icon

Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?

20. sep 2024

Ahojte,

som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.

Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔

eeffka
21. sep 2024

@mircalla nepochopila si moj dovod na brigadu pre 16r, tie 4hod za tyzden v 1 den ju nezabili ani neovplyvnili jej studium (8r bilingval) ale otvorili jej oci. Nexhodila do prace " zarabat" ale pochopit.

doriiis
21. sep 2024

@0silvia0 ....presne ako píše
@eeffka
Zjavne je v tej štátnej správe úplne jedno koľko,kde a čo odrobis.Stale ťa budú hodnotiť podľa tabuľky.
Už keď si spomenula tu automobilku.To nie sú iba ľudia za pásom a zaspineni,spotení údržbári.To sú desiatky,stovky administratívnych pracovníkov.Mzdari,HR ,účtovníčky,sekretárky,rôzne ,,odvetia",ktoré sa napriek tomu,že pracujú pre automobilku v živote auta nedotknú.
Spravovať niekoľko 1000 zamestnancov chce administratívu možno väčšiu ako menšie ministerstvo.

0silvia0
21. sep 2024

@doriiis toto mne je jasne. Myslim ze kazdemu.

mircalla
21. sep 2024

@eeffka Ja som pochopila dovod na brigadu u vas aj dovody, pisem vyssie ok
Ale su tu prispevky, kde posielaju jej dieta makat a spolufinancovat, sama to vlastne navrhujes tiez. Tak to nie

doriiis
21. sep 2024

@0silvia0 ...do KE ide Volvo.Obrovska príležitosť aj pre autorku získať novú prácu.

eeffka
21. sep 2024

@mircalla nie ja nenavrhujem aby mlady isiel robit na domacnost, ale na seba. Posilka asi zadarmo nie je, kavicky alebo piva asi tiez nie. Kto to teraz plati? Zrejme mama.

mandzula
21. sep 2024

@eeffka ja chapem, co pises, tiez niekedy "kukam", ked v ramci podnikania nieco vybavujem, prekaza mi vsak to zovseobecnovanie, kedze sama som robila prave v tej, kde sa "sediet ma riti" proste nedalo, dovolenku som z roka na rok prenasala takmer celu, lebo som si nemohla dovolit vypadnut, lekara clovek musel vybavit za hodinu, ziadne PN a OCR.

eeffka
21. sep 2024

@mandzula no vidis ... a uz nerobis. O tom hovorim ja

mircalla
21. sep 2024

@eeffka ja dufam, ze neplnolety pivo nepije....Dost blbe, ze si 17 rocny musi zarabat aj na sport....

eeffka
21. sep 2024

@mircalla to je jedno... tak energetaky

mircalla
21. sep 2024

@eeffka Nikdy sme energetaky nepili, zrejme zijes v nejakych sablonach, ze vsetci mladi piju energetaky. Moj syn nema ani vreckove, ak nieco chce, peniaze dostane (byva to minimalne) a nepyta skoro nikdy.
Ale financujem mu aj doucko z nemciny, aj sport a nemusi si zarabat na to, aby chodil na kruzok

anickaaa6aaa
21. sep 2024

Kokso kde sme sa to dostali aby sme študentov posielali popri škole na brigádu. Rovno nech ani nejdú na strednú však načo.. nech idú rovno pracovať.

toccara
21. sep 2024

Autorka sme natom velmi podobne, tiez verejna sprava a tiez Ke. Ale ja mam skolkarku a ci chcem ci nechcem MUSIM zaplatit mesacne 120 eur za skolku. Najhorsie je ze mame zmrazene platy a v roku 2026 to bude 5% zvysenie, to uz aj ja budem pod minimalkou a to som vo vyssej triede. Zaroven cakam kedy nas populacek oznami zvysenie dane za nehnutelnost a odpad :/. Uz si hladam nieco ine, hoci aj brigadne upratovanie ale bude to tazke pri chorobach zo skolky. Pred casom som vypomahala charite, a bolo mi ponuknute ze ak potrebujem potraviny alebo hoci co ze mi pomozu, toho casu som sa len pousmiala ze ved to zvladam neako, ale uz tyzden nespim a rozmyslam co nas caka od januara, nie kvoli danovemu bonusu ale kvoli zmrazenym platom a vyssimi vydavkami.

eeffka
21. sep 2024

@mircalla neviem preco sa chytas blbeho energetaku, tak si to vymen za caj, to by mohlo byt pre teba prijatelnejsie pokial viem tak robis v IT, kludne plat na co mas. Autorka riesi uplne inu zivotnu situaciu.
V jej situacii jej ostava len najst si novu pracu, zapojit syna nech jej odbremeni z nie nutnych vydavkov alebo prestat jest.

