icon

Oddelené peniaze v spoločnej domácnosti

snaugula
20. jan 2017

Myslíte si, že keď žijú dvaja partneri (nezosobášený)v spoločnej domácnosti by mali mať oddelené účty a každý by sa mal rovnakým dielom podieľať na všetkom?
uvediem príklady: prišiel účet za smeti na dieťa. 20eur. otec to zaplatí s tým že matka mu pošle na účet 10e. teda otec zaplatí polku z toho a mama druhú polku toho...napr. otec nakupuje stravu, kozmetiku, benzín a žena tiež samozrejme.potom to zrátajú všetko dokopy podľa bločkov a vydelia dvoma. výjde napr. že žena minula menej ako muž. tak muž od nej chce tie peniaze na účet poslaťsa mozrejme keby vyšlo že žena minie viac tak muž jej bez okoľkov pošle na jej účet rozdiel. myslíte si že by to malo byť tak, že ak by žena napr. dlhodobo ochorela a tým pádom by nemala peniaze také ako bežne na výplatu mal by právo muž pýtať od nej peniaze na všetko? čo by mala žena urobiť, požičať si od niekoho?

Strana
z3
lilyianka
20. jan 2017

@snaugula pises aj o dietati,v tom pripade ak aj nie su zobrati,to beriem tak ako by yz boli,kedze maju rodinu....mozno by som to brala inak ak by boli bez záväzkov.....v tomto pripade si myslim,ze by si financie nemali delit na polovicu.....predsa len vo vacsine prípadov zarobí muz viac ako zena a este ak berieme dp uvahy,ze je napr na MD,tak ona ma akurat tak prd.....teda ziadne extra velke peniaze.....
My este kym sme neboli zobrati,ale byvali sme spolu,tak sme nikdy na polovicu nic neplatili (a to sme spolu zacali byvat par tyzdnov po tom ako sme sa spoznali,mal byt)...postupne sme tp mali zauzivane tak,ze som najom a veci okolo platila z jeho penazi a ja som sa snazila aspon vykryt stravu,aj ked do toho fon,phm a pod.....ak nevychadzalo,zobrala som si od neho....ano boli obdobia,ze mi sem tam vycital,ze minam,cp pravda nebola,lebo velakrat on nevedel,kde peniaze dal.....bol zvyknuty byt sam a jednoducho s peniazmi narabal typom-naco mi je perie 😀
Inak istu dobu (3/4r) sa stalo,ze som nemala pracu,stalo sa to necele 3m po tom,co sme spolu zacali byvat a nikdy mi nic nevycital....staral sa o mna a mohol to riešiť aj stylom,ze nech sa paci mozes ist byvat nazad k rodičom...
Teraz sme uz zobrati a je tp u nas tak,ze vsetky peniaze mam ja 😉 mame dva ucty,ja mam svoj este od puberty a druhy mame kvoli uveru,tam som ja disponent....vsetky platby mam na starost ja....mm nemusi riesit nic....len mi preposle faktury a vsetko poplatim ja 😉 predtym bol nervozny ked mal v penazenke malo peňazí,teraz hovori,ze naco by mu boli ked všetko zabezpecim ja......a on nemusí nad nicim rozmyslat.....doosiahla som co som chcela a aj svokra mi hovorila,nech mam financie v rukach ja 😉

katarinamarkova
20. jan 2017

@snaugula aj dieťa si delíte na dve polovice?
jeden deň kúpeš ty....druhý on....tretí ty....štvrtý on.....
polovicu pôrodu si zmákla sama, druhú odmakal priateľ?
očr tiež riešite raz ty, raz on?
vyzdvihovanie zo škôlky školy tiež máte presne podelené?
varíš jeden deň ty, druhý on?
dojčenie ste tiež riešili pol na pol?

