icon

Pomáhate finančne svojim rodičom - dôchodcom?

gretyka
20. sep 2019

Ahojte,
Chcem sa poradiť, vypočuť nazory...maminka išla v júli do dochodku. Má síce odpracovaných vyše 40 rokov, ale keďže celý život jej odvádzali odvody z minima, tak ten dochodok je biedny. Plus je vdova, takze sama a moze sa spolahnut len na seba. Dnes som sa o tom rozpravala s kolegynou a povedala mi, ze jej budeme musiet s bratom pomoct. Ze by sme jej mali po stovke prispievat. Co sa tyka mna a brata, ja rodinu mam, dve male deti, on este nie, ma priatelku, ale nemaju ani byvanie este zabezpecene, byvaju v podnajme, takze...Aky je Vas nazor, ako pomahate svojim rodicom? Prispievate im, ako to riesite?

xxxkatka
20. sep 2019

@gretyka ak by si mama sudne poziadala o prispievanie, je velmi pravdepodobne, ze vam urcia nejaku vysku prispevku, nakolko vyzivu deti k rodicom upravuje aj zakon. Ak nepoziada, je to v rovine moralnej a ta zavisi aj od vasho vztahu aj od toho v akej financnej situacii si. Nenechaj sa tu dotlacit niektorymi zenami do toho, ze "ta ma hanba fackovat ak nechces prispievat". Len ty vies aka bola a je vasa situacia a len ty sa musis rozhodnut. Je uplne irelevantne ako to maju ini, lebo neziju a nezili tvoj zivot.

oira
20. sep 2019

Ja som prispievala mojej babicke. Moj otec, jej jediny syn zomrel, bola vdova a nemala uz nikoho, kedze mala vysoky vek. Bola skromna, ale nemohla som sa pozerat na to, ze by si nemohla kupit oblubenu horalku ( kedze eura isli na lieky a pod). Vzdy sme cez prazdniny u starkych mali vsetko; preto som jej to chcela vratit. ❤

janinah
20. sep 2019

@xxxkatka reagovala som na úvodný príspevok,tam to vyzerá na normálnu rodinu a starajúcu sa mamku,ktorá teraz má biedny dôchodok a jej dcéra sa čuduje a pátra,či jej treba prispievať...no,treba...

xxxkatka
20. sep 2019

@janinah ako vies, zila si s nimi? Ci tebe staci uvodny prispevok a uz mas jasny nazor? Tak ok niekomu tak staci 😀

janinah
20. sep 2019

@xxxkatka netreba zas domýšľaj aj niečo,čo z príspevku absolútne ani náznakom nevyznieva...

dopolbokaodrata
20. sep 2019

@janinah zatiaľ nikde nepísala že mama čaká pomoc, ani že ju potrebuje, len že "kolegyňa vravela, že by mala prispievať"..
A zasa ako vraví @xxxkatka nevieme, aké boli vzťahy, atď, to už si každý s tou pomocou musí u seba zhodnotiť sám. Z toho úvodného príspevku nevieme dokopy nič.

lilitela
20. sep 2019

@gretyka Myslim si, ze cerstva dochodkyna, ak je primerane vitalna na svoj vek, by si mala par mesiacov odpocinut a potom si najst nieco na privyrobenie (brigada, polovicny uvazok) a to dokonca aj za tych okolnosti, ak by mala lepsi dochodok. Neviem si predstavit sa cely den "potlkat". Staci ked som bola 3 mes nezamestnana. Ani po tych vyletoch, ci muzeach sa neda chodit denne, aby dochodca zabil cas. A kazdy clovek bud potrebuje sa citit uzitocny, alebo aj preto, aby nepresedel cely den pred TV, lebo to neni dobre ani fyzicky ani psychicky. A v neposlednej rade, ked clovek nema co robit, ale energie ma dost, moze mat tendenciu sa az prilis montovat do veci, do ktorych by nemal, ako napr. do zivota mladych.
Taktiez zalezi aj od rodicov, su taki, co sa radi pochvalia susede, vsak mladi nam pomozu a su taki, co praveze povedia, mladi by pomohli, ale ja nechcem byt na pritaz.
Takze prakticky zalezi do toho, ako to tvojej mame vychadza.
Ja mam podobnu situaciu. Avsak u nas to bolo este aj tak, ze ja uz som raz mamu zivila, 6 rokov, a mna osobne to uplne zastavilo v dalsom osobnom rozvoji a tych 6 rokov mi nikto nevrati. Mama momentalne zije v 3-izbovom byte sama, a hoci chapem, ze je starsiemu cloveku tazko odist odniekal, kde zil vacsinu zivota, na druhej strane tie 3 izby nepotrebuje, ako sa sama vyjadrila, cize ak pride k tazkostiam, tiez vidim riesenie v predaji bytu. Ale to uz je na nej. Nevidim dovod, preco by sme si my ako rodina mali znizit komfort, ked su ine moznosti riesenia. Ja sa na ten byt netrasiem.
Naopak moj brat prispievat chce, a chce si podrzat byt (asi to vypocital, ze by mu to vyslo vyhodnejsie takto), takze uz sa tesim na konflikty v buducnosti.

