icon

O koľko vám zvýšili školské obedy?

lenkaviki48
3. feb 2023

Ahojte môžem sa spýtať o koľko vám zvyšovali obedy v škole. Ako u nás skoro o 15€ na dieťa a to nevravím aké porcie dostávajú. Ešte menej ako minulý školský rok. Úplne chápem že musia to zadelit s toho čo majú a potraviny išli hore. No ale ako syn prvák príde domov zo školy l. Obed nejedol a dnes bol kakaový koláč 🙈 len foto aký prídel má každý deň. Konce z koláča to dostávajú najmenšie deti🤦

O koľko vám zvýšili školské obedy?
a_adamcova
4. feb 2023

Mne doteraz dcéra na obedy nechodila, nechutilo jej. A nikdy nezjedla - klasická škola a školská jedáleň. Teraz chodí do súkromnej školy a tam im nosia obedy z gymnázia - kde však jedáleň nepatrí pod školu ale nejakú s.r.o. Chcela chodiť na obedy, keďže sa prihlásila aj na rôzne krúžky na tej škole. Takže šek mi prišiel teraz na 55€ za február - ale, konečne si obedy pochvaľuje, asi 2krát sa zatiaľ stalo, že povedala, že jej nechutilo - ináč väčšinu zje. Keď si to porovnám s menučkom čo stojí, tak je to na mesiac stále ok cena ....

matabb73
4. feb 2023

@zabka1987 odvody platíš podľa príjmu. Daňový bonus dostávaš, lebo máš dieťa a vychovávať pre štát budúceho platcu daní.

a_adamcova
4. feb 2023

@sella38 ak dvaja pracujúci ľudia zarobia čo i len minimálku, tak im tých 140 eur vychádza - keďže sa počíta nie plat jedného rodiča ako to bolo pôvodne - ale obidvoch ! Takže prepáč ale blbosti teraz chrlíš ty

a_adamcova
4. feb 2023

@matabb73 Tú sumu si skade nabrala prosím ťa?

oneinamillion
4. feb 2023

U nás o cca 13€, platime teraz 41€ na druhom stupni. Prvý stupeň 37€.
S jedlom som spokojná, dcéra je dosť prieberčivá, ale v škole sa relatívne slušne naje. Porcie sú dosť veľké a dostanú aj dupľu.

oneinamillion
4. feb 2023
matabb73
4. feb 2023

@a_adamcova ktorú sumu?

renca206
4. feb 2023

Zvýšili sa nám o 20 eur, predtým okolo 32-35€ teraz 53-56, za marec dokonca cez 58€ takže celý prídavok na dieťa pôjde na školský obed, to je choré podľa mňa. To už fakt je cez, mam 3 deti a staršiu som odhlasila (je 8-čka). Ako silno zvažujem že od septembra odhlásim aj strednú dcérku, bude 3-čka lebo aj tak dôjde domov a je väčšinou vždy hladná. Lenže naša škola potrebuje mať 10€ na žiaka režijné náklady čo je podľa mňa už nenažranosť školstva.

zabka1987
4. feb 2023

@matabb73 je to Daňový bonus , ešte raz si skús premyslieť ,čo asi môže znamenať tento pojem . Detské prídavky dostáva každé dieťa rovnako bez ohľadu na to ,či rodičia robia alebo nie a hlavne sa skús zamyslieť hlavne prečo to takto spravili .

matabb73
4. feb 2023

@zabka1987 daňovú bonus na dieťa. Ešte pred rokom to bol paušál, lebo na dieťa máš výdavky či zarobíš 800 Eur alebo 2000 Eur. To bolo spravodlivé. Teraz má určitá skupina vysoký bonus na úkor tích, čo zarobia menej alebo sú SZČO. Na zvýšený daňový bonus zobrali peniaze samosprávam. Takže tie teraz dvíhajú poplatky, ktoré musí zaplatiť aj matka samoživiteľka, ktorá ho nedostane. Naozaj sociálne riešenie.

ankasem
4. feb 2023

@lenkaviki48 unas 1 stupen 1den/ 1,50€ + 3e režijné náklady ( Bardejov) a to máme ešte 2x škôlkarky

matabb73
4. feb 2023

@zabka1987 ako by sa ti páčilo keby teraz zmenili zákon a daňový bonus by si nedostávala mesačne, ale až v máji 2024. Ako by ti pomohlo jeho zvýšenie teraz? Alebo kedy si bola rozvedená a žila z jedného platu a daňový bonus by ti vyšiel nízky práve preto. Skús zapojiť empatiu a nemyslitieť na to, ja ho mam a ostatní nech sa trápia ako chcú. Znevyhodnili ľudí, ktorým by mal štát práve pomôcť, ale nijako nepomáha.

slniecko5
4. feb 2023

@matabb73 áno, je to tak, v tomto prípade sú jednoznačne zvýhodnené obyvatelia s vyššími platmi, zamestnanci, nie SZČO a rodiny s viac deťmi. Asi to treba prijať, ako to je. Inak to nebude.
Mrzí ma, že sa nízkopríjmovym nepomôže, to áno.

