Pôjdeu cený nehnuteľnosti dolu?
Myslíte že pôjdu ešte niekedy " dole"?
Kedy ?
Súhlasím že ceny nepôjdu dole. 1.dopyt prevyšuje ponuku. 2. Zdraženie stavebných materiálov vytlačia novostavby hore a tým pádom aj už postavené nehnuteľnosti. 3. Nízke úrokové sadzby.
My sme kupovali byt od typka, ktorý ho kúpil pred 5 rokmi za 80 000€ a teraz ho predal nám za 127 000 v rovnakom stave. A už teraz my by sme ho kľudne mohli predať za 133 000 a vyššie.
@zuzanka.zuzu hlavne ak pravnik vyjde ovela lacnejsie;)
Suhlasim, myslím, ze nehnutelnosti dole nepojdu prave naopak. Okrem toho vsetkeho co tu baby spominali, pripomeniem este inflaciu, ktora nas po tejto pandemii caka. Takze nielen byty pojdu hore. Ukazuje sa, ze prave nehnutelnosti su ako tak spolahlivy drzitel hodnoty v tychto casoch.
@michal711 moja blizka rodina kupila byt v novostavbe blizko BA, pred 5timi rokmi, 3 izb.novostavba za 75 000€.
Pred 4mi mesiacmi ho predali za 170 000€!! Nechapala som.
Taky isty sa predal o ulicu dalej, pred tyzdnom, za 199 000 €. Nechapem.
@chiara_elle presne pre toto sa kupujú byty na kšeft.
@zuzanka.zuzu tiez si nemyslim, ze predavat byt cez realitku je vec lenivosti. Predaj bytu nie je len pockat si na katastri. Ako tu bolo spominane, je to aj o tom, ze muis zaplatit pravnika a musíš si to vsetko obehat. Realitka dava zaruku, ze predaj by mal prebehnut v poriadku a nemusim dozorovat cely proces predaja.
@nikolka1986 To nie je o tom, ze predavajuci nevedia, co pytat. Je to vec dopytu a ponuky. Ak vies, ze predas byt za 150tis, tak nebudes zan pytat 120tis. Aktualne ziadane byty sa predaju tomu, kto k sume prihodi, co je tolko zaujemcov. Teda v pripade, ze predavajuci neprestreli cenu.
V ciernej nad Tisou je istá sanca, ze cena valkoveho gazdovskeho domu z roku 1927 pojde dole aj o 20%. Z desať tisíc na osem tisic.
Pri nas stavia developer bytovky, pred rokom davali 100 stvorcov za 300 tis. a teraz za 500 tis. Ako fakt nech sa nikto nehneva, ale pytat v tejto rozkradnutej karpatskej gubernii za stvorec 5000 eur, to nedas ani v NY. Pritom neverim tomu, ze to pojde dole. Trh je zdeformovany nizkymi urokmi, vysokou inflaciou, umelo natlacenymi peniazmi, ktore nie su nicim kryte. Takze postupne tu mizne stredna vrstva, obyvatelstvo starne a mladi sikovni ludia utekaju von. Som velmi zvedava, co to spravi za 10 rokov.
Ja si tu idem urobiť reklamu 😅🤣som realitacka ... Kľudne ženy domna 😇 k téme doba je neistá odborníci už minulý rok tvrdili - nehnuteľnosti pôjdu dole bohužiaľ nestalo sa tak. A však treba si uvedomiť jednu dôležitú vec. Teraz už vôbec nieje jednoduché dostať hypotéku. Veľmi veľa ľudí pracuje v automobilovom priemysle . Ten je však už zaradený do rizikovej skupiny, a tak tiež nemusím spomínať zatváranie podnikov atď. Podmienky sa vo všeobecnosti sprísnili a fakt sú ľudia zadlžený a znova žiadajú o hypotéku. To je faktor ktorý by mohol ovplyvniť cenu smerom na dol... Ale naozaj nevieme čo bude. Čo prinesie covid. Ako som tu čítala veľmi veľa záujemcov. Malo ponuky. Všetky faktory ovplyvňujú budúce dianie našich nehnuteľnosti.
@kotulicek
s tou hypotekou - velmi slusny pocet ludi kupuje nehnutelnosti BEZ hypoteky. Ano, viem, ze je to divne uz len citat, ale je to tak.
My sme kupovali novostavbu na hypo pravdaze a sme sa bavili s finančakom developera o niektorých aj iných projektoch a dosť nás prekvapilo, keď povedal, že pri jednej lukrativnej novostavbe v BA (určite nad 100 bytov), ktorú sme si my nemohli dovolit (nechceli sme sa az tak zadlzit) bolo takmer 80 % cashovych kupujucich - čiže uplne bez uveru a bezne to byva pol na pol. A to sa bavime o dost vysokých sumách.
@zmrzlinka2021 mne to divne nepride. Stredna trieda ma uspory na to aby cashovala. Cca polku a zvysne uspory maju na dalsiu invest. Prilezitost. Lebo aspon na 1.tranzu cash potrebujes. Teraz sa neoplatj drzat cash na ucte. To vedie k investiciam. Na sr najskor do nehnutelnosti
@misana84 u nás realitka skoro obrala kupujúceho o pozemok ktorý mu predávali. Cez kataster nejako. Ešte že to zistil. Keby u nás bol právny štát a profesionálne slušne realitky tak v pohode. Takto je to ako na divokom západe. Sused ktorý mal 2000€ ťarchu na byt tak prišla firma ktorá mu ponúkla že ho zbaví dlhov. Len jej musí dať právo robiť zmeny na katastri. Zaplatili za neho 2000€ a predali jeho byt a dostal k tomu 15.000€ sudca vraj už s tým nič nemohol robiť hoci zen podpis napadli dva dni po podpise. Tak sa nevzdelaní ľudia dostávajú do pasce. Toto je čo za štát? Žiadna ochrana hlúpych a prostoduchých tu nie je. Sused je z toho už po smrti.

Vzhladom na situaciu s realitami na SK je to skor vylucene. Zaklady trhovej ekonomiky neoklames.
Nizke urokove sadzby a nedostatocna ponuka tlacia ceny nehnutelnosti do novych maxim.
Realita je, ze ludia kupuju historicky najdrahsie nehnutelnosti a ceny zrejme este pojdu hore.
Ja si sem tam pozriem online ponuku realit a vyzera to ako na Sahare....vyprahnute.
Jedine co tam sustavne nachadzam su domy ktore nik nechce kupit ci uz kvoli kvalite alebo cene.