maminuska
20. sep 2019

@lilitela vieš to je ťažko , mňa zastavili zas deti v osobnom rozvoji nadlho. Keby som ich nemala, moja firma je väčšia , život slobodnejší , viac by som videla, viac by som mala aj peňazí a aj majetku, viac by som cestovala. Priviedla som ich na svet dobrovolne, ale tak tiež som ich mohla dat na adopciu , alebo do dojčáku , decáku .
Aj ty si zastavila svojho rodiča v rozvoji a užívaní si života. A ak máš deti , aj tie ťa brzdia.

lilitela
20. sep 2019

@maminuska je to zvlastne, ale nevnimam to tak, ze ma deti v niecom zastavili, dokonca naopak, mam pocit ze mi vela dali na inej urovni. Kdezto starost o 40 rocnu mamu ma zastavila. Ja dost zastavam nazor, ze deti mame dobrovolne, na svet sa sami nepytaju a mame za nich zodpovednost. Preto to nevnimam tak, ze snad jedneho dna sa mi oplatia. Ja som bola zmierena so stavom, pretoze mi bolo jasne, ze moja mama by to vtedy jednoducho sama nedala, takze v tom mam jasno. A spravila by som to znova v rovnakej situacii. V sucasnosti si ale myslim, ze clovek, pokial vladze, ma sa postarat v prvom rade sam o seba.
Ja sama za seba si ozaj neviem predstavit, ze kebyze mi chyba 100-200 eur k dochodku, ze by som od deti prijimala, ak by som si bola vedoma, ze vladzem robit aspon 2-3 hodky denne.

ivana.natasha
20. sep 2019

@gretyka pomahat treba, urcite, nie vzdy to musia byt priamo peniaze, ale treba aj aby si mamina vybavila vdovsky dochodok, pripadne ak ma co zhodnotit(iny majetok, okrem toho kde byva, napriklad predat), lebo zase budme realisti, ak ma mamina majetok a vie ho predat, ziadny sud jej vyzivne neprideli, ak je v situacii, ze naozaj potrebuje pomoc, maju deti tu povinnost zakonnu aj moralnu. Ja mamine pomaham, ako mozem vzhladom k tomu, ze aj moja rodina potrebuje zit(a aj si budovat svoju buducnost), ale som jediná zo 4 deti, co pomaha, iny skor cakaju co dostanu. Ale mamina tiez realne pozrela, ze moze predat chalupu a ma dodatočný prijem k dochodku, u nas by s vyzivnym nepochodila na sude. Ja jej prispievam cca 50 € mesacne, ale nemame to presne dane, ked ideme spolu na nakup, tak jej zaplatím ten jej, potom davam gastrace, to sa jej dobre osvedcilo a popravde aj mne, lebo ak dostane gastrace, ide sa najest, napriklad ked ide lekarovi do Bratislavy, ak by som dala peniaze bola by lakoma na ten obed ist, pripadne si kupi maso, a samozrejme vzdy ked je u nas, naje sa, ak varim jedlo, co viem ze jej spravi radosť, nalozim a odnesiem jej. Niekedy staci aj malo, ale z laskou, ako poslat peniaze a kaslat cely mesiac na svoju mamu,ono najdrahsi je aj tak cas, hlavne ten, ktory venujes ludom, na ktorých ti zalezi.

