Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?
Ahojte,
som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.
Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔
Je úplne normálne že 18 ročný syn si nájde brigádu a to že je introvert, je len výhovorka dnešnej doby. Vsak a ako si nájde potom prácu? Myslím si že budovať pracovné návyky sa má hneď. Všade prijímajú brigádnikov .. kľudne niekde na pokladnu, napríklad taký Kaufland a aj slušne zarobí a vyfinancuje si svoje náklady napríklad na oblečenie, vreckové atď .. ja som mala 15 rokov a brigádovala som ako čašníčka. A nerobila som lebo som musela ale lebo som chcela. Predsa mňa nevychovali rodičia ale starý rodičia, odbremenila som ich aspoň od týchto veci čo sa týka oblecenia, maturity.. atď.
Autorka, na úradoch za takéto peniaze pracujú matky, ktoré majú škôlkarov a potrebujú každý druhý týždeň vykryvat choroby alebo ženy, ktoré majú dobré zarábajúcich chlapov. Žena s dieťaťom ako ty si už 3-4 roky mohla pracovať v súkromnom sektore za oveľa vyššiu mzdu. Tiež bývam pri KE, pracujeme v KE. Moja mama na logistike v sklade (nie manuálna pozícia) zarobí ďaleko viac ako ty, mamina sestra v lidli ma tiež cez tisícku každý mesiac. Košice nie sú Snina, je tu dosť súkromných zahranicnych firiem, kde sa peniaze zarobiť dajú. Výstup zo svojej komfortnej zóny, teplé kavickove miestečko na úrade prenechaj nejakej matke škôlkarov a ty sup do súkromného sektoru. Syn smer brigáda. Moja sestra je vo veku tvojho syna a od 16 brigáduje v McDonalde. Nie je nútená, mamu financie netlačia, ale sestra chce jordanky za 150€, tak si na ne zarobí. Keď je syn introvert ako chce ísť do Škandinávie? Ci smahnutim zázračného prútika už introvertom nebude? Neviem, na akú super náročnú strednú chodí tvoj syn, ale moja sestra ma v MC Donalde kolegyne, ktoré študujú na Poštovej gymnáziu,alebo na GTA. Ak sa trochu orientujes, vieš, ze sú to náročné gymnázia. 2krat týždenne po 4 hodiny a jeden víkendový deň a za mesiac zarobí väčšiu polovicu tvojho platu. Na Popradskej v tých obchodoch pri Kauflande som videla vcera vo výkladoch oznamy, ze na víkendy hľadajú brigádnikov. 18 ročný určite zvládne odkladať granule do regálov v tom obchode pre zvieratá, alebo v kiku skladať oblečenie. Dosť sa tvojmu synovi divím, keď vidí, ze ste každý mesiac na nule a neprilozi ruku, aby ti trochu pomohol. Vo výchove si niekde urobila chybu.
Mne sa tu normalne páčia názory, ako študenti nemajú ani minútku voľného času na brigádu 🤦♀️
U nás v lidli brigaduje student medicíny, najmä teda soboty a nedele. Cez týždeň býva len niekedy. A taktiež brigádoval celé leto. Sam mi povedal, že vôbec nie je cele dni v škole, to sú iba klasické výhovorky studejtov pre rodičov.. . Povedal, ze áno mohol by sa na intraku opíjat so spolužiakmi (ktorí tak "poctivo a tvrdo" študujú, ze nemajú ani kúsok voľného času na brigádu a peniaze im posielajú rodicia), alebo si teda zarobí sam a odbremeni aspoň trošku rodičov. Cize vždy je to len a len o voľbe.
Koniec koncov, väčšina z nás tu bola študentmi a vieme, že keď sa chce, vo väčšine prípadov sa dá sa rozvrh "upraviť" tak, že mám aj voľno. Ja sama som mala rozvrh po-pi jeden v 1 semestri. Od 3 ročníka dokonca 2 dní uplne volne (po "uprave" rozvrhu). A to v pondelok som sla do školy dokonca na 13.00. Cize kto chce, hľadá cesty a možnosti, kto nechce, hľadá výhovorky.
@dzulli1980 super že ti lichotí, že ja ta sledujem ....možno by sa stačilo nevyjadrovat ku všetkému každej žene s každým problémom v každej diskusii....a aj tak si mi stále neodpísala či ty pošleš svoje nezmaturovane dieťa natvrdo zarábať...a áno máš pravdu som liberál celý život, dúfam že ním aj zostanem, rešpektujem inakosť v každej podobe a je úplne jedno či sa jedná o hendikepované dieťa alebo dospelého....alebo dokonca inak orientovaného prezidenta, táto jeho inakosť je mi úplne suma fuk
@lienka.7 vďaka že si nám vysvetlila, že študenti medicíny sa len opijaju po intrakoch...👍....ešte raz, daňový bonus je bonus za to že platím daň z môjho príjmu a nemá nič spoločné s tým, či dieťa brigáduje alebo nie....logicky čím väčšia daň, tým by mal byť väčší bonus, resp. ak to takouto logikou nefunguje, tak to nie je žiadny bonus ale obyčajná sociálna dávka pre nízkopríjmových pracujúcich.