martinkatinka
21. sep 2024

@anickaaa6aaa pozri si skolske systemy v inych krajinach...

rikarika
21. sep 2024

@dzulli1980 ty ficopele volička si úplne mimo! Daňový bonus sa preto volá bonus, lebo je to bonus za to že platím daň. 18rocny študent strednej školy nemá ešte ani maturitu, až tak je dospelý! Až ty pošleš svoje nezmaturovane dieťa zarábať, tak potom sa vyjadruj.

mandzula
21. sep 2024

@eeffka ale robila som 15 rokov, lebo ma to velmi bavilo. Ked cloveka praca bavi, je to niekedy viac ako tie prachy. Nerobim tam len preto, ze tam bol velmi kruty bossing. A zas na tu dobu tam neboli ani take hrozne platy, ako kazdy vzdycha, akurat neslo o najnizsie pozicie v tabulke.

eeffka
21. sep 2024

@mandzula mas pravdu na tento dovod som pozabudla, mysim ze cloveka praca naplna, len vtedy musis mat aj financne krytie od rodiny.

kiki68
21. sep 2024

Su urcite aj posilky v okoli s personalom, mozno tam nieco splasit

maciatkolulu
21. sep 2024

@deti95060810 ale nooo,netvarme sa,že na sk nedajú nájsť brigády 🙃,dajú,len treba chcieť,nejasné sa o nejaké 14.ricnendieta,ale o osobu,čo je skoro plnoletá.

mircalla
21. sep 2024

@eeffka V jej situacii...A prave to je to chore, kedze sme za 35 rokov dospeli akurat k tomu, aby sme posielali deti pracovat pocas skoly. Uz nas ekonomicky predbehlo aj Rumunsko. Sme uplne na chvoste....Ano, slovaci su vynaliezavi, poslu deti brigadovat, budu mat x prac naraz....Dovod je to, co si volime a volime si to preto, ze sme zaseknuti stale niekde v socializme, sme zvyknuti na korupciu, nevadi nam, ze sa kradne, pretoze to patri k nasim zivotom a mentalite, a este aj zatlieskame a sme vdacni

mandzula
21. sep 2024

@eeffka nebolo ziadne krytie, muz robil v Statnom vodohospodarskon podniku, niekedy staci rozumne hospodarit a vediet, do akej vysky vyskakovat.🙂 On je tam doteraz (uz je moj ex) a uz sa vypracoval na taku poziciu, ze moze byt velmi spokojny. Aj tam sa da karierne rast, len treba makat, vzdelavat sa.

maciatkolulu
21. sep 2024

@mircalla no tak zase v zahraničí sa bežne posielajú deti na brigádu a naopak poväčšine z dobre situovaných rodín. Mám to svoju logiku,ak nechcú mať doma rozmaznaneho fracka,ktorý im bude sedieť pri riti donekonecna. A potom su tu este socky,ktoré učia svoje deti,ako prestiavať systém a nepracovat. Ti zdrane sedia doma všetci.

lucka_ke
21. sep 2024

čiže ľudia z menej zarábajúcich profesií majú všetci odísť na lepšie platené miesta, hm a kto bude robiť v zdravotníctve, na úradoch, v školstve a tak ďalej? toto nie je riešenie odísť, treba systémovú zmenu

mircalla
21. sep 2024

@maciatkolulu Nemam nic roti brigadam, ale nie pocas skolskeho roka na strednej skole

gribka1
21. sep 2024

@lucka_ke Zas je to o slabo platených miestach, kedže zdravotníctvo a školstvo, to nie je vôbec zlé.

jajo1
21. sep 2024

@gribka1 to zdravotníctvo a školstvo práveže je zlé, pretože cca 1/3 zamestnancov je tam práve platená podľa tabuľky pre práce vo verejnom sektore, a tá je dlhodobo ďaleko pod minimálnou mzdou

lucka_ke
21. sep 2024

@gribka1 vieš koľko zarábajú sestry???

gribka1
21. sep 2024

@lucka_ke Samozrejme, preto to vravím.

lucka_ke
21. sep 2024

ozaj nie je riešenie aby teraz všetci odišli však toľko pracovných dobre platených ponúk ani nie je na trhu a každý chce, aby jeho dieťa učil kvalitný učiteľ, aby ho v nemocnici ošetril kvalitný personál tak treba zmenu a nie radiť ľu´dom, aby odišli niekde kde zarbia viac