Pomáhate finančne svojim rodičom - dôchodcom?
Ahojte,
Chcem sa poradiť, vypočuť nazory...maminka išla v júli do dochodku. Má síce odpracovaných vyše 40 rokov, ale keďže celý život jej odvádzali odvody z minima, tak ten dochodok je biedny. Plus je vdova, takze sama a moze sa spolahnut len na seba. Dnes som sa o tom rozpravala s kolegynou a povedala mi, ze jej budeme musiet s bratom pomoct. Ze by sme jej mali po stovke prispievat. Co sa tyka mna a brata, ja rodinu mam, dve male deti, on este nie, ma priatelku, ale nemaju ani byvanie este zabezpecene, byvaju v podnajme, takze...Aky je Vas nazor, ako pomahate svojim rodicom? Prispievate im, ako to riesite?
@gretyka nas sa takato situacia nastasie netyka. Ale zato sa snazim rodicom opatovat ich pomoc darcekmi ku sviatkom. Radi cestuju a chodia na rozne aktivity ako su kupele a v zime lyzovacky takze sa im vzdy snazim vymysliet nieco taketo. Ale keby potrebovali urcite by som im pomohla ci moji rodicia ale svokrovci.
@gabrielaaaa a tvoj otec ? Aj ten má zásluhu na tom aký si mala život .
Ahojte, dakujem za reakcie, necakala som, ze ich bude tak vela. Niektore boli tvrde, az ma prekvapilo - neviem, odkial ste vycitali, ze by mi to malo robit problem, ja som len opisala nasu rodinnu situaciu a pytala rady, ako to chodi u inych...totizto sme v novej situacii a nikdy som takyto problem neriesila. Pytat sa snad mozem, ci? Ale beriem to tak, ze prispievaju sem zeny a zena si vzdy domysli medzi riadkami aj to, co tam nie je...no nevadi, neriesim.Ale bolo aj vela chapavych reakcii, ktore pochopili, co sa pytam. Vobec mi nerobi problem prispievat.Ani nahodou.Neviem sice, co na to povie muz,ale kebyze mi on navrhne prispievat svokrovcom, urcite suhlasim.Co sa tyka brata, jeho by som najradsej prispievania usetrila. Ano, caka ho hypoteka, v buducnosti svadba, chcel by deticky.Ale urcite sa ho spytam, co na to povie.No a mamka moja.Asi ju porazi, ked jej navrhnem prispievanie.Vzdy chcela byt sebestacna.Radsej by ona pomahala nam.Urcite to nebude chciet prijat.Ale...uvidime.Mame spolu perfektny vztah a dala by som jej posledne.Co sa tyka jej dochodku, dostava vdovsky a starobny sa jej krati na polovicu.Ten nizsi sa vzdy krati. Na st.prispevok urcite nema narok.Byva v 3 izbovom byte, moze ho predat,ale nutit ju nebudem, aj mne by sa tazko odchadzalo. Tak asi tolko.Dakujem este raz za reakcie!
@maminuska ja radšej poviem že otca nemám ako sa priznať za takú zrudu ako on 😔😔to týranie do života mi veľa nedalo akurát tak zničená psychika 😔
@gretyka Ak má tvoja mama odrobené presne 40 rokov, má starobný dôchodok dorovnaný kvôli nízkym príjmom na 322 eur. Za každý ďalší odpracovaný rok je to o niečo viac. Nájdeš to na nete. Plus má k tomu vdovský. Neviem presne, ako sa vypočítava, ani to nie je podstatné. nemusíme predsa riešiť výšku jej dôchodku 🙂 Možno nakoniec tvoja mama na tom nebude ani tak zlé, ako si myslíš a tvoju pomoc potrebovať nebude. Ja sama som dôchodkyňa a moje nároky už dávno poklesli. Dôchodok nemám vysoký, hoci som pracovala celý život vo vyštudovanom odbore a mala som na tie časy slušný plat. Problém však nie je v príjmoch, ktoré sme mali, keď sme pracovali. Problém je vo vzorci výpočtu dôchodkov. Ten je v prospech štátu, nie v prospech dôchodcov. A to sa napadnúť nedá.
