icon

Prečo banky odmietajú 100% hypotéku poskytnúť?

4. nov 2024

Veď nakoniec človek ručí celým domom/bytom (nie je jeho kým nesplatí poslednú splátku) a v prípade nesplácania mu ho vezmú a predajú. V čom je teda problém? Kontroluje sa zamestnanie a príjem ale aj ten človek môže stratiť "zo dňa deň".

Strana
z2
personality
4. nov 2024

Tiež nerozumiem prečo to predtým šlo a zrazu to nejde. Ja ani nepočúvam také prípady kedy ľudia prestali splácať. Podľa mňa je to ojedinele. A už vôbec nerozumiem ak chcú hypotéku dvaja ako pár, ze prečo im nedajú ak majú zamestnanie.

tykat
4. nov 2024

100% hypotéky sa poskytovali do r.2018, od toho roku NBS zrušila túto možnosť, plus sú tam ďalšie podmienky. 100% hypotéku si vieš dorovnať spotrebákom. Ak ti ho schvália.
https://jurajzivicky.sk/blog/hypoteky/ako-dofin...

Banka hodí údaje o žiadateľovi do systému, ten to spracuje, vyhodnotí mieru rizika a buď schváli alebo neschváli.

autor
4. nov 2024

Aha čiže znova nejaký "odborník" zhora rozhodol kto a ako sa môže zadlžovať.

bosorkabb
4. nov 2024

Pretože aj banky musia dodržiavať pravidlá a nariadenia. NBS možnosť 100% hypotéky zrušila, tiež nastavila iné pravidlá napríklad príjem.
Byt /dom na hypotéku patrí majiteľom nie banke. Banka má na ňom len záložné právo.
A pravidlá sú na celom svete to nie že nejaký odborník, to sú ľudia ktorý vedia o čom rozprávajú.

lenkakravcova
4. nov 2024

Chcú vyššie úroky, viac zarobiť. Spotrebáky majú zvyčajne vyšší úrok než hypotéka.

maranta_leuconeura
4. nov 2024

Lebo ked zoberies este aj spotrebak na zvysok, zaplatis im nakoniec viac 🤪
Myslim, ze povodna myslienka bola asi taka, ze je potrebne preukazat, ze si vies nasetrit nieco na zaciatok a na zvysok zoberies hypo. Ale realita pre mnohych je +ten spotrebak alebo darovane/pozicana peniaze od rodiny a podobne 🤔

autor
4. nov 2024

@bosorkabb To sú omáčky že patrí majiteľom. Áno na papieri, ale v realite to patrí banke kým to celé nesplatíš. Pravidlá existujú, ale sú logickejšie a menej logické pravidlá. Aj by som tie pravidlá bral ak by ich nevymýšľali ľudia ktorí "skočili na lep štatistickému úradu"

hellwant
4. nov 2024

Nie mylis sa, lebo ak nesplacas, ty si ho môzes predat, pripadne ak sa da pôjdes ku rodicom a prenajmes a splacaju ludia ktorym si prenajal, kym sa ti nezlepsi situacia. Je tvoj, nesnaz sa tvrdit opak, ked nemas pravdu.
To ked banky beru je preto, ze majitel nekomunikuje, neprebera postu, neriesi nic.

autor
4. nov 2024

@hellwant veď jasné. Len ty to berieš v úrovni oficiality, ja to beriem z reálneho života. Je to tvoje, ale je to banky.. Pretože ako píšeš, ak nesplácaš, musíš to predať a banke vrátiť dlžnú sumu. Ale ok, budem sa držať formálnych pojmov a v tom prípade máš pravdu.

hellwant
4. nov 2024

Ak mas v dobrej lokalite, podla mna je zaujimava moznost zachranit to tym prenajmom, ono paradoxne, ak si si napr. zobral 2 izbak a nestacis splacat a si sam, tak si najst garsonku- kde zaplatis vlastnikovi možno menej ako ziskas z prenajmu 2 izbaku 2 ludom - na čas.

kristiii
4. nov 2024

Tak, mne to logiku dáva. Ak nemáš nič našetrené, znamená to, že nemáš žiadne peniaze nazvyš. A z čoho chces potom splácať hypotéku?

klara351
4. nov 2024

Nahanat dlznika, vymahat dlh, predaj bytu, drazba su pre banky zbytocne naklady navyse. Pre nich je lepsie mat dlznika schopneho splacat bez problemov, roznych statnych pomoci a podobne.

kinats
4. nov 2024

Ked chces dnes pozicku musis dokazat, ze ju vlastne nepotrebujes a vsetko riziko je na tebe, banka nic nenesie , len profituje a vsetky podmienky su nadstavene tak, ze aj ked ty financne zlyhas banka nestrati ani cent.

