Pociťujete zdraženie potravín?
Ahojte ako to mate?
Ja nás považujem za rodinu s priemerným až slabšom príjmom a teda mam s tým problém.
Cena napríklad olej, pekárenské vyrobky, aj syry salámy meso..
Robím také medzinákupy takmer každý deň a teda kukám ako puk ze 13 eur a v košíku jogurty, trocha zeleniny, hygienické potreby, pečivo a par drobnosti.
(Robíme aj veľké nákupy ako kartón mlieky, pakel toaletakov, meso na 2 týždne, trvanlivé potraviny asi 2krag mesačne).
Varím denne obyčajne jedla a toto zdraženie celkom vidím cítim a začínam aj prežívať.
Dotýka sa to len skupín co majú na stravu dajme tomu 400 500 aur a ostatní nič?
Dosť ma to trápi, lebo jest sa musí a fakt to odkrajuje celkom dosť a to nekupujem lososy suši a podobne.
Mam si zvyknúť alebo co?
Dakujem za nazor
@evamarek77 Ved tam kde sme teraz je dosledok dlhorocne vlady Fica.
Ty fakt places za vladou fica?
A pod koho chces ist akoze vplyv? Pod Rusko, co sa chysta napadnut Ukrajinu? To ti chyba?
My sme v NATO - a to je nase jedinne stastie, inak by sme dopadli ako ukrajnci, kde ludia utekaju a verim, ze aspon tu na slvoensku im pomoze.
Budme radi, ze sme sucastou najsilnejsieho paktu, ze stojime na jednej strane s najvyspelejsimi statmi sveta. Ty sa mas moja este velmi dobre, ked nechapes tieto suvislosti,ked sa nemusis bat, ze ta napadne rusky agresor, zdevastuje domov, pozabija rodinu... mas sa velmi dobre.
Ja cestujem, aj do tretich krajin, krajin, ktore nemaju tu moznost byt v spolku s tymi najsilnejsimi, krajin, kde smrt je denodenou realitou, strach, nasilie...
Z celej tejto diskusii vyslo, ze ty sa mas velmi dobre.
Len ti chyba fico, niekto, kto by ti dal po hube, vzal ti tvoje peniaze a strcil rozok do ust...aby si bola ticho.
Ty nechces byt samostatna, sikovna, ty potrebujes mat diktatora, ktory ti jasne vymedzi hranice tvojho fungovania a za to "zaplati".
Lenze pre mna je demokracia, sloboda, ludskost, ludske prava velmi silnymi hodnotami. A som rada, ze slovensko patri do modernej vyspelej europy.
Sme europsky stat, plny potencialu, novych moznosti a ja stale verim, ze aj skvelych ludi, ktori chcu napredovat, nie sa lutovat, nie pindat, ale ist dopredu.
@evamarek77 mozno tvoja skutocnost je ina ako moja.
Tym ze som od 16 drela a nikdy som nemala zazemie, naucila som sa, ze pindanim svoju situaciu nezmenim. Zmenim ju inym postojom k veciam, k zivotu, k hodnotam. Hladam v zivote to co je dobre, co ma posuva, buduje. Nareky, sebalutovanie, obvinovanie inych, negativizmus neprinasa dobre veci.
My sa v tejto teme nezhodneme, lebo vychadzame z uplne inych konceptov myslenia. Ale kazda z nas realne aj zije tak ako uvazuje- co je v hlave, to je v zivote. Lenze evidentne ty sa nejavis minimalne v tejto teme ako spokojny clovek. Ja tvoj zivot nezijem. Pisem ti len iny pohlad na veci.
@evamarek77 Ak to tak hodnotis, nebudem sa hadat.
Som spokojna, stastna a to je pre mna dolezitejsie ako "hodnotenie" mojho zivota od cloveka z internetu.
