Nie sme manželia a chceme zobrať úver
Ahojte, prišla som si o názory. S priatelom chceme postaviť dom na ktorý si samozrejme chceme požičať z banky. Niesme manželia, zatiaľ a pozemok je pisany na partnera, mal ho darom. Ja som momentalne na materskej on pracuje. Chcela by som len vediet ake je najlepsie riesenie premna, aby som nahodou neostala s holym zadkom keby sa teda niečo zomelie? do uveru by sa priratavala aj moja materska a vlastnici domu by sme boli asi obaja. akurát stym ze ja by som momentalne asi splacala mensiu ciastku ako partner. dakujem za vsetky rady
@emilia25 podľa mňa dosť zle premyslas. Neprajem ti to som rada ze ti to s tvojim klape ale zapovedaneho najväčší kus... Pamätaj... My sme šťastni už niekoľko rokov dívam sa triezvymi očami na vec na budúcnosť aj ten najlepší priateľ dokáže byť neskôr najväčší nepriateľ a to sa netýka len vzťahov a manželstiev ale ďakujem za postreh
uz to zase zacalo..ach jaj...idem ja radsej pozerat telku.. 🙄
@tina147 mi sme s muzom desať rokov spolu 8 vyrocie sobáša o mesiac prežili sme spolu v takých bojových podmienkach ze az presne v tej dedine co som písala.bez wc kupelku práčky vody a to sme boli spolu 3 mesiace.prežili sme situáciu kde keby nebol pri mne vtej chvíli tsk tu dnes nesedim.mi sme si súdený az do tých posledných dni a este tam hore sa budeme čakať.ja som pozerala triezvymi očami tiež a aj dnes pozerám.všetko robime spolu do obchodu do škôlky do školy no všade.kupeme spolocne vsetky naše 4 deti po lekároch s nimi obaja chodime dokonca aj dovolenku berie kedze máme 2 mesačnú dcérku.takže naozaj ja mám naozaj ukszkoveho muža otca ale hlavne msnzels.preto som nikdy nemala a ani nemám pochybnosti do budúcna.dokonca sa poistil pre prípad aby sme ako rodina boli zabezpečeny.myslime aj na to.ja tak isto som poistens keby nieco sa stalo opačne somnou.
@lubkavargova1 to co je?
@tina147 uz druhy den tu robi sarapatu jeden..ako to nazvat....no INDIVIDUUM..alebo zenska..neviem...proste najprv zacalo nahadzovanim fake temami...ale uplne ze bludy...a teraz posledne taketo fotky...no proste des a hruza a skoro do kazdej temy...strach otvorit nieco... 😠
@lubkavargova1 to co je?
@emilia25 ja len nechápem čo má váš úžasný vzťah somnou. Nepoznáš nás ja som tu neriesila nejaký vzťahovy problém hadky či nezhody či co. Jednalo sa o formálne veci ktoré ma zaujímajú. Tiez sa milujeme, tiež sme spolu uz veľa preskakali ale stále to nemá nič stým oco som tu prišla o radu.
@lubkavargova1 admin to zmazal už..
@tina147 pokial je pozemok jeho, to aj v manzelstve bude jeho, teda pocas rozvodu...podla mna, ked sa dohodnete, bolo by fajn to dat na papier. Ono to vyzera tak strasne neromanticky, ale istota je gulomet. A potom si odkladat vsetky blocky pocas stavby. Nielen pre tvoju istotu, ale aj celkovo. My totiz mame niektorych taaaaaaaaaaaaaakych uzasnych majstrov na Slovensku ze pri reklamacii zapru aj oci na hlave...vies co chcem povedat, proste istit sa aj na nich. Niekedy ked sledujem telku pri stavbe a jeden nedodrzal termin, druhy predrazil...strasne to je...nech Vam to vydrzi vo vztahu co najviac a najdalej a potom sup sup do pekneho domceka... 🙂
@tina147 tak preco to riešis tu.toto nechápem ved ked mss pochybnosti mss to riešiť s muzom v prvom rade.a ako som písala ja som pochybnosti ani vtedy nemala.ak ťa muz miluje a chce mať všetko spoločne nie len dieťa sa o tom porozprsvsjte a urobi to tak aby si aj ty bola spokojná.