Ale rozumiem, že ak má taká matka teraz zaplatiť vyššie ceny za obedy, to, že sa jej to vráti (možno!) budúcu jar, je pre ňu irelevantné.

linduska86
4. feb 2023

@mooonika1975 nemas pravdu, ja na obed teda kolac nepeciem.. ;) a nehadz vsetkych rodicov do jedneho vvreca..

matabb73
4. feb 2023

@slniecko5 mňa to neskutočne štve, tá nespravodlivosť. A ešte to veľa ľudí odhajuje. Lebo oni majú, tak čo ich po druhých. Takýto daňový bonus schválili len dočasne, na dva roky. Som zvedavá čo bude potom.

slniecko5
4. feb 2023

@matabb73 môj predpoklad je, že sa DB zníži vyrazne, budúci rok má vláda preložiť vyrovnaný rozpočet a ten ďalší tiež nebude situácia iná, takže bude sa škrtať...

matabb73
4. feb 2023

@slniecko5 tiež si to myslím. Teraz vyhadzujú peniaze von oknom, ale toto správanie nás dobehne a budú musieť začať šetriť.

tiezjedna
4. feb 2023

@janamiklusova no tak môžeš tomu verit, ale za 1,9 € na deň (to znamená ešte + poob desiata) sa buď šulí kvalita, alebo množstvo. Alebo si nenapísala jednu základnú a dôležitú eventu - že mesto, prípadne zriaďovateľ stravu dotuje a tých 1,9 €/deň je výmer pre rodiča, ale nie reálne náklady na jedlo.

zabka1987
4. feb 2023

@matabb73 čo máme? Áno mužovi mesačne stiahnu neskutočnú sumu za odvody , nerozumieš? Tak ani my toľko nechceme odvádzať, prečo by sme mali ? Za to ,že viac zarobí ? Tak nech sa páči ,nech aj iný idú poctivo robiť a nie ,že SZČO a priznajú minimum z toho ,čo zarobia , zvyšok ide do vrecka . Zaujímavé koľko SZČO ide teraz príjmy aj uznať kôli tomu ,že sa im to vráti v bonuse . A koľko SZČO dlží neskutočné peniaze ,to už nevadí , že ? A zbytočné viesť debatu ,úplne zbytočné.

zabka1987
4. feb 2023

@slniecko5 my sme rodina so 4 deťmi a 5te na ceste . Muž poctivo pracuje a odvádza a nemáme problém , o čom píšeš ? Kto poctivo robí , určite platí a odvádza určite nemá problém a nesťažuje sa .

matabb73
4. feb 2023

Empatia 0 bodov. Naozaj zbytočná debata.

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
zabka1987
4. feb 2023

@slniecko5 takže tebe by sa páčilo keby každý dostal rovnako ? Aj ten ,čo nerobí a čaká na všetky výhody ? Lebo keď každé dieťa ,tak jedine toto z toho vychádza . A ten pocitivý zamestnanec, ktorý najviac odvedie do kasy má akú motiváciu ?

mooonika1975
4. feb 2023

@linduska86 robim v škôlke, ani pri jednom, ani pri jednom jedinom dieťati , sa nestane, že nezje buchty, sladké jedlo, sladkú krupicu. Všetky do nohy a všetky chcú pridaj. Naopak, zeleninu zapekanú, brokolicovú polievku, pizzu so zeleninou, privarky, ryby, to zase nezje s láskou možno polovica. Moje deti nejedli doteraz nič sladké, ani koláče, ani torty, sladké jedlá, buchty, no nič, ale ja som ich to učila. V škôlke nikdy ani v škole nejedli. Boli ale jedini. Takže mne to nemusiš hovoriť, vidim.

tiezjedna
4. feb 2023

@matabb73 "normálna" krajina je relatívny pojem. Napríklad v CZ je to u odvodov ešte vačší bizár. Manžel platí mesačne zálohy na SP/ZP v prepočte cca 650 € a pravidelne nám aj tak po ročnom zúčtovaní príde vždy v auguste doplácať okolo 2000 €. Systém je tu nastavený tak, že zálohy sú jedna vec (vypočítané podľa predošlého roka), ale ak si dovolíš v aktuálnom roku zarobiť viac, dopočítajú ti doplatky😎 Tak to v CZ chodí, keď priznávaš poctivo a neroblíš žiadne výrazné optimalizácie.

slniecko5
4. feb 2023

@zabka1987 páčilo -nepacilo
Ja takto neuvažujem. Ak sa.dari mne, chcem, aby sa darilo iným. Nielen mne.
Keby si bola samoživiteľka SZČO a mala by si znášať tieto vysoké ceny, videla by si to inak. To sú podla mňa rozhodnutia typu, buď zaplatím dieťaťu obed, alebo lieky.
A to je smutné veľmi😔.

matabb73
4. feb 2023

@tiezjedna u nás je tích ekonomických nezmyslov tiež veľa. Nám niekedy v práci až rozum zastáva akú hovadinu zas vymysleli. Niet sa čo diviť. Keď ministrom financií bol človek, ktorý sa chválil, že on ani kartu nemá a peniaze mu nadeľuje Paulínka. To asi v Česku nemajú.

matabb73
4. feb 2023

@slniecko5 keby všetci ľudia mali takú empatiu ako ty, žilo by sa v tomto štáte lepšie.

tiezjedna
4. feb 2023

@slniecko5 solidárny systém je ľahko zneužiteľný a od podstaty nastavený tak, že ľudí nemotivuje pracovať. Ja ho neodsudzujem, v zásade ho považujem za správny, pretože je protektívni voči znevýhodneným občanom, ale vláda s ním absolútne nedokáže pracovať tak, aby mohol fungovať správne.

slniecko5
4. feb 2023

@matabb73 och, to nie, ale diky