icon

Po rodičovskej som nastúpila na PN. Načo mám nárok?

kalerabik
4. mar 2010

Dobrý deň, bolo by som rada, keby mi niekto poradil.

Mám rizikové tehotenstvo, na matersku by som mala nastupiť 30.3.2010.Do 28.2.2010 som bola s prvým dieťaťom doma, ale keďže som skončila aj v nemocnici a nemožem sa o ňho naďalej starať,
musel nastúpiť do materskej školy. Zatiaľ len na pol dňa. Keďže nastúpil do štátnej materskej školy od 1.3.2010, tak som musela skončiť poberanie rodičovského príspevku. Zaroveň som mala nastúpiť do práce. Kvôli rizikovému tehotenstvu ma doktor hneď vypísal a som na PN, čiže som v skutočnosti do práce nenastúpila. Tu su moje otázky:
1. mám nárok na náhradu príjmu od zamestnávateľa?
2. budem mať nárok od sociálky od 11.dňa práceneschopnosti?
3. budem mať nárok na materskú?
4. ak nie na všetky otázky, môžem sa dobrovolne poistiť, som na materskú nárok mala?

Ďakujem

Slavka

Strana
z2
evittam
24. nov 2016

@170688 Tak ako ti napísala @martuska84 - počas MD máš nárok na riadnu dovolenku - čiže počas 8,5 mesiaca (34 týždňov), ktoré si bola na MD ti vznikla dovolenka. Ak si ju nevyčerpala tak sa môžeš dohodnúť so zamestnávateľom o jej vyčerpaní a stačí vyčerpať 1-2 dni a dať sa rovno na PN - zostane ti dovolenka a budeš mať PN. Počas PN sa žiadne odvody neplatia - je to nezdaniteľný príjem.

170688
24. nov 2016

keby som este poziadala o predlzeni materskej pri zdravom synovi...je mi jasne ze nebudem nic dostavat..ale ako to mam vybavit a ako to funguje

iveta1612
15. sep 2017

Ahojte. Chcela by som vas poprosit o radu. 16.12 2017 by mi mala skoncit rodicovska dovolenka, pocas nej som teraz 11.9.2017 zmenila zamestnavatela a nastupila do novej prace. Teraz som zistila ze som tehotna. kedze robim v chemickom laboratoriu nie je to vhodne tam ostat. Takze od 12 teho tyzdna by som chcela ist na PN. lenze neviem ci budem mat narok poberat PN do porodu kedze ma isto vyhodia z novej prace kedze budem v skusobnej dobe. A budem mat potom aj narok na matersku?? Dakujem za odpoved

evittam
15. sep 2017

@iveta1612 Na PN nárok mas. Otazne je co bolo do 11.9.? Tvoj pôvodný PP trval?

iveta1612
15. sep 2017

ano predoslu pracu som ukoncila dohodou k 10.9.2017. a teraz to lutujem len som si to vsetko skomplikovala😔. mohla som este pockat a nehladat si robotu. Matersku uz ale asi mat nebudem.

nell77
15. sep 2017

Na PN narok je a nikto Ta nemoze pocas PN vyhodit..a mad narok na riadnu dovol..je na tebe a na dohode ci potom vycerpas al.preplatit..

evittam
15. sep 2017

@nell77 Pocas skusobnej doby-co ona asi je, ti môže dať zamestnávateľ vypoved.
No pokial ti predosly PP trval do 10.9. tak vznikne aj narok na MD.
Dobre rozmyslam - @zalka, majusqa77 ? 😉

evittam
15. sep 2017
evittam
15. sep 2017
majusqa77
15. sep 2017

@evittam urcite ano

iveta1612
16. sep 2017

@evittam Dakujem za odpoved😉

iveta1612
9. okt 2017

@evittam @majusqa77
no baby dnes mi pani v socialnej poistovni povedala ze zrejme nebudem mat narok na materske, pretoze podmienkou je mat platene nemocenske poistenie 270 dni pred porodom. a ked som bola na rodicaku sa mi to prerusilo takze zevraj nic z toho😔

majusqa77
9. okt 2017

@iveta1612 a pocas rp trval pp?

evittam
9. okt 2017

@iveta1612 No ak pocas RP netrval PP tak je to pravda. NP nemusi byt platene, ty musis mat 270dni NP. A ak ti skoncil PP pred RD alebo počas tak sa nedivim.

evittam
9. okt 2017

@iveta1612 Este raz som čítala celý tvoj pripad. Pokiaľ tvoj predošlý PP skoncil 10.9.2017 a trval pocas celej doby MD aj RD a ty si nastúpila do novej prace tak pani na SP klame. Inak tam sa chodiť pytat je zbytočne-bud vôbec nic nevedia alebo zavadzaju. Bohužiaľ a cest vynimkam.

