Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
@monika0907 od NCZD sa odpočítava len vlastný príjem .. teda MD, PN , príjem z dohôd a zo zamestnania ... RP neodpočítavaš. Ak si nemala vlastný príjem tak mng. si môže uplatniť tvoju celú NCZD:
@zalka no minuly rok si vyziadal a dostali sme okolo 350 eur nam vratili. To si mam dajake.ine tlacivo.ziadat ? Pretoze davam papier aj s RP .
@monika0907 no príjem RP nie je vlastným príjmom ... a vrátia len to čo sa odvedie, resp. maximálne 19% z NCZD. Nie nepotrebuješ iné tlačivo, stačí že mng. uvedie že si na RD.
@zalka tak ako yo teda vypocitam ?
@monika0907 ved som ti písala, ak si nemala MD, PN .. tak máš nárok na celú NCZD teda tvoj manžel si za teba môže uplatniť 3644,74 eur.
Takze 3644 a s toho 19% ??? Takto cize 191 eur priblisne
@monika0907 hm.. čo si mala z matematiky? lebo 19% z 3644,74 je 692,50 a ak toľko na preddavkoch odviedol tak toľko mu vrátia, ak zaplatil na preddavkoch 150 eur tak mu vrátia 150 eur.
@zalka o.k dakujem
@zalka este sa ta chcem opytat ako to je s tym ked ma manzel vussi prijem ako 3559 eur danovnik straca narok na NCZD na manzelku.takze vlastne nedostane nic
@monika0907 bože pletieš si dva rozličné veci ... ved ak by mal nižší príjem , tak neplatí dane a tým pádom nemôže nič žiadať späť ...
ahojte, viete mi prosim poradit? momentalne poberam RP a aj pracujem. V roku 2012 som nastupila naspat do zamestnania od 15.08.2012. Medzitym som u toho isteho zamestnavatela pracovala na dohodu od 01.06.-14.08.2012. Moj manzel si chce uplatnit nezdanitelnu ciastku na manzelku, ale potrebujem vediet, co vsetko sa zahrna do mojho prijmu. Je to len ciastka od 15.08., alebo aj suma z dohody? RP sa tam predpokladam nezahrna. A este jedna otazka, moj zamestnavatel to tam vsetko uvedie a budu mi tiez nieco vracat, alebo som ho mala na to upozornit? 😕
máš ich na tlačive Potvrdenie o príjme
katarínakatkakatka. Prosím o radu : som nezamestnaná, bez dávok, ale dostala som dotácie okolo 700eur. To sa nezdaňuje. Aký odpočet si môže dať pracujúci manžel na mňa a naše dve deti ? Ďakujem za radu
@katarinakatkakatka aké dotácie si dostala? odkiaľ?
Chcem sa opytat, ak som minuly rok bola vacsinou nezamestnana a mam odrobene nieco na dohodu- odviedla som dan z prijmu cca 30€ a manzel si na mna bude uplatnovat nezdanitelnu cast na manzelku, ci si aj ja mozem podat danove priznanie kvoli tym 30 Euram? Nevylucuje sa navzajom tieto 2 moznosti, ze ak si uplatnuje na mna a ja si chcem uplatnit vratenie dane z mojho prijmu? Dakujem.
@katarinakatkakatka Mne sa dotacia zaratavala do prijmu a o tolko si manzel ponizil odpis. Ale opytaj sa na to priamo tam, odkial si brala dotaciu.
vie mi niekto odpovedat, ci si mozem aj ja podat danove priznanie na vratenie zaplatenej dane z prace na dohodu, ak si na mna manzel uplatnuje nezdanitelnu cast? dakujem...
cca 1100 € a z jednej vyplaty mi bola odvedena dan z prijmu vo vyske 30€

@zalka ahoj neporadila by si my? Ako to je s tym vypoctom ? Na.mna ked.som crly rok na RP takze za rok to je 2400 eur a tie odratam od sumy 3644??? Alebo akko dakujem