to čo čítam mi príde ako veľmi divná hra na niečo......neviem definovať na čo......
keď je raz niekto ženou má sa správať ako žena - nie hrať sa na polovičného chlapa a ak je raz niekto správnych mužom má sa správať ako správny chlap a nie hrať sa na polovičnú ženskú.
ja som asi divná ale mne príde prirodzené že dieťa má doma mamičku a ocka......tak ako mi príde zvláštne že dieťa má doma mamičkovského ocka a zockovatenú mamičku.

gora8
21. jan 2017

Vsimla som si vo viacerych diskusiach, ze manzelia maju oddelene financie a riesa, kto kolko zaraba a ako sa maju podielat na vydavkoch. Pravdupovediac pre mna je to nepochopitelne... Ved, ked sa dvaja rozhodnu zdielat spolocny zivot a vsetko, co k tomu patri a predovsetkym maju deti, je samozrejme, ze aj financie maju mat spolocne.

ukulela
21. jan 2017

@snaugula no delit naklady-nakupy na dvoje nemusi byt spravodlive. moj chlap sam skonstatoval, ze zje viac, tak sme stravu delili 1:2 /stovec ja, dve stovky on). najom sme sli pol na pol. a na seba sme si veci kupovali sami ... to bolo pred dietatom, kym sme boli v podnajme. ked sme uz boli vo svojom, mame kazdy svoj ucet a jeden spolocny. z vyplaty sme si nechavali dohodnutu rovnaku ciastku ako vreckove a zvysok slo na spolocny a z toho sa platilo vsetko.
ked som doma na rodicovskej, tak na spolocny posiela prachy len on a ja ich minam 🙂
.... ako situaciu s autom, co opisujes - chlap nabural, chlap ma platit opravu. ked to maju rozdelene ...
a k samotnej delbe penazi - nech si potom delia aj starostlivost o dieta.nech sa chlap v praci zariadi kazdy druhy tyzden tak, aby braval dieta do/zo skoly - zena vtedy moze robit nadcasy a privirobit si. nech vtedy kupuje a vari ... detto nech sa striedaju pri lekaroch a OCR, preco by mala len zena prichadzat o vyraznu cast vyplaty, ked je dieta chore? alebo nech jej chlap potom financne kompenzuje zvysenu starostlivost o dieta a tym padom aj financnu ujmu ....
celkovo tvoj priklad a snaha o spravodlive rozdelelnie je nerealna. nikdy to nebude spravodlive, uz len preto, lebo vo vseobecnosti maju zeny nizsie platy ajna rovnakych poziciach, prisposobuju sa dietatu, atd. akto nejaky chlap nechape a chce veci riesit pol na pol, tak potom vsetky, aj tie, co mu uberaju peniaze.

ivuska027
21. jan 2017

Inak len na okraj, ak žijú partneri (nie manzelia) preukazatelne v jednej domacnosti (trvalý pobyt ) v prípade smrti jedného z nich, ten druhý dedí v prvej línii. To len ako zaujímavosť 😉

ivuska027
21. jan 2017

*Viac ako 5 rokov

natalkanasta
21. jan 2017

@snaugula To tieto vypocty a delenie to mas z vlastnej hlavy, ci to mas takeho uzasneho partnera, co chce vsetko delit?

''uvediem príklady: prišiel účet za smeti na dieťa. 20eur. otec to zaplatí s tým že matka mu pošle na účet 10e. teda otec zaplatí polku z toho a mama druhú polku toho.'' To sa mi rozum zastavuje, sice neviem co myslis tym smeti na dieta, ale aby sa delila 20 eurova polozka?! A to sa ma vsetko spisovat a hore dole cele dni ratat a preposielat si banalne polozky na ucet jeden druhemu, a riesit nasledne kto vyprodukoval viac smeti alebo kto sa dlhsie sprchuje a potom riesit ci je spravodlivejsie to delit na poli alebo percentualne?! Uz je dost neskoro, tak neviem ci sa mi sniva alebo co.🙂

