icon

Platby za bývanie v partnerovom byte

3. sep 2022

Žienky, ktoré bývate v byte partnera (môj má na byt hypotéku)
koľko (konkrétne v €) a za čo mu prispievate?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kristiii
3. sep 2022

@viestta tomu ver...ale nie, týmto som nikdy netrpela, ja mám iné závady 🤣🤣🤣

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kristiii
3. sep 2022

@zoro9836 šak píšem, že komunikuješ slušne, aj keď to čo si písal jednej, že im to skape si si mohol odpustiť 🤔

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
janka1011
3. sep 2022

@zoro9836 prečo riešiš " čo by bolo keby" keby bývali v spoločnom podnájme platila by...bla bla dokola to isté. Prečo nevychádzaš z toho, čo reálne je. Nebývajú v spoločnom podnájme, ale v JEHO byte a ona NIE JE podnájomníčka, ale priateľka, možno budúca žena. Akože z akého dôvodu by mu ona mala prispievať na hypotéku za JEHO byt, na ktorý ona nikdy nebude mať žiadne právo? To, že platí polku nájmu a nákupov je podľa teba málo??? Sa už prebuď prosím ťa.

panelacikova
3. sep 2022

ja som v takej situácii v živote nebola, po tejto stránke ani jeden z mojich partnerov nebol/nie je hulvát, ale.....
ak by už som bola v takej situácii, osobne by som privolila na následovné:
- 50% za všetky energie
- 100% za niečo, čo nedopatrením poškodím, rozbijem (napríklad prasknem varnú dosku apod.)
- potraviny na spoločné varenie 50%
- do potravín by nespadalo napríklad to, že partner vyžerie 10 fľaškových pív za víkend a bude chcieť za to uhradiť nákup 50/50, šlo by čisto o víkendové VARENIE.
- s týmito poplatkami by som v mojom veku a s mojimi skúsenosťami a rozumom požadovala následovné: 50% perie, žehlí, varí, upratuje, luxuje, venčí zviera a rieši ostatné veci v domácnosti partner. a ja tiež 50%

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
janka1011
3. sep 2022

@zoro9836 ja reagujem na tvoje komentáre, ktoré nemajú hlavu ani pätu.

zoro9836
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
3. sep 2022

@zoro9836 pozri, tak nech prispieva 20 eur navyše

dilino
3. sep 2022

A píšeš že si tam len cez víkendy a cez týždeň cestuješ za prácou tak sa tam vlastne zdržiavaš v mesiaci 8 dni. Prečo si nechala prácu kvôli nemu a teraz ked ťa vyhodi spolu skončite nikdy by som kvôli nikomu nenechala prácu.Práca je základ a nie že ja sa prispôsobím partnerovi úplne vo všetkom a ON mne neobetuje nič.Ked mu dáš ešte 100 eur to bude nejakých 200 eur plus strava.Tak to je dosť na 8-10 dní v mesiaci.Pišeš cestujem za prácou benzín drahý tak daj si plus a mínus čo si obetovala TY a čo obetoval ON.Koľko ste spolu.

majlo1234
3. sep 2022

Ja som mojmu manzelovi pred manzelstvom neplatila nic, ked sme byvali u neho. Pouzivala som jeho auto, byvala v jeho dome. Robila som na revans vsetky nakupy potravin, nech sa necitim chujovo. Spolocny dom sme kupovali spolocne, takze uz aj nakupy robime spolocne. On dopraje mne a ja jemu. Je podla mna zle, ak ma jeden z paru pocit, te taha za kratsi koniec a je vyuzivany, to by nemalo patrit do vztahu. Takze sa urcite porozpravajte uprimne a pridete na kompromis. Neporovnavaj sa s inymi vztahmi, lebo kzdy to ma nastavene inak

kristiii
3. sep 2022

@dilino ona práveže cez víkendy cestuje (pracuje), ak som to správne pochopila, prípadne chodí k rodičom

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
roja01
3. sep 2022

Ak ma byt spravcu, tak ma vlastnik bytu mesacny predpis preddavkov za byt (to je cast rezijnych nakladov), ktore spravca k 31.5.2022 vyuctuje a predlozi vlastnikovi. V tychto nakladoch je platba spravcovi za spravu domu, poistne za dom, elektrika len v spolocnych priestoroch, kurenie a spotreba studenej a teplej vody za byt, prispevok do fondu udrzby a oprav domu, moze tam byt aj upratovanie spolocnych priestorov a pod.
Zvysne rezijne naklady su elektrika za byt, tv, intetnet,plyn za byt a pod.
Napr. 3izbovy byt ma mesacny predpis od spravcu 160€ (pri cca 2 osobach), internet a tv je 30€, elektrika v byte je 27€ a plyn cca 10€ mesacne, za mesto smeti 3€ mesacne. Za cely byt je to asi 230€ za mesiac. Rekonstrukcia v tejto dobe stoji cca 25tisic € a mala by vydrzat tak 20 rokov. Takze ak bude odkladat na nu mesacne 100€, mohlo by to stacit. Keby si mala prispiet na reziu, tak polovina je 115€ a na opotrebenie bytu tak 50€. T.j. spolu asi165€ mesacne.
V podnajme, v 1izbovom byte, by si platila 400€ (kazdy po 200€). V trojizbovom byte o cca 200€ viac (kazdy po 300€).
Nakolko u neho nie si v podnajme, tak by si mala platit menej ako tych 200 az 300€ mesacne.

