icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

kicilanka
5. jan 2018

@mawka nerozumiem, prečo by mal tebe trovy priznávať...
možno neviem o čom hovoríš, tak preto nerozumiem 😉 , ale všeobecne ak si ty dlžník, tak nemáš nárok na trovy konania, ani exekúcie, pokiaľ spor nevyhráš v zmysle že sa vôbec nemalo voči tebe začať akékoľvek súdne (exe) konanie...

luckarisko74
5. jan 2018

@kicilanka dakujem velmi pekne za odpoved cize to napisem do zoznamu veritelov....ja som to tak mala spisane na papieri ale u nas v Nitre na CPP je velmi neprijemna a utocna pani neochotna poradit jedine co stale omielala ze ak tam neviem nieco vypisat da mi termin konzultacie s pravnikom na marec.....

mawka
5. jan 2018

@kicilanka som reagovala na jeden prispevok. no v kazdom pripade, sudy su ocividne zavalene pracou, netreba zufat, ziadosti o zastavenie exe som posielala niekedy v polke septembra a az teraz to zacali riesit, postarka sa velmi "raduje", ked mam denne nejaku postu zo sudu alebo exekutora. jednak mi sudy posielaju aviza o zastaveni exe a trovach priznanych nepriznanych a zaroven mi exekutori posielaju konecne vyuctovanie. a nestiham sa cudovat 😀 pretoze zrazu zistujem, ze vymozene eurace musia posielat aj veritelom spatne, lebo doteraz si vsetko nechavali na svoje trovy, minimalne 95% vzdy na svoje trovy a ejha - vo vyuctovani, ked to je faktura, potvrdenie a cierne na bielom su udaje uplne ine. tak sa mi aj zazracne ponizil dlh na socialke napriklad.... o nieco klesol aj na zdravotke. hori exekutorom u prdele riadne.

timka1978
5. jan 2018

@monikapetrzalka tak mi to povedal spravca,že odo dňa uverejnenia vo vestkíku mi nemôže nikto nič sťahovať a keby sa tak stalo musia mi to vrátiť.inak v tom uznesení vo vestníku to máš jasne napísané v bode V.moj správca mi sám vytlačil z vestníka a utekal som do roboty.dnes mi prišla elektronicky výplatná páska a výplatu mam už celú

kicilanka
5. jan 2018

@mawka no však to, že sa zmenil zákon o exekúciach a menilo sa práve to, že koľko si môžu exekútori ponechať a čo musia veriteľovi priebežne preposlať...
...a tiež to majú teraz exe celkovo ťažké, lebo sa dosť "brutálne" zmenil zákon v ich neprospech....
...mám známeho exe a radšej šiel do dôchodku a hodil všetko synovi na krk, aby sa nemusel stresovať 😃 ...je ho škoda, lebo patril medzi tých "normálnych" nie ako je Krutý a iný jemu podobný.....ale práve preto sa to odzrkadlilo na jeho zdraví...hold aj exekútor je len človek a preto sú rôzny....

no - takže tebe prišli zo súdu zastavenia exe a teda priznali či nepriznali veriteľom trovy exe konania? ma to celkom zaujíma ako to súdy riešia teraz 🙂 či tiež záleží od sudcu k sudcovi? ty máš staré exe podľa starého zákona a teda tebe musí každú exe zastaviť samostatne iný sudca asi.....

No moja poštárka bude teda tiež very happy, nakoľko ja mám 17 exekúcií 😃 😃 😃

pss123456
5. jan 2018

Dobrý den chcel by som sa spýtať chcem požiadať o osobný bankrot pani čo mi pridelili z prva odd. Spol. mi poradila že ak si budem platit hypo na dom tak mi dom ostane že banka ma založne pravo inač ja žiaden majetok nemam akurat auto v hodnote asi 3000€ je to pravda? Nebudu to považovať za nepoctivý zámer ? ďakujem

monikapetrzalka
5. jan 2018

@timka1978 co mam prefotene uznesenie mojej znamej ona ma v bode V. Citujem Spravca je povonn bez zbyt.odkladu atd... nic take nema v uzneseni, ze sa zastavuju zrazky zo mzdy, ved prave toto je to, ze sme to nikdy nenasli..ty co predne mas v tom bode V? Nieco ine?

