Onedlho ma čaká materská. Ako splácať úver?
Ahojte.Od včera rozmýšľam čo robiť,prosím poraďte.Som dlhodobo zamestnaná,nebol nikdy problém so splácaním úveru.Teraz má však onedlho čaká materská a potom rodičovský príspevok,teda príjem sa mi značne zniži.Splatku mám vo výške 400€ v banke som sa včera opýtala,čo je možný nejaký refinanc,kým sa vrátim opäť do práce,prípadne znížené splátky kým opäť nenastúpim do práce,ale vraj nič také nie je .Čo robiť?Manzel je zamestnany,tiež má svoj úver.Samozrejme budeme to riešiť spolu,len by som chcela vedieť či je nejaká možnosť poradiť si sama.Dakujem za rady.
Nešťastná situácia. Nerozmýšľala si nad tým predtym,ako si otehotnela? No asi nie. Mozno jedine predaj nehnuteľnosti,alebo začneš pracovať aspoň čiastočne hneď ako skončí materská.
No jedine skresať nejaké výdavky a uskromniť sa. Alebo, ak by si manžel našiel lepšie platenú prácu, prípadne brigádu.
@nelca0510 ale rozmýšľala,len už mám vyšší vek a ak by som neotehotnela teraz,potom by už bola mizivá šanca,plus mám komplikovaný zdravotný stav.Takze zvíťazila túžba mať dieťa.A popri materskej ako píšeš,sa dá pracovať?Je tam nejaké obmedzenie hodín?
@nelca0510 nie popri,po skončení.Zle som prečítala.
@mamula20 Bože ,ale to nejde.Bola som v banke a nedá sa to.Preto píšem sem a snažím sa zistiť nejakú inú radu.Uz nepracujem,som na rizikovej on.Preto to vidím teraz ako bezvýchodiskovu situáciu.
A ja ze si sama. Ked mas manzela tak to rieste spolu, ci vy si vydelujete peniaze na moje a tvoje? V manzelstve??
@mamula20 pri ridicaku sa dá vrátiť do práce?Môžem teda poberať rodičovský a zároveň pracovať?
Akoze bezvychodiskovu?? Dajte si prijmy dokopy a platte co treba bez vypocitavania mojho, tvojho.
Ano, mozes popri RP pracovat.
Každý máte s mužom svoj úver a svoju nehnuteľnosť? Veď ty svoju prenajmi a z toho splácaj. Keď nie, tak nebuď na materskej 3 roky, alebo si privyrábaj počas materskej.
@nafka0483 v príspevku píšem,že mám manžela.Budene to riešiť spolu,ale chcela som vedieť,či je nejaká možnosť si poradiť aj sama.
@lily246 ja mám spotrebný a manžel má nehnuteľnosť- on má hypotéku.
@nafka0483vazne? ďakujem,toto mi nenapadlo 👍Píšem v príspevku,že to budeme riešiť spolu,ale chcela som vedieť,či je nejaká možnosť to riešiť sama.A už mi tu odpovedali,že môžem pracovať popri rodičovskom.
Jasne ze mozes pracovat, to nie je povinnost sediet 3 roky doma.
@belllinka a dá sa poberať rodičovský aj plat?alebo jed nastúpim do práce,tak rodičovský zanikne?
Jasne, rodicak poberas, aj ked pracujes. Kvoli tejto nevedomosti je asi zbytocne vela matiek tak dlho doma
Normalne mozes ist do prace a rodicovsky ti bude plynut do troch rokov veku dietata. Ak to financne inak nevychadza, tak to proste nevychadza.