Nenormálne to človek pociťuje, nič nekúpi a 80 eur v ťahu
@mareka49 áno pociťujeme to pri platení... Tiež s ani začali zdať sumy prehnané
@mareka49 už to bude realita. Z rodičáku to veru cítim kvalitne. Normálne sa teším do práce. Nechodíme do reštík, pizzu si dáme 4x do roka, nekupujeme nič extra. Najviac to cítim na zelenine a ovocí. No a drogéria a lieky už sú samostatná kapitola. Ešte ma môžu doraziť energie 🙄.
Nuž a s tým chovom a pestovaním doma sa nám to tiež neoplatilo. Zeleninu nám likviduje hmyz napriek všetkému a králiky a sliepky sa finančne neoplatí. Drahé krmivo.
Tak už sadíme iba rajčiny... Inak teplo a sucho neskutočné
To zdražovanie je šialené... odkedy spolu s mužom bývame vždy sme sa snažili kúpiť potraviny za čo najmenej ako to šlo... a vždy ked sa nám zmenili podmienky, že už to vyzeralo že bude lepšie zas sa zdražovalo... a to čo je teraz... platy stoja a ceny astronomicky letia nahor....vyžijeme ale čo rodiny s 2-3 deťmi? dlho som nebola v obcode tak, že si nakúpim veci aké chcem.. vždy je cena rozhodujuca.. a kedže chceme kvalitne jesť, chováme si a pestujeme... snažím sa čo najviac byť odkázaná len na nás... zelenina, mäso, vajcia, mlieko, pečivo a syry, mliečne výrobky už ani nekupujem...
Stačí si prečítať niečo o permakulture, o vzájomnom vplyve rastlín a hneď bude mať menej starosti s nežiaducim hmyzom. Tiež sa nedá porovnať domáce kura s tým z obchodu, farba vajec chuť mäsa dokonca aj čas varenia je odlišná.
@zmrzlinka2021 citam tvoje komenty. Chapem Ta, len si uvedom kolko ludi tu na tie davky je odkazanych a nevyziju z nich. Nezavinili si tuto situaciu, iba doplacaju na nu. Ked si odmyslim nizkoprijmove skupiny a rodicov zdravych deti doma v karantene. Nechci vidiet zufalstvo samozivitelov rodicov postihnutych deti.
Ohanas sa vzdelanim,no dnesna mladez nema pristup k plnohodnotnemu vzdelaniu, lebo sa tu cele desatrocia na to kasle. Co je horsie, ze uz zaciname mat zhorseny pristup k zakladnej zdravotnej starostlivosti. Takze sa nachadzame asi v takych 💩 jak 1947.
@nwnw Ale ja nepisem o ludoch, ktori sa dostali do tazkosti nie vlastnym pricinenim. Verim ze samoivitelia postihnutych deti proste tu pomoc potrebuju, resp. chori ludia, ludia s roznymi diagnozami, tazkymi zivotnymi osudmi - o tomto vobec nie je rec, tu by sme mali byt k nim jednoznacne solidarny.
Pisem o lenivcoch, ktori sedia doma na riti, beru davky a maximalne si idu "po peciatky", realne nemaju zaujem pracovat a takych mas v tomto state mrte. Preto je velmi tazke zacat robit biznis v niektorych regionoch - nezamestnanost vysoka ale je problem najst vobec niekoho, kto je ochotny pracovat a bavime sa o trivialnych pracach.
O vzdelani s tebou nesuhlasim - presla som si tym, kto chce, maka na sebe. koho zaujima chlast, cigy, chaty a sex s chlapmi, s tym nic nenarobis. A takych ludi je kopec. Len nic odo mna nechcite, dajte mi pokoj, ja idem cez vikend do harleja - tam sa nadzubeme... a o par rokov neskor to aj tak vyzera, pokial clovek nema za chrbtom "bohateho tatka".
