icon

Onedlho ma čaká materská. Ako splácať úver?

11. máj 2022

Ahojte.Od včera rozmýšľam čo robiť,prosím poraďte.Som dlhodobo zamestnaná,nebol nikdy problém so splácaním úveru.Teraz má však onedlho čaká materská a potom rodičovský príspevok,teda príjem sa mi značne zniži.Splatku mám vo výške 400€ v banke som sa včera opýtala,čo je možný nejaký refinanc,kým sa vrátim opäť do práce,prípadne znížené splátky kým opäť nenastúpim do práce,ale vraj nič také nie je .Čo robiť?Manzel je zamestnany,tiež má svoj úver.Samozrejme budeme to riešiť spolu,len by som chcela vedieť či je nejaká možnosť poradiť si sama.Dakujem za rady.

autor
11. máj 2022

@maranta_leuconeura ďakujem,tento tvoj príspevok oproti predošlému je už iný.Za tento ti ďakujem.Je dobre vysvetlený a pomôže aj iným ,ak budú v podobnej situácii.

autor
11. máj 2022

@anjelicek26 myslím že to nie je dôležité koľko som brala,ale ako to riešiť.Bihuzial malo to nebolo.A príčinu tu nebudem uvádzať,to nie je predmetom môjho príspevku.Dakujem,finančného poradcu skúsim osloviť.

maranta_leuconeura
11. máj 2022

No uprimne, myslela som si, ze rodicovska do troch rokov je brana aka benefit a moznost, nie ako nutnost a väzenie so zakazom pracovat (ved to nedava logiku) 🤔

autor
11. máj 2022

@kubkovamama nemám zábrany,ja som nikdy nebola odkázaná na pomoc od niekoho.Bola som vždy finančné nezávislá,to je celé.A teraz sa situácia zmeni.

autor
11. máj 2022

@maranta_leuconeura pozri dať to do vyhľadávača,zistiť si informácie o volať úrady,to je v poriadku.Nie som negramotna.Prisla som tu na MK poprosiť o radu,aj na to hádam tieto fóra slúžia.A niekedy platí viac hláv,viac rozumu,viac skúseností.Budem ti vďačná,ak má nebudeš zosmiešňovať,len preto že som si tu založila diskusiu.

kuki13
11. máj 2022

ano mozes, ja som sa vratila full time ked mal maly 8 mesiacov, rodicak som dostavala do 3 rokov

belllinka
11. máj 2022

@maranta_leuconeura pozeram ze si na koniku mesiac, tak asi este podla zalozenych diskusii nevies, ze zeny tu na koni nevedia pouzivat google a ani si nevedia precitat navod k tehotenskemu testu

autor
11. máj 2022

@kuki13 ďakujem 🙂

autor
11. máj 2022

@belllinka ďakujem,pomohla si mi.🙂🌻

gabika128
11. máj 2022

Vždy je možnosť dať dieťa do jasličiek. Od toho roka je to už také v pohode, materskú máš do 7 mesiacov dieťaťa a pokiaľ budete šetriť na tie splátky tak do práce sa môžeš vrátiť od toho roka, jaslicky sa zaplatia z rodičaku. Aj niektoré súkromné škôlky berú také malé detičky, poprípade nejaká opatrovateľka... Veľa mamičiek sedí doma cele 3 roky aj keď financie nie sú a horko ťažko to látajú 🤷‍♀️ podľa mňa je lepšie nastúpiť do práce, nájsť dobré jasle, škôlku a nezadlžovať sa.
Inak teraz mi napadlo, na tvojom uvere sa nedajú znížiť/odložiť splátky, ale čo manželova hypotéka? Tam by taka možnosť mala byť. Aspoň ja na hypotéke takú možnosť už dlhé roky mám. V prípade narodenia dieťaťa sa dajú splátky na rok znížiť alebo odložiť. Skúste sa tam opýtať.

autor
11. máj 2022

@gabika128 ďakujem, skúsim.

sense
11. máj 2022

Pôjdeš na materskú a po materskej sa môžeš vrátiť do práce. Nárok na rodičovský ti ostane.

luccija
11. máj 2022

Ste manželia prečo píšeš nechcem to hodiť na muža?veď budeš mať vaše dieťa nebudeš doma z roztopase...on môže navýšiť hypo a znížiť splátku.Ty si kde bývala doteraz?

