Oddelené peniaze v spoločnej domácnosti

snaugula
20. jan 2017

Myslíte si, že keď žijú dvaja partneri (nezosobášený)v spoločnej domácnosti by mali mať oddelené účty a každý by sa mal rovnakým dielom podieľať na všetkom?
uvediem príklady: prišiel účet za smeti na dieťa. 20eur. otec to zaplatí s tým že matka mu pošle na účet 10e. teda otec zaplatí polku z toho a mama druhú polku toho...napr. otec nakupuje stravu, kozmetiku, benzín a žena tiež samozrejme.potom to zrátajú všetko dokopy podľa bločkov a vydelia dvoma. výjde napr. že žena minula menej ako muž. tak muž od nej chce tie peniaze na účet poslaťsa mozrejme keby vyšlo že žena minie viac tak muž jej bez okoľkov pošle na jej účet rozdiel. myslíte si že by to malo byť tak, že ak by žena napr. dlhodobo ochorela a tým pádom by nemala peniaze také ako bežne na výplatu mal by právo muž pýtať od nej peniaze na všetko? čo by mala žena urobiť, požičať si od niekoho?

tanecnica82
20. jan 2017

@snaugula no funguje to tak vo vzťahoch bez lásky.my sme manželia účty máme oddelené ale nerátame do posledného centu.Raz zaplatí niečo jeden inokedy druhý...Jeden platí hypo druhý šeky....Takto striktne žijú svokrovci.ak svokra oslavuje narodky tak oslavu si hráči zo svojho...Ak ochorie niekto z vás tak hádam milujúci partner potiahne financie.nie je to predsa obchodný vzťah na presne určených podmienkach

sibalka21
20. jan 2017

No pokial zijete v jednej domacnosti a nieste manzelia, moj nazor je, ze ano kazdy ma svoje financie a vsetko sa plati napolovicu... My sme to s priatelom tiez tak mali, pokial sa nam nenarodil maly a nevidim na tom nic zle... Raz za cas sme sli na velky nakup, vsetko co trebalo do domacnosti, potraviny a rozratalo sa to na polovicu.... Ucty tiez a vsetko ostatne 🙂 Ak spolu len chodite, nemusi mat kazdy potrebu spajat financie a osobne na to ani nevidim dovod .... K ochoreniu sa nevyjadrujem, lebo to som nezazila, cize neviem ako to je 🙂

sabina1975
20. jan 2017

Ja som stara skola a v prvom rade si myslim ze ak je dieta tak by mala byt ta zena s tym muzom zosobasena a manzelia si maju byt rovny ale k tvojej otazke nie nieje to normalne ak zijete spolu tak by ste mali mat jeden ucet a minat z neho na veci spojene s domacnostou a na vychovu dietata

snaugula
autor
20. jan 2017

@sabina1975 no dobre ale potom by sa otec ohradil, že prečo on má platiť viac?len preto že viac zarába? však nech aj žena viac zarába, on jej nebráni...

snaugula
autor
20. jan 2017

@sabina1975 príklad: majú jeden účet spoločný na ktorý chodí jeho výplata 1000 eur a žena 700eur. muž nabúra auto, ktoré je tiež spoločné. treba vybrať z účtu 1000eur na opravu.ako sa vie koľko z tých 1000 eur má zaplatiť žena keď to auto vôbec nenabúrala?či proste žena má smolu všetko sa z účtu vyberie a je na 0.

maminuska
20. jan 2017

@snaugula čo to dieťa ? S kým bude ?

sibalka21
20. jan 2017

@snaugula No tak toto uz podla mna normalne nieje, aby chlap zene vycital, ze preco on ma viac davat ked viac zaraba.... My sme sice mali kazdy svoj ucet ale len zo zaciatku, byvali sme spolu ako spolubyvajuci a ked sme sa dali dokopy, asi 3/4 roka sme mali svoje ucty, potom sme spojili peniaze, ked som otehu... Potom sme spojili ucty, resp. z mojej materskej sa kupovalo, z jeho vyplat sa setrilo (materska v UK) .... Ako pisem, zalezi aky blizky vztah maju, ale nieje normalne aby nieco vycital ohladom penazi, ked spolu byvaju a maju dieta.... Nejak nevidim dovod, aby tito dvaja ludia spojili ucty, kedze tu vznikaju taketo zabomysie vojny....

alicka850
20. jan 2017

@snaugula nie je to take jednoznacne. Zalezi, ci maju partneri napr.deti. Ak nie, tak potom nie je o com, nic nebrani jednemu, alebo druhemu zarabat. Ale ak maju deti, zvycajne je jeden, ktory sa musi prisposobit zamestnanim, aby ich mohol brat zo skolky, byt s nimi na ocr a podobne. Takze potom by to malo byt zohladnene aj v prispievani na domacnost. My osobne mame oddelene financie a vyhovuje nam to.Ale nikdy sme nevydelovali do posledneho centa vsetko.

dominika6
20. jan 2017

@snaugula to ty máš doma takého blbca čo vyratáva na centy?

