Oddelené peniaze v spoločnej domácnosti
Myslíte si, že keď žijú dvaja partneri (nezosobášený)v spoločnej domácnosti by mali mať oddelené účty a každý by sa mal rovnakým dielom podieľať na všetkom?
uvediem príklady: prišiel účet za smeti na dieťa. 20eur. otec to zaplatí s tým že matka mu pošle na účet 10e. teda otec zaplatí polku z toho a mama druhú polku toho...napr. otec nakupuje stravu, kozmetiku, benzín a žena tiež samozrejme.potom to zrátajú všetko dokopy podľa bločkov a vydelia dvoma. výjde napr. že žena minula menej ako muž. tak muž od nej chce tie peniaze na účet poslaťsa mozrejme keby vyšlo že žena minie viac tak muž jej bez okoľkov pošle na jej účet rozdiel. myslíte si že by to malo byť tak, že ak by žena napr. dlhodobo ochorela a tým pádom by nemala peniaze také ako bežne na výplatu mal by právo muž pýtať od nej peniaze na všetko? čo by mala žena urobiť, požičať si od niekoho?
tvoj prieskum sa zacal dost blbo ..taras dve na tri ...keby si sa spytala ci to takto niekto ma zistila by si ze normalni dvaja ludia takto neziju...
@snaugula my jsem manželé, ale máme každý svůj účet, zároven máme přístup k oboum účtům, nikdy jsme nic nedělili na půl, prostě jednou zaplatil jeden, jednou druhý a neřešilo se kdo víc a kdo mín, akorát dovolenou jsme rozdělili, když jsme koupili byt, tak hypo platil od začátku jenom tehdy ještě přítel a já platila ostatní poplatky za byt což bylo 3x méně, ale ze svojich peněz jsem šetřila na rekonstrukce v bytě, manželstvím se nic nezměnilo, když jsem odešla na mateřskou a potom rodičovskou, tak stále platím poplatky za byt, ale manžel mi na účet posílá peníze + mi dává další na domácnost, takže vlastně všechno platí on, rodičák mám tak na pár nákupů,
no a k té výšce výdělků, manžel vydělává více než já + má na konci roku velké prémie, z těch prémií většinou koupíme dárky a další věci do domácnosti nebo pro dceru, něco odložíme, takže podle toho tvého systému, by manžel mohl jet za svoje prémie třeba na dovolenou, ale já a dcera ne protože já nemám na to abych si zaplatila svojí a její půlku, nemohla by se dceři koupit kvalitní autosedačka, protože já nemám dostatek peněz na zaplacení té půlky a přece proč by to měl platit celé táta, když dítě máme spolu, jako takto uvažují rozvedení manželé a ne milující partneři, však partnerství je o tom, že se podělím o to co mám, já neutrácím peníze za sebe, za kosmetiku, drahé hadry, všechno jde na domácnost, na děti, prostě vše je společné, to by sis teda měla vybírat partnera podle toho kolik vydělává, aby to bylo stejně jako ty a náhodou jeden nemusel zaplatit o cent navíc
@snaugula ahoj... no, toto co popisujes je extrem a kedze uz z toho co pises vyplyva ze zena nie je s tym spokojna tak to fungovat nebude...
my mame napr. oddelene ucty, pokial sme nemali deti tak sme najom platili napoly ale zvysne vydavky podla prijmu - moj muz vzdy zarabal viac ako ja, cize vzdy platil viac... Ked som bola na materskej tak mi posielal na ucet peniaze aby som mohla normalne fungovat a nemusela od neho pytat... Teraz ked pracujem tak mame opaet oddelene financie kedze nezarabam malo - na normalny zivot, potreby plus aby som pokryla hypo to staci, muz zas plati skolku/skolu , najom , auta a pod. ... opaet je to asi 200% mojich platieb kedze stale zaraba viac... ale teda vsetko ostatne - tankovanie, nakupy, vydavky na deti, darceky etc. ... plati ten kto ma nato aktualne cas - ani jeden netrpime nedostatkom takze je to ok... dovolenky, auta a ine velke vydavky plati muz...
problem nastava v momente ked model ktory je doma - je jedno ci je to spolocny ucet alebo oddelene ucty prestane vyhovovat 1nemu z partnerov - to moze viest aj do zahuby manzelstva ak to nevedia spolu vyriesit ( aj spolocny ucet moze vadit napr. tomu lepsie zarabajucemu manzelovi ak ma pocit ze zena rozhadzuje a on ma nedostatok...)