@rikarika nemusis mi objasnovat "fungovanie" daňového bonusu.
Za mňa bol nastavený dobre (aspoň jeden matelkov plusový bod), lebo konečne začali zamestnanci tlačiť na to, aby nemali minimalku na papieri a zvyšok na ruku, nech teda ten DB majú. Teraz to opäť sklzne všetko do starých koľají.
A nikomu som nič nevysvetlovala, len som VSEOBECNE reagovala na komentáre, ako sú chudáci študenti vyťažení 24/7 a nemôžu mať brigádu. Zaujímavé, že zase vo vyspelom svete je to úplne bežné, ale u nás pomaly otroctvo 👌
Koniec koncov, diskusia bola úplne o niečom inom, ale ako je tu už "standardom" niektore si musia ísť to svoje...
@bosorkabb to tu vystihla už úplne presne 👌
A ešte dodám, ze študenti medicíny sa nielen opijaju😉 ale to už je na inú debatu potom. Netreba si tie svoje deti zase idealizovat, vies .
Ale podstatou je,že či už s 50 € DB alebo bez neho,či už s tým,že v prípade že si mladý zarobí na seba a autorka ušetrí pár € bude jej plat stále nízky nato,aby si dokázala niečo aj odkladať.Sama vraví,že je na 0 a každý mesiac ide na doraz.A pritom má aj hypotéku.Pokaslat sa moze vselico.Uz len kvôli sebe by si mala hľadať NOVU prácu.
Kebyže sa bavíme o žene okolo 60 tky,čo má pár rokov do dôchodku.Ale autorka má 40 rokov.To akože chce ešte ďalších 20 rokov ísť na doraz a čakať,čo jej štát dá a nedá?
A nehovorím o tom,koľko malo musí byť odvedené z takéhoto príjmu do 2.,3. piliera.Co dúfam autorka má a spori si tam
ja som staršia a do dvoch týždňov som prácu našla
Veľmi dobre ti rozumiem. Ja by som bola šťastná, keby môj syn išiel aspoň do tej posilňovne. Nepochopí a mudruje ten, čo nemá dieťa, ktoré je trochu iné. Viem, že ty chápeš, o čom hovorím.
@rikarika ze je absolútne bežné ,že v zahraničí si deti privyrábajú a nikto sa na to nepozerá ako na bedacenie deti. Väčšinou sú to decka z dobre zabezpečených rodín,ktorým chcú rodičia ukázať o čom život je,že nie len paprcu natrcat. Chces,to a hento,nech sa páči. Ono uznajme,že tí čo naozaj zarábajú aj makajú,naozaj makajú, veľakrát nepoznajú piatok,sviatok. Čo podľa v štátnej správe nie je,hold je tak aj ohodnotená.
@maciatkolulu Bez urazky, ale ty si prave ta, co dlhodobo nepracuje, hoci nema male deti. Sama si to pisala...posielat decka na brigaday ci smiat sa zakladatelke, ze ma maly plat a je pohodlna, prave ty? Zijes si dobre a nemusis robit nic, tvaris sa ale, akoby si cely zivot drela
Prepacte baby, ale musim sa zastat autorkinho syna. Moj ma 16 a brigaduje cez leto, cez tyzden by to nedal. Studuje na SS v Bratislave, sice byvame len 30km od hl.mesta, ale vstava o piatej o 6.10 sme uz na ceste na aut.zastavku, ramci BA cestuje dalsich 26min., aby sa dostal do skoly.
Vacsinou je doma o 16.00
Neviete vsetky detaily, aby ste vedeli rozhodnut, co a ako. Vacsinou pride domov, naje sa, zoberie si sprchu, aby nezaspal, ide sa ucit, pohra sa na PC na hodinku a ide spat o 21.00, niekedy zaspi aj skorej.
Sem-tam chodi brigadovat na vystavy cez skolsky rok, ale to je 2-3x rocne, potom az v lete, a tu sme koncili.
@andrea1809 akože jemne nerozumiem o čom píšeš... Vieš o tom,že si úplne mimo? Zjavne nie... Pôsobis zľahka zatrpknuto Ale to nevadí.