@emilia25 ona neriesi vztahovy problem. Je len zodpovedna (co je namieste). Aj ten najidealnejsi vztah sa moze zvrhnut zlym smerom a nechce potom ostat s dietatom na ulici, tak sa pyta na pravnu radu ako tomu predist.
Investícia do nadobudnutia nehnutelnosti je dosť velká položka,poradila by som sa s právnikom.
@whitecat666 ssk som tiez písala na prvej strsne ze pokial je to hypo tak je tam istota ze ked sa jeden aj druhy vykssle na splátky tsk dom zoberie banka.pokial to je len uver a má pochybnosti tak radšej nie.
@emilia25 Ano, aj moj otec sa choval k mame ako ku kralovnej, ale po 30 rokoch manzelstva si dovolil ulet, nechcel sa rozviest, len ho triasla druha puberta, a veru vtedy ked boli pohadani, tak prestal byt financne tak stedry, teraz to samozrejme olutoval, a seka dobrotu, a dava jej a kupuje vsetko mozne, ale viem co hovorim.
@tina147 odporúčam svadbu kým začnete stavať, jednoznačne - to je potom jedno koľko budeš prispievať, všetok váš príjem bude spoločný. Však si na MD, staráš sa o dieťa nemusíš zarábať toľko.
čo sa týka pozemku, pokiaľ ho dostal darom, od prarodičov - nemusí ti ho prepisovať, aj tak ho budeš užívať spolu s ním a keď budete mať spoločný dom na poemku aj tak mu to v ničom nepomôže.
ale ozaj jednoznačne odporúčam (aj po vlastnej skúsenosti) svadbu - to sú iba patálie keď nie ste vzatí (a ešte keď sa v tom nevieš orientovať - môžu a hocijako oblbnúť) a nad statusom manželky ti nikto nič nemôže .... ;)
@whitecat666 na 2 strane.ale mňa tiez proste zarazilo to prispievsnie na splátku.z toho malá co tu dostávame.
@tina147 my sme si vtedy este s priatelom postavili takto dom - v roku 2008sme si zobrali hypoteku
/zakladali sme na cas byt svokrovcov a cast sestrinho domu s ich suhlasom samozrejme, s tym, ze akonahle sa bude dat preniest tarcha, tak ju prenesieme na dom, co sa samozrejme uz davno uskutocnilo.. a potom na oplatku sme taku istu vec urobili naopak so sestrou, pretoze si stavali dom novy, tak na cas zalozili cast nasho domu/
uver sme mali vyrieseny sposobom, ze on bol hlavny dlznik /zarabal omnoho viac ako ja/ a ja spoludlznik - kedze sme mali vzdy spolocnu kasu, tak sme neriesili, kto aku velku cast splaca - proste sa splacala z jeho uctu a ostatne peniaze sme minali spolocne.. /v case brania uveru sme boli spolu 3roky, poznali sa omnoho dlhsie/
pozemok aj dom kym sa staval patril mojmu bratovi /on bol stavebnik/ a po skonceni mi ho daroval darovacou zmluvou - do katastra sme sa zapisali ako polovicni vlastnici.. od zobratia uveru sme mali uzavrete zivotne poistky vinkulovane na hypoteku v prvom rade, v druhom rade na partnera.. po troch rokoch zivota v dome sme sa vzali..
neviem, ci to bolo uplne najlepsie vyriesene - urcite by sa dalo najst kopu situacii, ked by mohol jeden z nas v pripade tragedie prist o majetok - ale neviem - tak ako verim svojej biologickej rodine, tak verim aj jeho rodine v tom, ze v pripade zlych casov by sme to vsetko rozumne spolocne vyriesili.. ale svadba bola uz vlastne len takou bodkou a istotou pre kazdy pripad..