@gretyka skus to poriesit nejak nenapadne,nakupmi, tym, ze jej donesies navarene a tak 🙂 pre mna je pomoc rodicom samozrejmostou, ci uz rodicom ci svokrovcom...predsa len moji rodicia mi dali zivot, vychovali ma a dali mi vsetko, co som vzdy chcela, vzdelanie a svokrovci mi vychovali manzela, moje druhe ja a za to si ich vazim a mam ich rada preto sa im snazim pomahat aj teraz, rovnako ako oni nam....pred par rokmi som ostala rok doma so svojou maminou, starala sa o nu, ked bola chora, chodila som externe na VS a bolo to to najlepsie rozhodnutie, ktore som mohla urobit....je to super pocit aj vnutorne ked vies, ze si urobil max pre svojich rodicov v tazkych casoch (aj ked moji rodicia ani svokrovci nie su v dochodkovom veku este)
@maminuska zvlastny pohlad. ano, mozno aj zastavia, ale ty to dobrovolne podstupujes. tie deti sa nepytaju na svet s tym, aby brzdili rodica. zato rodic, to je ten, co moze a mal by najprv uvazovat a nie potom pouzivat "argument" typu, ved mohli sme ich dat do decaku..cele by to potom bolo naco? :D
@interneta no to sa opýtaj hlavne tých mužov čo priviedli deti na svet a potom odchádzajú lebo si to takto nepredstavovali , lebo ich to obmedzuje , lebo kamaráti ... , neplatia výživné , nestarajú sa . Mnohí z nich priviedli deti do manželstva , deti splodili dobrovolne a pri plnom vedomí . Samozrejme že tam spadá aj časť žien , sú zaskočené , nezvládajú to a hľadajú únik . V extrémnom prípade tieto deti končia v ústavoch , profesionálnych rodinách a nie sú právne voľné , vzdať sa ich nechcú ale starať sa často tiež nechcú , alebo to nezvládajú . Jednoducho deti sú obmedzujúci faktor a devastujúci faktor pre nestabilné vzťahy .
Vyživovacia povinnosť tak voči deťom ako aj rodičom je zákonom vynutiteľná , exekučne realizovateľná , tak ja osobne ju beriem ako povinnú. To že ju drvivá časť starých rodičov nerealizuje z lásky k nevďačným deckám , hoci oni sami boli dobrými rodičmi je druhá vec. Dôvod -nechcú ich obmedzovať , hoci oni sami obmedzovaní boli .
@maminuska moju mamu som veľmi neprkbrzdila, už v pol roku som bola v jasliach, jej slová, že aj keď som bola dobre dieťa, ona by to doma nevydržala a bežala sa rozvíjať do prace.... Nehovorím, bola som jedináčik, mala som všetko, rodina sa tiež starala, mama mala super prach, chodila som veľakrát s nou, ALE.... Ja som preto s deťmi bola doma a aj som,lebo..... Každopádne moja mama nebola nijako mnou brzdenia, možno pár mesiacov
@xxxkatka Ahoj, ja som nikdy nepýtala od mamy peniaze, keď chcela niečo kúpiť a ani to nikdy robiť nebudem, ale nemám extra potrebu jej pravidelne prispievať. Otec nás štyroch súrodencov nechal samých s mamou a nechal po sebe dlžoby, takže sme si museli pomôcť ako sme vedeli, na brigádach a podobne a ona napísala dom a pozemok na najmladšieho súrodenca. Takže by mala byť jeho psia povinnosť,aby on bol prvý,kto jej pomôže. Ale určite by som sa jej nikdy neotocila chrbtom, keď by niečo potrebovala.
