icon

Podvod UniCredit bank

lenocka137
8. júl 2025

Podvod UniCredit bank vyhraj 200€
Ahojte, je tu niekto, kto naletel? Je tu šanca, že mi vrátia späť peniaze? Vzali mi celú výplatu, ktorá mi prišla včera. 😭

surfujbezpecne
9. júl 2025
@maranco

@surfujbezpecne aké rôzne podvody teraz letia a inšpirovať sa pred čím varovať si vieš pozrieť aj tu https://www.banky.cz/poradna/podvod/

@maranco Ďakujem, mrknem na to

surfujbezpecne
9. júl 2025
@zic

@surfujbezpecne @maranco
Xkrat som nahlasoval FB a YT tie AI videa, kde "Pellegrini predava akcie Slovnaftu, Musk predava neviem co"... vzdy prislo co pises "po preverení inzerátu sme zistili, že neporušuje naše podmienky..."

@zic Jasné, klasika. Je to hnus, oni z toho zarábajú tak je to v poriadku...

maranco
9. júl 2025

@lenocka137 aplikácia od UniCredit naozaj nemá push notifikácie pri platbe kartou?
to som považoval za samozrejmosť v dnešnej dobe

lenocka137
autor
9. júl 2025
@maranco

@lenocka137 aplikácia od UniCredit naozaj nemá push notifikácie pri platbe kartou?
to som považoval za samozrejmosť v dnešnej dobe

@maranco funguje to tak, že ja zadam údaje o platbe, zadaj svoj pin a peniaze strhne...mne to prichádza do e-mailu...tie transakcie...nie do sms...to mi tiež poradili v banke, že aby som zbytočne neplatila za smsky 😃 že veď to mi stačí aj mailom...ale teda chodia do e-mailu, či aké iné myslíte?

maranco
9. júl 2025
@lenocka137

@maranco funguje to tak, že ja zadam údaje o platbe, zadaj svoj pin a peniaze strhne...mne to prichádza do e-mailu...tie transakcie...nie do sms...to mi tiež poradili v banke, že aby som zbytočne neplatila za smsky 😃 že veď to mi stačí aj mailom...ale teda chodia do e-mailu, či aké iné myslíte?

@lenocka137 push notifikácia je čo ti príde do mobilu, podobne ako správa na Messenger, pípne vidíš náhľad a potom si otvoríš celú správu

je to rýchlejšie ako email a taktiež je to bezplatné, vyžaduje dáta/WiFi v mobile
zaplatíš kartou v obchode a kým pobalíš nákup už ti pípne mobil a vieš skontrolovať koľko odišlo z účtu

to som myslel keď som ti radil aby si si zapla okrem emailu aj notifikácie do SmartBanking a teraz som čítal že UC to nemá pri platbe kartou, možno to má oba pri pohyboch na účte.

floren
9. júl 2025
@motylik333

@floren tak cislo uctu problem nie je. Spozorniet treba ak pytaju cislo bankomatovej karty.

@motylik333 myslím,že pri výhre vstupeniek je aj číslo účtu podozrivé, skúsim nájsť,čo presne vtedy pytali

maranco
9. júl 2025
@floren

@motylik333 myslím,že pri výhre vstupeniek je aj číslo účtu podozrivé, skúsim nájsť,čo presne vtedy pytali

@floren stačí dodržiavať základné pravidlá

Číslo účtu poskytuješ iba vtedy, keď ti niekto chce poslať peniaze.

Číslo platobnej karty zadávaš len keď chceš platiť v internetovom obchode.

Heslo do internetbankingu nikdy nezadávaj na stránke otvorenej cez odkaz alebo nájdenej cez vyhľadávač.

Webovú adresu svojej banky máš v pamäti a vždy ju zadávaš ručne do adresného riadka. Prípadne využiješ záložku alebo ikonu na ploche.

Pri potvrdení od banky si vždy skontroluj, o akú sumu ide a či zodpovedá tvojej plánovanej platbe.

floren
9. júl 2025
@maranco

@floren stačí dodržiavať základné pravidlá

Číslo účtu poskytuješ iba vtedy, keď ti niekto chce poslať peniaze.

Číslo platobnej karty zadávaš len keď chceš platiť v internetovom obchode.

Heslo do internetbankingu nikdy nezadávaj na stránke otvorenej cez odkaz alebo nájdenej cez vyhľadávač.