@mareka49 ano, pocitujeme. Ceny rastli uz minuly rok, ale tento je to ocividne. A nielen potravin. Platim viac za obedy v skole, viac za denne menu, ked si objednam. Nebyvame na dedine, takze vsetko musime kupovat - ovocie, zeleninu, maso. Ale nase platy sa nepohli ani o cent. Konkretne v nasej firme sa prepusta. Cakaju nas casy utahovania opaskov. 😔
@zmrzlinka2021 ja viem. Plakanie a lutovanie sa je narodny sport viacerych narodov. Niekedy si myslim, kde by sme boli,keby nasi predkovia po prvej a druhej vojne zaujali k vsetkemu take stanovisko ako my teraz. Myslim na urovni stredny vychod 🤭, alebo afrika. Oni budovali, tvorili a my to nevieme ani udrzat v zivotaschopnom stave.
Moj osobny nazor, ten zvysok ekonomiky a priemyslu tahaju este rocniky 40+ a po nich potopa. Moja generacia uz robit nechce, necha sa vydrziavat od rodicov. Cest vynimkam.
@mareka49 nie sme na tom zle, ale vie ma to v obchode nastvat. Napr minule “akcia” olej 5 litrovy za 9,90€ co niekedy si oamatam ked som este babke kupovala taky olej za 5,80€ max do 6€.
Syry, a mliecne vyrobky isli hore tiez , pouzivame len obycajne maslo kocku a minule v Kauflande 3,39 za 250g, a potom ked je v akcii tak daju Rajo maslo co je z Nemecka.
Nemusime nejak extra setrit ale vie ma to pekne nastvat v obchode, keby za tu cenu bola aj poriadna kvalita. Snazim sa kupovat slovenske vyrobky napr aj paradajky sa smazim a tak sle cena sialena, minule uhorka salatova 1,29€. Lutujem fakt ludi ktori maju presne vyratany denny rozpocet na jedlo, tazke casy ich cakaju :(
Ušetria, keď nebudeš nakupovať denne. To sa ako vlastne dá? Každý deň chodiť do obchodu? My chodíme do obchodu raz za 7-10 dní a pomedzi to raz dokupujeme zeleninu a ovocie a 1-2x do mesiaca nechám vo Vitalande 50€ na 100% orechove masla, vanilku, bio koreniny, orechy, zdravé oleje, semienka atď. Závisí samozrejme od toho ako sa stravujes, my vedieme whole-foods plant based životný štýl a to nie je nejak veľmi drahé. Ale áno, zdraženie nastalo, pre nás je to zhruba 10-15€ na jeden nákup. Treba si robiť jedálniček, plánovať čo budeš variť a chystať jedlo na viac dní, nikdy nič nevyhodit, kupovať suroviny, ktoré sú vzájomne kombinovateľné do viacerých variánt, nejesť prázdne kalórie, ktoré idú do peňazí a človek je z nich po chvíli opäť hladný, ale plnohodnotné zdravé jedlá, ktoré obsahujú všetky potrebné živiny a menšia porcia zasýti na oveľa dlhší čas, predchystat si a zamraziť, nekupovať alkohol, sladké, slané, zákusky, prejsť na prírodnú kozmetiku, ktorá je jednorázovo drahšia, ale vydrží ovela dlhšie a treba jej používať menej, namiesto 35 cistiakov stačí sóda, ocot a kyselina citrónová, namiesto chemickych drahých práškov mydlové orechy na pranie... Kupovať najlacnejšie veci nie je totiž cesta k ušetreniu. Tie "drahé" výrobky vydržia oveľa dlhšie a znižuješ celkové náklady. 400-500€ mesačne na stravu je viac ako dosť, ak máš pocit, že z toho nevychádzaš, tak kupuješ drahé hlúposti a zbytočne veľa. My sme trojčlenná rodina a do 300€ sme vždy vyšli (BA). A to sa v ničom neobmedzujeme, hoci náš životný štýl je pre niektorých asi striedmy, nám nič nechýba
@mareka49 spolu este ? My nekupujeme denne ale 1-2 x do tyzdna muz ide do lidla a nakupuje dookola to isté,zelenina ovocie,cerstve,mliecne sunka salama alecivo...nie drogeria,nie maso.. to je skoro 500€ e mesačne.. tenrk mesiac mame na cely mesiac menej na vsetko a zdrazenie extremne citime.. maso kupujem len domace a obcas kupime ryby alebo stehná na pečenie,kare na rizky.. varim ako ty,vsetko zdrazelo velmi
@zmrzlinka2021 presne tak a Slovensko je raj pre povalacov a poberateľov sociálnych dávok. V tejto krajine sa najviac oplatí nič nerobiť, iba paprce natrcat, lebo veď štát postaraj sa. A niektorí sú z toho takí zhyponotizovaní, že zabúdajú, že ONI SAMI sa majú o seba postarať.
