icon

Nízka životná úroveň

29. aug 2023

Baby, stalo sa nám niečo a znížila sa nám úroveň životná ,ako o dosť ..prosím vás ako prečkať tú dobu? Po psychickej stránke? Prosím vás ,nepíšte mi ,že sme mali mať našetrené ,mali sme našetrené 1000ce eur..ale ako to už býva raz je človek hore a raz dole, my sme momentálne dole..pracujeme obaja a tak isto o peniaze sme neprišli nejakým pruserom, exekúciou a podobne..proste to tak vyšlo ,že momentálne nie sú..
Najhoršie je,že deti sú zvyknuté, stále na výlety, kúpiť si čo chcú ..atď, a sú ešte malé , nemajú 10 aby pochopili,že momentálne veľmi nie je kam vyskakovať..
Musíme s mužom začať tvrdo šetriť, len veľmi nám to nejde🙄ako ste to dokázali? Aj z mála aspoň niečo?

Strana
z5
betulinka1
29. aug 2023

Mas deti pod 10 rokov, ak som pochopila spravne. Ale takymto detom staci uplne malinko, co sa tyka nákladných výletov. Zobrat ich k vode viete aj tam, kde sa neplati. Prechadzky po okoli, bike, opekačka v okoli ani nemusis vytiahnuť auto, urcite nieco najdes, stanovačka v okoli. Ak su školáci, výbav im preukazy a maju lacne cestovanie vlakom. To je aky zazitok, na hrady a Zamky sa tiez sa ist, treba sledovat, kedy su zadarmo. Pochodit zrúcaniny. Ked nieco chcu, tak si to zapis a povedz im, ze to bude k sviatkom, sleduj bazár alebo aliexpres a nieco take vzdy najdes. Oblecenie deti nejako neriesia. Jedlo, to vies prisposobit. Pokukaj nejake pripadne brigády, umyt okna, roznášať letáky, to mozes aj s detmi a pomozu ti. Sladkosť v obchode, nechod s nimi do obchodu 😉.

ahhola
29. aug 2023

Nepíšeš, prečo sa vám začalo finančné nedarit🙃
Ale keď sa vám zasa začne, mysli na to, ze to zas môže padnúť.
Zriadte si 3 účet a posielate koľko sa vam dá... 500€?
To sú prachy na ktoré sa nesiaha a hotovo.
Nebudú volne zdroje, nebudu prachy na chobotiny.
Teraz začne v TV každoročná rozprávka... Koľko stojí prvácik.
Nakúpia im piate cez deviate, na konci roka vyhadzujú nepoužitu plastelínu, notový zošit s vypisanou jednou stranou, batoh s pokazený jedným zipsom z 20.
Tam rómča dostane tupu ceruzku a dovi, dopo.

alison11
29. aug 2023

Aj my pracujeme obaja a máme 12 a 9ročné deti a veru keď som na pnke ako aj teraz,tak im vysvetlím,že nie sú peniažky lebo nepracujem a tak teraz nebudú amť to čo chcú,že môžu byť radi,že majú jedlo,vodu,elektriku a ostatnéA výlety pre nás je zábava cestovať aj električkou,busom nevlastníme auto a takto je to lacnejšie a aj deťom zážitok,boli raz v zoo,v múzeu a u tety v maďarsku.Raz za rok máme výlet keďže auto niet,tak cestovanie napr. do košíc či Bratislavy sme riešili hostelo a hotelom a tak sme mali čas 1,5dňa na poprezeranie miest a zoo na kúpaliská nechodíme kvôli imunite máme slabšiu imunitu naposledy mali angínu a ja vždy prechladnem na vaječníky.Ak si chceme takto na výlet našetriť začneme 4mes pred výletom šetriť máme záhradu čo sa dá vypestovať nekupujeme v sezóne len keď sa minú zásoby aj sliepky a rpepelice držíme áno aj na ne treba peniažky keďže ich chováme a aj liahareň ide na elektriku ale vyjde to o dačo lacnejšie a hlavné je že nerastú na hormónoch.Aj deti pochopia treba ich objať a povedať im,že Ti ej to ľúto aj ty by si veľa vecí chcela,ale keď nemôžeš mať tak vydržíš a ekď bude lepšie tak sa kúpi a za ten čas možno bdue chcieť zas niečo iné a vysvetliť im alebo aj ukázať ako žijú deti v afrike v chudobe že ani čistú vodu nemajú ani lieky ani jesť poriadne ani šaty a oni by sa tešili všetkému čo majú tvoje deti,u mojich to zaberie na chvíľku a prestanú nariekať.Deti s vnímavejšie než si myslíš už škôlkári pochopia čo je dôležité a čo nie len im treba ukázať príklad(africké deti).

tosomja
29. aug 2023

Napíšem tak sprosto, skákala si vysoko, teraz máš hovno.
Buď je to vymyslená téma, aby si sa chválila, aké náročné máš deti a ako ste finančne negramotní, alebo je to pravda a poučíš sa z toho. Do budúcna budeš vedieť, že keď máš jeden deň hojno, zvyšok bude hovno.