monikapetrzalka
5. jan 2018

Este sa mozme opytat, co znamena Oznamenie cisla bankoveho uctu pre potreby popierania pohladavok? Dakujeme pekne

stanka1986svk
5. jan 2018

Ahojte. Mám len otázku informatívnu stalo sa že niekomu neschválil bankrot?

timka1978
5. jan 2018

@monikapetrzalka mam tam toto:Oddlžuje dlžníka tak, že dlžníka zbavuje všetkých dlhov, ktoré môžu byť
uspokojené iba v tomto konkurze v rozsahu, v akom nebudú uspokojené v konkurze a dlhov, ktoré sú vylúčené z
uspokojenia.

kicilanka
5. jan 2018

@monikapetrzalka písala som o POHĹADÁVKACH už pár strán spätne.....

kicilanka
5. jan 2018

@stanka1986svk v tejto diskusii nikto nepísal, že by nechválili...

...už CPP robí vlastne akoby "predlustráciu" ...ak schvália zastúpenie, znamená že spĺňaš podmienky bankrotu....

kicilanka
5. jan 2018

@pss123456

bankrot môžeš riešiť jedine cez CPP a žiadnu (!!) oddlžovaciu spoločnosť...ďalšie informácie na 99% nájdeš v tejto diskusii - stačí si prečítať cca 100 strán spätne a nájdeš aj postup, aj čo a ako s majetkom....záložné právo, auto a iné....

katkaba1
5. jan 2018

Znova som tu. Kamoška mi písala, že si dnes len tak pre poriadok znova prechadzala doma papiere od exe co ma a zistila, že exe, ktoru ma vyplatenu ( strhavali jej mzdu, nevie presne ale vyplatene cca jan/feb 2016) našla na tom vypise aktivnych exe so sudi co posielala do CPP. Tak tomu nerozumie... Je to možne? Stalo sa niekomu? Tiež vraj z nejakeho Ferratu ci co vie ze dlhovala ale v exe to nema a ze to je uz par rokov dozadu..ze by jej na to este neposlali exekutora? Napisala to totiz do zoznamu veritelov avšak v zonzame so sudu ta pohladavka nie je..

katkaba1
5. jan 2018

Oprava - vyplatene cca januar/februar rok 2017

pss123456
5. jan 2018

@kicilanka ďakujem

jaro_slavik
7. jan 2018

Ahojte, mám pár otázok ohľadom osobného bankrotu, prosím ak viete poraďte (tých čo sa len domnievajú poprosím aby zbytočne nereagovali):

1. Údajne sa chystajú nejaké zmeny v súčasnom zákone, ktorý pojednáva o osobnom bankrote. Vie niekto o aké zmeny ide? Predpokladá sa sprísnenie podmienok pre osobný bankrot, vie to niekto potvrdiť? Prípadne má niekto info kedy by mala nová úprava vstúpiť do platnosti? Ďakujem.

2. Mám známeho, ktorý sa zaujíma o osobný bankrot, je v ťažkej životnej situácii, nechcem sa tu však rozpisovať. Jeho situácia je špecifická v tom, že má jednoznačne nadpriemerný príjem. Má však niekoľko veľkých spotrebiteľských pôžičiek. Po vyplatení všetkých splátok mu mesačne zostane akurát na nájom a jedlo. Je zadĺžený na niekoľko rokov dopredu. Zvažuje preto osobný bankrot. Existuje nejaké nepísané pravidlo podľa ktorého súdy postupujú v takomto prípade? Keď má človek vysoký príjem, avšak aj vysoké splátky, keďže dlhuje vysoké čiastky. Do danej situácie sa dostal vlastným nerozvážnym konaním v minulosti. Ako by súdy postupovali v takomto prípade? Prípadne podotázka, je nepísaným pravidlom, že pre schválenie oddlženia by mali byť mesačné splátky dlžníka v takej výške aby prevyškovali jeho mesačný príjem (prípadne sa rovnali)?

