icon

Odpis daní na manželku od januára 2013

merylla
17. dec 2012

Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂

janicka11
17. jan 2014

@evita68 to co znamena ze ten rodicak nepotrebujem odtial ten papier ci co?ale ved pokial je zena na rd vracaju najviac penazi z dani...

evita68
17. jan 2014

@janicka11 čítaj, čo píšem.. rodičovský príspevok sa nezarátava do príjmu... ty potrebuješ len papier, že si na rodičovskej dovolenke - pre manžela..

janicka11
17. jan 2014

@evita68 ozaj fakt nerozumiem..uz co sa zaratava a co nie.. a vlastne vratia,nam nieco co z rd nic?ked sa to nepocita.. ja len ze predtym som bola s kamoskou nard cely rok a vracali dost!

evita68
17. jan 2014

@janicka11 ježíííš, písala som ti včera vzorec, ako sa to ráta... chceš, aby sa RP rátal do tvojho príjmu? veď to by bolo na tvoju škodu.. daj mužovi papiere o tvojom príjme, on ich dá účtovníčke a ona to posúdi..
a písala som ti, že záleží aj od príjmu tvojho manžela, ja fakt neviem, koľko mal príjem za min.rok a koľko z neho odviedol daní..

janicka11
17. jan 2014

@evita68 diky za vysvetlenie.pekny vecer

84verca84
21. jan 2014

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či si na mňa môže manžel uplatniť nezdaniteľnú časť. V Januári 2013 som 5dní odpracovala, 15dní D, 2dni paragraf. Vo Februári mám 1deň D. Od 2.2.213 do 27.9.2013 som poberala materskú a od 28.9.2013 som na rodičovskej. Viete mi prosím niektorá pomôcť? Ja keď som si to tak zhruba zrátala, tak mi vyšlo, že si nemôže uplatniť. Ďakujem vopred za rady.

evita68
21. jan 2014

@84verca84 nárok by bol, ale záleží od jeho príjmov a tvojich / do tvojich sa okrem príjmu zo zamestnania ráta aj nemocenské a materská/

babul83
21. jan 2014

@evita68 ahoj, chcela by som vedieť, či sa oplatí mne podať daňové alebo by si ma mohol ešte mm odrátať. Od 1.1.2013 do 31.6.2013 na RD, od 1.7do 29.9.2013 na úrade práce bez nároku na nezamestnanecké, od 30.9.do 31.12.2013 som pracovala za minimálnu mzdu. Popri tom všetko poberám ID vo výške 147 e. Ďakujem. 🙂

84verca84
21. jan 2014

@evita68 Nemocenské som nemala. ale asi to urobím tak, že do účtarne v manželovej robote pošlem papiere a nech mi potom dá vedieť. Lebo ja som z toho totál jeleň. Ale ďakujem 🙂

evita68
21. jan 2014

@babul83 ty nemusíš podávať, mala si nízky zdanit. príjem..čiže ani daň si neplatila..

manžel si ťa môže uplatniť, ale záleží od jeho príjmu

babul83
21. jan 2014

Jeho príjem nie je veľký okolo 600 e v hrubom.
@evita68 Kým som bola na rodičovskej vždy nám vracali okolo 600 e, tak preto neviem ako teraz postupovať, keďže ID mám len od minulého roka, ale podľa mojich info sa do príjmu nezapočítava.

marianna2468
21. jan 2014

@evita68 ahoj akurat ma napadlo - ak sa mozem spýtat - manzel pracuje,ja som minulý rok bola 11 mesiacov na RP a 1mesiac na MD, tie potvrdenia co som dostala na socialke a je tam celkový sucet materskej a rodicovskej to je akoze moj prijem a manzel na mna nieco dostatne? alebo musim byt celý rok na UP?

evita68
21. jan 2014

@babul83 manžel si môže nárokovať na teba za mesiace 1-9.. do tvojho príjmu sa zaráta ID a príjem zo zamestnania mínus odvody..

evita68
21. jan 2014

@marianna2468 môže si na teba uplatniť za mesiace, v ktorých si bola aj na MD aj RD.. do tvojho príjmu sa RP nezarátava, iba materské

danculka25
21. jan 2014

@evita68 mne bolo povedané,že ak je akýkoľvek príjem z dohody ,tento nárok zaniká,týka sa to aj nás,mm preto nikto nechce urobiť daňové.mohla by si mi prosím poradiť,ak môžeš? 🙂