iwesska
29. aug 2023

Neprezivaj to tak...A co si myslis,ze ta 8r.bude mat z dovolenky traumu,ze plakala,ked sa skoncila,alebo bude mat zazitok,ze tam bola? Vsak uz nerob z tych deti cukrove babiky. Moja dcera v podobnom veku je rada,ked ju zoberiem na babsku jazdu,spolu si dame zmrzku,prejdeme sa po lese a je taka vdacna,ze mi povie,ze som super mama,ked mame takyto babsky den a neruci,ze chce jest musle🙈 To uz je rozmaznanost vysokeho stupna,ze dieta zaplace a rodicia maju z toho zaludocne vredy,aby splnili vsetko,aby dieta slzu nevyronilo. Tvoje deti maju aspon vlasne izby. Moji pubertaci ani to nie. Tak sa uz prosim ta tolko nelutuj,tisice rodin maju daleko vacsie problemy a horsiu situaciu ako neist kazdy rok k moru a kupovat detom vsetko od vymyslu sveta.

jaroe
29. aug 2023

@ahhola ten notovy zosit a plastelína ma štve opakovane😀

eeffka
29. aug 2023

@jaroe notovy zosit nosi moja uz 6rokov 🤣🤣🤣 vzdy vytrhnem tu 1stranu, a plastelinu tu istu, este ju ani neotvorili

soldi
29. aug 2023

Na obdiv to az tak nie je, ale ked som to zvladla ja, tak to zvladnes aj Ty 🙂 mas oporu v manzelovi, mas zdrave deti, to je hlavne 🙂

marcellka32
29. aug 2023

@eeffka práve dnes sme pozreli zošity, kde dopisali v júni učivo...zošit, kde je ešte veľa čistých strán budú pokračovať ďalej, dá sa hrubá čiara, napíše sa napríklad 7.rocnik a píše ďalej..ja mám na nové zošity pre deti, ale mne je ľúto vyhadzovať čistý papier (učiteľkám to nevadí že pokračujú v zositoch a som zato rada)

oli18
Autor odpoveď zmazal
eludka
30. aug 2023

nemozes tieto traumy kompenzovat na detoch, chcelo by to psychoterapeuta

sense
30. aug 2023

@eeffka aj naša tak odkedy ho dostali ma stále ten istý dfokonca ani nič nevytrhavame, len na prvej strane pod meno dopíšem triedu, keďže už bola B, D a teraz je 7hC

ahhola
30. aug 2023

@jaroe 🤣viem, nejakých 5 ojro, ale vyhodia to tisíce žiakov. Tak nech ten noťák majú 2.----9.trieda,ked ho nevedia zaplniť. Krpec z rodiny mal v tretiackom nakreslený mobil, inak ani nota😃🙃

janickacrazy
30. aug 2023

@ahhola No ale napríklad naše učiteľky vyžadujú, čo treba deťom kúpiť na výtvarnú a musia mať aj vodove aj temperove farby, tus, plastelinu, atď. Všetko používajú a keď plastelína je už otvorená, zas o rok musím novú kúpiť. Čo už. Tiež tie zošity u nás musia mať nové, nie jeden na 5 rokov. Bohužiaľ. Nie všade sa dá dohodnúť.

hefo
30. aug 2023

@janickacrazy To je ale viacmenej len o tom, aká silná osobnosť ten-ktorý rodič je, a koľko rečí vydrží. Lebo za to, že dáš plastelínu z minulého roka, ti nemajú čo oficiálne urobiť, nanajvýš, ak sú to nejaké strigy, tak škodiť nepriamo ohováraním, a rozprávaním nepekných vecí dieťaťu. Školstvo je inak vraj bezplatné...

Tam veľa pomôže aj to, ak je možnosť dať dieťa na inú porovnateľnú školu, tak sa o tom trošku porozprávať s riaditeľom napr.

janickacrazy
31. aug 2023

@hefo no my sme na dedine, takže je tu len jedna škola a voziť deti do mesta by ma vyšlo ešte drahšie ako tá nová plastelína a zošity 😂

eeffka
31. aug 2023

@janickacrazy aj u nas vselico "vyzadovali" , ale nepreli cez rodicov. Jasne sme sa ohradili ze nie kazdy ma na pero nemenovanej znacky za 9e a najlepsie x2. U nas bol este bizar ze komplet vytvarna x2( skola a druzina) na otazku ze naco? Kedze dieta ma vytvarnu v skrinke , v tej istej triede ako druzinu ostalo trapne ticho a uz netrebalo. Niekedy sa proste treba ozvat razne.

janickacrazy
31. aug 2023

@eeffka no tak s tou vytvarnou krát 2, to som veru ešte nepočula, to u nás našťastie nie je, ale s ostatným sa veľmi pohnúť nedá, skúšala som, nikto sa nepridal, bohužiaľ, tu každý radšej sklopí uši a kvôli jednému sa nedá 🙄

lenka2232
31. aug 2023

Nehnevaj sa,ale si strasne rozmaznana

Strana
z5