Rozhodne tých 20 % zdraženia potravín za ostatný rok je reálnych.
Ale inflácia je teraz problém všade v Európe aj v USA, z dôvodu finančnej politiky aká sa tu všade praktizuje. Príklad: ak štáty dávali počas pandémie príspevky na udržanie zamestnanosti, zamestnanci zjednodušene povedané dostávali peniaze za sedenie doma bez práce, tým pádom sa nevyprodukovali tovary a služby, a vo výsledku je viac peňazí a menej tovarov, takže primerane k tomu tovary zdražejú. Tým, že je trh EÚ propojený plus máme euro, tak stačí, že to robili iné štáty, u nás to trebárs tak "štedré" nebolo, výsledok zasahuje aj nás.
@mareka49 My sme štyria a kedysi som rátala 50€ iba na stravu týždenne. Teraz rátam 70€ aj s drogériou, aj to je často málo. Väčší nákup v hypermarkete je tých 50€ a 20€ je pečivo v týždni. Snažím sa nekupovať deťom rýchle desiate typu 2x0,75€ za koláčik, ale bez toho sú tie desiate fádne a vždy som si hovorila, že nikdy nebudem ako moja mama, že budem na chlebe len zatierať dierky a dám do zlepenca 2 krúželky šunky.
Žiaľ, okrem toho, že sme hladní, sme aj mlsní a to je hneď 4x0,50€. Alebo chipsy, chrumky. Na to už o chvíľu asi nezostane.
@nwnw Moja, ja by som sa do práce moc netešila. Keď budeš s deťmi 2x za mesiac v zbytočnej karanténe, budeš mať problém zarobiť aj to, čo Ti teraz štát dáva. A ešte budú čoraz väčší a hladnejší.
@zmrzlinka2021 O tomto ma aj muž stále presviedča, že radšej menej a kvalitne. No choď spať hladná. Napríklad ovocie a zeleninu vždy kupujem nie lacnú, ale chutnú a dozretú. Zemiaky nekupujem akciové, lebo z nich musím polovicu vyhodiť.
Chodíme si chytiť ryby, platí sa na váhu. V leto dobre dozretú zeleninu a ovocie zaváram.
Ale ostatné bežné veci sú veľmi drahé a my hladní.
@peter0123 My aj na balkóne dopestujeme kopy šalátu a cherry rajčín, byliniek. Hneď je človeku veselšie, keď si ide ráno odtrhnúť čerstvú zeleninu do "záhradky". Robili sme ju najprv kvôli deťom a teraz je to hlavne mužova záľuba.
@nikyball Tí, ktorí žili od výplaty k výplate to zvládnu rozhodne lepšie ako tí rozmaznaní ostatní. Lebo sú zvyknutí doma si variť lacné jedlá a vedia lepšie hospodáriť s peniazmi.
