icon

Pomáhajú aj vám rodičia finančne?

24. máj 2021

Viem ze trosku o nicom tema mozno pre niekoho ale mne to teda pride zvlastne napr vcera v novom byvani bol taky mlady chalan neviem kolko mal rokov ale vravel ze je student este a chce sa osamostatnit. Pracu nespominal. Hladal si byvanie za 130 000 akoze povie mi niekto kde student ktory mozno len niekde brigaduje zoberie taku sumu na byvanie? Zeby rodicia dali hmmm? neviem mne to pride divne. Aj v okoli mam par ludi a povedia ze rodicia mi dali na byvanie ,,len" 20 000€ alebo podobne. Alebo rodicia mi kupili byt, dom prerobili za svoje, kupili auto nove apod.. Akoze je to normalne? Neviem ja si neviem predstavit zeby som mala takto rodicov vyciciavat my sme si vsetko sami vzdy. Je to aj dobre pre tie deti ked dospelemu takto financne prilepsia ze potom sa bude aj do buducna vzdy na nich spoliehat co myslite?

autor
24. máj 2021

@annamalaga no vidim ze mas o mne uz nazor utvoreny a presne vies aka som takze skoda slov :D

annamalaga
24. máj 2021

Tak máš nasporené a čo teraz ako??

matkahelka
24. máj 2021

a co s tym vsetkym urobis? ak to bude tvoje dieta potrebovat, tak mu ten pozemok das alebo ho predas a das mu cash. praobycajny kolobeh. kto nema, neda. nie kazdy ma rovnaky startovaci bod, nie kazdy ma rovnake moznosti... preco nepomoct, ak mam z coho. pre mna je nepochopitelny skor opak, ak dvaja pracujuci rodicia, ktori nikdy nesplacali pozicky a uvery, zarabali nadstandardne a maju jedno dieta, ktore si svadbu musi platit same, lebo nemaju nasetrene ani na tu svadbu.

retatka
Autor odpoveď zmazal
autor
24. máj 2021

@matkahelka ale ved o tom co ty pises moj prispevok ani nie je. spomenulsa om toho z noveho byvania okrajom lebo ma to zaujalo vcera ale potom si citala co som pisala? ze poznam takych ktori povedia dali mi ,,len" 20 000 napr alebo chodia bezne k rodicom drankat rodicia si odtrhaju od ust akoze je to ich vec mne je to jasne ale ze su deti ktorym by som nedala ani keby mam lebo su nevdacne. Ja nikde nepisem ze dat nieco detom je hriech za to ze ja od rodicov nechcem. Pochopila?

autor
24. máj 2021

@retatka :D :D :D :D ste si sadli vy dve to je fajn

autor
24. máj 2021

@retatka to by nebola diskusia keby sa nenasla taka ako ty ktore si chodia len ulavit svojmu egu na autorkach

ckatka
24. máj 2021

Inak ešte....mam kamošku, ktorej rodičia mali nejaké peniaze. Nasporene. A trochu sa o ne báli...v súčasnej ekonomickej situácii. Tak kamoška "dolozila" a rodičia vzali nejaký maly úver a kúpili krásny byt. Teraz tam ta kamoška býva a platí len tu malicku hypotéku. Čiže situácie sú rôzne. Rodičia mohli mať peniaze z predaja babkinho bytu a chceli zainvestovat do nehnuteľnosti. Chlapec môže byť múdry šikovný pracovitý a jedináčik...tak prečo nie. Komu by dali keď nie jemu?

mariejenka
24. máj 2021

Ak budem ako.rodic mat na to, ze ozaj mi tie €€ nebudú chýbať, darujem deťom. Moj muž raz fantaziroval,a opytal sa ma co by som urobila,keby vyhram veela peňazí...deti mame male,ale hned by som kúpila tri byty pre všetky deti...a co by zvysilo by sa nejako zužitkovalo. Nehnuteľnosť ma vždy hodnotu. Cize tak...
No a ja a manžel sme z beznych pomerov,cize ked mohli naši rodičia pomohli... moji len pomocou ze bud oco pomohlo pri prerabke,babka pomohla ked som sla do práce skor, bola pri synovi ..svokor daroval nieco,ale nie tisice,aj za to sme ďakovali,svokra tiež tou pomocou s dieťaťom , také normálne.

autor
24. máj 2021

@mariejenka ano to je take normalne ako pises a bezne v rodinach suhlas 🙂

konicekmodry
Autor odpoveď zmazal
danim
24. máj 2021

Autorka tvoj úvodný príspevok - samé dedukcie- nevieš kvantum faktov, ako to maju, prečo to robia- ale ideš puknúť od jedu... rozumnejšie bude, keď popracujes na sebe- aj po pracovnej stránke, nech mozes svojim deťom- ak ich máš pomôcť aby mohli napr študovať Atd.. a hlavne popracuj na tom, aby si bola prajna a vnútorne vysporiadaná.