evita68
21. jan 2014

@danculka25 nechápem, čo myslíš.. upresni

danculka25
21. jan 2014

@evita68 v roku 2013 som bola celý rok na ÚP a 10/11/12 mesiac som pracovala popri ÚP na dohodu,kde som za toto obdobie mala príjem cca 150€ no a v manželovej práci tvrdia,že keď som mala príjem z dohody,nemôže si na mňa uplatniť nič ,že keby som nemala žiadny príjem,tak normálne môže .nikto presne nevie ako to je,iná mi povedala,že keď mám skombinovaný aj ÚP,aj dohodu,vtedy si nemôže mm uplatňovať na mňa,proste,každý povie ináč,nevieme sa z toho vysomáriť,bola by som ti veľmi vďačná,keby si mi to vysvetlila,keďže sa zrejme vyznáš.ďakujem 🙂

evita68
21. jan 2014

@danculka25 pozri si par. 11 zákona o dani z príjmov.. práca nevylučuje nárok, podmienka je byť v tvojom prípade evidovaná na úp vždy na začiatku mesiaca a za každý tento mesiac je nárok... akurát že ten príjem z dohody sa odráta z nčzd na teba.. inak nevidím dôvod, prečo nemať nárok..

danculka25
21. jan 2014

@evita68 ale to platí stále? prečo mi to žiadna nechce urobiť,že sa zmenil zákon a nie je nárok?ja sa z tých paragrafov nejako neviem vysomáriť a mm to veľmi nechce sám robiť,aby sme nemuseli vrátiť,alebo ešte aj pokutu platiť ☹

evita68
21. jan 2014

@danculka25 kto žiadna? ved manžel má len jednu mzdovú, či? ak to nechce zarátať z dôvodu, ako píšeš, nech mu ukáže na základe akého paragrafu..

danculka25
21. jan 2014

@evita68 tá mu povedala,že mu pošle domov podklady,lebo popri práci robil aj on sezónne na dohodu a ešte som sa pýtala tej,čo mi povedala,že nemôžem kombinovať aj up,aj dohodu,mm majú také účtovníčky,že keď je niečo ináč,ako su zvyknuté,už nechcú,alebo nemôžu,proste x vecí,prečo nie.ďakujem krásne za odpoveď ,ak by sa dalo,ešte by som poprosila link na ten zákon,kde si to našla 🙂 a mám sa ťa opýtať,či mu nechceš to daňové urobiť ty 😀

evita68
21. jan 2014

@danculka25 🙂 no majú smolu, ked požiada o RZD, musia spraviť 🙂 a čo ked robil aj na dohodu, šak donesie povrdenia o príjme a zarátajú.. je to ich povinnosť..
tak ak bude robiť sám DP, potom sa ozvi, spolu to povpisujeme 🙂
tu máš celý ten paragraf 11 zákona o dani z príjmov, tak hľadaj, či je tam niečo také 🙂
§ 11
Nezdaniteľné časti základu dane
[jump=hore]Na začiatok[/jump]

(1) Základ dane (čiastkový základ dane) zistený z príjmov podľa § 5 alebo § 6 ods. 1 a 2 alebo súčet čiastkových základov dane z týchto príjmov sa znižuje o nezdaniteľné časti základu dane uvedené v odsekoch 2, 3 a 8.

(2) Ak daňovník v príslušnom zdaňovacom období dosiahne základ dane, ktorý

a) sa rovná alebo je nižší ako 100-násobok sumy životného minima39a) platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia (ďalej len „platné životné minimum“), nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka je suma zodpovedajúca 19, 2-násobku sumy platného životného minima,
b) je vyšší ako 100-násobok platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka je suma zodpovedajúca rozdielu 44, 2-násobku platného životného minima a jednej štvrtiny základu dane; ak táto suma je nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka sa rovná nule.

(3) Ak daňovník v príslušnom zdaňovacom období dosiahne základ dane

a) rovnajúci sa alebo nižší ako 176, 8-násobok platného životného minima a jeho manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti57) v tomto zdaňovacom období

1. nemá vlastný príjem, nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela) je suma zodpovedajúca 19, 2-násobku platného životného minima,
2. má vlastný príjem nepresahujúci sumu zodpovedajúcu 19, 2-násobku platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela) je rozdiel medzi sumou zodpovedajúcou 19, 2-násobku platného životného minima a vlastným príjmom manželky (manžela),
3. má vlastný príjem presahujúci sumu zodpovedajúcu 19, 2-násobku platného životného minima, nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela) sa rovná nule,

b) vyšší ako 176, 8-násobok platného životného minima a jeho manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti57) v tomto zdaňovacom období

1. nemá vlastný príjem, nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela) je suma zodpovedajúca rozdielu 63, 4-násobku platného životného minima a jednej štvrtiny základu dane tohto daňovníka; ak táto suma je nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela) sa rovná nule,
2. má vlastný príjem, nezdaniteľná časť základu dane ročne na manželku (manžela) je suma vypočítaná podľa prvého bodu, znížená o vlastný príjem manželky (manžela); ak táto suma je nižšia ako nula, nezdaniteľná časť základu dane na manželku (manžela) sa rovná nule.

