Pocit, že žijem na pokraji chudoby
Som jediná, ktorá má pocit, že žije na pokraji chudoby? Z mesiaca na mesiac, len čakáme na výplatu - počítame každú korunu, nemôžeme si skoro nič extra dovoliť, pomaly už chodím s kalkulačkou do potravín, aby som sa vedela vtesnať do sumy, ktorú mám v peňaženke.
Manžel má dve prace, aby sme vedeli vykompenzovať to, že ja som s deťmi doma. Príde deň, kedy treba platiť účty a ide to - hypotéka, pôžička, nájom, paušál, benzin a ostane nám minimum na prežitie. Nie je to o tom, že nevieme hospodáriť, proste všetko je drahé.
Ste na tom ešte niektorá takto? Či sme jediní ...
@ofzuza Presne tak. Školy môžu učiť čokoľvek, informácie môžeš mať k dispozícii, ale problém je, že mnohí ľudia nemajú potrebnú mozgovú kapacitu. Sú však slobodní, svojpravni a bohužiaľ, často aj veľmi plodní.
Denne tu je diskusia o tom, ako oje.... banku a získať úver, aj keď na to nemám príjem. Následne ako oje.... exekútora...
@heleninamama a co horsie - s volebnym pravom 😂
@bluka2 Samozrejme nie vsetky, ale aj vela standardnych bytov kde ludia byvaju su da sa povedat "stare".
Slovaci maju velakrat modernejsie zariadene byty ci domy nez ludia v podnajmoch v zapadnom svete. Dovodom je fakt, ze nik nebude vrazat vlastne peniaze do prenajateho bytu....to nedava zmysel.
Tu to ale ludia neriesia pretoze realne potrebujes len nevyhnutne veci k zivotu v byte. Cim pohodlnejsie byt, tym horsie pretoze clovek nie je motivovany ist von hoci je potrebne mat byt zariadeny v urcitom standarde aby sa v nom clovek necitil zle.
Samozrejme, usetrene naklady je len vedlajsi benefit. Pre velmi spolocenskych ludi to urcite dava zmysel.
Ak by som bol mladsi tak by som tak mozno aj zil, ale v urcitom veku chce mat clovek doma pokoj a klud. My home, my kingdom.
@littlebubble no vychod urcite 😅
Ved nech dojde rodinka zo zapadu na jednodnovy vylet do Aquacity v Poprade. Potom nech sa sem vrati a povie kolko penazi tam nechali "vsudy se vsim" 😀
@hopsadobrandejsa ten vek si predstavujem sa "svoj pokoj" tak v 50tke najskôr...možno aj neskôr 😅
Akože tie byty sú veľké, viac WC, to má človek kľud aj s ďalším spolubývajúcim. Teraz nemyslím študentské wg, kde aj obývačka je prerobená na ďalšiu izbu a je ich tam spolu 8 ľudí...
Ja sa snažím deliť ľudí v tomto ohľade na tri skupiny, na tých čo majú a nevedia hospodáriť, na tých čo síce nemajú ale ani nevedia hospodáriť a hlavne preto nemajú nič a potom na tých čo skutočne nemajú a nemajú ani z čoho ušetriť. Paradoxom je že najviac vyplakáva prvá a druhá skupina , naberie pôžičky cez nebankovky a pokupuje veci a následne nevládze splácať , má dlhy a hodí sa do osobného bankrotu , ktorý ja osobne by som vo všeobecnosti zakázala a povolila len v skutočne opodstatnených prípadoch . Moja vzdialená príbuzná mi raz povedala keď som nakladala pre deti jogurty do košíka a nejaké ovocie , že sa mám že si to môžem dovoliť že ona na to nemá , no bodaj by nemala keď vypaľuje zobák denne aj s mužom., gelové nechty na paprčiach ...ach ako ja neznášam takéto individuá ktoré nevedia čo sú priority.
@bluka2 😀
Noooo, my introverti to berieme troska inak ako extroverti. Ja ked pridem domov z prace tak sa chcem vratit do pokojneho bytu kde mozem v klude zrelaxovat.
Dobra kamoska ma volala aby sme byvali spolu. Ma velky 4i byt cize pohoda. Ocenil som jej velkorysu ponuku, ale nie diky 😀
@littlebubble 👍
@nafka0483 financna gramotnost sa uci v rodine nie v skole, je kopec ludi, ktori nemaju formalne vzdelanie ale maju sedliacky rozum. a na druhej strane poznam vela vysokoskolsky vzdelanych hlupakov. zakladne pravidlo pri peniazoch je, ze kupim len co musim a nezadlzujem sa na nic okrem byvania. istoze neberiem uvery na vianoce, dovolenky.... a ine hluposti ako je vo vela rodinach zvykom. Naposledy mi stacila znama co dcere ide kupit 120e znackove topanky, lebo v zlave z 150, dievca ma 11 to po prve, a noha jej rastie rychlostou cislo za 1,5mesiaca. Pozerali sme na nu ako na buchnutu. Tak ale zasa pre nu je normalne jest 3dni rezanky s tvarohom cela rodina ...