My sme manzelia, kazdy ma svoj ucet, pristup na ne navzajom nemame. Manzel plati hypoteku, ja najom+energie, manzel auto, ja stravu... ale nie je to striktne. Ked chodime na nakup spolu (väcsi raz za cas), tak plati on. Kedze som na materskej, tak mi obcas posle peniaze na moj ucet, aby som mala (proste mu poviem, ze som spadla pod stanovenu hranicu na ucte). Nikdy sme neriesili, kto co plati, platil ten, co mal peniaze na ucte. Nikdy sme nerozratavali.
@snaugula necitala som prispevky, len tvoj uvodny a odpoved za mna: my ked sme spolu uz byvali ale neboli sme manzelia, tak kazdy z nas mal svoj ucet (tak ako kym sme zili sami) a v plateni veci sme sa striedali - kedze sme si obaja viedli svoje uctovnictvo uz predtym a mali sme prehlad a prijmoch a vydavkoch, tak isto sme si na koncii mesiaca spocitali vydavky a dorovnali to. Neslo o to, ze musis mi doplatit lebo som minula viac, ale o to, aby jeden z nas nebol na ucte vyrazne nizsie ako druhy. Tak isto sme si podelili naklady na prerabku bytu, vybavenie domacnosti atd. Veci ako oblecenie, jednotlive hobby a podobne veci sme si platili kazdy za seba. Po svadbe ostavame pri dvoch uctoch, ale nedelime si striktne vydavky na polovicu., peniaze su spolocne.
No, teda , moj muz zaraba extremne viac ako ja, kedze ja pracujem v skolstve a on robi IT pre anglicku firmu, cize keby sme sli na pol, tak ja som stale v nejakej biede a on ruka hore. Sme manzelia mame jeden ucet, kde obaja mame pristup. Na moj ucet mi chodi rodicak, co je doslova nieco,kam ani nesahame a ostal mi len preto, lebo ja mam vlastny byt a na ten ucet je fixnuta moja hypoteka, chodia mi tam platby od podnajomnikov a strhava sa mi tam hypo a chodi rodicak, ale ako hovorim nepouzivame ho, zijeme zo spolocneho uctu. V zivote mi moj muz nevykrical, kolko zarabam, nezarabam, ci som na rodicaku etc. To by musel byt ten chlap chuj a ne muz. V zivote ani v case, ked sme spolu chodili neratal nic napoli, dokonca ked sme sli na dovolenky, tak ich hradil on...ja som si vzdy myslela, ze moj muz je normalny, ale ako citam on je nadpriemerne velkodusne zlaticko.
@snaugula My žijeme spolu už vyše 15 rokov, máme spoločný účet. Nikdy sme nič podobné neriešili - proste zaplatí sa všetko čo treba, ide sa na nákup - zaplatí sa kartou alebo zaplatím ja alebo muž - ak sme vybrali z účtu peniaze. Hotovo-bodka. Kúpime čo treba. Jasné, že o väčších výdavkoch diskutujeme a podobne ale zase to ide vlastne zo spoločných peňazí......
Ale moji "svokrovci" fungovali v štýle "moje" a "tvoje". Neviem si to predstaviť a ani nechcem a ani nemusím.🙂
@snaugula pride mi to vycerpavajuce takto fungovat, miestami aj drzgrosske :D ale je to iba moj nazor, poznam aj pary co tak funguju a je to ich vec. My ked sme neboli zobrati sme tiez mali kazdy svoj ucet, ale nikdy sme neriesili do centov kto kolko dal, proste raz platil muz a raz ja, najom trebars muz a zvysne vydavky ja kedze som aj ja robila. Teraz sme zobrati, mame spolocny ucet, ja som na RD a kebyze si mam od muza pytat peniaze na kazdu hovadinu tak je to na gulku asi, kedze z 220e sa fungovat neda :D neviem si to predstavit z dlhodobeho hladiska..
taketo financne veci by sa mali hned..ale hned na zaciatku vyjasnit co-kolko-ako. Lebo potom su z toho hadky, nespokojnost a dalsi velky problem. Laska je pekna, ale financie su tiez sucast zivota. Mne keby chlap vypocitaval takto na cent alebo taketo nieco robil tak by dostal velmi rychlo dovi-dopo-dopi. Ja osobne mam zosit kde si aj sama vediet vydavky, nakupy. Velmi rychlo by som o uviedla do reality.