@magnolia555 ved toto rodicia casto narobia svary pre majetky, jednemu daju vsetko druhemu nic, lebo oni to tak chcu...Ano maju na to pravo, to nespochybnujem, ale potom su zrazu prekvapeni ked obdarovany na nich kasle a ocakavaju, ze neobradovany bude skakat ako oni piskaju. Tym nechcem povedat, ze dieta sa ma starat len ak nieco dostane, naopak. Ja by som ak by to nebolo nutne za zivota nedelila nic. Ale kazda akcia ma svoju reakciu a druhe dieta ju nemusi vnimat ako spravodlivu. O to viac ak ani jedni z deti nie je vagabund a s rodicmi na pekne vztahy, tak taketo delenie vztahy nastrbi. A vobec nemusi ist o hamiznost, skor o ten pocit krivdy. Casto sa stava, ze neobdarovane dieta sa v konecnom dosledku musi o toho rodica aj realne postarat ked obdarovana strana sa na neho vykasle. Ani ja nie som za to, aby sa rodicovi nepomohlo vobec, ale velmi velmi to zalezi na vztahoch, ake su cely zivot medzi rodicom a dietatom. Ta miera kolko a ako (a niekedy aj ci vobec) je velmi idnividualna.
@xxxkatka Presne mám na to takýto názor. Ja sa nehnevám na mamu ani nič podobné, len ja som sa pratala z domu hneď po maturite, len ma mrzí, že sa všetko robilo poza chrbát nás ostatných. Pritom vždy keď sa išlo niečo robiť na dome, prišli sme pomáhať aj finančne podporiť trochu mamu, aby si mohla kúpiť novú práčku a tak, ale aby teraz brat pýtal ešte prispieť na novú strechu, lebo však tam býva aj moja mama... To už je na hlavu... Aby sa raz na ňu nevykaslal, keď už všetko vsadila na jednu kartu.
@magnolia555 ked ste sa to dozvedeli, ze dom je prepisany na najmladsieho, tak ake bolo zdovodnenie? poza chrbat je najhorsie. toto by podla mna rodic nemal. netvarme sa, ze rodic nemoze mat blizsie ku konkretnemu dietatu alebo naopak dieta k rodicovi. je to aj o povahach. ale ak ani jedno z deti nesplna podmienky na vydedenie, nevidim dovod, aby s nedalo dohodnut, ok ty budes mat dom ALE. jednoducho nejaka ferovost.
@maciatkolulu možno nie pribrzdila ale obmedzila. Deti nie sú len čas, ale aj peniaze a starosť. Nedá sa ísť kamkoľvek , byť tam toľko koľko sa rozhodnem . Niečo si jest musela , obliekať si sa musela, to sú peniaze ktoré mohla využiť pre seba alebo podľa vlastného uváženia. Mama sa o teba starala , hoci nie naplno možno ale aj tú trochu čo do teba investovala a to do času a priestoru mohla využiť inak keby ťa nemala.
@magnolia555 toto sú veci ktoré by sa v rodinách starať nemali . V tvojom prípade tiež by som nemala extra pocit prispievať mame na živobytie , otcovi už vôbec nie .
Jednoducho sú veci ktoré by rodič robiť nemal . A toto je jedna z nich .
@magnolia555 podľa mňa vaša mama má ten pocit, že veď vy ste všetci sebestační, viete sa postarať a ten, čo zostal doma, tak voči nemu cíti akési záväzky a asi aj pocit istoty, on je doma, on sa "stará", on "dochová" a vaša mama si to takto ocenila. Ale veľmi nespravodlivé a krátkozraké riešenie voči ostatným...
@interneta len zase rodičia majú právo nakladať si s majetkom podľa svojho uváženia a deti to musia akceptovat.. Aj keď chapem, že je to tazke, lebo niečo podobne sme zažili v našej rodine, kedy strýko dostal od babky dom v Ba v hodnote 10milionov a mamina 100tisic korún. Ja obdivujem mamu za to, že ju to vôbec nikdy nestvalo😀 a práve zazlievam strýkovi, že on keď bol bohatý vďaka praci v zahraničí, že pri predaji domu z neho mame nič nedal..
@0silvia0 Ja sa na to tiež tak pozerám, že ho má najradšej a bývajú tam spolu, ani som neprotestovala, že veď mladý chalan,nech si prerobí, nech nemá ďalšie výdavky s vyplácaním, nech mama slušne žije v peknom prerobenom, ale tajne a pozemok k tomu... Človeka to zamrzí, keď prídeš na kávu a cítiš sa tam ako cudzí človek.