evittam
9. okt 2017

@iveta1612 Uz len to,ze ti povedala,ze musis mat 270dni platené NP pred porodom je blbost.

iveta1612
10. okt 2017

@evittam no zevraj keby som nezmenila pracu tak to by bolo ine. ale ze teraz ked som v novej praci tak sa to pocita odznova..ale, ze vsak nech si potom ziadost podam a uvidi sa. No ostala som cela zmätena z toho.. Tak teda uvidim za par mesiacov..🙂

majusqa77
10. okt 2017

@iveta1612 to ti dobra tapa povedala. Ziadne pocitanie odznova. Odznova sa to rata akurat koli vym.zakladu (po 90dnoch bez pn a ocr sa rata z noveho)

evittam
10. okt 2017

@iveta1612 Blbost. Plati co som napísala a co pise
@majusqa77

iveta1612
11. okt 2017

@majusqa77 A ak by som nemala odrobenych 90 dni?

martuska2
12. mar 2018

Ahojte poradite aj mne? Mam trvaly oracovny pomer. Mam vysoky plat ze mi vysla maximalna Pnka aj materska. Na materskej som bola od nov2016 do jula 2017 a odvtedy rodic.dov. Teraz som zistila ze som zas tehu.
Mozem sa dohodnut so zamestnavatelom ze by som nastupila do prace a odrobila 1den alebo cerpala dov. A lekar by ma o par dni dal na Pnku,kedze som rizikova tehu kvoli potratom.
Staci odrobit ci cerpat hoc 1den a Pnku a matersku mi budu ratat z celeho mesacneho platu? Ci misim odrobit a dovolenkovat cely mesiac aby ratali z celeho vym.zakladu?
Nieze si pokazimmatersku takto pri retazovom tehu by sa mi ratal z ceho pravd.vym.zakladu.

andre8757
20. feb 2020

Dobrý deň,
Chcela by som vás skúsených poprosiť o radu. Do 29.2.2020 mi trvá RD s prvým dieťaťom, pracovný pomer trvá na dobu neurčitú. Som tehotná a termín porodu je až koncom októbra 2020, do práce sa dovtedy vrátiť nechcem. Ešte mam starú dovolenku cca 25 dni. Mohla by som vás poprosiť o radu ako je najlepšie postupovať? Či mam najskôr nastúpiť na PN alebo čerpať dovolenku? Aby som mala čo najvýhodnejšiu PNku a následne materskú (cca od septembra 2020).
Veľmi ďakujem za rady, bola som v jednej účtovnej kancelárii ale vôbec nevedela poradiť. Ďakujem.

majusqa77
20. feb 2020

@andre8757 kedze koniec rd a nastup na dalsiu md je ten isty rok, kludne cely cas PN

mufka7
12. mar 2020

Ahojte, skončila mi RD. Nastúpila som na 1 deń do práce i skončila pracovný pomer. Od ďalšieho dňa som na PN. Výšku PN rátajú z pravdepodobného vymeriavacieho základu (pýtali si od zamestnávateľa), je to tak správne?

amalinda
30. mar 2020

@gapa môžem otázočku?
Síce sa tu jedna kočka pýtala v podstate to isté, ale nemá odpoveď...
...mne končí RD 27.4.2020, do toho som ostala tehu, zamestnávateľ zatiaľ ešte nevie,že som tehu ( chcem to oznámiť až po 12tt, predbežný termín pôrodu v polovici októbra), že čo by bolo pre mňa najlepšie spraviť... oznámiť zamestnávateľovi ukončenie RD a začať čerpať dovolenku( mám 22dni) a potom ísť na PN kým sa bábo nenarodí?( Som zdravotak a v súčasnej situácii by som nastúpiť do práce ani nemohla a pre malého som nemala a ani nemám škôlku)... neovplyvní mi tá PN výšku materského?
Alebo aký by bol pre mňa " najrozumnejši" postup?
Ďakujem za všetky rady a info🙂

zuzulienka6351
5. nov 2020

Ahojte,vedel by mi niekto zdatny poradit ake je pre mna rozhodujuce obdobie na vypocet PN?
Do 27.5.2020 som bola na rodicovskej dovolenke,nasledne pre pandemiu som nastupila na OCR az do konca augusta 2020,nakolko malu nevzali do skolky pred tym,ostala som aj tehotna a mam rizikove,lezim len v posteli s nohami hore...nasledne som cerpala 12 dni dovolenku,sefka na tom trvala,cize do 18.9. a od 21.9.som PN,pracovny pomer mam na dobu neurcitu od juna 2016 a stale trva. Nemilo ma prekvapil vypocet zo SP,kde mi vyratali na den uplne inu sumu ako mi platil aj zamestnavatel.
Vopred dakujem

Strana
z2