icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

mata71
21. feb 2016

@zalka ďakujem velmi pekne 🙂

zalka
21. feb 2016

@mata71 rado sa stalo

lulupunk
23. feb 2016

@zalka ale rodicovsky prispevok, danovy bonus na dieta a pridavok na dieta sa nerata ako prijem?

zalka
24. feb 2016

@lulupunk v akej súvislosti? ako vlastný príjem mng. niee neráta sa

lulupunk
24. feb 2016

Dakujeeem ...vy ste nas poklad 🙂

lulupunk
24. feb 2016

Pretoze mate s nami tolko trpezlivosti 🙂

spisiacka
26. feb 2016

ahojte neviete mi poradit ze ci prijem vyplateny v januari 2015, ale bol za december 2014 sa rata uz do tohto vyuctovania? ci bol mi ratany este v roku 2015?

miljak
29. feb 2016

@zalka mohla by som poprosit o radu? Cely rok 2015 som bola na MD, neskor na RD - muz uz zaniesol vsetky papiere k tomu do prace. Dnes mi vsak nasa uctovnicka pripomenula, ze som medzitym cerpala aj riadnu dovolenku. Dala mi k tomu papier Potbrdenie o zdanitelnych prijmich fyzickej osoby.... Treba este aj tento papier zaniest do muzovej roboty? Rata sa to riadne k prijmu to moje cerpanie dovolenky? Dakujem.

zalka
29. feb 2016

@miljak samozrejme je to tvoj príjem ... a ak ti bola stiahnutá dan tak aj ty si za seba podaj DP .. vráti sa ti dan

leeenka26
29. feb 2016

ahojte prosim vas je pravda ze musim dokladovat cely rok 2015 a to vratane aj rd? ved rd sa za prijem nerata, alebo sa mylim?

mojmacik
29. feb 2016

@miljak je to prijem, do prijmu sa nerataju statne davky ako rodicovsky napr.

miljak
29. feb 2016

@zalka @mojmacik dakujem 🙂

mojmacik
29. feb 2016

@leeenka26 ano nerata ale dokladovat ho musis normalne na upsvar daju doklad o poberani...vsetko mesiace aj sumu

vlaras
29. feb 2016

@zalka Ahoj, chcela by som sa spytat,ci si manzel SZCO moze uplatnit zaroven nezdanitel.cast na seba aj na mna, tj. 2x3803,33e? Zaklad dane ma 6065e, tak by to bolo negativna hodnota a to mi nejak nesedi 🙂. Dakujem.

zalka
29. feb 2016

@vlaras no môže uplatniť si len 6065e .. aby bol základ dane 0

vlaras
29. feb 2016

@zalka aha. takze napr. za seba 3803,33 a za mna 2261, 67, takze zaklad dane bude 0 a aj dan na zaplatenie 0? Ci tu NzDC na mna nemozeme "len tak" menit? Ospravedlnujem sa, ale som uctovnicka "amaterka" (manzelka) 😝 .

vlaras
29. feb 2016

@zalka a este mi napadlo, ze co s danovym bonusom na dieta? aj ten "vynechat"?

zalka
29. feb 2016

@vlaras na dieťa DB nárok je .. a áno tak to zmeníš ako si napísala ...
resp. NCZD dáš na seba i muža rovnakú ale základ dane dáš nie -1300 ale dáš tam 0 eur

vlaras
29. feb 2016

@zalka Super, dakujem za rychlu odpoved. velmi si nam pomohla.

leeenka26
29. feb 2016

@mojmacik a ked mne vratia dane, vratia aj manzelovi kedze som bola od 1-5.5. Na rd potom do oktobra na urade prace a poberala som podporu, potom od oktobra na tpp, vratia nieco aj muzovi? Mne vratia nieco mi povedala mzdarka ale ci muzovi na mna to neviem.

leeenka26
29. feb 2016

@mojmacik dakujem

mojmacik
29. feb 2016

ak prijem nepresiahol nezdanitelnu cast (manzel musi dokladovat tvoj prijem+teda statne davky ale tie sa nerataju ako prijem) tak ano...ale nie som v tom az taka zbehla...ale vsak treba vsetko dolozit a basta...bud vratia alebo si mala vasci prijem a nevratia

leeenka26
1. mar 2016

@mojmacik myslim ze nepresiahol. Moj prijem bol okolo 2000 eur cca za cely rok.

zalka
1. mar 2016

@leeenka26 do vlastného príjmu manželky sa ráta, vyplatená podpora a aj mzda a podmienky si mala splnené len 9 mesiacov ... nemala si vyšší príjem mzda + podpora ako 3803,33e?

marionelka
1. mar 2016

ahoj te Babi prosím o Radu včera som bola na úrade po potvrdenie o rodič. za rok 2015. a Dnes povedali Manželovi v práci že na tom potvrdení potrebujú mať dátum do 15.2. Lebo že cez Daňové to nemusí prejsť . čo je nato pravdy ? na urade mi povedala že to musí platiť lebo daňové sa podáva až do 31.marca .

zalka
1. mar 2016

@marionelka daňové sa podáva do 31.3. ale tvoj mng. mal zamestnávateľa o RZD požiadať do 15.2. ak to nestihol .. a ty dáš neskjoro tlačivko, tak zamestnávateľ mu spraví RZD a neuplatní tvoj nárok, alebo mu vystaví potvrdenie aby si spravil sám DP typ A ... preto chcú ten dátum do 15.2. aby mu vedeli s čistým srdcom a svedomím spraviť RZD v práci. Dúfam, že som to napísala jasne.

marionelka
1. mar 2016

@zalka Ďakujem pekne za odpoveď 🙂 no fasa ☹ hlavne že manželovi sa dodnes ani z prace neozvali a ani nič nežiadali ☹ manžel maróduje už 2 mes. ☹ tak aspoň že si môže uplatniť sám 🙂

leeenka26
1. mar 2016

@zalka nie nemala le nieco okolo 2000 eur, dakujem.

leeenka26
1. mar 2016

@marionelka presne toto sa stalo aj mne a musim si danove podat sama. Zamestnavatel mi to vysvetlil ze keby prisla kontrola ma pruser..co uz, na upsvar mi nemohli dat datum 15.2.

zalka
1. mar 2016

@marionelka no neni to ich povinnosť, ozývať sa... to to si musí zamestnanec sám ustriehnuť ..