@maminuska nuž mala z čoho v pohode dávať a veeeela do mňa investovala moja rodina, veru veľmi veľa, času, peňazí, výchovy, určite a to ti môžem zaručene napísať som moju mamu veľa nestala a naozaj ju neobmedzi la, cestoval, keďže to patrilo k jej profesii, keď sa dalo išla som aj ja, keď nie bola som u rodiny, aké obmedzenie, že sa o mňa starali ľudia z maminej roboty😂😂😂😂. Takže ano aj pri deťoch sa to dá bez obmedzenia, možno ako som písala pár mesiacov. Nie každá matka sedí doma tri a viac rokov a tobôž v minulosti, nie každá je na deti sama bez pomoci a to veľkej od druhých. A žiaľ niekedy na úkor dieťaťa. Takže ty si to mala tak a ja zase inak. Moja matka nebola obmedzovania nikdy. Doslova sa okolo nej skákali ako potrebovala a chcela.... Nehovorím, že som sa mala zle, ale, ale, ale, zabezpečenie nie je vsetko😉
@namornicka Nie, som to vyrazne zjednodusila, je to komplikovanejsie, ale nepodstatne na tuto diskusiu. Ona pracovala za minimalnu mzdu cely zivot. A za komunistov jej to vychadzalo, ako rozvedenej s dvoma detmi, lebo tak to bolo nastavene. Lenze po pade komunistov to slo vyrazne dolu vodou, a stat sa uz tak o tieto pripady nestaral. Otec prestal platit vyzivne a mama sa s nim o nic nesudila. Nesla si ani nikde vybavit nejake socialne pomoci, na ktore mala narok. Zivorili sme roky a snad vdaka tomu, ze som na SS kazde leto brigadovala, sme akosi prezili, kym ja dostudujem SS. Napriek vybornym vysledkom som na VS mohla zabudnut, kedze tu bol este moj brat, ktory je o 5 rokov mladsi a skola ho este len cakala. Aj sa odo mna cakalo, ze pomozem. Takze bolo treba zivit rodinu. Tak som zacala pracovat a ta financna situacia sa tak zhorsovala, ze prakticky cela moja vyplata tych 6 rokov sla do chodu domacnosti. Samozrejme v tom boli aj take polozky, ze konecne sme si kupili vysavac, mixer a pracku, ktore sme dovtedy nemali, lebo co sa pokazilo, tak nebolo za co nove kupit. A takto som to tahala, az kym brat dostudoval tu SS. Vlastne som si netrufla ani zmenit pracu, ktora bola tiez pre mna nie velmi prinosna, ale bola to istota prijmu. Sem tam som prehodila, ze by sme sa mali prestahovat do mensieho bytu, ale ani pocut. A to su pre mna signaly, ze mama je tak trochu clovek, ktory ocakava pomoc od najblizsich, ale sama nehlada riesenia problemu, a spätne to tak ozaj vidim vo vzdialenej ale aj blizkej minulosti na roznych prikladoch. A potom som sa osamostatnila.
Nemozem teda povedat, ze by mama nepracovala, alebo co. Ale aj cudzi ludia, ktori videli, ako sa nam vodi, jej ponukali, ze by mali zaujem o jej sluzby v jej remesle, ktore opustila, a ona odmietala. Ona robila "maximum v tom minime", ktore si vybrala. Mozno bola unavena, mozno ubita zivotom... ale myslim ze je clovek, ktory proste nerad pracuje, aj v tych najjednoduchsich zamestnaniach sa proste stale stazovala. Najradsej by mala nejake peniaze, a sedkala doma a citala si knizku a pozerala TV. Kazdopadne si to vybralo dan. Ani si nevies predstavit, ked mi moj 32-rocny brat vytkol, ze som mu poslednych 10 rokov nepomohla. Ani som to s nim nerozvadzala, ze co ma na mysli, ci financie, alebo inak, lebo netusim, ako inak som mu mohla pomoct - nemal rodinu, uzival si zivot, bol sebestacny, zil u mamy, mal tam mamahotel. Ja som mala dve male deti, z toho starsie s autistickymi crtami, naopak, ja som nemala ziadnu pomoc a podporu od svojej rodiny, ja som po odchode z maminho domu stratila "svoju hodnotu". Bolo to ako dyka do srdca.