Ja uplne nechapem preco to chces riesit sama ked mas manzela a otca dietata
Ak nemate spolocne financie tak si daj urcit vyzivne na dieta a seba da sa aj pocas trvania manzelstva
Nie je normalne aby zena matka a manzelka toto riesila
Pracovat popri Poberani RP mozes alebo po skonceni MD moze ist na MD otec a ty do prace
@belllinka toto ma pobavilo 🤣 kto potrebuje peniaze, urcite netrci doma na rodicovskom, lebo nevie, ze moze ist pracovat 🤣
@maranta_leuconeura no vidis, ani autorka to nevedela a casto je tu tento dotaz, ze ci im zanikne rodicak ak pojdu pracovat. Co je na tom smiesne?
@loginexistuje to nevadí že ty to úplne nechápeš.Mozno som nechcela,aby to mal všetko na pleciach iba manžel.😉Pýtam sa na možnosti ako si pomôcť sama a nie určiť si výživné.Mame pekný normálny vzťah a budeme to riešiť spolu a popritom som chcela vedieť aké možnosti mám ja.Zistila som,ženy tu poradili,zaco som vďačná.
Spotrebak zo splatkou 400e, to si inak kolko brala 😨 Skus sa opytat aj mimo tvojej banky na moznosti, nejaky financny poradca. Toto sa mi fakt nezda, ze by sa to nedalo upravit.
@autorka chod normalne na matersku a po pol roku sa mozete s muzom vystriedat-teda on pojde na matersku na dalsieho pol roka a ty sa vratis do prace, vtedy rodicovsky mat nebudete. Materske a rodicovsky na jedno dieta nie je mozne poberat naraz. Alebo prejdes na rodicovsky a popri nom mozes normalne pracovat aj nepracovat-je to cisto kazdeho rozhodnutie ci zije len z neho, alebo si privyraba alebo sa vrati do povodnej prace na plny uvazok ;) Na rodicovsky je stale pravo v plnej vyske, okrem pripadu, ked sa na to dieta prave pobera materska. Tiez mozete zvolit model tvoja materska-chvilu rodicovsky-muzova materska. Moznosti su 🙂
@maranta_leuconeura som rada že ťa to pobavilo,tak snáď ti to urobilo pekný deň.Ja som sa nepýtala ani nemala v záujme trčať doma ako píšeš.Pytala som sa na možnosti.
Kedze ceny nehnutelnosti stale rastu, nemohol by manzel navysit hypo na svoj byt a tak vyplatit tvoj uver? To by vam celkovo mali klesnut vydavky.
Nestresuj.Ste dvaja,bezdetní,každýate svoj finančný záväzok čo dnes má asi každý.My sme tiež tak kým sme sa spoznali,ja úver na auto,muž hypo.V manželstve sa to nedá zlúčiť.Jedine vy dvaja si to musíte medzi sebou skombinovať.Ako ty, momentálne som už na rodicaku.Matersku máš cca vo výške platu,takže tých pár mesiacov nebude žiadna katastrofa,odkladajte čo sa dá.Pre babo nakup z bazára alebo vo výpredaji.Prispevok po narodení máš akurát na dve splátky.Na rodicaku už normálne môžeš pracovať,z domu a brigádovať aj skôr podľa bábätka.Ja robím popri stále niečo.Tym si v podstate splátku vykryjem..lenže nie každý mesiac sa dá,koľkokrát nemám čas.Na to ste dvaja,veď žena má prvé roky dieťaťa o dosť znížený príjem a chlap sa predsa musí vedieť postarať,musí s tým rátať keď si zakladá rodinu alebo chce ďalšie dieťa.Ty akoby si mala možno zábrany to riešiť s ním?Že chudák chlap,len ho do toho nezatahovat?
@belllinka naozaj v dnesnej dobe? Ked to dam do vyhladavaca, hned sa dozviem odpoved, pripadne zavolam na prislusne urady 🤦 a ked som uplne
neschopna, tak zacnem pracovat a zistim. Okrem toho, kto peniaze potrebuje, prenho je viac mat 500€ z uvazku ako xy z rodicaku, aj keby uvazoval, ze o tie peniaze kvoli praci pride

..