dilino
3. sep 2022

@kristiii no píše že väčšinou je preč aj na predlžene víkend aj že chodí do práce cez víkendy a k rodičom . Tak ani nie je jasné že koľko tam dni je z mesiaca.

kristiii
3. sep 2022

@dilino no prečítala som si ten jej príspevok znovu, tak zas chápem inak 😆, že cez víkendy, niekedy aj predĺžené, cestuje kvôli práci + ešte cestuje aj za rodičmi, tak ktovie koľko času trávi reálne v tom priateľovom byte. Snáď sa vyjadrí, keď bude mať čas

lujza123
3. sep 2022

@janka1011 na hypotéku by mu prispievala keby bývajú čisto iba v holobyte. Lenže predpokladám ze byt je zariadený. A to zariadenie sa opotrebuje.
Keď perie v jeho práčke znamená to ze práčka perie 2 x častejšie pre dvoch ludi, tak isto to znamená ze sa pokazí skôr. Cena jedného prania nieje iba energia a praci prášok, je v tom aj suma práčky, ktorú musel niekto kupit
Spotrebiče, matrac, periny, postel, sedačka, údržba bytu ako maľovka, výmena batérií, to sú všetko veci s životnosťou 10 rokov. Môže to byť okolo 10 000 €, čo znamená že ročne je to cca 1000 €, mesačne 83 €. To je proste reálna suma za užívanie veci, suma ktorú platíme v podstate všetci čo niekde bývame.

janka1011
3. sep 2022

@lujza123 preboha o čom točíš, oni sú PÁR, nie majiteľ bytu a podnajomník.

lujza123
3. sep 2022

@janka1011 a co znamená v tomto prípade pár? Ze jeden financuje komplet všetko v domacnosti a druhy zaplatí svoju polku energií, jedla a ma pokoj, peniaze len sám pre seba?

peter000
3. sep 2022

@janka1011 a to znamena, ze tie veci neopotrebuje? Alebo co sa tým snažíš povedať? Kludne to rozviň, aby som sa vedel naladiť na tu predstavu o zivote.
Ja by som argument o tom, ze to je jeho partnerka a nie nájomca chapal, ak by k nemu prisla byvat docastne na par dni. Nie pri trvalom bývaní.

Takto mi to pride, ze ak muž poskytne svoju nehnutelnost na byvanie ci ma za nasledok:
1. Vo zvýšenej miere opotrebovanie nehnuteľnosti
2. Benefit jeho priatelke v podobe zabezpečeného ubytovania, ktore potrebuje aj tak a teda tento náklad by mala aj za inych okolnosti
, tak je vypočítavý zmrd.

Ak sa však u neho ubytuje jeho priateľka a táto mu na bývanie nič neprispeje, čiže fakticky ušetrí na životných nákladoch niekoľko sto eur mesačne. Tak je to úplne v pohode. Tam nebude vadiť, že jej partner jej zadarmo poskytol službu, za ktorú by inde musela riadne platiť a ona mu ešte opotrebovala majetok. Tam bude v poriadku, že na ňom jeho partnerka napríklad po 5 rokov trvajúcom vztahu zarobí tak 18.000€ (300€ mesacne za najom a to neratam ziadne zhodnotenie ušetrených penazi, ktore sa da normalne predpokladať).
V takomto pripade by teda nevadilo, ze partner nema zo vztahu nic, len viac opotrebovaný majetok?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
3. sep 2022

@peter000 akosi si pozabudol za rátať, že ak ona býva v byte, tak ho aj udržiava. Také tie "nepodstatné" veci ako umyť kúpeľňu, umyť okná... Áno, splachovac beží častejšie a aj sa mina viac vody, aj práčka beží častejšie a mina vodu, elektrinu a chémiu, ale pán ma zas oprate slipy a ponožky v skrini, tak nejak zázračne sa tam objavia. Rovnako ako večera v hrnci.

viestta
3. sep 2022

@zoro9836 pozri sa, ti co ta častejšie čítame, tak vieme, že síce nenadavas nikomu, ale podpasovky tie si neodpustís. Však?

bessie12
3. sep 2022

@peter000 vsetko je v ramci dohody medzi partnermi. Ak sa dohodnu, ze budu platit vsetko na pol, tak je to v poriadku. Ked sa dohodnu, ze jeden bude platit najom a druhy nakupy, tak to je tiez v poriadku. A ked dohodnu, ze jeden z nich nemusi prispievat do najmu, tak ano aj toto je v poriadku. U nas ja neplatim nic. Vsetko plati priatel. Ja sa staram o domacnost. Takto som sa dohodla s priatelom este ked som chodila do prace. Nechce odo mna ani cent.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
kristiii
3. sep 2022

@zoro9836 @peter000 okej, tak skúsme takto: ako majitelia bytu si do "svojho" nastahujete priateľku...doteraz ste platili hypo, energie, stravu a všetky ďalšie výdavky potrebné na chod domácnosti, upratovali ste si sami, varili, žehlili..(ja viem zoro má robotický vysávač, tuším umývačku a niečo na okná sa mi marí?) A čo má na kúpeľňu a wc, prach, zmyvanie podlahy, uvarený obed?...ženy vám zrazu opotrebujú váš majetok..omg..ale koľko vám do domácnosti prispejú, to ani jeden z vás nespomenul..ale tak hlavne že ste sa našli kamoši..

zoro9836
Odpoveď bola odstránená