My zijeme tiez "normalne", neratame, ked veci hadzeme do kosika. Ale posledne tyzdne sa nestiham divit 😃 chlap mi prinesie nakup, nic podstatne (ziadne maso, drahe zalezitosti) a 50€ je fuc. 1x az 2x do mesiaca sme robili vzdy vacsi nakup aj hygienickych potrieb, trvanlivych potravin.... nakup za priblizne 70€, teraz nechame okolo 100€ vzdy (2 dospeli a jedno dieta)
@mareka49 my sme tiez trojclenna rodina s malym 5r dietatom. Predtym som kazdy jeden nakup do detajlu zapisovala a na konci mesiaca resp na vyplatu zratala mesacne nakupy, v lete to vyslo cca 280-300€ a to nekupujeme vajcia, mame povacsine domace maso no kupujem kuracinu sem tam. No teraz od toho zdrazenia sa pravidelne rozculujem ze nas mesacne nakupy vyjdu v priemere o 100€ viac, a hlavne kvoli ovociu a zelenine. Tam ked urobim nakup na tyzden nakup tak 30€ len taky fukot. Ked sme mali covid tak som 2x bola nakupit zeleninu a ovocie, prvykrat predtym ako som nastupila do karanteny cena nakupu fakt len zelenina a ovocie 27€ a druhy krat po 5dnovej karantene a tam dalsich 31€ ano mozno tam bol nejaky jogurt malej alebo som jej kupila jahody raz ktore miluje, ale inak bezne ladovy salat, rukola, paprika, rajciny, banany, jablka, zemiaky, cibula, cesnak…..u nas to ide na kvanta.
A tak sa spolieham ze aspon v lete dopestujeme vlastnu zeleninu a nieco usetrime.
Popripade prebytky za prijatelne ceny popredat a nie to co je v obchodoch, kolko krat sa tomu neda aji zelenina povedat 😂
@nikyball no veľmi ťažko...Ja som samoživiteľka s dvomi deťmi a keď zaplatím účty ,z výplaty mi ostane 109€ a nejaké centy.Z platením nájomného mi pomáha dcéra, musí,ináč by sme nevyzili.Synceka máme v striedavej starostlivosti a dcéra žije so mnou a našla si prácu,takže aspoň s platením nájomného mi pomáha.
@evamarek77 aka nulova podpora pocas COVIDU?! :D ved z kazdej strany bolo pocut ako zeny vysedavaju doma na predlzenych covid rodicakoch a covid OCR a bohvie com 🤷🏼♀️ Podnikatelia v gastre dostali podporu na platy zamestnancov alikvotne k tomu, ake odvody v minulosti platili (niektori ziadne), ci ako oni vyplacaju ludi na ruku na cierno ked je dobre a priznaju minimalku a potom ked je zle, tak kricia aby im stat pomohol? :D a ze dochodcovia cely zivot makali a teraz sa stat o nich nestara?! A co oni si za cely zivot nespravili ziadne uspory, nemysleli na to, ze raz budu stari? Moja mama ma 55 rokov a aj ona hovori, ze kedysi sa robilo menej, ziadne nadcasy, ziadne od rana do vecera v robote ako teraz. Ja mam 30 a hned po vyske som si zacala odkladat peniaze, ked raz budem stara/chora/neschopna pracovat. To je mentalita slovakov z kt je mi nagrcanie, ved nech sa stat postara 🤦🏼♀️ Stat sa ma postarat o to, aby sme tu mali kvalitne skolstvo, zdravotnictvo, vymozitelnost prava a aby tym poskytol moznosti svojim obcanom sa vzdelavat, kriticky mysliet, nieco v zivote dosiahnut a motivovat ich a nie vymyslat milion debilnych socialnych davok, kt poberaju vselijaky spekulanti a potom matka co ma postihnute dieta a naozaj tu pomoc potrebuje musi zbierat stupliky z PET flias. @zmrzlinka2021 no konecne sa tu v diskusii objavil niekto normalny, ktoreho hned ako prve nenapadne natrcat ruku a nadavat, ze teda halo stat postaraj sa 👍🏼