lilitela
20. sep 2019

@maminuska A ja som svoju mamu velmi nezabrzdila, ale nechcem rozvadzat preco, len napisem, ze viac sa o mna starali ini. Ona sa skor sama rozhodla zabrzdit, rozhodla sa zostat navzdy sama, rozhodla sa opustit remeslo a robit iba najobycajnejsie prace za minimalny plat. Preco vsetko takto? To vie iba ona sama. Viem ze ma ma rada, a ked sa vratim do prace, mozno prehodnotim celkovy stav, lebo je pravda aj to, ze ja nemam nic, prachovate nic. Iba nefungujuci vztah. Ak to prdne definitivne, ostavam s holou ritou - mozno by uz niekedy bolo treba mysliet aj sama na seba. Uz mam na to vek 🙂

maminuska
20. sep 2019

@lilitela @lilitela deti ťa karierne a osobnostne zastavia vždy. Určia ti priestorový a časový rámec tvojej slobody , finančne ťa okrešú . To že nadobudneš aj iný rozmer je pravda, ale to ti nerozšíri tvoju osobnú slobodu .

lilitela
20. sep 2019

@maminuska To ano, materska je ako väzenie 🙂

maminuska
20. sep 2019

@lilitela možno keby tvoja mama bola lepšia mama pozerala by si sa na to zmierlivejšie. Takto ked to nebolo nič moc tak aj ten postoj je tvrdší .

maminuska
20. sep 2019

@ivana.natasha a aká bola tvoja mamina , fajn ako mama, starala sa ? Pýtam sa preto keď ostatní traja majú takí odmietaví postoj pomôct.

gabrielaaaa
20. sep 2019

Mať matky ako máte vy dala by som život za to dala by som jej aj posledné keby som vedela že má vychovala že mi dala dobrú školu do života pre mňa rodičia neexistujú 😰viete aké to je keď vidím druhé baby že mamy im pomáhajú či z deťmi či doma prosté zo všetkým 😲ja som to nikdy nezažila nikdy neprišla nepovedala neporadila keď bol malý chorý Niky mi nezavolá ako sa mám a pod vieš aké to je keď by som sa aj chcela vídať 😳 nemôžem pretože ja nemám normálnu rodinu 😳😳😳😳a hambu si nespravím

h2
20. sep 2019

@gretyka No neviem, sú tu samé názory, že prispievate rodičom na dôchodku, ale napríklad moja mama by si určite od nás nič nezobrala, dokonca si myslím, že by som ju urazila a cítila by sa ponížená, keby som jej chcela prispievať. Ale zase ona to nepotrebuje...

maminuska
20. sep 2019

@h2 no ked nepotrebuje , tak by si nevzala . Ale keby mala na mesiac 150 eur na stravu , oblečenie , lieky a ostatné ,tam už ide o prežitie. Tam ide hrdosť bokom .

eliska13
20. sep 2019

@nyusika
@diewcatqoo sranda každá to pochopila po svojom.napriklad ja tak, že brat ešte nemá ani svoju strechu nad hlavou, býva v drahom podnájme vôbec som to nepochopila, že má pocit, že má platiť viac ako ona😊 veď mama je v dôchodku druhý mesiac možno až teraz zistila z akých peňazí bude žiť, aké má výdavky...sú rodiny, kde sa príliš o takých veciach nehovori.
@gretyka my nepomahame finančne na šťastie to obe strany nepotrebujú, ale jasné, že kúpim niečo na oblečenie, ak sa mi páči, alebo niečo do domu čo by mama povedala, že netreba...chcela dávnejšie pekárničku na chlieb...
Ale čo počúvam z okolia veľa ľudí podporuje rodičov pravidelne a roky.Bud finančne, alebo nakúpia potraviny raz mesacne, alebo aspoň na dovolenku zoberu.Takze áno, ak mama má málo mali by ste jej prispievať obaja rovnako.ale celkovo som za to, aby dochodci, ak su ciperni a zdravotne fit chodili aspoň na brigádu, lebo zväčša doma samotou a nicnerobenim veľmi upadnu.Zalezi aký život viedli dovtedy a ako si ho vedeli vyplniť.

