Oplatí sa počkať s hypotékou do jesene 2026?
Začiatkom roka 2026 sme s mužom chceli brať hypotéku na nejaký relatívne novší byt v Bratislave. Nie úplnú novostavbu, ale ani starý byt hodný rekonštrukcie. Základ na hypo máme asi tak akurát dostačujúci, platy by mali byť tiež. Deti nemáme.
Po rozhovore s kamarátom, ktorý sa orientuje v realitách, si ale nie sme istí. Ceny sú teraz dosť vysoké oproti platom, ktoré nestíhajú tak rýchlo rásť. Samozrejme tieto veci sa nedajú predvídať, a o rok môžu byť 3i byty v BA po 400k vyššie, ale teda že by skôr odporučil posunúť to napríklad na jeseň 2026, že ako sa situácia dovtedy vyvinie.
Ako to vnímate, hlavne ak ste v podobnej situácii? Oplatí sa podľa vás počkať?
@anonym_autor vies co my sme brali vo VUB asi 3 roky dozadu a urok bol 4,1%. Kazdy rok nam volaju z banky a uz sme na úroku 3,25%. Asi nechcu aby sme im zdrhli do inej banky, tak radsej znižujú z vlastnej iniciatívy. Cize ked teraz zoberies nejaky urok, nemyslim si, ze ho nevies znížiť aj pred fixom. Ceny nehnutelnsoti si nemyslim, ze pojdu radikálne dole a v Ba uz vobec nie.
Velice znalí ľudia aj nám hovorili už v roku 2016, aby sme preboha čakali, či nám šibe, pri tých šialene nízkych úrokoch bublina PRASKNE, panebože praskne. Potom že Covid, že vojna. Už sme kúpili odvtedy druhý byt a ten prvý predali za o skoro 100 000 eur vyššiu cenu, než sme kupili. Rozdiel za 5 rokov, slovom päť. A ceny išli odvtedy len a len a len hore. Tak čakajte no...
Velice znalí ľudia aj nám hovorili už v roku 2016, aby sme preboha čakali, či nám šibe, pri tých šialene nízkych úrokoch bublina PRASKNE, panebože praskne. Potom že Covid, že vojna. Už sme kúpili odvtedy druhý byt a ten prvý predali za o skoro 100 000 eur vyššiu cenu, než sme kupili. Rozdiel za 5 rokov, slovom päť. A ceny išli odvtedy len a len a len hore. Tak čakajte no...
@oblecenie99 Ale ved pride ekon.ochladenie a byty v BA budu stat ako na dedine na vychode SK😃😄
@oblecenie99 Ale ved pride ekon.ochladenie a byty v BA budu stat ako na dedine na vychode SK😃😄
@anonym_dd89ee Iste iste.. my sme náš predali za 160 000 pred dvoma rokmi, bývala suseda nad nami teraz lredáva identický, žiadna extra prerábka, základný IKEA nábytok za 211 000. Košice. Panelák. Bez výťahu, bez balkóna. 54 metrov štvorcových. Síce širšie centrum a lokalita fajn, ale i tak. Nájom takého bytu momentálne vychádza od 800 eur vyššie.
Minule sme s mužom spočítali, koľko by nás tých desať rokov stalo nájomné bývanie, teda absolútny mínus a koľko sme kúpou bytu na hypo a následným predajom zarobili - a vyšli veľmi pekne čísla. Teraz je to už o inom, úroky sú vysoké, mesačne platby vyššie, ja osobne by som teda nečakala - kým je to dosiahnuteľna kategória.
Najlepší čas na nákup nehnuteľnosti bol včera. Spekulovanim vždy len stratíte.
Ďakujem za názory. Taký hlavný argument bol ten, že platy nestíhajú za cenami bytov, ktoré tiež nemôžu rast večne. Čiže si byty bude môcť dovoliť menej ľudí - ceny pôjdu dole. Ale to je asi skôr len prianie ako realita.
@anonym_autor nemysli si, ceny môžu ešte výrazne ďalej porásť ako platy. Kľudne to môže skončiť až tak ze hypotéky budú na 50 rokov lebo inak si nehnuteľnosť bude vedieť dovoliť minimum ľudí.
@anonym_autor nemysli si, ceny môžu ešte výrazne ďalej porásť ako platy. Kľudne to môže skončiť až tak ze hypotéky budú na 50 rokov lebo inak si nehnuteľnosť bude vedieť dovoliť minimum ľudí.
@misanthropicdann podla mna je to casovana bomba, ceny pojdu dole ale tak mozno o 30-40-50 rokov kedze demografia nepusti. nastane casom stav ze bude viac nehnutelnosti nez ludi. a to bude tlacit ceny nadol ...mozno tak nase vnucence sa lahsie dostanu k byvaniu nez my. socialny system dostane zabrat ked vsetci narodeni z 70 a 80 rokov pojdu do dochodkov. to len budeme plakat.
Uroky na hypo klesnu,ale v BA byt urcite nezlacnie. Zaujemcov je dost,ceny bohuzial dolu nepojdu. Ja by som necakala. Zbytocne vyhadzujete peniaze na prenajom ak uz viete ze chcete kupit. Zmluva na terajsi byt ma urcite vypovednu lehotu. Ale teda rataj s tym ze ked kupis potrva to pokial sa tam nastahujes....