neviem ci to uz niekto pisal, necitala som vsetky komentare. Ale co sa tyka toho pozemku, tvoj partner ho dostal darom.... Ak by sa nieco stalo - neviem napriklad svadba a rozvod,hehe 🙂 Tak by si nemala narok na pozemok, kedze dar ani dedicstvo sa do bsm nezapocitava. Takze najjednoduchsie by bolo,ak na naozaj prepisal polku pozemku na teba, a az potom brat spolocne uver..... takto by som do toho sla ja, inak bohuzial nie 🙂
A k jednej z tych otázoke.vo vub mi bolo povedané ze matersku ako prijem neberú len rodicsk.keďže sme hypo chceli riesit tiez respektive refinsncovsnie našej hypo.
@tina147
moj nazor:
- ja by som nesla do stavby domu na pozemku niekoho cudzieho, takze ak dom, tak aj pozemok niekde kupit na polovicu.
- po stavbe domu si pravdaže všetky blocky, svoje výdavky odkladaj.. aby si v prípade rozchodu vedela tieto veci zdokladovat. Treba si uvedomit, že nie ste manzelia, ste si cudzí ludia a právne to môžeš podchytit prave takto, ze to vies vydokladovať.
smola v tom, ze ste iba priatelia spocíva aj v tom, ze vsetko musis si vediet dokladovat, kedze majetok nebude spadat do bezpodielvoeho vlastnictva a teda budete fungoat v style fifty fifty
... a na záver: ja by som nesla do stavby s niekym, tko si ma nevezme za zenu...
Dobrý deň mám skvelého finančného makléra ak ste s okolia Nitri tak sa nám ozvite veľmi radi Vám nezáväzne pomôžeme... 0908161203
@simsalabim viem ze to uz je starsie ale mam otazku, priatel ma pozemok ktory si kupil sam, sme slobodny mame jedno dieta..na tom pozemku chceme zacat stavat mame vsetky povolenia aj projekt som zapisana v projekte a vsetky povolenia sme ziadali spolu,...lenze bojim sa toho ci pri kolaudacii bude aj moja nejaka ta ciastka.. Kedze pozemkk je len jeho, ale v hypo sme dvaja, resp hypo uz mame schvalenu na inu nehnutelnost na rodicovsku , len zaciname stavat na tomto pozemku.. Ale potom tu prvu nehnutelnost chceme prelozit na tu kde budeme mat uz postaveny resp skolaudovany dom. Vy ste to ako vyriesieli lebo citam tak ze vlastne ste obaja dlzni, ste zapisany obaja len manzel vas uz na pozemku nieke ale ma tam predsa nejaku tu ciastku či? Ak na dome je
@veronikazigova pozemok a stavba su 2 veci. Pozemok vlastni tvoj partner a dom mozete vlastnit obaja.
@simsalabim aha cize vlastne mam tomu chapat tak ze ked sme ziadali stavebne povolenie bola som tam aj ja.. Ale ak by som nebola a ziadial by to iba priatel ako stavebnik sam tak vtedy by ma pri kolaudacii nemuseli do domu zapisat? Ale ak som ziiadatelka taktiez tak ano?... Dakujem velmy pekne za odpoved,
@simsalabim alebo ako vlastne to mam spravit abx som mala aj ja nejaku tu ciastku, co k tomu potrebujem resp co mam splnit k tomu, kedze hypo mam uz aj ja na hlave...

@guinevre tam kde su akékoľvek pochybností tam to je na mieste obzvlášť ked ide o splácanie na 30rokov a uz je dieťa na svete.a kde ani financie nie su spoločne ale tvoje moje.moj muz má živil rok a vzdy penisze mne do ruky nikdy mi nic nevycitsl ze som bez prace kedze sme zili na dedine kde bus rano a vecer.kde bolo 20 domov a vsetci auta.takže naozaj aj záleží aký majú vztsh ja som nád tym ani sekundu neuvažovala boli to naše peniaze nás spoločný dlh nie moj ale nás.tak isto sme ho spoločne splscsli a vysplscsli.