catherine87
24. máj 2021

Sme 3 sestry. Kazdej z nas rodicia pomohli s byvanim. Nemyslim si, ze je na tom nieco zle a ze si svojich rodicov nevazime. Bolo to ich rozhodnutie. Ja sa tiez budem snazit pomoct mojim detom.

lienocka2808
24. máj 2021

neviem, ty keby máš peniaze a dobre zarábaš, tak nepomôžeš svojmu dieťaťu? Ja na tom nevidím nič divné. Aj mne moja mama dala peniaze na dom. NIkdy som od nej nič nevyžadovala, bolo to jej rozhodnutie, tú istú sumu dala aj bratovi. Tak isto dám aj svojmu synovi, ak budem mať. Ak mať nebudem tak mu nedám. ale nepríde mi na tom nič zvláštne, že chcem svojmu dieťaťu finančne pomôcť.

autor
24. máj 2021

@konicekmodry poznam xy zien ktore deti maju a davaju na utulok neviem co trepees a ano zamyslam sa ake zeny tu chodia vlastne :D a ze sem nepatrim

autor
24. máj 2021

nema vyznam nieco vysvetlovat ako aj vinych diskjusiach prekrutite co autor chce povedat vlastne a potom len utocite ale pisete ako laliove kvety niektore. je vas tu prevazna mensian nastastie tak tie ktore take su budu vediet ostatnym dakujem za nazory a koncim tuto diskusiu alebo ak chcete o niecom inom diskutovat nemam problem 🙂 pekny den vsetkym

0silvia0
24. máj 2021

Mne rodicia financne nepomohli, ani ma financne nedotuju... Pri bezne zarabajucich ludoch by som sa aj cudovala, ak by nasetrili pre viac deti nejake startovacie balicky na byty atd. Ved kym vychovaju stredoskolakov, vysokoskolakov, tak to nieco stoji... Ale ak maju nadstandardne prijmy, tak jasne, komu daju ak nie detom?

derdia
24. máj 2021

Ahoj podla mna rodicia pomahaju ak je im to prirodzene, a taktiez ak na to maju. Ak su setrni, a vedia sa mat fajn a popritom aj odlozit.ale proste ked sami ledva vyziju urcite nemozu pomoct...

zojazoja
24. máj 2021

@danim 👍👍👍👍👍 niet co viac dodat ❤

danim
24. máj 2021

@zojazoja ❤️🍀všetko dobre do života aj tebe ;) ☀️

zojazoja
24. máj 2021

@danim 🙂 🙂 🙂 ja ti velmi pekne dakujem 🙂 🍀

number19
24. máj 2021

Autorka, zacinas v poslednych prispevkoch odbocovat od tvojej povodne temy, ktorej cast znie nasledovne:
" Zeby rodicia dali hmmm? neviem mne to pride divne. Aj v okoli mam par ludi a povedia ze rodicia mi dali na byvanie ,,len" 20 000€ alebo podobne. Alebo rodicia mi kupili byt, dom prerobili za svoje, kupili auto nove apod.. Akoze je to normalne? Neviem ja si neviem predstavit zeby som mala takto rodicov vyciciavat my sme si vsetko sami vzdy."

Mne to, ze rodicia podporia svoje dieta nepride divne a nenormalne a nepride mi to zo strany deti ako vyciciavanie.
Ja som dostala obrovsku fin. pomoc od rodicov (byt). Prijala som ju, nikto v mojej rodine a okoli to nepovazuje za vyciciavanie, divne alebo nenormalne.
Brigadovala som od 14tich rokov, pocas vysky, po vyske hned po lete prvy job. Nemusela som (z fin. hladiska) chcela som, tak zili moji rodicia a tak ma naucili.
S mojim muzom sme zacinali (kvoli istym okolnostiam) v podnajmoch...
Rozhodli sme sa usidlit, zalozit rodinu. A tak sme si kupili nehnutelnost spolocne. Na byt od rodicov som ani nesiahla. Zabezpecili sme si vlastne byvanie sami. Byt od mojich rodicov medzicasom niekolkonasobne zhodnotil...nejdem ale do detailov.
Medzi nami, ak by bolo treba tak ten byt pouzijem na dostaranie sa o mojich rodicov, a ak nie, byt pojde mojej dcere (a bude to od babky a dedka).

Cize len jedno, netreba pausalizovat. Aj ludia z lepsich pomerov maju vlastne ambicie, vysoke pracovne nasadenie a silne moralne zaklady. To ze rodicia detom fin pomahaju neznamena ze z nich vychovavaju rozmaznanych cicajucich neschopakov.
Dufam, ze moj prispevok nebudes chcapat ako provokaciu.

annamalaga
24. máj 2021

@number19 presne tak.

