Pozemok - kúpa a dilema
Ahojte. Máme dilemu. Máme na výber 2 pozemky. Opíšem oba.
Pozemok č. 1
-2600m2, 25 000eur, rovinatý, čistý, zastavaná oblasť, ale zadná časť susedí s poľom (hnojenie, postreky), vzhľadom na výmeru je tu možnosť časť pozemku časom odpredať a pekne otočiť peniažky
Pozemok č. 2
-1500m2, 27000eur, zastavaná oblasť, bez poľa, svahovitý, zarastený (potreba vyčisiť, vyrovnať terén a prispôsobiť celú stavbu svahu - najmä vstup, od cesty je to kopček), pomer cena - výmera je tu značne nevýhodnejší, plusové investície na upravenie terénu, bez možnosti odpredať časť pozemku, ale je to bez poľa, postrekov...
Tak a babo raď! :D
@luccija
My mame pozemok s vyhladom na obrovske polia. To ked bola zatva, tak obrovske mracna prachu sa dvihali z tych poli...
Ja by som to pole až tak neriešila, bude to znieť banálne, ale dosť závisí od vetra. Ak často fúka smerom k domu z poľa, tak môže byť aj smrad (napr bio hnojivo obvykle zapácha viac, ale len pár dní, umelé smrdí inak, ale dlhšie), ak pestujú kukuricu, tak po lete bude všade šúpolie a prach... Známi majú takto pomerne ďaleko od poľa, ale fúka ich smerom.... Tak majú smolu. Ale vyrieši to napríklad vysoký živý plot (čo sa týka prachu).
Kukuricu tam nepestujú. A áno plot a biobariera bude, určite 😃 možno sa bude dať aj dohodnúť s panom, čo vlastní pole, aby aspoň takých 5 m od nasho plota nestriekal a nehnojil, uvidime… ale bojím sa baby aj kontaminácie pody a podzemnej vody, keď sa tam toľké roky striekalo. Chceme studňu. Pit z nej nebudeme, ale záhradu polievať áno. :( či radšej v tomto prípade obecnú vodu? Či to je to iste?
Pre mna číslo 2 zaujímavejší / mám taký / všetko ok
Prosím ťa nepreháňaj... Ľudia žijú roky a roky pti poliach a nikomu nič nie je.. nemusíš sa báť žiadnej kontaminácie. Ak by si zistila čím sa upravuje zelenina a ovocie predávané v reťazcoch, ktorú predpokladám bežne konzumuješ asi by si to viac neriešila. Ak máš byť ale celý život nespokojná, kúp ten druhý 😉
Moji rodicia majú dom vedľa poľa. Teda vedľa nich je ešte jedna súkromná rola/záhrada a potom už len družstevné pole. Vysadili tam živý plot z hrabov, ako to vyrástlo tak je z toho bariéra, to vidno aj na dome. Predtým mali zaprasene okná vždy keď bola žatva ci orali, teraz nič.
Pri tak veľkom pozemku by som od poľa vysadila najskôr vysoké stromy, pod ne kriky, doslova les. Zadrzi to čokoľvek aj zo vzduchu aj zo zeme podľa mňa.
Aj celkovo ta veľkosť pozemku je brutal, teda ak to chcete mať len ako okrasnu záhradu a nejaké záhony na trochu zeleniny, zopár ovocných stromov tak vám len pomôže keď bude aspoň polka taka bezudrzbova iba nejaký porast.

@margaretka_ asi máte vysoké kríky🙂srandujem u nás nadávam, keď na jeseň pride kombajn a berú kukuricu všade je prach na terase nie je vidieť farby kachliciek.U nás je jeden rok kukurica, striedajú so slnečnicou neviem kedy hnoja, striekajú....nič necitit