autor
11. máj 2022

@luccija a kde ty čítaš že ja píšem,že to nechcem hodiť na muža?!!!Budeme to riešiť dvaja,ja som chcela vedieť či je možnosť to riešiť aj sama.A prečo?Lebo nikdy som nebola v takejto situácii,vždy som bola finančne nezávislá.Uz mi tu ženy poradili,už mám nejaký prehľad ako to urobiť.Jedna z možností je aj tá,ktorú spomínaš ty.

autor
11. máj 2022

Tak asi takto: Ďakujem všetkým za komentáre,pomohli mi sa trochu zorientovať v tejto novej situácii.Prajem všetkým pekný deň.

vikusjk
11. máj 2022

Boli sme v podobnej situacii, Riesila som to tak, ze som pracovala. Je to nestastne riesenie, ale niekedy sa inak neda. So sefom som sa dohodla na zmene formy prac.zmluvy, kedze vtedy by som pri prijme prisla o matersku, tak som mala tych niekolko mesiacov aj matersku, aj prijem. Z prijmu som sa snazila odlozit nieco na casy, ked uz bude len rodicak a nakoniec aj tak dcera v roku isla do sukromnych jasli a ja som sa vratila k praci z kancelarie. Bolo to financne asi najtazsie obdobie v mojom zivote doteraz, kedze jasle stali ako tvoja hypoteka, ale zvladli sme to. Casom som aj pracu zmenila na lepsie platenu, s celkovo lepsimi podmienkami a moja dcera si nepamata, ze som sa jej nemohla venovat, ked sa hrala na koberci, lebo som musela riesit pracu. Ja si to pamatam a je mi to luto, uz by som dalsie dieta takto mat nechcela, no ako vravim, zial, niekedy sa inak proste neda.

petamich
11. máj 2022

od momentu ako som na rodicovskej ma zivy manzel 🤷‍♀️ tiez mam jeden vysoky uver, vyplatim ho a nezostane mi z rodicaku takmer nic - takze mi manzel posiela sumu, na ktorej sme sa dohodli, my za standardnych okolnosti zarabame rovnako a som na materskej s nasim dietatom, nie som doma, lebo som leniva - takze ma zivy manzel a nevidim na tom nic zle alebo cudne (aj ked par mesiacov som si zvykala, kedze som tiez vzdy bola financne nezavisla, takze to uplne chapem)

sim_simonka
11. máj 2022

Ja len že, skús osloviť aj toho finančného poradcu. Ty si sa bola pýtať pravdepodobne v banke kde máš aj pôžičku, tam sa to možno nedá ale je viac bánk na trhu a je môžne že tam sa to dať bude. Ja som tiež od nedele na materskej a kým som na ňu nastúpila som začala s mojou finančnou riešiť refinanc, aj keď ja som splátky nemala nejaké vysoké, ale keď sa dá platiť menej, prečo to nevyužiť. A refinanc mám v inej banke ako som povodne brala hypo.

Finančný poradca je zadarmo, neplatis mu nič, je platený bankou v ktorej ti pomôže vybaviť úver/pôžičku…(to len pre istotu píšem, lebo to tiež veľa ľudí nevie a boji sa toho finančného osloviť lebo si myslia že budú zbytočne platiť)

autor
11. máj 2022

@petamich som rada,že aspoň ty jediná to chápeš presne ako to vnímam ja.

terez246
11. máj 2022

@bibina32 Ak má manžel hypotéku, môžete požiadať o odklad splátok hypotéky odkedy sa dieťa narodí, až do 3 rokov dieťaťa. Splácať sa bude len úrok. Následne však stúpne splátka, s tým treba počítať. A z toho, čo mužovi zostane zo splátky hypo, môžete pokryť spotrebák. Nerozmýšľali ste nad takouto alternatívou? Do banky pôjdete po narodení s rodným listom, teda musí tam byť zapísaný, ale to asi nebude problém. 😊

autor
11. máj 2022

@terez246 o tejto možnosti som vôbec nevedela.Dakujem.