autor
24. máj 2021

@number19 nie nie vobec chapem ako si to myslela zacala som zle mas pravdu nechcela som ani pausalizovat vsetkych. To co ja poznam z rodiny (sme velka rodina takze aj z vzdialenejsej) alebo znamych alwbo co som mala priatelov tak z tych prilladov som vychadzala ako to tam bolo a ver ze vela deti tu pomoc rodicov zneuziva. Poznam jedneho ale to uz je extrem ktory dokonca bije svoju adpptivnu mamu ktora mu dala vsetlo a ona chudacik 40r v zivote nepracoval. Viem ze sa to neda pausalizovat a urcite ako mnohe ma tu posudzuju neodvrhujem pomoc detom. A to neberiem ze pompc moze byt len financna. Mne nepride normalne uskromnovat sa na ukor zivota len pre deti aby som im potom vsetko dala je to moj nazor a neviem co je na nom zle. Alebo prisiet inemu ci na utulok ked mam deti akoze really? Mne sa niektore nazory tu zdaju dost pracudne a ked vyjadris svoj nazor hned ta idu zosmiesnovat zhadzovat odsudzovat ze si sebec a podobne. Ked im nastavim zrkadlo uz sa nepaci. Neviem cp cakaju ze zmenim nazor na ten ich alebo co? Ja si precitam rada normalne prispevky ako ten tvoj aj ked nesuhlasis aspon to pises normalne nie utocne. Ale je to tu uz pomaly pravidlo ze napr nejaka baba ktora ma fakt vazny problem a zeny reaguju ze cp chces vlastne pocut a pod. Neviem ci ke v nich topko zloby a pritom sa schovavaju za masku peknehp mne to tak pride. Ale to uz je o inom 🙂 dakujem ti za nazor. Ja sa cely zivot drzim hesla ano dat ale vsetko smierou. To ze ja si zarabam sama na seba a nadobudla som sama a nechcela pomoc rodicov lebo na moj vek mi to uz nepride ok a vidim to prpste tak je asi velky hriech podla niektorych 😁

jana_eyre_2
24. máj 2021

Nie nepomáhajú, nemajú ani ako a sme dospeli, dom si poctivo platíme hypotéku.. bohužiaľ prvý byt som si kúpila z dedičstva po mame a to bol môj start.. radšej keby som taký nemala a platila si hypotéku alebo podnájom a osamostatnenie by prišlo ako prirodzené rozhodnutie a nie kvôli strate mamy.. svokrovci nám dali nejaký finančny dar, aj keď sme boli proti, ale ich odmietanie urazilo.. tak sme peniaze odložili pre deti.. ako to ale majú iní ľudia zariadené, je podľa mňa ich záležitosť a netreba to riešiť..

autor
24. máj 2021

@jana_eyre_2 to ma mrzi 😕 myslim to s mamkou..

number19
24. máj 2021

Ak ide o zneuzivanie pomoci rodicov...tak to je ina suvisiaca tema. Tu suhlasim.
Osobne, ak budem vidiet, ze dcere ten darovany byt viac uskodi ako pomoze (ze sa nebude mat velmi k robote, vecny nekonecny student bez vlastneho prijmu a ambicii, spoliehanie sa na nasu fin pomoc vo vsetkom a nezaujem sa osamostatnit a len zabavky) tak budem asi zvazovat ako s tym bytom dalej nalozim. Je treba dat drahe darceky len zodpovednym detom. Ale je to tazke, kazdy rodic rad pomoze...

autor
24. máj 2021

@number19 ja viem ze clpvek dopraje v prvom rade blizkym. Tak len najst nejaky rozumny sposob ale pokial ju ty budes viest k tomu ze si ma pomoc vazit tak snad nebude v tom problem 🙂 drzim palce aj do buducna. Nech je vsetko ako ma byt. Je tazka doba no inak to uz je zas ina tema ale ked vidim aj tie skriepky v rodinach niektorych skrz majetky cloveku je smutno. Ale tak kazdy ma ine hodnoty. Ja som vdacna za to ze v nasej blizkej rodine co sa tyka mna to tak nie je..

sante81
24. máj 2021

Ak budeš mať o 20rokov viac a deti dospelé a na účte väčsiu hotovosť, či už by si dedila, vyhrala, to je jedno, pomôžeš svojim deťom alebo susedovi? Alebo nikomu? Peniaze do hrobu nikto nevezme, prečo sa teda rieši či rodičia pomáhajú deťom???? Ak budeš stará, nevladna , postarajú sa o teba deti. Aspoň ja tak vnímam podstatu života, čo dávaš, dostávaš naspäť

nerko
24. máj 2021

Zobrala si to zo zleho uhla. Ked si teda odmyslim, ze chlapec bol pravdepodobne kompars. Tak nemozes vediet kolko mal rokov ako student, kedy zacal studovat, ci pracoval, bol v zahranici, vyhral, zdedil, dali mu rodicia... Ked rodic da dietatu nieje to o vyciciavani pokial nechodi decko s natiahnutou rukou “mama daj”. Ak ma spravne hodnoty, tak bude aj vdacne za financnu pomoc rodicom. S muzom setrime nasim dievcatam a urcite im prispejem na byvanie aj vzdelanie. Zivotom sa uz budu musiet predierat same. Komu by som uz len mala pomohat, ak nie detom?! Peniaze si do hrobu brat nebudem.