AJ my to tak máme ON ma svoj účet JA svoj s tým že máme postihnutu dcérku da na nu výživne a dcérka ma aj cele peniaze opatrovateľske čo dostane od štatu hoci niesme manželia niekedy da omnoho aj viac ked potrebuje tým že je ťažko postihnuta plyn polovicu platim ja dom hypoteku ON a elektriku spoločne na polovicu s tým že ked je nedoplatok polovicu da ON a polovicu JA a ked je preplatok pýta sa ma či chcem vrátiť alebo či ma dať do spoločneho a ja že do spoločneho a zasa stále tam mame sme spokojný a nikdy sme sa o peniaze nehadali sme spolu 13 rok a máme aj spoločný účet to znamena že ak sa niečo pokazi pride nejaký nedoplatok oprava za auto ročna poistka tak sa plati s toho stravu veľa dostáneme od jeho maminy tak potraviny kúpujeme najmenej ale máme aj spoločne myslim že ked to teraz tak výtyka bude sa to len zhoršovať a bude to zlé to by ste mali poriešiť teraz ked ešte nieste v manželstve
po skusenosti s dedictvom neodporucam mat 1 bankovy ucet na 1 clena. Po umrti tohto clena vam povedeny pracovnik vybavenia dedictva tento ucet zablokuje (svokor mal na pol roka zablokovany ucet) a nedostanete sa ku financiam, najhorsie ak na ten ucet vam pride dochodok, davka ci plat, automaticky si musime vytvorit i tak novy a k peniazom sa skor ako po odblokovani i tak nedostanete. Samozrejme dedictvo moze trvat ovela dlhsie .... Ja si svoj ucet tiez nejdem zrusit a moj manzel si necha svoj
@snaugula Nie. Takýto spôsob mi pripadá ako "biznis". Vzťah je predsa hlavne o láske, pocitoch a empatii. Nie o striktných pravidlách ako v biznise. Ale viem si predstaviť, že vo vzťahu bez lásky sa stanoviatakéto pravidlá, ale potom aký má význam ostávať ďalej spolu?
V živote sa môže predsa stať hocičo a pri takej osobe by som sa nemohla spoľahnúť, že bude taká milá voči mne a bez výčitiek a s láskou ma bude živiť, pokiaľ by som sa opäť postavila na nohy (napríklad už len obdobie materskej pri deťoch).
To je podla mna uplna blbost.že si vsetko rozdelujete na cent.Ked su obaja normalny a miluju sa navzajom tak taketo nieco clovek nerobi.My sme manzelia,ja dostavam vyplatu na ucet,ona na ruku...kazdy ma svoje peniaze na svoje veci,ja platim energie t.j. 150€,ona pevnu linku s internetom + DIGI TV to je 40€ takže kazdy v adekvatnej vyske k svojej vyplate.Raz nakupi nieco ona,raz ja.Ked sa jej pokazilo auto a stalo to par stoviek tiez som jej tam dal stovku,kedze zarabam viac.Ked ideme na dovolenku ide to tiez cca.na polovicu,nieco plati ona a nieco ja.Netreba to zas prehanat a triast sa od nervov kvoli kazdemu centu...predsa ideme spolu na tej istej ceste 🙂
my to máme tak, že máme svoje účty, ale neriešime to nejako, že do posledného centu..príde mi to uletené, platíme ako veci prídu. Raz jeden, potom druhý a neriešime to nejako. Raz idem na nákup ja, inokedy on, potom spolu a platíme ako kto má peniaze ako sa dá. Veď je to naša spoločná domácnosť, na čo iné by sme mali míňať peniaze keď nie navzájom na seba? 🙂
@snaugula No ked je to ako pises na divoko daju sa rozdelit vydavky na polovicu,ale zas keby som zil s partnerkou a ona by zarabala 400€ a ja 1200€ nechcel by som od nej,aby platila mesacne napr.200€ ako aj ja.Zas muž nemoze byt taka svina,aspon ja by som to urcite nespravil.Ked uz spolu zijeme tak je medzi nami urcite puto a laska a nezrujnujem toho druheho financne,ked zaraba tretinu toho ako ja.
Moj manzel bol zo zaciatku ohladom financii velmi divny (ale takto divny az nie). Pripisujem to,.ze som bola jeho prva znamost ako dospeleho chlapa so zarobkom, tak mozno aj presne nevedel ako to chodi- a je to chlap, tak co som mohla cakat, nie? Zacali sme spolu byvat,.spolocny byt,.spolocna pozicka,.spolocne vydavky. Teraz som na rodicaku. Dostavam 230euro mesacne,.co nam staci na splatku pozicky a poistku na dieta. Z jeho vyplaty sa urobi dvakrat mesacne velky nakup, platia sa ucty (dokonca ja moj telefon),.kupuje sa benzin, saty, lieky a este mi pravidelne da 400 na jedlo. Ak mi chyba,.da mi znova peniaze. A to sa podiela na vychove a aj upratovani. Ked je mala chora a ja musim byt pri nej tak aj vari...