3. Prípad kedy si fyzická osoba požičia peniaze od inej fyzickej osoby a potom ich nespláca. Je takýto veriteľ oprávnený podať návrh na súd pre začatie exekúcie voči takémuto dlžníkovi? Alebo ako to funguje? Musí byť, v takomto prípade, v zmluve o pôžičke výslovne zakotvené, že pri nesplácaní bude pohľadávka exekučne vymáhaná, alebo je to samozrejmé, a bezohľadu na zmluvu možno v prípade nesplácania pôžičky pohľadávku exekučne vymáhať?

kicilanka
8. jan 2018

@jaro_slavik
zaujímavý nick 😀 Jaro Slávik 😀

k bodu 1 a bodu 2 nájdeš odpovede ak si prečítaš túto diskusiu, alebo podľa toho kam patríte podľa bydliska - zájdete na CPP - všetko Vám vysvetlia a povedia...predbežné info získaš na stránke CPP...

nikde nie je stanovený príjem - hranica - na osobný bankrot je nutné splniť iné podmienky - dozvieš sa v diskusii, alebo CPP

bankrot je možný 2 spôsobmi - oddlženie, alebo splátky - čo z toho by mohlo byť aktuálne u Vás - povie CPP

bod 3. takéto právne veci sa skús opýtať v skupine Právne poradenstvo, ale môžem ti k tomu povedať akurát, že ak chceš podať exekúciu, musíš mať právny titul a tým je v takýchto prípadoch rozhodnutie súdu - teda buď Platobný rozkaz, alebo rozsudok, Uznesenie.....bez právneho titulu nie je možné podať návrh na exekúciu...

monikapetrzalka
Autor odpoveď zmazal
kicilanka
8. jan 2018

@monikapetrzalka si si 100% istá tou notárskou zápisnicou? že to exekútor vezme ako právny podklad na výkon exekúcie? lebo môjmu známemu odmietol a povedal že platí len to čo som vyššie vymenovala.....

včera hovorili o exekúčnej amnestii...ale to je zatiaľ len v rovine úvah, nie je ešte ani spracovaný návrh na znenie zákona a nie že pre inštitúcie, ale práve že to nie je jednoduché, že ak sa dá plošná amnestia na všetko, tak tie peniaze čo sa môžu vymôcť v prospech napr. zdravotiek a sociálnej, tak tie budú v systéme chýbať....nevidím to nejako reálne, že by to tak plošne prešlo...však exekútor je podnikateľ a ak štát urobí takúto amnestiu a nebude povinnosť uhradiť ani trovy exekútorov - no neviem ako by to dopadlo celé...vláda hľadá spôsoby ako znížiť exekúčne dlhy občanov, ktoré stoja na mŕtvom bode...

monikapetrzalka
Autor odpoveď zmazal
monikapetrzalka
Autor odpoveď zmazal
monikapetrzalka
Autor odpoveď zmazal
kicilanka
8. jan 2018

@monikapetrzalka nejako sa v to strácam...

...takže voči tebe začali exekúciu práve na základe Notárskej zápisnice...
...na základe toho, že si mala túto exekúciu, si požiadala o bankrot....

...zároveň si podala na súd žalobu o neplatnosť tohto úkonu - teda o neplatnosť exekúcie na základe Notárskej zápisnice??

správne som to pochopila do tohto bodu?

marusia12
8. jan 2018

@mawka gratulujem

monikapetrzalka
Autor odpoveď zmazal
monikapetrzalka
Autor odpoveď zmazal
hellgamer
8. jan 2018

Ahojte všetci !!!!
Mám pár otázok na ktoré sa neviem dopátrať
1. V dokumente ZOZNAM VERITEĽOV DLŽNÍKA mám zadať aj banky kde som mal účty? ale neboli ukončené iba zo strany banky keďže na nich boli mínusové zostatky.....
2. Mám v tom istom dokumente zadať aj Mob. Operátorov?

Ďakujem vopred za odpoveď.

adriana40
8. jan 2018

No z tým konkurzom neviem pokiaľ máte nehnuteľný majetok teda.ste vlastníkom nehnuteľnosti tak asi radšej iná voľba pokiaľ to nieje zmenené a nechcete oň prísť

draik
8. jan 2018

@jaro_slavik
3. Najskôr musí veriteľ získať tzv. exekučný titul, v tomto prípade právoplatné a vykonateľné rozhodnutie súdu. Až následne môže podať návrh na vykonanie exekúcie. V zmluve nemusí byť uvedené nič o exekúcii.