Webovú adresu svojej banky máš v pamäti a vždy ju zadávaš ručne do adresného riadka. Prípadne využiješ záložku alebo ikonu na ploche.

Pri potvrdení od banky si vždy skontroluj, o akú sumu ide a či zodpovedá tvojej plánovanej platbe.

@maranco 👍

lilope
9. júl 2025
@maranco

@lilope tu je podrobnejšie písané čo banka môže a nemôže urobiť
https://zive.aktuality.sk/clanok/yYLhGVY/nbs-po...

čo ma prekvapilo z článku
Paradoxne, pokiaľ ide o prevody na účty, podvodníci sú v poslednom roku drzejší a používajú alebo zneužívajú účty klientov priamo na Slovensku. To znamená, že peniaze zaparkujú na Slovensku a až potom idú „von“. V minulosti sa to stávalo väčšinou naopak.

Bohužiaľ, mnoho ráz zmanipulujú iného klienta a zneužijú prístupové práva k jeho účtu. To sú situácie, keď klient odovzdá všetky prístupové práva k svojmu účtu. Podvodník ten účet vie využiť, dokonca si vie na takéhoto klienta zobrať rýchlu pôžičku, ešte ho zaťažiť úverom a použiť účet na transakcie, kým nie je zablokovaný.

Mali sme aj situácie, že sa klienti v zásade za malý obnos peňazí, ktoré im ostali na účte, stali bielymi koňmi. Nevedeli alebo nechceli vedieť, že ich účty boli zneužité na takéto transakcie. Potom im dokonca klopala na dvere polícia, ale už bolo neskoro.

@maranco banky od toho dávajú ruky preč, pretože si dal súhlas s odchodom tvojich peňazí. Ale stále sa jedná o podvod, o uvedenie osoby do omylu, aj keď na to dala súhlas a takto si to len zjednodušujú a svojich klientov si nevážia. V čom je to iné ako keď babka hodí peniaze podvodníkovi z balkóna? Rovnako ich dala dobrovoľne ale boli vylákané podvodom tak isto ako v tomto prípade. Banky ani zákonodarcovia s tým nič nerobia, pričom sa tieto podvody budú len stupňovať.

maranco
9. júl 2025
@lilope

@maranco banky od toho dávajú ruky preč, pretože si dal súhlas s odchodom tvojich peňazí. Ale stále sa jedná o podvod, o uvedenie osoby do omylu, aj keď na to dala súhlas a takto si to len zjednodušujú a svojich klientov si nevážia. V čom je to iné ako keď babka hodí peniaze podvodníkovi z balkóna? Rovnako ich dala dobrovoľne ale boli vylákané podvodom tak isto ako v tomto prípade. Banky ani zákonodarcovia s tým nič nerobia, pričom sa tieto podvody budú len stupňovať.

@lilope rozdiel je v tom že banka zobrazí klientovi informáciu, že chce poslať 830€, alebo 1 000€ do Litvy 3 000€ do Belgicka a banka čaká na reakciu klienta
klient to potvrdí (nedáva pozor) tak banka nemá inú možnosť len splniť klientovo želanie a tie peniaze odoslať, nemôže ich len tak sama od seba zadržať

veď v Prahe sa stalo že žena strkala 800 tisíc korún do bitcoinmatu, zasiahol policajt ktorý bol nablízku tak ho začala mlátiť kabelkou, aby ju nechal dokončiť vklad
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/bitcoinmat-fa...

zic
9. júl 2025
@lilope

@lilope problem je, ze zcasti musi byt pricetny aj klient... lebo online / neosobne je tazko banke (pri automatizacii) rozlisit, ci chcem ja sam poslat prachy niekam do zahranicia (bezne menim napriklad eur/usd, posielam do roklen v CZ, menim a posielam dalej...)... takze by mi museli volat vzdy, ked robim inu transakciu ako posielam prachy ZSE alebo telekomu...
A na to sluzi ta autorizacia... a ked to clovek porusi...

maranco
9. júl 2025
@zic

@lilope problem je, ze zcasti musi byt pricetny aj klient... lebo online / neosobne je tazko banke (pri automatizacii) rozlisit, ci chcem ja sam poslat prachy niekam do zahranicia (bezne menim napriklad eur/usd, posielam do roklen v CZ, menim a posielam dalej...)... takze by mi museli volat vzdy, ked robim inu transakciu ako posielam prachy ZSE alebo telekomu...
A na to sluzi ta autorizacia... a ked to clovek porusi...