Myslim, ze ak by si pytal odomna za vsetko peniaze, velmi dlho by sme manzelia neboli. Dokonca ani partneri. Ved to by sme nezili spolu, ale vedla seba.....
@tibor77 niektorí ľudia tak žijú a majú také názory, že však aj ona papká za takú istú sumu ako ja na mesiac, prečo ju mám živiť? písala som , že si robím štatistiku, neviem kde som písala že je to môj partner,ale budiš, pre mňa za mňa myslite si to.
ono ja keď som sa rozprávala s jednou známou tak jej prišlo nefér voči mužom, že ak by stratila prácu a bola v núdzi, muž by sa podľa zákona aj tak musel o ňu starať lebo žijú v spoločnej domácnosti a sú posudzovaní ako rodina aj bez sobášneho listu a na socke jej povedali, "nech sa o vás postará partner alebo sa od neho odsťahujte a budete mať iba svoje peniaze"
Máme spoločný účet na nájomné, jedlo, energie a podobné veci a ostatné máme každý na svojom, čiže si nemusíme posielať hore dole furt
Necitala som vsetky komenty...my sme sice manzelia ale mame spolocny ucet a neriesime absolutne kto kolko penazi do toho uctu zaraba...vsetko su nase spolocne peniaze, niekedy som zarobila viac ja, inokedy manzel ale nikdy sme to neriesili...nikdy nemam ziadne peniaze ze svoje a ani manzel a neviem si to ani predstavit takto vsetko rozratavat😕 s manzelom mame velmi intimny a doverny vztah a berieme sa ako jeden celok...neviem ci by to bolo ine keby sme len druhovia ale zas my sme zastancami manzelstva takze som.toto nikdy nemusela riesit, vzdy sme vedeli ze nas vztah speje do manzelstva...
@snaugula Dobre tak sa bavme v rovine "keby bolo keby".Ked sa zamyslim a takto by som zil s partnerkou,priatelkou...jedno ako to nazyvas tak hej vsetky vydavky co sa tyka bytu alebo domu by isli na polovicu a ona by kupila potraviny,ktore chce a aj ja co chcem.Ale ked berieme pripad coraz zriedkavejsi v dnesnom svete,ze zena vie aj variť a budete žiť stylom: zlato co navarime na nasledujuce dni tak predsa nieco vymyslime a aj to pokupime spolu alebo nieco ona,nieco ja a som na tom rovnako.Aj teraz to u nas funguje tak,ze ked ja som v obchode opytam sa ci chce nieco a aj opacne a ked ideme spolu cca.si to rozdelime.Neviem preco sa treba aj nad takymito malickostami zastavovat hoci je pravda ,ze aj na toto potrebujes rozumneho partnera,ktorý rozmysla rovnako a to sa nie vzdy stava. 😀
@snaugula Odkedy sme zacali spolu zit, mame spolocny ucet a k nemu dve karty. Mame nejaky zakladny rozpocet na mesiac, kolko sa minie na potraviny, drogeriu, byvanie, deti a pod. Ostatne vydaje tak do 30 eur neriesime, vacsie vydaje su vecou dohody. Bolo to tak odjakziva, ci sme zarabali obaja alebo len manzel.
Teraz zijeme v zahranici, som doma s najmladsou dcerou a netusim, ako by si si predstavovala, ze prezijem, co by som mala ist slapat, aby som mohla kupit potraviny, zatial co manzel zaraba patmiestne cislo? 😀
Cely system ako si uviedla je chory, to nie su partneri a rodina, to su spolubyvajuci. Ja by som tak nevedela zit, je to ponizujuce ratat kazdy cent a uctovat si 10 eur. Uplne vobec by som tak nedokazala zit, sa rozculujem, len to citam 😀
@snaugula tak plno lidí se nebere, protože tvrdí, že jejich vztah ten papír nepotřebuje, žijí tak spolu roky, tak proč by se o ní najednou měl postarat stát když přišla o práci, však není osamělá, má partnera, to jako mají takový vztah, že bez toho papíru se o ní partner nepostará, že to musí mít "nařízené" manželstvím? už jsem to tu psala, pro nás se manželstvím nic nezměnilo, náš vztah je stejný jako před tím, proto by mě ani nenapadlo chtít jít na sociálku a žádat nějakou hmotnou nouzi, když mám partnera, který vydělává
Možno som divný, ale: ak spoločná domácnosť, spoločné jedlo, spoločný sex, spoločné deti, tak potom jedine aj spoločné peniaze.