A uplne ma dorazilo, ked si brat poziadal mamu o prepisanie jej bytu na seba, vraj si nezasluzim.
@lilitela fakt sa to zle číta. To je z kategórie "čo ťa nezabije to ťa posilní". Čudujem sa, že to tvoja mama hodila na stredoškoláčku takúto zodpovednosť. Som vo veku v ktorom bola vtedy možno ona a mám dieťa na SŠ a teda neviem, asi by som si zobrala večerné brigády ak by bolo treba, deťom by som samozrejme skresala štandard. Tvoj brat tiež takto brigádoval keď bol na strednej a odovzdával výplatu mame? Ale asi odbočujem od témy tejto diskusie, sorry.
@namornicka Nie, ja som sa aj ozvala, ze, nemal by ist aj on brigadovat? Ked mal cca 17 rokov a reakcia mamy, kedze uz sme sa mali dobre bola, ze ale ved ho nechaj. 🙂
@0silvia0 Skusala som, bezvyznamne, ma obranne mechanizmy - prestan sa vrtat v minulosti, nechape, ze tu nejde o nejake vrtanie sa, ale o pokus vysvetlit mu, ze naozaj nech necaka odo mna v jeho 32 rokoch pomoc, ze uz som pomohla viac nez je normalne.
Mozno sa citi aj zle v tej situacii, bol do nej zatiahnuty vlastne nedobrovolne, ale ja som od neho nikdy nic necakala, ziadnu navratnost.
On ma tiez svoj hnev. On ako ostal byvat s mamou a zacal pracovat, tak si nasiel babu, casom ju nastahoval tiez k mame a tam si spolu zili. Traja ludia, tri vyplaty. A pustil sa do rekonstrukcie maminho bytu. Po rokoch sa s frajerkou rozisiel, nejako sa podelili. vacsinou sa jeho den skladal z prace, treningov, kupaliska, dovoleniek, diskotek, ako mlady clovek. Ked nieco trebalo, ano zariadil, opravil v maminom byte v ktorom tiez byval. A podla mna, zrazu zistil, ze je chlap vo veku, a nema buducnost. Nasiel si dalsiu znamost, a nemal nic nasetrne, na byt, a zacal hladat vinu, a dosiel na to, ze on rekonstruoval vlastne mamin byt, a ze aj ja som sa mala zlozit, a ked sa im tam pokazila pracka, aj ja som mala prispiet, lebo vlastne prispievam mame. Aj som sa ho spytala, ze ci si potom mozem kazdu nedelu priniest 2-3 varky pradla ku nim vyprat, ked mam teda prispiet im dvom na pracku.
Myslim, ze by mu mal niekto povedat (teda mama), ze tam mal mama hotel, ze teda ano, zrekonstruoval, ale hlavne aby tam mohol dostojne byvat s frajerkou. viem, ze mama robila vsetko, upratovala, prala, varila, aj ucty vacsinou platila, najom, a on si platil stravu, a nutne vydaje ako tu pracku). Ale to je taka vzajomna symbioza, nieco podobne ako tu opisuje @magnolia555. Navzajom sa potrebuju.
Zas on neni blby, dobre si vyratal, ze kebyze musi vypadnut z bytu a platit niekde najom, alebo hypo, a sam sa aj starat o domacnost, ze by sa nemal tak luxusne - financne ani casovo. Ale ten hnev z toho, ze sa nezapezbecil, ten ma, a ide si ho vylievat.
Ja vnimam situaciu tak, ze ja som pomahala vtedy, ze som prispievala, on potom, ze zrekonstruoval a uzavreta vec, ale aby sme si cosi vycitali, kto viac dal???? A kto ma davat teraz a kolko a komu?

@lilitela dobre citam, zivila si 6 rokov 40 rocnu mamu? Bola chora alebo z akeho dovodu nepracovala? Lebo to nie je dochodkovy vek.