@zic lenže ako posledne sa sťažovali z banky že podvodníci už nepošlú hneď peniaze do zahraničia, ale pošlú na iný slovenský účet, ktorý už majú pod konzolou, takže aj keby banka mala kontrolu, že spozornieť pri platbe do zahraničia takúto "slovenskú" platbu nechá bez povšimnutia
na vyhodnotenie okamžitej platby má banka limit 10 sekúnd dovtedy ju musí odoslať alebo zablokovať a okamžite blokovať môžu jedine z dôvodu financovania terorizmu

inak by blokovali všetky platby posielané na účet napríklad mancini

od 9.10.2025 bude povinnosť pre banky overovať meno príjemcu, ale stále to bude slúžiť len ako upozornenie pre klienta keď mu banka napíše že účet nepatrí danej osobe, a ja napriek upozorneniu stále budem môcť poslať peniaze podvodníkovi, banka mi v tom nemôže zabrániť

zic
9. júl 2025
@maranco

@zic lenže ako posledne sa sťažovali z banky že podvodníci už nepošlú hneď peniaze do zahraničia, ale pošlú na iný slovenský účet, ktorý už majú pod konzolou, takže aj keby banka mala kontrolu, že spozornieť pri platbe do zahraničia takúto "slovenskú" platbu nechá bez povšimnutia
na vyhodnotenie okamžitej platby má banka limit 10 sekúnd dovtedy ju musí odoslať alebo zablokovať a okamžite blokovať môžu jedine z dôvodu financovania terorizmu

inak by blokovali všetky platby posielané na účet napríklad mancini

od 9.10.2025 bude povinnosť pre banky overovať meno príjemcu, ale stále to bude slúžiť len ako upozornenie pre klienta keď mu banka napíše že účet nepatrí danej osobe, a ja napriek upozorneniu stále budem môcť poslať peniaze podvodníkovi, banka mi v tom nemôže zabrániť

@maranco navyse este aj to... vidis... Proste clovek s obcianskym preukazom a volebnym pravom trosku musi pouzivat "mozgovnu"... smejdi striehnu vsade (nie len pri peniazoch)...

lenocka137
autor
9. júl 2025
@maranco

@lenocka137 push notifikácia je čo ti príde do mobilu, podobne ako správa na Messenger, pípne vidíš náhľad a potom si otvoríš celú správu

je to rýchlejšie ako email a taktiež je to bezplatné, vyžaduje dáta/WiFi v mobile
zaplatíš kartou v obchode a kým pobalíš nákup už ti pípne mobil a vieš skontrolovať koľko odišlo z účtu

to som myslel keď som ti radil aby si si zapla okrem emailu aj notifikácie do SmartBanking a teraz som čítal že UC to nemá pri platbe kartou, možno to má oba pri pohyboch na účte.

@maranco áno, tak to je

lenocka137
autor
9. júl 2025
@maranco

@maranco áno, tak to je

maranco
9. júl 2025

🛡️ Preventívna ochrana pred podvodmi: čo môžeš spraviť dopredu

Nastavenie limitov na karte: Znížením limitov na výbery a platby kartou obmedzíš maximálnu sumu, ktorú ti môže podvodník odčerpať.

Limity pre okamžité platby (platné od 9.10.2025): Banky, ako napríklad UniCredit, aktuálne umožňujú okamžité platby do výšky 50 000 €. Ak si nastavíš tento limit výrazne nižší, podvodníci sa dostanú len k obmedzenej sume.

SEPA platby majú časovú rezervu: Pri klasických SEPA prevodoch odchádzajú peniaze z účtu až nasledujúci pracovný deň ráno. Ak si podvod uvedomíš včas, máš možnosť transakciu ešte zrušiť alebo zablokovať.