saxana000
11. máj 2022

No nic moc nenariesis dieta das do jasli za ten rodicovsky prispevok a ty sup do roboty

matabb73
11. máj 2022

Niekedy nie je iná možnosť ako ísť po materskej do práce a dieťa dať do jaslí, keď to z rodičáku neutiahneš. Alebo môže ísť po skončení tvojej materskej na materskú ešte tvoj chlap. Kamarátka to ide takto poriešiť, lebo tiež majú vysokú hypotéku a ešte aj auto splácajú. Kedysi neboli ženy doma tri roky. Moja sestra išla po roku do práce a synovec do jaslí a zvládli to v pohode. V štátoch západnej Európy a v USA sa ide často aj skôr.

kvetinka75
11. máj 2022

@maranta_leuconeura presne tak. Rodičák je taká smiešna suma, že určite bude matka radšej doma ako v práci kde má niekoľkonásobne viac. A to len preto, že nevie, že môže pracovať. Pobavilo😀. Ak mi chýbajú peniaze, tak radšej prísť o rodičák a mať prácu ako opačne.

simona92101
11. máj 2022

Je moznost zlucit oba uvery do jedneho,najlepsie by bolo zrusit spotrebak,kedze je tam vzdy vysoka splatka.skuste obehat banky,ale asi naj by bolo ist do banky kde ma muz hypo,ci mu nevedia navysit hypoteku o sumu toho spotrebaku,urobi sa refinanc,ty sa zbavis spotrebaku a aj splatka celkova bude nizsia.bolo by dobre to riesit cim skor,kym nastupis na matersku.narok na tehotenske mas?aj to je dobra vec odkladat,na materskej by sa vam to mohlo hodit.drzim palce

nwnw
11. máj 2022

Mne na rodicaky spotrebak refinancovali a dali.nejake zlavy z poplatku a aj upravili.splatky. Takze smelo vykopni dvere ajna inej banke.

ibajaanikiny
11. máj 2022

Ja som to vyriesila nastupom do prace. Nikde nie je napisane,ze musis byt 3 roky doma,kym muz nezarobi tolko,aby ste vykryli vsetky poplatky. Coskoro mi ide dieta do jasli (bude mat rok),ja musim do prace,kedze ucty platit treba a aj nam co to dopriat…a ano,ak nastupis do prace,poberas aj rodicak,za ten vykryjem jasle…

hopsadobrandejsa
11. máj 2022

400 eur spotrebak, to je teda pekny masaker.....

Inak pri takychto pozickach treba trocha pozerat aj dlhodobo dopredu pretoze ak by tvoj muz teraz prisiel o pracu alebo nebodaj skoncil na PN, ocitli by ste sa v nezavideniahodnej situacii.

Treba to riesit s financnym poradcom. Zrejme mate financne zavazky neumerne vysoke k vyske vasich prijmov.

luccija
11. máj 2022

Veď tu to píšeš
"nechápeš.Mozno som nechcela,aby to mal všetko na pleciach iba manžel.😉Pýtam sa na možnosti ako si pomôcť sama a nie určiť si výživné".
Je pekné, že si to chces riešiť sama, bola si samostatná, je to tvoj úver, ale dieťa bude vaše.
Určite sú možnosti ako to zmeniť, zlúčiť...ale do odloženia hypo by som nešla.Splatka potom stupne, nevieš aké bude dieťa či nebude stále choré zostaneš s ním doma a potom Vás to dobehne.Pokial sa dá by som platila...koľko ešte máš ten spotrebak?Veď niečo si musela zaňho nakúpiť nie?

66simonka66
11. máj 2022

Pracovať môžeš aj popri materskej ale na inú zmluvu, keďže z tejto práce si na materskej. Máš viacero možností.
1. Môžeš z tejto práce poberať materskú a zamestnať sa na inú zmluvu (iná pracovná pozícia) u toho istého zamestnávateľa (to znamená že by si pracovala na dve zmluvy, z jedného zamestnania by si bola na materskej) alebo si môžeš nájsť nejakú inú prácu npr. na doma ak budeš stíhať, alebo si môžeš nájsť nejakú brigádu. Tým pádom by si poberala materskú + príjem z novej práce. (Samozrejme pracovný pomer tam kde robíš by si neukončila, len by si bola na materskej.)
2. Môžeš ostať na materskej a po materskej sa klasicky vrátiť do práce. Ostane ti rodičovský + príjem z práce.
Dúfam že som to napísala tak že sa to dá pochopiť 😁