Moj nazor je, ze je viacmenej jedno, ci su ucty dva alebo jeden, v normalnom vztahu by mali existovat spolocne peniaze a nie moje a tvoje. Mozno na zaciatku, ked spolu par zacne zit a sa zohra, je podla mna normalny urcity prirodzeny prechod, napr. na zaciatku delme najom alebo velke vydavky na polovicu a ostatne ako jedlo, vylety sa neriesia. Ale po urcitom case, ked tento par je uz stabilny pripada mi absurdne riesit nejake polozky na polovicu, zatiahne ten co ma, urcite veci plati jeden, urcite druhy ale nic sa nedeli, lebo je to spolocne a pokial jeden nie je nejaky extremny minac vybielujuci ucty, tak ani si to inak ako spolocne peniaze predstavit neviem. Nie to co ty tu riesit, ze zena mina muzove peniaze, alebo muz nabural auto a minie manzelkine peniaze, to su co za bludy? Ved to vsetko ide zo spolocnych penazi..

mamina2388
21. jan 2017

@snaugula necitala som vsetky komenty, ale utekala by som kade laksie, viem o com pisem!!

kuceravasue12
22. jan 2017

No podľa mňa to delenie dobre že nie na cent je prehnané ako roboti...Tak to sa nedá povedať že napr muž si nájde prácu za 1000ečka/mes a teraz ženička aj ty si nájdi za toľko isto lebo ja ti v tom nebránim...Každý má iné vzdelanie,iné schopnosti. Aby muž pýtal od ženy rovnakú sumu akou do domácnosti prispieva on ak je napr. na materskej je nenormálne,choré a takého muža by som nazvala cvok,zbalila si veci a zdrhla. My žijeme spolu,nezosobášený,máme dieťa,oddelené účty,zbierame bločky,rozdeľujeme inak...Môj muž chápe že keď on zarába 800 a ja 226 nemôžeme prispievať rovnako,navyše on chcel dieťa,vedel do akej finančnej situácie nás to dostane...On platí skoro všetko,ja prispievam 120eur na jedlo,15 ma stojí mobil,22 sporenie o ktorom vie a ja rád pretože sám šetriť nechce. Teoreticky sa mi zvýši 66eur ale to len posledné 3mes keď už konečne nekupujem plienky,ale prakticky tých 66vždy má kam ísť,malá ma exémy,musím jej kupovať špeciálnu drogerku z lekárne,každý mesiac sa z niečoho vysype a znova do lekárni. No a ešte to mám na oblečenie. Samozrejme mi to kvôli malej zdravot. problémom nevychádza tak ak treba napr. sezonne oblečenie(bundu na zimu,topánky...) prispieva mi muž koľko treba. Ako na malú dá,preňho by to bola hanba nedať na dieťa. Ešte pred pol rokom bol dosť škrob,musela som si požičiavať (plienky ma stáli asi 60eur mes a nutrilon prvé mesiace 75eur mes a nedával mi nič)očividne sa bál že sa chystám zdrhnúť tak sa zmenil. Dohodli sme sa,že po rodičovskom až si nájdem prácu rozdelíme si šeky podľa toho koľko budem zarábať,napr ak by som skončila ako predavačka s 350eur mes neplatila by som 155 za byt a 180 splátky auta,ale menšie položky ako mobily,internet,elektrinu...a pod. Po pravde odkladám si viac,i keď málokedy sa dá,predávam veci na bazári,koľko si zarobím mu nehovorím. Mama mi vždy vravela,že žena má mať rozum a odkladať si niečo bokom pre istotu. Veď čo nikdy neviete čo sa môže stať,či mu neprepne a nenájde si inú...a ja skončím sama s dieťaťom. Ako jasné vzťah je o dôvere....ale tiež sa píše rok 2017 rozvedených pribúda a nežijem v rozprávke ale v realite

