icon

Nízka životná úroveň

29. aug 2023

Baby, stalo sa nám niečo a znížila sa nám úroveň životná ,ako o dosť ..prosím vás ako prečkať tú dobu? Po psychickej stránke? Prosím vás ,nepíšte mi ,že sme mali mať našetrené ,mali sme našetrené 1000ce eur..ale ako to už býva raz je človek hore a raz dole, my sme momentálne dole..pracujeme obaja a tak isto o peniaze sme neprišli nejakým pruserom, exekúciou a podobne..proste to tak vyšlo ,že momentálne nie sú..
Najhoršie je,že deti sú zvyknuté, stále na výlety, kúpiť si čo chcú ..atď, a sú ešte malé , nemajú 10 aby pochopili,že momentálne veľmi nie je kam vyskakovať..
Musíme s mužom začať tvrdo šetriť, len veľmi nám to nejde🙄ako ste to dokázali? Aj z mála aspoň niečo?

lasona
29. aug 2023

Pozri je fajn ze si uvedomujes situáciu a ze to chceš riešiť. V tvojom prípade by som robila toto: sledovať akcie, letáky a ísť do obchodu s presným nákupným zoznam. Žiadne somariny nekupovat, napísať si jedálniček, a snaž sa nič nevyhodit. Pokiaľ máte chuť ísť s detmi na výlet dá sa.. na nete si skus vyhľadať nejaké atrakcie, kúpaliská, jazerá, vodné plochy všetko čo je zadarmo.. ísť sa s detmi prejsť na bylinky, zapojiť ich do prílohe sú, vziať knihu herbar a hľadať. Jedlo si môžete spoločne nachystať doma a vziať.. urobíte si piknik... ísť na vlaku, bicykli, využiť všetko čo máte doma...oblecenie kupovať s rozumom..ja nakupujem v sekaci. .. parádne veci mam odtiaľ... a šetrít čo sa dá.. nekupovat zbytočnosti.. somariny. ...skus pozrieť skupinu minimalisti... nájdeš tam dobre rady . Ak si zvyknutá na restauracie urobte si večeru doma, pekne priprav stol, deti nech ti pomôžu...večer si môžete urobiť kino...urobíš popcorn, zapnete si spoločne film...na nete sa dá nájsť zadarmo. Prelustrovat internet. Urobiť si doma domaci kolac, kúpiť jogurtovac a robiť si jogurty doma, domaci chlieb...pre deti to je zábava...robiť to spoločne...nemusíte chodiť iba po výletoch, kde všetko stojí peniaze...ani my nechodíme.. keď mám chuť tak si urobím kávu doma zo stroja a tu si zoberiem, upečieme kolac a ideme na výlet...chodíme na minerálnu vodu Korytnicu... prejdeme sa.. kým je pekne von vziať stan, stanovať, opekacka vonku....a ty môžeš šetrít tak ze nekúpiš domov nič pokiaľ to nespotrebujes.....niektoré ženy majú hotový poklad v kúpeľni...mrkni v obchode ich privátne značky...sú to dobre veci a za lacno....setri vodu, elektrinu ...prať plnú práčku, avivaz ti naozaj netreba....kopec ušetriť...a podobne...

autor
29. aug 2023

Baby ďakujem vám za rady, od zajtra ich začnem praktikovat, niektoré mi fakt pomohli..občas sa človek dostane aj do situácie ,keď to Holt inak nejde ale bude dobre..dosť mi je ťažko z muža, lebo je z toho nervózny, ale bude dobre, dáme sa do normálu

tosomja
29. aug 2023

Ale veľký rozdiel medzi tým že nemám na naftu a je mi ľúto natankovať, nie je.

eeffka
29. aug 2023

Bozemoj sak uz tolko nefnukaj, mate pracu, ocividne aj byvanie a kopec blbosti k tomu , tak nebudes kazdy vikend na vylete za 200e. By ma zaujimalo co by si robila az by vas oboch prepustili

autor
29. aug 2023

@eeffka neviem

lasona
29. aug 2023

To je super, máš dopredu nakúpené...tak už nekupuj , nech nosia to co majú doma

luccija
29. aug 2023

Nebudeš dcére hovoriť, že na to nemáte peniaze načo by si jej to vesala na nos?načo by si ju stresovala?obmedzíte veľké aktivity kde sú prosím Ťa Vianoce veľmi to prezivas.Chapem, že máš vymodlene deti, ale nie je dobre dať všetko a teraz máš nižšiu úroveň a si z toho hotova

januska12323
29. aug 2023

Na prechodné obdobie kým spravíte aspoň nejakú rezervu predajte veci, ktoré nepotrebujete. Staré hračky, oblečenie, knihy, servis po prababke a bude aj na lacnejšie výlety.