@ofzuza V tom mas tiez pravdu. Ale nemozem sa zabvit pocitu, ze keby to bolo v skole este viac tlacene, tak by na tom niektori ludia boli lepsie. Mozno su to moje "naivne" predstavy a kto je vychovany ako "socka", tak sa tak bude spravat, aj keby ho v skole ucili neviem co. Vplyv prostredia je velmi dolezity.
@eeffka Raz som tu citala taku starsiu diskusiu - autorka pisala, ze je vo financnej tiesni a pytala radu co ma robit a ako vyzit, lebo sa nechce zbavit svojho auta (mala nejaky mercedes alebo co), lebo ze vsetci jej hovoria ako to auto k nej pasuje, ze sa jej to hodi, ze v nom super vyzera.
Samozrejme, ze kazdy radil predat auto a ak potrbeuje, tak nech kupi nieco lacnejsie, ale ona sa toho silou mocou drzala, ze si to auto chce nechat a potom to zaklincovala tym, ze mamka jej doma vzdy hovorila, ze nikto ti nevidi do zaludka, ci jes tyzden vkuse rezance, ale to co mas oblecene a v com jazdis, to hned vidi kazdy. A ona sa tym riadila...
@danim Vobec neviem, ani neviem aky bol nazov temy, len tu pointu si pamatam :D
@ofzuza Pravda. Ja ked vidim niektore pripady v zamene manzeliek, svokre alebo aj tu - vysvetlujes dookola a aj tak nepochopi :( a najviac mi je luto toho, ze deti mozu mat velky potencial, ale ked nevidi doma priklad, ked nie su jeho schopnosti rozvijane, tak ako skonci?
Ja na margo finančnej gramotnosti sú aj učebnice a pracovné zošity, len na ministerstve ešte nezaviedli taký povinný predmet... A na čo by aj? Veď niekomu vyhovujú tie dlhy a tie pôžičky, oni na tom bohatnú.. . Je tak nastavený systém... K finančnej gramotnosti by mali zaviesť potom aj výučbu asertivity... Bezchrbtové tetušky za prepážkami v banke vedia mať pekne slizke reči a prečo by aj nie ide im o ich vlastnú kožu, lebo keď nebudú splnené plány, nebude na výplatu
@poopsie kto chce, nájde si informácie o financiách. A do pôžičky a dlhov nikoho nikto nenúti, ani tie tetusky v banke. Teraz sa všetci budú vyhovarat na školy, pracovnicky v bankách a podobne. Ale naozaj si nevieme vypočítať príjem vz. Výdaj? + Prirátať k tomu rizika ako PN, rodicak? Naozaj musia ľudia minút celú výplatu a stresovať sa každý mesiac či nebude výplata a rodicak jeden deň meškať?
@solange7 bože nepiš, čo je drahé, všetko , napriklad paradajky stoja 2,80€ , to je málo ?
Ináč je to aj o prioritách ľudí. Niiektori si nevedia priznať , že nato proste nemajú napr: zvládať aj hypo aj 3 deti aj lízing aj paušály. Bývanie pri rodičoch a svokrovcoch je tiež o ničom to radšej hypo podľa niektorých aj keď nato nemajú. Včera tu jedna baba chcela stavať dom a na účte ani fuka. Minule tu jedna baba chceli brať hypo a ich spoločný príjem ani 900€🤦♀️. No je to o prioritách. Mať len také životne nároky na aké mám. Keď nemám na dom tak byt. Keď nemám na viac deti stačí mi jedno. Keď nemám na Audi a BMW stačí mi Dacia.
@mooonika1975 Naco kupujes teraz paradajky ked nie je ich sezona? Jasne, ze su drahe a navyse su aj nechutne. Treba kupovat sezonne veci, vtedy su lacne a paradajky si mozes zavarit ako na leco, alebo susit a dat do oleja a mas aj na casy ked nie je sezona a v obchode su drahe.
@bluka2 keď sa rozhliadnem okolo seba, tak tí, ktorí môžu dochádzať do práce peši, na bicykli alebo MHD sú v drvivej menšine, možno vo veľkom meste je to inak, je k dispozícii MHD, na dedinách nájde prácu len veľmi málo jej obyvateľov. Ale je to v podstate jedno, auto považujem dnes vo väčšine domácností za nevyhnutnosť. Nie preto, aby som zaviezla deti do školy vzdialenej 500m, ale ja som napríklad zažila obdobie, keď sme mali starých a chorých rodičov ja aj partner, takže časté návštevy lekárov, nákupy aj im a bolo dôležité mať vždy auto po ruke, ak potrebovali, aby sme prišli hneď, často aj v noci, alebo sme museli náhle odísť z práce. Neviem, ako by som to vtedy riešila bez auta. Aj keď šoférujem veľmi rada, som človek, ktorý by celý šťastný išiel na autobus a z roboty domov zase autobusom.
Ináč a autorka aj mnohé iné baby, hlavne mladé baby s nedokončenou školou , zo slabších sociálnych pomerov majú šťastie , že v tomto štáte sa vypláca aj rodičák. Aj keď nízky , ale vypláca sa. Čo by robili baby , keby po polroku zrazu nič a všetko by bolo na pleciach len chlapa? Aspoň v tomto je aká taká pomoc od štátu.

@danim Svajciarsko