Tieto kroky síce nezabránia útoku, ale výrazne zmiernia jeho následky.

lenocka137
autor
9. júl 2025
@maranco

@lilope rozdiel je v tom že banka zobrazí klientovi informáciu, že chce poslať 830€, alebo 1 000€ do Litvy 3 000€ do Belgicka a banka čaká na reakciu klienta
klient to potvrdí (nedáva pozor) tak banka nemá inú možnosť len splniť klientovo želanie a tie peniaze odoslať, nemôže ich len tak sama od seba zadržať

veď v Prahe sa stalo že žena strkala 800 tisíc korún do bitcoinmatu, zasiahol policajt ktorý bol nablízku tak ho začala mlátiť kabelkou, aby ju nechal dokončiť vklad

@maranco no lenže vy to píšete ako to vidí banka a nie klient, ja som nič také, že idem posielať 830€ do Litvy nevidela...logicky...stačilo by proste len upozornenie...nastavte si limity, v živote mi to nikto nepovedal, ale beriem moja vina, moja vina...

lenocka137
autor
9. júl 2025
@maranco

@maranco no lenže vy to píšete ako to vidí banka a nie klient, ja som nič také, že idem posielať 830€ do Litvy nevidela...logicky...stačilo by proste len upozornenie...nastavte si limity, v živote mi to nikto nepovedal, ale beriem moja vina, moja vina...

lenocka137
autor
9. júl 2025
@maranco

lenocka137
autor
9. júl 2025
@maranco

maranco
9. júl 2025
@lenocka137

@lenocka137 v tom Smart kľúč z ktorého prepisuješ kód na potvrdenie platby v IB, alebo možno priamo v ňom aj potvrdzuješ platbu ti nezobrazuje sumu a kam posielaš peniaze?
Nenapíše ti či ideš potvrdiť prihlásenie do IB alebo či ideš poslať platbu?

Neviem presne ako funguje UC keď chceš použiť IB a poslať platbu napíš postup
otvoríš stránku unicreditbank.sk vyberieš prihlásiť online banking
potom zadáš Užívateľské meno a ďalej sa deje čo?

misinka0611
9. júl 2025
@maranco

@lenocka137 v tom Smart kľúč z ktorého prepisuješ kód na potvrdenie platby v IB, alebo možno priamo v ňom aj potvrdzuješ platbu ti nezobrazuje sumu a kam posielaš peniaze?

@maranco V UC najprv otvoríš aplikáciu, zadáš kód a si priamo tam už. Potom vypíšeš údaje, das pokracovať zhrnutie aby si si to skontroloval, či to máš správne a až potom zas zadávaš kód a potvrdzuješ platbu.

V prípade ak robíš platbu online na internete pri nákupe, tak ti príde notifikácia do mobilu, tú otvoríš máš tam nejaké tie udaje ako komu posielaš peniaze, suma a ak to je ok tú platbu potvrdzuješ opäť kódom.

Vždy vieš komu posielaš a koľko.

maranco
9. júl 2025
@misinka0611

@maranco V UC najprv otvoríš aplikáciu, zadáš kód a si priamo tam už. Potom vypíšeš údaje, das pokracovať zhrnutie aby si si to skontroloval, či to máš správne a až potom zas zadávaš kód a potvrdzuješ platbu.

V prípade ak robíš platbu online na internete pri nákupe, tak ti príde notifikácia do mobilu, tú otvoríš máš tam nejaké tie udaje ako komu posielaš peniaze, suma a ak to je ok tú platbu potvrdzuješ opäť kódom.

Vždy vieš komu posielaš a koľko.

@misinka0611 vysvetli mi postup ak si cez počítač otvorím https://sk.unicreditbanking.eu/sk/login_form chcem sa prihlásiť do IB cez PC a v mobile mám aplikáciu Smartbanking cez ktorú mám potvrdiť asi prihlásenie do IB v PC aj potvrdiť prevod

podvodník nemá v mobile aplikáciu Smartbanking aktivovanú na jej bankový účet, musí ísť len cez PC a web stránku

sú 3 rôzne veci
Internet banking na webe pre počítače
Smartbanking aplikácia do mobilu
Platba kartou na internete

ty píšeš o posledných dvoch a ja chcem vedieť tú prvú

lenocka137
autor
9. júl 2025
@maranco

@maranco nie, nič také tam nepísalo...to bol taký podvod, že si sa prihlásila, čiže vlastne oni sa prihlásili a spravili si prevod sami

stejko
9. júl 2025

Ked si zadala prihlasovacie udaje a aj overovaci kod na prihlasenie, tak tymito udajmi sa mohol prihlasit do internet bankingu a aj do aplikacie, nie? Cize mohlo sa stat, ze on sam potvrdil platbu a nemusela si ty ani potvrdzovat platbu, iba prihlasenie. Ale neviem popravde ci sa to tak da.
Ale je to divne, ze taketo pripady policia nevysetruje. Podvod je podvod, neviem preco pouzivaju ospravedlnenie, ze si bola nedbala. Spravili z toho taky hnusny precedens a podvodnici to radi zneuzivaju :\

stejko
9. júl 2025

A notifikacia o tom, ze ti odisla platba by ti aj tak nepomohla. Tie peniaze by uz tak ci tak boli na inom ucte.