Píšem o Tom,že v zahraničí je bežné ,absolútne,že deti zo zabezpečených rodín chodia brigádovať. Matky pracujú, nepracujú,ako kde. To nemá nič spoločné s dieťaťom. Kde sa vysmievam autorke,alebo posielam niekoho pracovať? Akože,ale pokiaľ má chlapec čas ísť do posilky,môže mať čas na brigádu ,to len ako príklad. Keď uz.
To ako si žijem nema nic spoločné s tým,že napríklad moja dcéra sa živí sama od 20 A aj býva. Áno,ma zabezpečený byt. Ale všetko si zabezpečuje sama a dokonca chce prispievať svojmu mladšiemu bratovi na kurz. Treba si riadne prečítať a porozmýšľať pred tým ako niečo tuknes na klávesnici a keď to nejde,nevadí 🤷
@maciatkolulu No zijes si tak, ze vobec nepracujes. Takze kto nepracuje tu kritizuje zakladatelkin nizky plat a pise, ze jej syn by mal maknut. A ty preco nepracujes? Zivi ta manzel v Rakusku....Spolocne to ma dost..
@andrea1809 prosím ťa? Úplne vážne ťa to zaujíma? Ak hej,tak mi napíš súkromne,ok? Opakujem sa,prečítaj si ešte raz,čo som pisala,k akej téme som písala. Ak ťa zaujíma.nieco navyše,tak si zaloz svoju tému,prípadne napíš správu.
Inak každý žije tak,ako si zariadi. Nikto nikoho nenúti do ničoho. Naozaj. Keď niekto chce ,tak môže na sebe makať,môže veľa pracovať,môže študovať,môže byť doma. Naozaj. Nežijeme so striktne danými pravidlami. Najhoršie je fnukat a nadávať na štát a na všetko možné,čo môže za situaciu v ktorej Dana osoba je. Alebo snorit ako odrbat štát a viesť k tomu aj deti, lebo ten štát potom sklbe poctivo zarábajúcich. Napríklad. Ale to sa už horšie číta. Chápem.
Však v pohode,nech autorka naďalej pracuje za 780 a syn nech chodí do posilky a inde a kľudne môžu potom spoločne s kamoškami nadávať na všetko. To pomôže. 👍
@maciatkolulu najlepsie je radit ked ty sama nepracujes a zivi ta muz. Tak toto je gol 🤣🤣🤣👍👍👍
@maciatkolulu ...toto nevysvetlis.Nadavanie je proste slovenský životný štýl.
Vyliezť z komfortnej zóny už menej.
@maciatkolulu Ja nefnukam, neodrbavam nikoho, mam sa fajn. Nezijem ani na Slovensku. Kde akoze fnukam????
Ale ty si tu x krat napisala, ze nepracujes a neviem ci si vobec niekedy pracovala, ked tak velmi davno
Takze by som nekritizovala a nevyskakovala, kedze sama nic nerobis. O tvojej dcere sa nebavime teraz, bavime sa o tej, co sa tu nadrapuje a nevie, co to je pracovat. Takze asi tolko k tebe.
Najprv skus ist trosku daco robit a potom sa tu nadrapuj, ze ta hanba nefackuje
Ja som v 50tke zmenila pracu. Zarabala som cca tolko co ty. Teraz som v zdravotnictve..dostanem o nieco .viac. dcera ma 18 takze pridem o cely bonus cakam co bude dalej. Co spravia s nasimi platmi. To ma bude stvat viac.
@terina25 vieš čo je gól🤣🤣🤣🤣,že netušis,kto a ako má živí 🤣🤣🤣👍. A ešte väčší je,že nevieš riadne čítať. To je už smutné. Môj stvrtak sa učí čítať a opisovať daný obrázok,zišlo by sa to tu poniektorym. Moje dieťa pracuje a zarába si na seba samé,aj druhé to robilo,kým neporodilo a bude aj tretie. Čo som robila/nerobila ja do tohto času je irelevantné. Dôležité je,že neberem davky,že má nezivi štát. A nenatrcam ruky.. A neskuuuuuucim dokola na nespravodlivosť. A že Hana ma a Jolana tiež. Tak idem odrbavat aj ja. Nemám dôvod,ak by som ajmala,rozhodne sa dokážem o seba postarať. 😉Takže pokoj a zameraj sa na seba. A zlepší sa trosssssicku vo vnímaní písaného textu a pochopeniu zadanej téme. A ak sa ti niečo nezdá, s tým nič nenarobím. Hold som doma a je mi fajn a napriek tomu moje deti na seba robia a opakujem,bude aj najmladší. A nie sme jedina rodina,kde to tak bolo a aj bude.
@andrea1809 prosím? 🤣🤣🤣🤣🤷Tak a toto sú slováci. Je to smutné.

Že by som ich ešte zaťažovala s ďalšími výdavkami ktoré nie sú nevyhnutné pre zivot