nyusika
20. sep 2019

@ivana.natasha
@eliska13

ja to myslim presne tak - nie ze rodicom poslem na ucet 150 eur a vybavene.
ale spravim nakup, zaplatim vikendovy pobyt (ja idem s mamou), ked sa jej pokazi umyvacka riadu, so sutrodencami sa zlozime na novu...ked ma velky nedoplatok na plyn, tam prispejeme....proste niekedy je to vacsi obnos, niekedy len ten potravinovy nakup....

kristianko1
20. sep 2019

@gretyka pozri aj ja som mama ty si mama... Musíš vedieť ze pre deti urobíme čokoľvek... Aj tvoja mama vás vychovávala často možno na úkor seba... Je čas jej to vrátiť... Peniaze sú a budú ale keď nie si zdravá nevládzes nemáš ako sa k peniazom dostať... Určite by som pomohla aj keby som sa mala uskromniť. Verím že mamina si pýtať nebude ale teraz by si jej to mala vrátiť... Ako by si sa cítila keby toto o tebe napíše tvoje dieťa.... Ze ma rodinu takže nie je z čoho...

happy31
20. sep 2019

Mojim rodicom a svokre zatial neprispievame...ale so svokrou je dohoda ze ked nebude mat dost na pohreb tak ju pochovame.zatial nam oni pomahaju s tym co maju zo zahradky a tak.

simca06022011
20. sep 2019

@gabrielaaaa podobne... Moja ale zavolá, keď jej niečo treba... Keď som ochorela, niečo bolo treba mne, známych má.. nič... Ani ako sa mám, či mi je.. nič.. Dlho trvalo kým sa mi oči otvorili, lebo snažila som sa vychádzat s nimi. Pomôcť... Odkedy mám dieťa a vidím že by som sa nemohla nezaujimat o ňu a tiež vidím, ako skáču svokrovci, keď sa niečo stane polovičke... tak mam taky zvláštny vzťah ku nej.

simca06022011
20. sep 2019

Rodičom by som prispela ak by potrebovali v rámci svojich možností..možno ak nebýva ďaleko mohlo by pomôcť spoločne varenie. My sme babke takto nakúpili, alebo doniesli varené jedlo (veľa toho nezje a neoplatí sa jednému variť). Odviezli ju k lekárom a samozrejme zastavil sa tam každý keď mal cestu, raz za týždeň niekto určite. Sto.eur jej možno treba nebude od kazdeho, možno si stačí pohovoriť s ňou ako by sa dalo pomôcť.

stela01
20. sep 2019

Píšeš - budeme musieť pomáhať .

Smutne ....

Moja mamina - vdova pracuje lebo chce . Sme 2 dcéry .
Sestra tá zavolá len keď niečo potrebuje ....
ja mame pomáham čo sa dá nemá - dám, pokazí sa vyriesim . A nezamýšľam sa nad tým že musím . Chcem je to mama.

ivana.natasha
20. sep 2019

@maminuska moja mamina nam vzdy dala co mala aj na ukor seba, pomohla, poradila, ale moji surodenci su take povahy, len by brali, nic im nieje dost. A to uz maju velke deti, ktore sa staraju same o seba a predsa na vlastnu mamu ani len cas nemaju.😥

nyusika
20. sep 2019

@ivana.natasha podla mna je to takto v kazdej (alebo apson v mnohych) rodine, zial.

gabrielaaaa
20. sep 2019

@simca06022011 veď toto že svokrovcov by dali za syna život ale ja som pri matke ani nevyrastala čiže zanechá to následky do budúcna 😰nie raz sedím sama a slúži sa mi tisnú do očí čo to mám za život 😣

zuzuliatko18
20. sep 2019

Rodicia ani svokrovci nasu pravidelnu financnu vypomoc zatial nepotrebuju, ale snazime sa im aspon cez nejake vylety a zazitky zivot sprijemnit, vramci financnych moznosti. Keby potrebovali, nevahame prispievat. Obom sme vdacni, ze aa o nas starali a nas vychovali a pripravili do zivota a preto pokial sa bude dat, budeme sa snazit pomahat.

ivana.natasha
20. sep 2019

@nyusika ved toto je smutne, a pritom naozaj staci malo, casto krat to naozaj ani niesu €. A ak naozaj potrebuju financnu pomoc, treba aspon v ramci svojich moznosti.