emilia25
22. jan 2017

No ja toto nikdy nepochopim aj ked som bola bez prace muz mi daval vyplatu do ruky vzdy ked sme sa prestahovali a ja nasla pracu bolo jedno kdo co zaplati z jednej vyplaty bol podnajom z druhej sa zilo ci opacne.aj teraz ked som na rd md uz 8rokov proste muzovy pride vyplata vytiahnem vsetko povyplacam na stravu odlozim a je naozaj jedno ktore na co pouzijem ved aj tak sa to musi proste zaplatit.a deti su nase tak ako aj ucty aj peniaze.co potom ked zena bude na rp uz nebude moct tolko prispievat co ju muzik posle hned po md do prace.

emilia25
22. jan 2017

Ja neviem ale fakt niektory chlapy vobec neuvazuju.ved ked treba tym detom tam nema co riesiet.ja ked poviem muzovy ze treba chalanom topanky bundy tak sadneme cela rodina aj s detmi do auta a valime do obchodu.skusame a kupime a naozaj ked citam ze si zena musi pozicat je to velmi smutne.ale toto sa vzdy ma riesit pred detmi uz pocas spolocnej domacnosti nie ked uz dieta je tu.

evittam
22. jan 2017

@emilia25 Presne ako pises,ja toto tiez nepochopim. A uz tu boli aj temy ako muz zene neda vobec nic a caka,ze vyzije z RP,teda okrem toho,ze on zaplati nejake ucty ako najom alebo tak. No chore a cele zle....Ale akeho chlapa si dotycna zavesila na krk takeho ma....

emilia25
22. jan 2017

@evittam presne tak.zeny same s tymto modelom suhlasia v case prace.ale zabudaju na to ze rp je 200eur a potom zacnu vyplakavat.alebo nieco take tu bolo pisane ze ja si na setrim aby som nebola pocas rp zavisla na muzovy.ved ja od kedy mame deti to ani spocitat neviem co vsetko sa im za tie roky co su tu s nami nakupilo.a nie ze ja si nasetrim.a vela krat sa stane ze po prvom pride druhe necakene neplanovane.

evittam
22. jan 2017

@emilia25 Ale preco by som mala setrit aby som vyzila,preboha?! Tak to nech si necha spravit dieta a zostane sama-na co sa este starat aj o debila.
Prepacte za vyraz.🙏

emilia25
22. jan 2017

@evittam tak som to tu fakt citala tu na mk.ja som tiez nechapala ale aj taky rodicia asi musia byt.

jankalukasova
22. jan 2017

no pre mňa ak sú to len dvaja ľudia čo spolu žijú, bez detí, tak môže byť pokojne všetko na polovičku.. ale akonáhle je tam spoločné dieťa, tak je to nemysliteľné. Keď raz majú dieťa, tak je logické, že ak sa má ona o neho starať, tak finančne musí potiahnuť aj muž. S manželom máme jeden spoločný účet, výplaty sa tam pekne zbehnú, poplatí sa čo treba, niečo sa odloží, niečo je určené na živobytie a čo zostane sa buď odloží, alebo sa môže ísť na výlet, kúpiť niečo, na čo predtým nebolo a podobne. Nemáme príjem ako jednotlivci, máme príjem ako domácnosť. Ak mám byť na materskej/rodičovskej, tak je jasné, že to bude hold viac na ňom. Pretože materská, teda ešte ok, ale potom dostaneme rodičák a ten nie je náhradou mzdy ani nie je určený na vyžitie matky a dieťaťa.. je to len príspevok "na prilepšenie". A potom taká otázka, keď teda by chlap povedal, že sa platí všetko na polovičku, že na teda z toho príspevku má platiť polovičku na seba aj na dieťa, ako jej ten muž vykompenzuje napr. tehotenstvo a pôrod? Lebo ono to je aj pekné aj prirodzené aj všetko... ale zase to nie je úplne, že top zábava.. a kým spôsobom by chcel dotyčný kompenzovať toto?

Strana
z3