icon

Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?

20. sep 2024

Ahojte,

som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.

Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔

toccara
21. sep 2024

@malasandrika mali sme presne taku kolegynu ako si ty vsetci sme otvarali sampanske ked odisla 🙂 ale ked ma uz nazyvas lenivou tak zrejme si vsetky moje komentare necitala a zhrniem ti to: som v praci 16 rokov "karierne som rastla" aj ked to znamenalo len male zvysenia platov na osobnom ohodnoteni ktore nam kazdou valorizaciou vzali (teraz sa snazim vyjednat so sefom ze to tak dalej neide) teraz som 2 roky na pozicii ktora ma bavi a naplna ale je specificka a v sukromnej sfere si velmi vyberat nemozem. A prave to tu rozoberame ak v statnej sprave niekto nema osobne tak su to len tabulkove platy co su nizke. Takze ja si chcem ponechat svoju pracu lebo ma bavi + pri chorom dietati je dobry home office a naplna ucty vsak nezaplati preto nemam problem si najst nieco brigadne co som radila aj autorke. Kazda praca ma svoje plus/minus ale su situacie ked to jednoducho nejde, treba hladat riesenia co su vhodne pre konkretneho cloveka a nie vyhovorky.

mircalla
21. sep 2024

@dzulli1980 Ja si pamatam vacsinu nickov v tejto diskisii a u mnohych aj ich politicke nazory, ak ich prezentuju. Bez toho, aby som ich hladala. Tiez X krat mi niekto napisal, ze mam urcity nazor na daco atd. Akurat nezatlkam ako niektore

carolynka
21. sep 2024

@malasandrika rozumiem ze pre nu je dobra rada zmenit pracu. Ale samotny fakt, ze za plnohodnotny plny uvazok niekde platia€780 mesacne, dospelemu cloveku s 10rocnou praxou, ze toto vobec existuje a ludia takto ziju mne pride neuveritelne. Ze vobec existuje mesacny plat €780 pre niekoho kto kazdy den chodi do prace, to mi pride absolutne nemoralne. Ze to stat vobec dovoli.

malasandrika
21. sep 2024

@carolynka tam je ten rozdiel v štátnej správe - vysokopostavený úradník berie aj 2500€, pričom bežný tých 780€. Preto sa aj obyvateľstvu nepáči valorizácia našich platov, lebo to vidia len cez tie vyššie platy. Mne mňa je nonsens, že panie na pasoch a občianskych teraz prešli z druhej tabuľky do tretej. Hanba. A detto sa treba pozerať na ministerstvá - na takej doprave a vnútre a dobre zarába, detto odmeny, inde už nemusí.

carolynka
21. sep 2024

@malasandrika chapem, mam pribuzneho v statnej sprave. Asi tu skor tak nepriamo narazam na tu tabulku co som sem dnes dala s porovnanim platov vo V4, a cez tyzden som niekde na nete videla porovnanie rastu platov od r. 2006
Vzdy som vedela, ze platy na Svk su nizke ale teda ze je tam az taky rozdiel ma uplne sokovalo

autor
21. sep 2024

@carolynka paradox je, ze vela ludi v mojom okoli si myslelo, ze ako odborný referent plateny statom som za vodou a mam tolko, co mozno upratovačka, mozno aj menej. Je to fakt nemoralne tak v dnesnej dobe platit ludi a este sa tvarit ako vsetko za tie peniaze mas robit a este byt stastny, ze mas pracu

autor
21. sep 2024

@luccija mame pravidelne porady, kde nam je povedane, ze nemame nic pytat, odmeny su raz rocne tych cca 170 eur v hrubom v januari

autor
21. sep 2024

@malasandrika samozrejme mam kolegov, ktori maju aj 2700 eur a na praci nic, proste niekto ma ho..a niekto hov..zavisi od "funkcie"

malasandrika
21. sep 2024

Autorka už si podala písomne návrh na zvýšenie osobného?
Tiež mám nadriadeného a všetko riešime za neho, lebo on sa nechce ozvať. Hold niekto musí mať gule

autor
21. sep 2024

@malasandrika kolegyna sa odvazila a bolo jej povedane, ze nie su peniaze a ze ked sa jej nepaci, dalsi ludia cakaju v rade na to miesto, vsetkych nas ostatnych presla chut nieco pytat, ale skusim, ved stratit nemam co

mandzula
21. sep 2024

@mircalla pokojne ma tu obchadzaj, ak ti prekazam.

malasandrika
21. sep 2024

Ja som sa v starej práci odvážila, ale mala som už ponuku inde. Samozrejme odmietli a doteraz mi nikto neodpovedal 😂 a drístu, že niekto čaká v rade, keď máte podstav, no haha

terina25
21. sep 2024

@lienka.7 ja sa ta este raz pytam kolko deti mas ty. Ani jedno,takze diskusia skoncila

terina25
21. sep 2024

Ja mam pracu, kde home office mozny nie je napr. A som 4.trieda. radost zit....

ekira1
21. sep 2024

@terina25 a ty aj čítaš čo píšem? Autorka má riešiť svoj príjem a nie plakať nad daňovým bonusom. Nie je limitovaná očr, škôlkou, vykryvať prázdniny, poobedné stráženie dieťaťa.. bonus je posledný rok, jej slabý príjem je posledných 10 rokov..

