Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@david93 dakujem, podala som info kamoske. takze je to tak ako som si aj ja myslela.
Dievcata,prosim,potrebujemsa utvrdit.Cely rok 2016 som bola na RD.V januari 2016 som si dala preplatit asi 10 dni dovolenky.Manzel si teda na mna uplatni 3803,33 -1140(hruby prijem za dovolenku) plus odvody????Tie odvody som totizto nikdy nepocula.Su to komplet odvody dovsetkych fondov???
v januári 2016 alebo 2017?
Este k tym odvodom....uplatni si 3803,33-1140(moja preplatena dovolenka) t.j. zaklad 2663 z toho dostanem 19 percent cize tj.506€ a plus 152€ odvody dohromady 658€???Dakujem za radu.
@tinkamt Co nechapes? Manzel si na teba ide uplatnovat NCZD-ak mu v zamestnani boli zrazene preddavky na dan napr. 200Eur tak mu nevratia 500-uplne logicke. A ty si tiez mozes podat DP a vratia ti tu dan. Ano vychadza to max.nejakych necelych 535Eur-ak boli odvedene tak ich vratia.
Ahojte baby,potrebovala by som poradiť. Manžel bol zamestnaný celý minulý rok ale za december mu zamestnávateľ nezaplatil.. (krach firmy )..upozornili ho,že si ani nemôže dať posledný mesiac do daňového priznania,napriek tomu že ho celý odpracoval.(Výšku výplaty mal vypočítanú,len je vo hviezdach kedy a či vôbec ju niekedy dostane ☹ ). Zaujíma ma ale či si môže dať do daňového celých 12 mesiacov na mňa alebo musí kôli tomu ten 1 mesiac odpočítať. Ďakujem. 🙂
Baby prosím vás dá sa NC na manzelku, resp.priateľku, ktorá býva v jednom byte s otcom svojho dieťaťa??? Lebo prezviecaju ma že má nárok ju do DP odpočítať aj ju len musí doložiť čestné prehlásenie že naozaj bývajú spolu v domácnosti. Príde mi to absurdné. Keď zákon definuje manžel a manželka. Dakujem
Ahojte , chcem Vás poprosiť o radu .. čo mam napísať do kolónky číslo 41 ??? .(Daňový výpočet ) lebo ja som spočítala kolónku č.37 a č .38 keďže ostatne kolónky sú prázdne a na daňovom Švagrovi v Trebišove povedala že sa tam ma opísať číslo z kolónky 36 . ??? čo kolónke 41 ani nie je zmienka .. ďakujem za rady
@marionelka koľko sa odpočítava na daňovníka, čiže súčet riadkov 37+38+39+40, ale výsledok nemôže byť väčšie číslo ako je číslo na r. 36
@marionelka No ak je suma r.37+38 vyssia ako na riadku 36 tak mu dobre povedali. Si poriadne precitaj instrukcie k r.41.
Teda ak myslis DP typ A.
Baby danove si robim sama, v skratke vrati mi vsetko co som zaplatila ale kamoska ma presviedca ze sa mozem este natlacit aj do manzelovho danoveho,co je podla mna kravina, ked som si podala svoje nebudem davat este ncnd aj v jeho danovom.
Tak teraz kto sa myli?
@lucka_ke to znamená ze ak on mal za celí rok 5600 eu. tak tam nemôže ist ta suma 7606,66 ? Aha to som nevedela ... lebo si tam dáva aj manželku
@marionelka ak je ten súčet vyšší tak si môže dať najviac toľko ako je na r. 36, lebo daňový základ na výpočet dane nemôže byť mínus, len nula

@margaretka ona uvádza len svoje údaje, celú sumu hrubého príjmu mínus odvody, zrazenú daň, keďže príjmy mala nižšie ako 3803,33 Eur (RD sa nepočíta) tak jej celú zrazenú daň vrátia
a v prípade odpočtu u manžela sa berú tieto jej príjmy do úvahy, takže je to OK