yoxinka
29. aug 2023

My nemáme ani zníženú úroveň a moje deti zďaleka nedostanú čo chcú 🤣🤣🤣🤣. Najstarší syn miluje lego, keď chce nejaké drahšie, prachy si zháňa sám. Ja mu lego za 100€ kupovať odmietam. Nie že by sme na to nemali, z princípu. Peniaze nerastú na stromoch a chalan to už pochopil. On väčšinou predá nejaké lego s ktorými sa nehrá, doloží si z vreckového a je 😉. Na Vianoce jeden veľký darček, jeden menší, koniec. Oblečko … ja nemám problém zobrať veci od kamošiek a to by moje deti mohli chodiť značkové od hlavy po päty. Nepotrpíme si na to. Sú to handry všetky šité v rovnakých továrňach, často rovnako pochybnej kvality, neoplatí sa to nejako prežívať. Moje deti sa najviac tešia, keď idú k babke alebo do lesa s kamošmi opekať, resp. niekde s kamošmi a to chodíme kade tade, k moru aj viackrát ročne 🤷‍♀️.

1fifinka1
29. aug 2023

@autorka raz som sa stazovala znamej, ze pubertalne decka otvoria chladnicku a ochkaju, tu nic nie je. pritom je tam vsetko co potrebuju. A ona mi povedala, mam znamych a ti chodia do Afriky no a TAM NIC NIE JE. tam sa deti hraju s plastovou flasou. Je uplne v poriadku, ze vase deti nebudu mat vsetko. A neznamena to, ze ich mate menej radi. Toto vsetko im velmi velmi prospeje a vam tiez. A mysli na to, ze tisice rodin takto ziju. A ziju a su stastni a spokojni. Mozno sa uz nikdy nevratite k povodnemu modelu zivota. Bude vam potom luto minat peniaze na veci, ktore vlastne nepotrebujete. Ja stale tvrdim, ze vsetko sa pre nieco deje. A vam sa teraz toto tiez pre nieco deje. Poucte sa a naucte sa ako neprepadat konzumu a naucte to aj vase deti.

solange7
29. aug 2023

To ti museli ten plat znizit minimalne o 80% ked ste kvoli tomu takto na dne. Spominala si, ze sa vam nieco prihodilo, to dokazem pochopit. Ale stale nechapem to vyplakavanie. Ak ti nevyhovuje plat, tak si najdi inu pracu a zacnite setrit a doplnat rezervu. A ked ju doplnite, tak mozes zas rozbijat plat do nuly. Zda sa mi, ze ste to tak praktikovali doteraz.

yoxinka
29. aug 2023

@1fifinka1
My máme 10 rokov adoptovaného chalana z Kene, teraz už chodí na strednú a minule písal, že sme pozvaní k nim hocikedy. Som hovorila mužovi, že veď poďme a vezmime aj nášho majstaršieho syna (11 rokov), myslím, že by to preňho bola mega formatívna skúsenosť. Keby tomu africkému chalanovi neplatíne školy, do konca života by negramotný pásol kozy. Tu bežne vyplakávajú ľudia, že majú málo, pritom majú všetko 🤦‍♀️.

vulka
29. aug 2023

Tvoje deti nemajú ešte ani 10 rokov a sami si kupujú, čo chcú? A rozhodujú o tom aké výlety absolvujete? Čudná výchova. O týchto veciach snáď rozhoduje dospelý, ktorý má rozum. Tak proste výlety nebudú.

cecilia29
29. aug 2023

Možno je toto najlepsia škola pre vaše deti. Vieš,vedieť šetriť je veľmi dôležité. Deti ak vyrastajú v prostredí v ktorom sa nešetrí, sa šetriť nenaučia. A vediet šetriť je veru dôležité aj z ekonomického aj ekologického hľadiska
A hlavne to druhe ovplyvňuje celu ľudskú populáciu.

Držím prsty

1fifinka1
29. aug 2023

@yoxinka je to ale od neho pekne, ze vas pozval, nie? take srdecne, ach tie deti. Chodte :D

momoqui
29. aug 2023

Ja vylet do zoo aji nepovazujem za vylet ale za bezny program na vikend 🤷🏻‍♀️

momoqui
29. aug 2023

Mate na naftu to je taka informacia ako mame na chleba - pripada mi to ako zakladna potreba na zivot, nechvalila by som sa tym.