sissy27
20. jan 2017

@snaugula jedna vec sú oddelené účty, druhá vec oddelené výdavky... neviem, ale ak chlap požaduje polovicu nákladov na dieťa, tak potom by mal investovať aj polovicu energie a času do výchovy a starostlivosti o dieťa a o domácnosť... takže každú druhú plienku mení on, každý druhý krát ide on k lekárovi, v prípade choroby takisto ostáva doma polovicu času, v noci takisto vstáva, samozrejme varí, perie, upratuje tiež z polovice tak, ako žena...
Neviem, takéto striktné delenie financií mi akosi nejde dokopy s funkčným vzťahom... Blikali by mi všetky kontrolky pri takomto človeku... Takto si rozpočítavať náklady môžu spolubývajúci, ale u partnerov, ktorí ešte majú spolu aj dieťa, by som očakávala trošku rodinného zmýšľania... veď rodina je o tom, že všetci zdieľajú spoločnú životnú úroveň, vzájomne sa dopĺňajú, potiahne ten, kto je na tom práve teraz lepšie... Nikdy nevieš, čo sa stane, dnes bude chlap pýtať 10€ za smeti na dieťa, o dva roky ostane dlhodobo na PN, bez príjmu a potom ako on bude dávať žene polovicu peňazí na nájom, na dieťa, kto mu bude doplácať na lieky? veď to budú jeho lieky, prečo by mala žena?

dominika6
20. jan 2017

a ak si pánko vozí zadok na aute,tak nech si ten benzín platí zo svojho..či ti vyráta na cent,kedy si sa s ním previezla ty?

rakahaka
20. jan 2017

@snaugula aky mate spolu vztah? Na jednej strane mi to pride ok, kedze nieste manzelia a kazdy sa boji o vlastne peniaze, ale mate dieta, planujete spolocnu buducnost, manzelstvo? Nevedela by som ale takto zit... bat sa ci ked ochoriem nebudem musiet zalarmovat banku kvoli pozicke.
Pred manzelstvom sme takto zili tri roky ale nebolo to do centu, ale priblizne aby sme isli napol aj ked vacsie vydavky ako vylety atd platil uz manzel. Teraz mame sice vlastne ucty ale platime kto skor vytiahne kartu pri pokladni alebo kto ma viac na ucte, uz to nedelime.
Mam kamarata boli manzelia,oni zili tak ze davali percentualne z vyplaty na domacnost, priklad on zarobil 1500, tak 750 dal a ona 500, tak davala 250 na domacnost. Nemali ale dieta... uz su rozvedeni.

0silvia0
20. jan 2017

@snaugula to je chrapúnstvo najhrubšieho zrna čo sa týka toho výroku prečo by mal chlap platiť viac ako žena kvôli jeho väčšiemu zárobku? Lenže žena je poväščine tá, ktorá je s chorými deťmi doma, ktorá rieši lekárov a musí zobrať takú prácu, ktorá je prispôsobená odvozu/dovozu detí do škôlky/školy. Nemôžu si dvaja budovať rovnakú kariéru, keď majú malé deti... A chlap by mal byť vďačný, že žena, ktorá hoci zarobí menej, jeho odbremení od riešenia detských záležitostí a tak mu vlastne umožní zarábanie jeho väčších peňazí... Ale u mňa by chlap tohoto razenia nemal šancu, zdvíhal by sa mi pri ňom žalúdok pri každom pohľade na neho...

maminuska
20. jan 2017

@0silvia0 presne toto pociťujem aj ja.. nevoľnosť keď čítam takéto komenty.

dominika6
20. jan 2017

@0silvia0 presne...a ešte nech jej vykrikuje že zarába málo,lebo je na materskej..alebo nech si nájde prácu s rovnakým prijímom ako on,..debil..

majkeel
20. jan 2017

Ziaden extrem v realnom zivote nie je dobry, vacsina extremov nema happyend. Ani presne rozratavanie na polovicu, ani to aby jeden platil vsetko a robil usilovneho somarika potras sa.
Muz by mal stale byt ochranca a mal by byt hlavny pilier prezitia rodiny. A ak nevie hradit dve tretiny bezneho rozpoctu rodiny, tak by nemal mat deti ...
Ak zena ocakava vacsinu namahy a financie od chlapa a nie je ochotna (skoro) nicim prispiet, nie je pre bezneho chlapa (ktory nanakradol a nezdedil) vhodna na zalozenie rodiny.

hettinka
20. jan 2017

@snaugula vypočítavať si peniaze napoly môžu. Ale aj strastlivost o dieťa pekne napoly. Ak chce žena mat záruku že sa o ňu partner postará v prípade choroby a podobne, mala by sa vydať. Ak partner nechce , radšej ísť od nebo ako žiť s niekym kto pozerá len na seba.

stella333
20. jan 2017

@snaugula Nemyslim si, ze je to normalne, my sme sice vzdy mali svoje ucty, ale fungovali sme v mode, ze nieco plati jeden nieco druhy podla moznosti a prijmu. Nedelili sme presne dvomi, ale tak nejak sme sa podelili o vydavky. U nas som sporlivejsia ja, takze setrim a potom vytiahnem, ked treba. S prichodom deti a manzelstvom sa to zmenilo, mam neobmedzeny pristup k financiam manzela a v podstate aj on k mojim, uz nedelime moje a tvoje.

mima4
20. jan 2017

@snaugula
všetko to zavisi od toho, ako to tým dvom ludom v tom vztahu vyhovuje a či sú s tým spokojní ale toto by mali si poriešiť minimálne predtým ako sa rozhodnú mať dieťa.
Ideál je pravdaže vziať sa, založiť si rodinu a mať spoločné peniaze.