(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za

a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu,63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím63d) alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e) a súčasne

b) vlastný príjem manželky (manžela) príjem manželky (manžela) znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka (manžel) v príslušnom zdaňovacom období bola (bol) povinná z tohto príjmu zaplatiť; do vlastného príjmu manželky (manžela) sa nezahŕňa zamestnanecká prémia podľa § 32a, daňový bonus podľa § 33, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky64) a štipendium poskytované študentovi, ktorý sa sústavne pripravuje na budúce povolanie.125)

(5) Daňovník, ktorý si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane podľa odseku 3 len jeden alebo niekoľko kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, môže znížiť základ dane o nezdaniteľnú časť základu dane zodpovedajúcu jednej dvanástine nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti základu dane.

(6) Základ dane daňovníka sa neznižuje o sumu vypočítanú podľa odseku 2, ak daňovník je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhového dôchodku22) (ďalej len "dôchodok ) alebo ak mu dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia alebo k začiatku predchádzajúcich zdaňovacích období a ak suma tohto dôchodku je v úhrne vyššia ako suma, o ktorú sa znižuje základ dane podľa odseku 2. Ak suma dôchodku v úhrne nepresahuje sumu, o ktorú sa znižuje základ dane podľa odseku 2, zníži sa základ dane podľa odseku 2 len vo výške rozdielu medzi sumou, o ktorú sa znižuje základ dane podľa odseku 2 a vyplatenou sumou dôchodku.

(7) Základ dane sa znižuje o nezdaniteľnú časť základu dane podľa odseku 3 aj u daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou, ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území Slovenskej republiky (§ 16) v príslušnom zdaňovacom období tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zo zdrojov v zahraničí.

(8) Nezdaniteľnou časťou základu dane je do 31. decembra 2016 aj suma preukázateľne zaplatených dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, a to najviac do výšky 2 % zo základu dane (čiastkového základu dane) zisteného z príjmov podľa § 5 alebo podľa § 6 ods. 1 a 2 alebo zo súčtu čiastkových základov dane z týchto príjmov. Suma podľa prvej vety nesmie presiahnuť výšku 2 % zo 60-násobku priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa zisťuje základ dane.

(9) Ak bola daňovníkovi vyplatená suma podľa osobitného predpisu40c) a tento daňovník si v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach uplatnil nezdaniteľnú časť základu dane podľa odseku 8, je povinný zvýšiť si základ dane do troch zdaňovacích období od skončenia zdaňovacieho obdobia, v ktorom bola táto suma vyplatená o sumu zaplatených dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, o ktorú si v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach znížil základ dane.

evita68
21. jan 2014

@danculka25 pozeraj hlavne od bodu 4 🙂

danculka25
21. jan 2014

@evita68 ďakujem,našla som,vytlačím,dám MM,nech zanesie a uvidíme,či niečo vyháda 🙂

janka258
21. jan 2014

@evita68 ahoj,ak sa môžem spýtať ako to je keď sú manželia len od 14.decembra2013.Koľko si môže uplatniť na manželku,keď je na RD ďakujem za odpoveď.

evita68
21. jan 2014

@janka258 bohužial nič..

marianna2468
21. jan 2014

@evita68 dakujem ti krasne

egyptanka
23. jan 2014

neviete mi poradit ci do prijmov si mam zaratat aj statnu premiu stavebneho sporenia a vyplatenie zivotnej poistky?a mzda za december 2012 vyplatena v januari je prijem za rok 2013? Dakujem

bibuska22
23. jan 2014

Ahojte, viete mi niekto poradiť, min. rok som mala zivnost 3 mesiace, ale prijem z toho nebol, nemam vsak este urobene danove priznanie a zvysnych 9 mes. som bola nezamestnana, čo potrebujem dat manzelovi / jeho uctovnicke/, aby dostal odpočítatelnu položku dane? ake papiere potrebujem a kde ich vybavit a dokedy? vdaka! 🙂

samajama
23. jan 2014

@evita68 pekny den chcem sa tiez daco opytat,vidim ze sa vyznas.Neviem ci si moj manzel moze na mna uplatnit danove.Tot moj rok2013Januar zamestnana ale pn. Nakolko mi sef zmluvu nepredlzil a skoncila mk 31.1,bola na dobu urcitu,bola som v ochrannej lehote tak som tahala pnku az do 18.4 .2013,kedy sa nam v 24 tyzdni narodilo mrtve babo,ale som narok na md na 14 tyzdnou do 28.7 nasledne som sla na podporu kde som mala narok pol roka teda do 28.1.2014 brala som okolo 230 eur,moze si na mna teda uplatnit to danove?Podotykam ze sme sa vzali az 1.3.2013.dakujem pekne za rady🙂