maranco
9. júl 2025
@stejko

Ked si zadala prihlasovacie udaje a aj overovaci kod na prihlasenie, tak tymito udajmi sa mohol prihlasit do internet bankingu a aj do aplikacie, nie? Cize mohlo sa stat, ze on sam potvrdil platbu a nemusela si ty ani potvrdzovat platbu, iba prihlasenie. Ale neviem popravde ci sa to tak da.
Ale je to divne, ze taketo pripady policia nevysetruje. Podvod je podvod, neviem preco pouzivaju ospravedlnenie, ze si bola nedbala. Spravili z toho taky hnusny precedens a podvodnici to radi zneuzivaju :\

@stejko ale na prihlásenie do IB a potvrdenie prevodu musia byť 2 samostatné kódy/potvrdenia
nemôže mať banka zabezpečenie také, že keď sa raz prihlásiš do IB tak zadávaš prevody bez žiadneho ďalšieho potvrdenia

preto som chcel vedieť ako to presne funguje cez web ich IB

zalka
9. júl 2025
@maranco

@stejko ale na prihlásenie do IB a potvrdenie prevodu musia byť 2 samostatné kódy/potvrdenia
nemôže mať banka zabezpečenie také, že keď sa raz prihlásiš do IB tak zadávaš prevody bez žiadneho ďalšieho potvrdenia

preto som chcel vedieť ako to presne funguje cez web ich IB

@maranco cez PC komplikovane, mama moja má účet, samozrejme ona ho neovláda všetko riešim ja. A samozrejme apku nemá.
Takže pri prihlasovaní, zadám číslo , sem tam chce jej dátum narodenia, sem tam nie.
Potom musím zadať heslo, po zadaní hesla príde sms kod ked ho zadám tak ma prihlási na účet do UNCB .
Ked zadám platbu a dám autorizovať, tak zase to chce heslo, po zadaní hesla mi príde sms kod a až po jeho zadaní odíde platba. Ako oproti fio, mbank je to oveľa komplikovanejšie.

maranco
9. júl 2025
@zalka

@maranco cez PC komplikovane, mama moja má účet, samozrejme ona ho neovláda všetko riešim ja. A samozrejme apku nemá.
Takže pri prihlasovaní, zadám číslo , sem tam chce jej dátum narodenia, sem tam nie.
Potom musím zadať heslo, po zadaní hesla príde sms kod ked ho zadám tak ma prihlási na účet do UNCB .
Ked zadám platbu a dám autorizovať, tak zase to chce heslo, po zadaní hesla mi príde sms kod a až po jeho zadaní odíde platba. Ako oproti fio, mbank je to oveľa komplikovanejšie.

@zalka v tej SMS s kódom máš jasne napísané že je to prihlásenie do IB a v druhej SMS že je to kód na potvrdenie platby ktorá je v sume x €?

lenocka137
autor
9. júl 2025
@stejko

@stejko presne tak, nikoho to ďalej nezaujíma, čiže, kým sa to nezačne riadne vyšetrovať a naozaj to aj brať vážne a nie sa proste vysmiať do ksichtu ľuďom, že sa môžu s peniazmi rozlúčiť , tak sa to bude stávať stále a ešte rafinovanejšie...veď ide doba umelej inteligencie, tak nás budú od*bávať až hrôza ale čo ja viem asi sa to musí stať možno tým správnym ľuďom alebo dostatočne veľa ľuďom...kým je to takto, že napríklad na Slovensku tento podvod pripravil o peniaze dajme tomu 30-40 ľudí, tak to je proste nič, každý na nás kašle a jediná odpoveď je, že my môžeme požiadať majiteľa účtu o vrátenie platby 😂 veď to je aký výsmech klientom...po tomto nielen, že budem opatrná v čomkoľvek čo sa týka platieb ale stratila som všetku dôveru voči banke, už to budem robiť tak, že akonáhle príde výplata, vyplatím čo mám a ostatok vyberám