Pre mňa toto by určite nebolo OK a určite by som s tým nesúhlasila, aby sme šli vo všetko pol na pol. A strach, že ochoriem a budem nahrata lebo priatel bude niečo "vypočítavať".. osobne by som s tymto typom človeka nechcela mať ani dieťa, nieto ešte vstupovať s ním do manželstva.

jahodnicka
20. jan 2017

Ne nemyslim si ze by to takto melo fungovat. Ani bych to nechtela

janicka2315
20. jan 2017

Este predtym ako som sa vydala ,tak sme spolu zili a malinka uz bola na svete..ucty sme mali oddelene (on vyplata cca 1500 eur,ja matersku 400) a nikdy v zivote odomna neopytal ani cent..pritom kartu na vyber s jeho uctu som mala aj ja..Nikdy sme neriesili kto co plati..a uz vobec nie potreby pre malu..ja na tvojom mieste sa vyseriem na takeho to muza,lebo ani nieje muz ale chrapun.. @snaugula

janka2501
20. jan 2017

my niesme manzelia, mam espolu dieta 5r, a ja mam s prveho vztahu 14r,priatel plati vsetko co sa domu tyka, hypo, smeti, vodu, plyn, elektrinu, a ja nakupy + drogeriu+oblecenie pre malu 5r, ta starsia si uz nakupi sama peniazky jej posiela tatino, a ak mi ostane tak preposlem priatelovi na ucet, ja mam o nieco vyssi prijem, tak nech nieje v minuse, ale kazdy mame svoj ucet

snaugula
autor
20. jan 2017

takže je to asi tak, že musí popustiť, urobiť kompromis, nedá sa mať všetko ideálne a nedá sa vyrátať čo koľko stojí keď je žena doma na OČR s dieťaťom napr. teda aby ste ma pochopili, nedá sa vyrátať koľko eur je hodina strávená s aj jeho chorým dieťaťom, koľko stojí ožehlenie napr. jeho košele, koľko stojí napr. ostrihanie jeho vlasov, on môže mať iné ponímanie financií ako sa účtuje v tom kaderníctve, také veci sa proste robia s lásky.

snaugula
autor
20. jan 2017

@dominika6 nie, robím si štatisku, kde, čo, a ako vo vzťahoch funguje.

snaugula
autor
20. jan 2017

@sissy27 nikde som nepísala, že to nerobí, pýtala som sa konkrétne, samozrejme berme do úvahy, že sa stará, varí, perie, nakupuje, zabezpečuje tak ako žena.ide mi len o to zistiť, aké sú názory, na to, že ako sa muži cítia keďže viacej zarábajú a poväčšina vykrykuje ženám, že veľa míňajú, prečo to tak muži neberú ako my ženy, že to čo ženy robia doma a okolo domácnosti a detí sa vlastne vyrovná tomu ich finančnému zárobku...

snaugula
autor
20. jan 2017

@hettinka prečo by sa mal partner o ňu starať však predtým sa tiež starala sama o seba, kto jej dal vtedy istotu, že sa o ňu na 100 percent postará, prečo ju potrebuje teraz?

alicka850
20. jan 2017

@janka2501 len bacha na to, ze ak plati on hypoteku a nie ste manzelia, nie je to bsm, teda v pripade rozchodu nemas narok na to. Ak nie ste podielovi spoluvlastnici, co predpokladam nie ste, kedze mas dieta z prveho manzelstva. Cize on si plati nehnutelnost, zatial co tvoje peniaze sa prejedia a on si svoje zhodnocuje v nehnutelnosti. Predpokladam, ze naklady na dom (energie a smeti) mesacne netvoria polozku taku ako oblecenie a ine vydavky pre 5 r. dieta plus strava pre celu rodinu. A este mu posles, aby chudatko nebol v minuse. A ked sa rozidete? Ja som tiez v rovnakej situacii ako ty, mame dieta a dceru mam z 1.manz., ale urcite myslim na zadne vratka, keby daco. Vydavky si delime, zvysok je moj a jeho zvysok jeho.

alicka850
20. jan 2017

@snaugula
Lebo to, ze sa mozem na partnera spolahnut, ze v pripade necakanej udalosti mi bude oporou je pre mna jeden z hlavnych pilierov vztahu. A nemyslim si, ze som divna. Ty by si sa nepostarala o partnera/ manzela? By si ho kopla do zadku, keby nieco?

janka2501
20. jan 2017

@alicka850
Mame to osetrene. Doteraz byval mojom byte,a teraz sme v dome. Cize toho sa nebojim.

mima4
20. jan 2017

@snaugula
a tvoj priatel ma problem s financiami, alebo čo?