kristiii
21. sep 2024

@lienka.7 "? A nie, nie sú všetci IT ckari a manažéri, to je pravda. Ale potom musia počítať s tým, ze si môžu naozaj vyskakovať do výšky svojho platu, ako sá hovorí. A podla toho sa aj zariadiť. A nesnívat o tom, na co nemám."
Zas mudruješ o vyskakovani do výšky svojho platu ty, ktorej sa aj táto mamička skladá na tvoju hypotéku?
@ekira1 vyšší bonus bol vďaka Matelkovi posledné roky a ľuďom to v časoch vysokej inflácie dosť pomohlo. Teraz ide Fiko dvíhať ceny všetkého a nielenže bonus nezvýši, ale ho rapídne zníži, niektorým ako autorka ho dokonca vezme. Naozaj nevnímaš ten rozdiel v obdobiach?
Ale veď všetko je ako má byť, veď poslime všetkých puberťákov po škole do večera na brigady a potom nech sa v noci učia, veď vy tak tiež určite všetky fungujete, že po práci bežíte do ďalšej práce a potom sa ešte pripravujete do tej prvej.
Autorka, síce to vidím tiež na jediné riešenie a to navýšiť nejakým spôsobom príjem vašej domácnosti, akým, to už si musíte so synom spolu sadnúť a niečo spolu vymyslieť. Narozdiel od niektorých tu si ale nemyslím, že toto by mal byť štandard, ktorému by sme sa mali bez reptania prispôsobiť a zvyknúť si naň. Ale tak sme na Slovensku, takže to tak dopadne.

lienka.7
21. sep 2024

@kristiii jezisi, ty už si normalne trápna 🤣🤣🤣 este ta neporazilo od závisti 😉😉😉 ale budis, ona sa mne teda skladá na splátku na hypo, ja zase jej na zdravotku. Lebo zdravotne odvody sa platia z výšky platu. Co teda jej nie sú bohvie ake, hm? Ci to uz nie, však?
A čo také iné jej chceš poradiť? Jaj, vymyslime predsa nejakú novú dávku, či?
A mimochodom, nie je to chuderka "mamicka" s malym dieťatkom, ale to tí asi ušlo. Je to žena s dospelým chlapom. A mimochodom, každý normalne vychovaný pubertiak si tu brigádu hlada akonáhle môže, lebo si chce kúpiť čo len chce, za svoje peniaze. To len tak na okraj. A nie je to žiadny štandard, ale úplne normálna vec.

mircalla
21. sep 2024

@kristiii Suhlasim s tebou
@ekira1 Tiez suhlasim, neda sa spoliehat na docasny bonus, vedelo sa, ze sa to pojde menit. Skor ma rozculuju ako bonus DPH a rozne poplatky ci odvody, ktore si firmy ci banky prenesu na ludi, zvytocne ministerstvo, dozivotne renty a nulove setrenie vo vlastnych radoch. Mne napriklad nevadi, ze nechcu valorizovat platy lekarov. uz dostali za Matovica dost a podla mna su fakt nenazrani, zasluzili by si ucitelia

mircalla
21. sep 2024

Ale uplne brutalne ma vytocilo vyplacenie 13. dochodkov a ich neustale zvysovanie v stave, ked na to nemame, lebo treba nalievat peniaze do hlavneho segmentu volicov

candii
21. sep 2024

@mircalla tak to je Fico. Fico podporoval vždy dôchodcov, tým nehovorím že si nezaslúžia ale mladé rodiny od nepodporoval nikdy. Keď niečo zvyšoval, rodičovské, rodinné prídavky atď vždy to bolo len o pár eur

mircalla
21. sep 2024

@candii Najma 13. dochodky su logicky nezmysel.

kristiii
21. sep 2024

@lienka.7 trápne je to, že práve ty vyskakujes v každej jednej diskusii s tým, ako sa má každý zakrývať len takou perinou na akú má, vyskakovať len do výšky platu a pritom to sama nerobíš. Tomu sa hovorí pokrytectvo a treba naňho u ľudí ako si ty poukazovať. Jasné, ty si spoko. Len zatiaľ čo tebe cinkne na účet od "štátu" 150 eur na tvoje bývanie do plusu, tak autorke ten istý štát vezme 140 eur na bonuse do mínusu.
@mircalla samozrejme, ten bonus by nikoho tak nedráždil, keby ľuďom nebolo jasné, že od budúceho roka tu pôjde všetko do kytek ešte viac než tento a keby sme nevideli, aká bola tá špajza prázdna pri zvyšovaní vlastných odmien, platov, zavádzaní rent či ministerstiev. Kydali na Odora, keď mal v legu zvýšenie DPH o 1%, ale ked ho súdruh capne hore rovno o 3% a ľuďom zníži čo sa dá, tak sú tí istí ľudia spokojní.

lienka.7
21. sep 2024

@candii lebo voliči sú dôchodcovia a nie deti. Bohužiaľ.
Ja tvrdím, ze ked sú 13. dochodky, maju byt aj 13.pridavky, rodicaky a materske. Aby to bolo potom fér.
@mircalla neboj sa, príde ešte aj so 14.dochodkami... co uz, ze na to ako krajina nemáme.

ekira1
21. sep 2024

@candii zvyšoval o pár eur? 😅 trochu uber, rodinné prídavky zvýšil o 12 centov čo si pamätám 🫢

ekira1
21. sep 2024

@lienka.7 14. dôchodok príde až pred voľbami, zaistené ďalšie volebné obdobie..

candii
21. sep 2024

@ekira1 sakra. Som sa preratala. Smutne.

candii
21. sep 2024

@lienka.7 deti nie sú ale rodičia sú .. a rovno dvaja.

ekira1
21. sep 2024

@kristiii ja asi píšem po španielsky alebo čo.. ja o voze, ty o koze..

ekira1
21. sep 2024

@candii sme to oslávili ováciami, najvyššia pomoc rodinám od jeho vlády za 12 rokov, rodinné tuším 23€ a daňový bonus nejakých 20€ 🤗

candii
21. sep 2024

@ekira1 ešte že na sebe nešetrí 🫢