Peniaze za predaj auta
ahoj, ako by ste sa zachovali v takejto situácii? máme švagrinu, ktorá po rozvode ostala sama s dvoma deťmi na materskej. Pomáhali sme jej ako sme mohli, pretože bola na tom naozaj zle. Časom sa to zlepšilo, vrátila sa do práce. Finančná gramotnosť jej však nič nehovorí. my zarábame obaja celkom dobre, ale to čo ona nakupuje svojim deťom to je strašné, milión lacných blbostí, oblečenie, sladkosti, čipsy na kilá. Nekomentujeme to, veď keď im chce dopriať, tak nech to robí. občas mm niečo povedal, ale nakoniec to vyzeralo, že nechce dopriať jej deťom. pred pár rokmi sme jej predali naše staré auto, splácala ho po 50,-€ mesačne, prepis sme neurobili, teda stále bolo napísané na mm meno. Teraz si ona kúpila novšie auto, lebo to staré už bolo treba opravovať. Mm jej povedal, aby to staré auto predala na bazoži za pás stoviek. prešli asi 2 mesiace a to auto stále nepredala, mm sa jej pýtal, čo s ním plánuje. Tak, že v práci jej povedali, že ho má dať zošrotovať, že také staré auto kúpia len cigáni a potom ju budú otravovať, že nefunguje. MM ju presviedčal, nech tomu neverí, on už tak predal niekoľko áut a všetko bolo v pohode. Ona si to vypočula, ale zase nič. Nepoprosila mm aby jej s tým pomohol, ani auto neodviezla do šrotu, nič. Tak môj mm jej povedal, že on to auto predá, ale peniaze si nechá. Ona s tým súhlasila. Auto sa do týždňa predalo za 350€. A teraz dilema, dať jej tie peniaze? my ich nepotrebujeme, ale ona ich do týždňa rozhádže. Mm už bol nalomený, že jej ich dá, ale naposledy keď sme tam boli, tak prišli naše deti,že aha čo oni majú: Labubu - dokonca 4 ks. My sme to našim deťom nekúpili. Je to otrasná hračka, vysvetlili sme im, že za tie peniaze môžeme ísť na zmrzku, alebo kúpiť si niečo lepšie. Keď to videl mm a opýtal sa koľko to stálo, tak ho skoro vykotilo. Doma potom povedal, že peniaze sa auto jej nedá. Ja stále rozmýšľam či áno, či nie.
@vroni
myslí si, že je v práve, lebo švagriná si dovolí kúpiť deťom hračky 🫣 a ísť na nechty. Ešte jej to aj ráta.
@mondolina, mňa ani tak nedesi otázka od autorky hlavne v rámci rodiny často človeku niečo nedopne a zareaguje akosi zvláštne. Ale to množstvo pritakavaciek, ako zhrabni, v pohode, to považujem za strasne...
pozri ty tu len hladas ospravedlnenie pre vasu nespravodlivost
ak svagrina splacala roky dajme tomu 4 roky po 50 € tak vam dala 2400€ plus si platila poistky, sama si netrufla predavat (a ani nemohla lebo ste ho na nu neprepisali) tvoj muz predal a penize si chcete nechat (lebo nechty, mihalnice hracky vyhovorky sa vzdy najdu)
ak by si bola spravodliva a je realne ze nevie narabat s peniazmi tak sa tu ani nepytas za tie peniaze kupis nieco jej detom a pod a neriesis, ale ty len hladas ospravedlnenie pre nieco co sa ospravedlnit neda
a z mojej skusenosti raz sa aj tebe nespravedlnost vrati a nasobne potom si spomen ci to stalo za to nedat osamelej matke s detmi nieco co jej patri
Podľa mňa sa človek skôr dostane zo závislosti, ako naučí fín.gramotnosti. A skoro vždy sa to ťahá v rodine. Mali sme ten prípad a jednoducho sme sa prestali kontaktovať. A to radím aj tebe. Vzdialenejšie rodina nás asi odsudzuje, ale nepoznajú detaily.
Zobrala si koho chcela ako to vtedy cítila, to je snáď normálne, hádam jej chcete schvaľovať vy výber partnera? Koľkí sa takto popálili z lásky. A samozrejme by som pomohla a nevyčítala takú pomoc. Priveľmi súdiš. Keď chcete pomôcť, pomôžte, ale bez výčitiek potom. Zrejme jej nemal kto iný pomôcť, musela prijať pomoc od vás, myslela, že úprimnú. Ale z vašej strany príde pomoc a následne posudzovanie.
A tvoj muž keby bol čo k čomu , tak sa jej opýta , či jej pomôže s predajom , nie čo plánuje s autom … a áno , peniaze je patria a čo s nimi urobí , nie je naozaj tvoja vec , aj keby tými urobenymi mihalnica zametala chodníky a nechtami škriabala asfalt
@maya_hi By som bol zvedavý, koľké z vás hrdiniek na koňovi by bez problémov predalo samostatne starý vrak. A ten dobrák miesto toho, aby jej ponúkol pomoc pri predaji, predá ho a prachy si nechá. A polovica z vás hrdiniek mu ešte tlieska. Fuj.
@staryjarec predala som. Aj starý vrak, aj nové auto, aj obytný príves. Predám aj teba keď chceš a ešte ti to za príplatok obehnem aj na polícii 😁 "Fuj" je zneužívať niečiu pomoc a neustálu ochotu. Fuj je kupovať deťom junk food keď pomaly nemám na chlieb. 🫤
Dala by som jej polovicu, nech už nad tým nemusím premýšľať a mam pokoj.
@staryjarec predala som. Aj starý vrak, aj nové auto, aj obytný príves. Predám aj teba keď chceš a ešte ti to za príplatok obehnem aj na polícii 😁 "Fuj" je zneužívať niečiu pomoc a neustálu ochotu. Fuj je kupovať deťom junk food keď pomaly nemám na chlieb. 🫤
@maya_hi Výnimka potvrdzuje pravidlo, takže platí, že by to nedokázala žiadna z prispievajúcich.
Počkala by som pol roka, či sa náhodou ešte neozve kupujúci a nebude chcieť auto vrátiť.. a ak bude niečo čo bude švagriná potrebovať, tak by to bol jej badget..
U nás v rodine je to trochu podobné, naposledy mi vybila poistky kúpa tenisiek za 170€, pritom je x vecí, ktoré by za tie € potrebovali.. už taký obnos do ruky nedám, len prispejem na konkrétnu vec čo treba..
@maya_hi Výnimka potvrdzuje pravidlo, takže platí, že by to nedokázala žiadna z prispievajúcich.
@staryjarec máš riadne skreslené predstavy. Nežijeme v stredoveku 😏
Nečítala som všetko.....ale určite ak ste auto predali vy..mali by ste si nechať za prácu predaja auta.....
Čiže rozdeľte sa o zisk.....
Určite by neplatila za to, že dá zošrotovat auto, ja som dokonca ešte nejaké peniaze dostala, ale bolo to asi 3roky dozadu. A peniaze by som si nenechala, dala jej ich a mala pokoj. Vôbec by ma netrápilo co s nimi urobí, nemá 5 rokov

Presne tak ako pises, ona ho chcela zosrotovat a este by za to platila. Vy ste sa dohodli, ze muz ho radsej preda a peniaze si necha. Dohoda bola. Tak vobec to nemusis riesit.
A este ona moze byt svagrina rada, ze mala auto za lacno. Uroky ste si tiez asi nepytali. Doniesla vam nieco navyse, ako prejav vdaky za to? Ak nie, tak neries. Ak hej, tak jej dones cokoladu/vino/dezert a tym to hasne.