icon

Odpis daní na manželku od januára 2013

merylla
17. dec 2012

Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂

leelyanah
18. jan 2013

@evita68 ahoj, mna by zaujimalo, ake tlacivo treba a odkial na vydokladovanie vysky materskej. Manzel dosiel z roboty s tym, ze personalistky potrebuju doklad odo mna, co sa prilozi k ziadosti o rocne zuctovanie preddavkov z dane. Presnejsie nevedel povedat, aky doklad... 😒

marianka0101
18. jan 2013

@leelyanah treba poslat pisomnu ziadost do socialnej poistovne, oddelenie nemocenskych davok. Napis, ze potrebujes potvrdenie o vyske vyplatenych nem. davok za rok 2012 pre ucely vypracovania danoveho priznania

atinkazv
22. jan 2013

@evita68 - Som dlhodobo "dobrovoľne nezamestnaná", platím si sama zdravotné poistenie... V roku 2014 si už manžel nebude môcť uplatniť na mňa daňový bonus za rok 2013? Iba vtedy, ak sa zaregistrujem na ÚP? Ďakujem za odpoveď. Aťa

evita68
22. jan 2013

@atinkazv manžel si daňový bonus môže uplatniť len na deti, na manželku si môže iba nezdaniteľnú položku.. ak nebudeš mať žiadne príjmy, tak bude môcť

atinkazv
22. jan 2013

@evita68 , áno myslela som tú nezdaniteľnú položku 🙂 Takže nie je podmienka registrácia na úrade práce?

evita68
22. jan 2013

@atinkazv tak to určite nie

zalka
22. jan 2013

@atinkazv no trošku sa @evita68 mýli, lebo naozaj pri podávaní DP za rok 2013 si tvoj mng. bude môcť na teba odrátať NCZD len ak sa staráš o dieťa ( rodičovský , alebo neplatený rodičovský do 6 rokov ) , alebo si evidovaná na UP .

Kludne sa zaeviduj, na UP Ti robotu aj tak nenájdu a teraz budú mať toľko ludí, že len raz za čas ťa budú otravovať aby si ich došla navštíviť.

viď

(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za

a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu,63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti alebo ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) a súčasne

b) vlastný príjem manželky (manžela) príjem manželky (manžela) znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka (manžel) v príslušnom zdaňovacom období bola (bol) povinná z tohto príjmu zaplatiť; do vlastného príjmu manželky
(manžela) sa nezahŕňa zamestnanecká prémia podľa § 32a, daňový bonus podľa § 33, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky64) a štipendium poskytované študentovi, ktorý sa sústavne pripravuje na budúce ovolanie.125)

evita68
22. jan 2013

@atinkazv
@zalka pardon, zabudla som, že to bolo novelizované..

atinkazv
23. jan 2013

@zalka , @evita68 Ďakujem Vám za odpovede 😉

zofka253
23. jan 2013

Dobry vecer potrebovala by som poradit moze si manzel na mna uplatnit ulavu 6.mesiacov som poberala pn a 5 robila celorocny prijem tak cini 4200eur oplati sa mu to 🙂 dakujem za rady

zalka
23. jan 2013

@zofka253 premýšlaj .. je to menej ako 3644,74 eur .?..

zofka253
23. jan 2013

Takze nie 😎

janicka83
23. jan 2013

@zofka253 to uz nie, lebo manzel si moze uplatnit max 3644, 72 a tvoj príjem to prevyšuje

zofka253
23. jan 2013

Dakujem velmi pekne za odpovede 🙂

mojedieta
23. jan 2013

@evita68 Ahoj. Chcela by som sa ta spýtať jednu vec lebo mám v tom guláš mierny. Ak som v roku 2012 poberala podporu vystavia mi na počkanie doklad na sociálnej p.? Tento doklad musím priložiť ja k svojmu a muž k svojmu daň.priznaniu keďže si bude uplatňovať mňa úľavu
..kde na akom oddelení mi ho vystavia?ak som si musela pár dní zaplatiť zdravotné poistenie pretože som bola vyradena z uradu práce potrebujem aj toto dokladovať k daňovému? Ďakujem🙂

evakva
24. jan 2013

Mozte mi prosim poradit? Moze si na mna manzel uplatnit ulavu? Robila som do 4.6. 2012 (za to obdobie je prijem 2755,40eura v cistom). Od 5.6 do 28.11. 2012 som bola PN (prijem 1854,5eur) a od 29.11.2012 som bola do konca roka na rodicovskej (prijem 478,9eura). Niekde som citala, ze PN by sa do toho nemala zaratavat, tak neviem. Vdaka

@zalka

zalka
24. jan 2013

@evakva no nie je dôležitý čistý príjem .. ale hrubý príjem a odvody ..
takže z 3644,74 si odrátaš hrubú mzdu pripočítaš odvody ( pozor len odvody nie daň ) a odpočítaš PN vyplatenú ... ak ti ostane kladné číslo túto sumu si môže tvoj mng. za teba uplatniť vo svojom DP.

evakva
24. jan 2013

@zalka Dik, tak idem ratat a co s tou rodicovskou?

zalka
24. jan 2013

@evakva rodičovskú nikde nedávaš .. lebo to je štátna dávka ... takže tá nemá vplyv na NCZD

evakva
24. jan 2013

@zalka Takze len ten moj prijem za 5 a kusok mesiaca. Moc dik.

zalka
24. jan 2013

@evakva a aj PN vyplatené nemocenské dávky odrátaš nielen príjem ...

evakva
24. jan 2013

@zalka Dik. Pochopila som. A prosim ta, tie odvody, to je poistne - zdravotne, nemocenske, starobne, invalidne a v nezamestnanosti?

zalka
24. jan 2013

@evakva áno presne tak, ved z práce dostaneš sumár tvojej hrubej mzdy a odvedených odvodov tak to odtial vyčítaš.

moon1979
24. jan 2013

@zalka
ahojky, chcem ťa poprosiť o upresnenie ... celý rok 2012 som na RD, ale od konca oktobra čerpám aj PN ... okrem potvrdenia o poberaní RP mám dokladovať aj potvrdenie koľko mi bolo vyplatená PN, aby si mohol manžel uplatniť úlavu na dani?

zalka
24. jan 2013

@moon1979 no nemôže si uplatniť celú NCZD .. ale poníženú o vyplatenú PN. Potvrdenie o výške vyplatenej PN za rok 2012 Ti vydajú na SP.

evakva
24. jan 2013

@zalka Dik. JA mam v praci spomalenu mzdraku, ma toho moc a moj muz to potrebuje vediet uz teraz

moon1979
24. jan 2013

@zalka aj som si myslela, že to bude to isté ako pri MD ... 😖 škoda ... ďakujem

zalka
24. jan 2013

@evakva takže zrátavaš výplatné pásky .. no pochopiteľné .. ale musím sa zastať aj mzdárky. Lebo na potvrdenie o zdaniteľných príjmoch potrebuje tlačivo a naša danová správa je spomalená , minulý rok zapracovali aktuálne tlačivá až koncom februára. Takže aj my v robote sme vydali staré potvrdenia a potom sme museli všetko nanovo vypisovať .. takže chápem mzdárku.

zalka
24. jan 2013

@moon1979 platila si si DNP, výšku zaplatených odvodov môžeš tiež uplatniť ..
čiže NCZD -PN+ odvody ...

evakva
24. jan 2013

@zalka JA nehovorim, ze je zla. Len teraz toho ma moc, bo musi este chystat papiere k projektu a muz to potrebuje uz teraz vediet.