Napriek tomu nerozumiem aky je problem vysvetlit detom ze toto teraz nekupime nepotrebujeme to atd … ja detom bezne nekupim hocico a nevitime sa menejcenne

autor
29. aug 2023

@momoqui áno možno ty to máš inak , ja zoo do susednej krajiny napríklad považujem.za výlet ,lebo to je bežné aj 200 eur ,niekedy aj viac ..momentálne si to dovoliť nemôžem,takže pre mňa je aj tento (ne)vylet na jeden deň momentálne nad limit..ale tiež to bolo pre mňa bežné

tanyag
29. aug 2023

@autor
A ZOO na Slovensku, v najbližšom meste nie je dosť dobré pre vás? 😁 tam 200 určite neminieš 🤦‍♀️

autor
29. aug 2023

@tanyag boli sme v ba aj v Bojniciach ..v Bojniciach je krásne vďaka zámku , ale zoo Bojnice sa na lešnu nechytá napríklad ..ale ano v tomto ponímaní v akom myslíš nám to stačí

tanyag
29. aug 2023

@autor
A to mi chceš povedať, že 4 a 8 ročné deti už vidia takéto rozdiely? Nie je to skôr o tebe ako matke, alebo o tvojom mužovi ako otcovi, že ste hrozne nároční? Myslím, že deti by mali zážitok aj z obyčajného krmenia kačičiek v potoku, ak by ste vy rodičia k tomu urobili super atmosféru...ak sa uskromnite vy - rodičia, tak deti sa uskromia tiež, ver tomu....

adrianap83
29. aug 2023

Dajte sa obidvaja s mužom do kľudu, lebo ozaj ochoriete a bude pruser.
Dcéram takéto obdobie len prospeje....inak nemyslíš, že im je dobre na tých dovolenkách a výletoch len pre to ze ste všetci spolu a venujete sa sebe? Ako hej more je more. Ale tak to ostatné ste vy, rodina 🙃

momoqui
29. aug 2023

Ano, vacsinou na takom poldennom vylete clovek minie 100-200 eur ale nepovazujem to za nieco nadstandardne ale za beznu sucast zivota pracujucich ludi s detmi 🤷🏻‍♀️ ak na to nemate tak vysvetli detom alebo treba zmenit pracu

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2023

No, mne autorka pripada ako male dieta, ktoremu vzali lopatku a nevie, co so sebou. Perfektny vylet moze stat minimum a deti z neho mozu mat viac zazitkov ako z dovolenky pri mori. Navyse, dovolenku pri mori si mozete zariadit aj lacnejsiu, staci sa nespoliehat na cestovky a vybavit si hotel a letenky sami.

triss83
29. aug 2023

Nehnevaj sa, no 4 a 8 ročné dieťa vôbec nevie posúdiť hodnotu peňazí, dôležitosť dovolenky. Takto malým deťom skutočne stačí málo a sú šťastné. Skôr ide o to, že tebe chýbajú výlety, finančná nezávislosť, plná peňaženka. Máš dosť pomýlené morálne hodnoty. Nič sa nedeje a ty sa rúcaš.

mira0611
29. aug 2023

Ahoj autorka, aj ja som bola v tvojich topankach ked sme si kupili byt a prerabali ho a vtedy som nevedela synovi kupit vsetko co sa mu zachcelo. Vtedy som mu v obchode povedala, ze velmi rada by som mu tu hracku kupila, ale teraz potrebujeme peniazky na jeho novu izbu, a aby sme mali pekny byt. Mal 4 roky, neplakal pochopil velmi pekne e mudro sa zachoval. Potom som to uz praktizovala aj vtedy ked peniazky boli, lebo som dosla na to, ze jemu bolo uplne fuk, ze som mu tu hracku nekupila, on bol stastny aj bez tej hracky...len ja som nebola a toto robim ja a nie on.
Potom po rozvode az doteraz lebo dokoncujem dom a vies co 15rocny syn sa potesi aj obleceniu z h&m rovnako ako z draheho obchodu. Na Vianoce a narodky, si vypyta nieco drahsie, ale inac uplne chape, ze preco nemoze dostat kazdy mesiac 100 eurovy kabat alebo 200 eurove topanky. Je stastny aj bez tychto veci a vies ako sa potesi ked mu dam 10 euro len tak mimo vreckoveho lebo ide von s kamaratmi a vela mi pomahal okolo domu.
Vsak mu ziaria oci ako keby boli Vianoce 🙂

sisa_s
29. aug 2023

4rocna plakala pri odchode z dovolenky, lebo jej bude chybat jest musle?

autor
29. aug 2023

@sisa_s 8 rocna

marcellka32
29. aug 2023

Napíšem ti výlety čo nestoja nič (no okrem tej stravy čo vezmeš ), chodíme na futbalové ihrisko za dedinu, kde muž hra s deťmi futbal, badminton..my si potom opekáme (nemusí byť), výlet okolo jazera v Piešťanoch na bicykli (my dávame potom v meste cukráreň, nemusí byť), prípadne okolité výlety v prírode nestoja nič...ako mala som nebola nikdy pri mori a nič mi neušlo, moje prázdniny boli na dedine, mama nám nerobila celé dni animatora, lietali sme vonku, kradli ovocie 🙂 pasli kozy, boli nabrať datelinu pre morky, večer sa umyli a išli spať..tv sme ani nepozerali

marcellka32
29. aug 2023

Aha už čítam, tebe sa znížila úroveň, nie deťom, čize je to na tebe, deti predsa nerozhodujú o výletoch alebo u vás áno?