaniteľnú čiastku na manželku odpočítať.
Ahojte vete mi niekto poradiť? Som na plnom invalidnom dôchodku ktorý za rok je viac ako nezdanitelna cast na manželku to znamená, ze si ju manžel nemôže uplatniť. Alebo sa ID do toho nepočíta?
Dakujem 🙂
Vedel by niekto poradiť aj mne, prosím? Môže si manžel na mňa uplatniť daň, keď od januára do októbra som poberala rodičovský a od augusta do decembra som bola zamestnaná. Keď spočítam rodičák a príjem, je to viac ako nezdaniteľný základ.
@anina717 Nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela)
Ak si chce uplatniť daňovník úľavu na manžela/manželku (nie družku/druha), musí byť splnené:
manželia žijú v spoločnej domácnosti a
stará sa o vyživované dieťa (poberá materské alebo rodičovský príspevok) alebo
poberá peňažný príspevok na opatrovanie alebo
je v evidencii uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny alebo
je občan so zdravotným postihnutím (invalidný) alebo občan s ťažkým zdravotným postihnutím (s preukazom ZŤP)
Samozrejme sa posudzuje vlastný príjem manžela/manželky. Do vlastného príjmu sa nezapočítavajú štátne sociálne dávky (napr. rodičovský príspevok, príspevok pri narodení dieťaťa, prídavok na dieťa, vianočný príspevok dôchodcom a ďalšie). Od vlastného príjmu sa odpočíta povinné poistné zaplatené na sociálne a zdravotné poistenie. Nárok na odpočítateľnú položku vzniká len v mesiaci, na začiatku ktorého boli splnené podmienky nároku.
Nezdaniteľná časť základu dane na manžela/manželku sa určí nasledovne:
ak daňovník má základ dane rovnajúci sa alebo nižší 176,8-násobku platného životného minima (rok 2015 = 35 022,31 €), nezdaniteľná čiastka sa počíta ako rozdiel medzi sumou 3803,03 €, od ktorej sa odpočíta vlastný príjem manžela/manželky
ak daňovník má základ dane vyšší ako 176,8-násobok platného životného minima (35022,31 €), vtedy sa použije na výpočet vzorec 12 558,906 – (základ dane:4) – vlastný príjem manžela/manželky
ak má daňovník základ dane vyšší ako 50 235,63 €, v tom prípade už nemá nárok na odpočítateľnú čiastku na manžela/manželku, ak aj boli splnené iné podmienky nároku
@mijo53 rodičovský sa nepočíta do príjmu manželky. Aký si mala príjem zo zamestnania Ty? Ročné zúčtovanie dane Ti bude robiť zamestnávateľ ak ho o to požiadaš. Rozdiel medzi 3 803,03 EUR a tou čiastkou, ktorú odpočíta zamestnávateľ na Teba, si môže uplatniť manžel. Ak si budeš robiť Daňové priznanie sama, od príjmu odpočítaš povinné odvody do SP a zdravotnej poisťovne, uplatniš na seba odpočítateľnú položku a zvyšok do sumy 3 803,03 si môže uplatniť manžel
@anina717 rodičovský sa nepočíta do príjmu manželky. Aký si mala príjem zo zamestnania Ty? Ročné zúčtovanie dane Ti bude robiť zamestnávateľ ak ho o to požiadaš. Rozdiel medzi 3 803,03 EUR a tou čiastkou, ktorú odpočíta zamestnávateľ na Teba, si môže uplatniť manžel. Ak si budeš robiť Daňové priznanie sama, od príjmu odpočítaš povinné odvody do SP a zdravotnej poisťovne, uplatniš na seba odpočítateľnú položku a zvyšok do sumy 3 803,03 si môže uplatniť manžel
Dobra tema
ahojte, posledný rodičovský som dostala v júni 2015, čiže 6 mesiacov mi bol vyplácaný, ako to je potom s NCZD? manžel si ju môže uplatniť za 6 mesiacov či musí byť splnená podmienka, aby som rodičovský poberala celý rok?
@anina717 ty si povinná urobiť si za seba DP lebo tvoj príjem bol vyšší ako 1901,67 eur
a mng. si môže uplatniť sumu za 10 mesiacov tj. 3803,33 - 2200 ) /12*10 = 1336 e
@myriada ak si nemala žiaden príjem tj. nemocenské dávky, podporu v nezamestnanosti .. tak si môže mng. uplatniť NCZD za 6 mesiacov čítaj https://podpora.financnasprava.sk/181619-Podmie...

@zalka ok...to sa este popytam, ale v podstate ked nepodavam DP a urobime to ako som uviedla vyssie, je jedno ake su vydavky. dakujem a prajem pekny den. velmi ste mi pomohli ujasnit si to 🙂