V manželstve je to aj de iure spoločné (hoci - a to nechápem, ako tak ľudia dokážu žiť - aj tam si to niektorí rozdeľujú), ale aj bez manželstva je divné mať práve toto oddelené, keď zvyšok životov nie (alebo si to aspoň žena myslí). Iné by bolo, ak by si každý býval osobitne, a len by sa stretávali na časť svojho času...
Ja zijem s partnerom 6 rokov. On ma z manzelstva 2 dievcata, ja mam z manzelstva chlapca a spolu mame skoro 2 rocneho chlapca. Byvame v podnajme, ktory som si vybavila este predtym, ako som ho spoznala, vsetko zariadenie je moje. Pokym sme nemali drobca,platili sme vydavky ako elektrika, plyn, voda, najomne napoly. Vzdy som kupovala viac ako on, pretoze som mala auto. Teraz som na materskej a vydavky (el, plyn, voda, najom) platime stale napoly. Aj ked on zarobi asi 3x viac ako ja. Pokym som mala vyssiu matersku, neriesila som, ze kopec veci kupujem len ja. Ale teraz mi obcas dochadzaju nervy, pretoze moje uspory su skoro minute (a to nezijem na vysokej nohe, vsetky svoje vydavky si platim sama). Akurat pred mesiacom sa pokazila pracka, tak opravu 100€ platil on a este ked auto nepreslo stk, na opravu prispel polovicou sumy (250€) a plati spolocnu dovolenku v Tatrach (kde ja platim vydavky na starsieho syna, vydavky na auto) a OBCAS bezné nakupy v obchode.
Niekedy si hovorim, ze ten cas musim nejako vydrzat, a ked pojdem do prace, budem mat prijem a kaslem nato. Ale niekedy ma to poriadne serie. Zas na druhej strane si uvedomujem, ze aj on ma deti z predosleho manzelstva.
Tak ako dalej ???
@snaugula tiez si myslim, ze to nie je celkom okej...ked uz mate spolocnu domacnost, aj financie by mali byt spolocne, aj ked mate oddelene ucty...my mame tiez kazdy svoj ucet, ale dokopy su to nasespolocne peniaze, jeden ucet mame sporiaci a druhy platiaci odkial odchadza vacsina platieb...rozhodujeme o vsetkom spolocne, najma o vacsich investiciach...mala som napr.stavebne sporenie, kt.mi od isteho casu platil aj muz, vtedy este len priatel...davala som tam peniaze aj ja, ale aj on, skoncilo mi a boli to nase spolocne peniaze, aj ked ja som nasetrila 6000€ a on 2000€...proste, ked mame raz spolocny zivot, mame spolocne vsetko, nevydelujeme, toto moje, toto tvoje, je to nase.
Ako partnery platil všetko muž.. Hypotéka,najom,inkaso,smeti atď.. Ja som platila stravu.. Keď som ale nemala koruny nič sa nestalo zaplatil nákup on..nikdy sme neriesili tvoje alebo moje peniaze.. Ak som na niečo potrebovala tak mi bezproblemov dal a zas opacne..nikdy sme neplatili nič na polovicu.. Riešiť že som minula 100e na nakup tak nech mi polku dá alebo opacne?..neviem mne sa to zdá divne.. Ale možno je to preto že aj moji aj jeho rodičia mali vždy spoločné financie.. Teraz sme už manzelia a na ceste máme babo.. Som rada ze nemusím riešiť oddelene financie.. Ale ak to tak niekomu vyhovuje tak budis.. Ja som to videla u rodicov v domácnosti inak a tak aj fungujeme..

My sme manzelia a mame oddelene ucty ,akosi nam to ostalo, ale nedlime ani sme nedelili vsetko na polivicu na centy, muz platil najom a internet, ja stravu,konc.popl.,zdrav poistenie a jasle dcere plus elektriku, vychadza to plus minus rovnako a ci zvysi ide na rezervu.
Ono dolezite je ako to vyhovuje vam dvom, a treba si to dohodnut este pred spolicnym zitim...
Osobne by som nesla do vztahu kde by som sa musela starat o dieta,dimacnost a pkatit polovicu a muz by doma nehol krizom slamy ,o nic sa nestaral a daval na cent polovicu