icon

Nie sme manželia a chceme zobrať úver

tina147
27. apr 2016

Ahojte, prišla som si o názory. S priatelom chceme postaviť dom na ktorý si samozrejme chceme požičať z banky. Niesme manželia, zatiaľ a pozemok je pisany na partnera, mal ho darom. Ja som momentalne na materskej on pracuje. Chcela by som len vediet ake je najlepsie riesenie premna, aby som nahodou neostala s holym zadkom keby sa teda niečo zomelie? do uveru by sa priratavala aj moja materska a vlastnici domu by sme boli asi obaja. akurát stym ze ja by som momentalne asi splacala mensiu ciastku ako partner. dakujem za vsetky rady

Strana
z4
simsalabim
11. feb 2021

@veronikazigova o stavebko sme ziadali spolu, o kolaudaciu takisto a hlavne v katastri sme zapisani obaja. Aj na hypoteke. Myslim, ze sme nerobili nic specialne, ziadny iny dokument sa nespisoval... skus pogooglit, som si ista, ze nieco k tomu najdes, alebo sa spytaj v pravnej poradni, myslim, ze aj tu na konovi je.

veronikazigova
11. feb 2021

@simsalabim nechapem tej vete ze - Hlavne v katastri ste zapisany obaja? Ako to je mozne ked na pozemku si len ty a on nie? Ci to vlastne suvisi stym ze ste boli obaja ziadatelia a plus obaja ku kolaudacii? Automaticky vas zapisali do katastra? Uz obich?... Prepac ze sa tolko vypytujem nema my kto poradit nikto nema skusenosti

veronikazigova
11. feb 2021

@simsalabim este k tomu ak sme ziadali spolu o povolenie na stavbu pri kolaudacii nebudem potom problem ze ma tam nezapisu lebo niesme manzelia? Aj napriek tomu ze som bola aj ja ziadatelka na povolenie o stavbu?

simsalabim
12. feb 2021

@veronikazigova este raz - vlastnictvo pozemku je jedna vec. Vlastnictvo stavby je druha vec. Stavba-dom je nas spolocny. Pozemok je iba moj. Nepatri mojmu manzelovi. Je to moje dedictstvo, este davno pred tym, ako sme zacali stavat. Kazda z tychto veci ma na katastri svoje cislo aj svoj zapis. Skus si pozriet napr. rodicovsky dom, ako to tam je zapisane - urcite bude zapisany pozemok a jeho vlastnici a stavba na nom a jej vlastnici. Na vlastnictvo stavby ci cohokolvek ineho nepotrebujes s nikym byt manzelka. Kludne mozes postavit dom so susedom a vlastnit ho na polovicu ci ty mat 2/3 a on 1/3.

malva123
12. feb 2021

@tina147 poviem ti priklad...kolega s priatelkou zobrali uver...dom je pisany na neho...pozemok mal ...pred pistimi rokmi sa aj zobrali maju dve deti...dnes: ona si nasla ineho,otehotnela s nim..odisla..rozviedli sa..a dodnes je pisana na uvere...hoci v dome uz byva ina s jej detmi...smutne.Byt tebou..bez manzelstva ziaden uver.Len vtedy mas garanciu 50:50.

malva123
12. feb 2021

@simsalabim
@simsalabim
@simsalabim a ako napr.preda dom,ked vlastnik pozemku povie nie?...problemy nie su vtedy ked sa stavia a berie uver...ale az ked sa rozidu..a vtedy su oci pre plac.

simsalabim
12. feb 2021

@malva123 no nemyslim si, ze ja som ten pravy clovek na kvalifikovane zodpovedanie tejto otazky. Na to su tu pravnici. Ale z mojho pohladu situacia nie je ina ako ked dom aj pozemok vlastnia obaja manzelia a rozvedu sa. Musia sa nejako majetkovo vysporiadat. Bud jeden vyplati druheho z pozemku aj domu/, alebo ich predaju a zisk si rozdelia. A to iste je aj v tejto situacii - akurat ze jeden partner vyplaca iba z domu (ten, co vlastni cely pozemok aj pol domu) alebo ten druhy vyplaca celu hodnotu pozemku a pol domu. Uplne normalne a bezne... jej pozemok nepatri vobec, ale bude jej patrit polovica domu. Tu mu moze predat. Taketo spoluvlastnictvo je bezne.... Napr. ja vlastnim pozemok este s 5 bratrancami a sesternicami. Predat ho nemoze ani jeden z nas, ale svoj podiel ano - pricom predkupne pravo maju oni ako moji spoluvlastnici.

simsalabim
12. feb 2021

@malva123 to, co popisujes, bola hlupost na strane tej zeny...maximalna. Mala trvat na tom, aby bola spoluvlastnickou. Toto by mali v skole ucit. Patri to medzi financnu gramotnost.

veronikazigova
12. feb 2021

@simsalabim dakujem pekne..

Strana
z4