Ja by som necakala
@anonym_autor no robte ako myslíte :D na kecy typu ceny nehnutelnosti nemôžu klesnúť.... ano, v stabilnej krajine so stabilnou ekonomickou situáciou, demografickým vývojom a finančné vzdelanou populáciou by z dlhodobého hľadiska klesať nemali. Co ale ak vzniknú deformácie a šoky? Ceny nehnuteľností, špeciálne v BA, su smiešne. Za 300K obyč byt, za 500K obyč dom. Úplne rovnaké ceny, ako v Holandsku :D až na to, že v Bratislave v bežnej robote človek zarobi 1100-1700 a v Holandsku najnižšie mzdy začínajú niekde od 2,5 a zľahka sa človek dostane aj na 4K, nemusí robit žiadnu extremne špeciálnu robotu. Slovensku klesá demografia, nerodi sa dostatok deti, migrantov nechceme a každoročne nam ubúda pracujúcich a pribúda dôchodcov a zvyšuje sa sociálny štandard. Ľudia vrátane mňa budu pici z "konsolidacii" a lafferova krivka sa zlomí, aj s väčšími daňami sa budeme snažiť menej platiť štátu. Neviem ale ja trend nevidím ružovo, slovensku najbližšiu dekádu hrozí recesia a ak sa niečo nezmeni, čo dezole nedovolia aby sa zmenilo, tak v dohľadnej dobe 10-15 rokov aj bankrot. Koľko si myslíte že sa vám zhodnotia tie extremne predražené byty v BA? A zhodnotia sa vôbec? Treba sa spýtať Grékov. Tam im po bankrote medzi rokmi 2009-2018 klesli ceny nehnuteľností v priemere o 42% (staci googlit) a na pôvodnú cenu sa dostávajú až teraz, v 2025, 2026.
Ďakujem za názory. Taký hlavný argument bol ten, že platy nestíhajú za cenami bytov, ktoré tiež nemôžu rast večne. Čiže si byty bude môcť dovoliť menej ľudí - ceny pôjdu dole. Ale to je asi skôr len prianie ako realita.
@anonym_autor cely financny system je postaveny na raste, ked to nebude rast, tak sa system zacne rutit. Ked budu rast platy, aj ked len par% tak bude rast vsetko vratane nehnuteľnosti.
@anonym_autor inac dnes som citala ze stat od 2026 uz nebude poskytovat dotacie na hypoteky ...co nas to este caka..
@anonym_e434ff veď konečne!…. Prečo by sa ostatní mali skladať na niečie hypotéky. Ja mám tiež, do mojej 64-ky a nikto mi nic nedal. Keď sa /nielen/ takto “dojí” štát sme preto tam kde sme. Ale pravdaze chápem…. Sociálny system povoľuje - len žiaľ na to doplácajú ľudia čo si riadne platia dane.
@anonym_e434ff veď konečne!…. Prečo by sa ostatní mali skladať na niečie hypotéky. Ja mám tiež, do mojej 64-ky a nikto mi nic nedal. Keď sa /nielen/ takto “dojí” štát sme preto tam kde sme. Ale pravdaze chápem…. Sociálny system povoľuje - len žiaľ na to doplácajú ľudia čo si riadne platia dane.
@anonym_8ef459 suhlasim. a mohli byt si posvietit na umele navysovanie maximalnych davok. klepnut tym vychytralkam po prstoch konecne
@anonym_autor ešte dodám, kupovali sme byt na začiatku tohto roka - relatívne novostavba, začali tu stavať ďalšie bytovky, no a cena bytov vzrástla a čo sme kúpili za 175k by sme teraz predali za 220-230k bez mihnutia oka - neprešiel ani rok od kúpy, takže oplatilo sa mi vziať hypo so 4% úrokom? Určite áno, po roku od vzatia hypo prejdeme aj refinancom na 3%
@anonym_297c41 som na tom rovnako. V decembri som dohadovala (no, taka bola dana predavacim, nedohadovala som, len sme podpisali rezervacnu zmluvu) cenu za 9 rocny byt 161 tis eur. Uz v marci, ked som realne vyplacala hypo, boli podobne byty v rovnakej lokalite za cca 200, nedavno som pozerala a uz idu za 220. S mojim platom by som na 220 tisicovu nehnutelnost nikdy nedosiahla. Urok mam 3.69perc. V BA to sialene rastie
@anonym_autor na tvojom mieste, by som si vybrala už teraz byt a kľudne ho aj kúpila. Potom budeš mať čas do marca niečo prerobiť, vklude presťahovať veci 🙂 (viem o čom píšem. V októbri sme kúpili byt a vo februári sme sa presťahovali do nového)
@anonym_297c41 podla mna uz je aj teraz je neskoro. Ja som podpisala rezervacku v decembri, v marci sme podpisovali zmluvy (ale zas, kataster bol vtedy mimo) a kluce som mala az v polke maja...
My sme podpísali zmluvu o dielo marec 2025 cena za 131m² dom 3min autom od PP 327k €...teraz novostavby bytovky 4i 125m² bez parkovacieho miesta (jedno za 23k) 398k € a to sú mimo centra. Takže nie len BA ale KE a napr aj PP neho utrlnosti sú neúmerne platu napr 1300 v čistom čo je v PP až nadpriemerný plat.

@anonym_autor a mate predschvalenu hypoteku teda? Vies ako dlho tie procesy trvaju? Schvalenie hypo vobec, plomba na katastri, nacerpanie penazi, odovzdanie bytu vam... Ved to je na niekolko mesiacov. Pomaly je december, to aj keby ste sa chceli na konci marca stahovat, to uz aby ste mali vybraty byt do konca roka a podpisanu predkupnu zmluvu aspon.
@maranta_leuconeura nemame, ale teda brat bral hypo na byt zaciatkom roka a celý proces, aj s kúpou bytu, trval necelý mesiac.. tak ma to prekvapilo