esmey
4. nov 2024

Prečítaj si niečo o hypotekárnej kríze v USA v roku 2008 a budeš vedieť prečo 100% hypo nie.
Jednoducho to chráni bankový sektor, človek keď dá 20% svojich zdrojov do nehnuteľnosti tak má tzv. "skin in the game" a bude preňho menej akceptovateľné nechať si nehnuteľnosť zobrať v prípade, ak by nesplácal. Ak už to banka predsa len bude musieť urobiť, zarobila hneď 20% na cene nehnutelnosti.

bosorkabb
4. nov 2024

Ja som predala byt na ktorom bola hypotéka úplne bez problémov. Ja som rozhodla komu. Vyplatila som zostatok hypotéky a zvyšok si nechala. Byt patril mne tak ako patrí aj ten kde teraz bývam. Robila som v banke a bolo fakt minimum ľudí u ktorých banka musela zasiahnuť. Aj to nie hneď, trvá to dlho a vädsinou je dôvod neochota splácať, dohodnúť sa.
Pravidlá sú logické. NBS určuje koľko % zo svojho príjmu má osobe ostať a koľko si môže požičať čiže splácať.
Nikto ťa nenúti si zobrať akýkoľvek úver predsa.
Sú to peniaze banky a určila podmienky za ktorých je ochotná ich požičať. Pravdaže musí sa riadiť aj pravidlami NBS a ECB. Nie je to len na samotnej banke.

h2
4. nov 2024

🤦‍♀️ Nie, nie je to banky, je to tvoje. Ty rozhoduješ, či to predáš, či tam budeš bývať, alebo to prenájmeš a bude tam bývať niekto iný, ty si to môžeš prerobiť, ako sa tebe páči... Banke si dlžná peniaze, ktoré jej musíš splatiť. Keď budeš dlžná komukoľvek inému a nebudeš mu splácať, môžeš prísť o nehnuteľnosť presne tak isto. Tak prestaň trepať nezmysly, že tvoja nehnuteľnosť nie je tvoja, ale banky, kým nesplatíš poslednú splátku. Lebo to proste nie je pravda!

autor
4. nov 2024

Baví ma ako sa na koňovi riešia vždy veci ktoré nie sú predmetom otázky a každý opakuje stále dokola to isté akoby to tí pred ním nenapísali :D

thirstymonk
4. nov 2024

@tykat nie, nie je to vobec take jednoduche. Kazdu ziadost o uver na konci dna schvaluje zivy clovek, system mu akurat odporuci ano/nie, vyhodnoti riziko atd. Pytal som sa na to znamej v slsp, ked som riesil hypo, ze ci nebude problem, ze som dal 30€ na fortunu 😅🤣🤣🤣 nastastie problem to nebol. Ale vravela, ze to schvaluje clovek a moze za mna orodovat.

janka_266
4. nov 2024

no lebo banky a NBS nevedú hlupáci.....vy by ste požičali niekomu na dom za 300 tisíc, keď má na účte 100€? no ja nie :D banky potrebujú aspoň nejakú záruku, že ten, kto si požičia je schopný to splácať, a keď si vezmeme do úvahy to, že ľudia sú schopní si vziať spotrebák na iphone či telku pre vnúča, tak no, to tiež nevrhá dobré svetlo na spotrebiteľa:D
taktiež to nie je len tak predať nehnuteľnosť, hlavne aby sa predala za sumu, ktorá sa dlž banke.

stanulienkat
4. nov 2024

Neviem či stopercentnú hypotéku nezrušili vtedy kvôli tomu, že každý pologramotný človek si zobral hypotéku nad svojej limity, nestíhali to ľudia absolútne splácať. Ja si myslím, že aspoň niekto by mal v tomto hypotekárnom vzorci rozmýšľať. Zoberte si koľko je tu mamičiek, ktoré odjakživa "túžili po rodinnom domčeku", našetrené majú 500 €. Majú tri deti, sú na materskej a muž je nezamestnany. Niekedy musia banky suplovať ľuďom zdravý rozum. Ked človek nie je schopný do 35 si na šporiť aspoň pár tisíc, to znamená že je finančne negramotný, alebo na tu hypotéku proste nemá.

h2
4. nov 2024

A skúsila si sa zamyslieť, prečo to tí ľudia píšu, hoci už to bolo napísané? Lebo napriek tomu, že to už bolo napísané, si ty stále ideš svoje, že to je banky a nie toho, kto to spláca. Takže ak sa na tom bavíš, tak prepáč, ale bavíš sa akurát tak na vlastnej hlúposti.

autor
4. nov 2024

@h2 Skúsila si si prečítať moju poslednú reakciu v ktorom uznávam že má hellwant pravdu? Alebo je to nad tvoje schopnosti?

h2
4. nov 2024

Myslíš tú odpoveď, kde píšeš, že je tá nehnuteľnosť v skutočnosti banky? A opakuješ to, ako taký papagáj, hoci si to už písala predtým?

autor
4. nov 2024

@h2 "budem sa držať formálnych pojmov a v tom prípade máš pravdu" ok, je to nad tvoje schopnosti.

h2
4. nov 2024

😘

luliu
4. nov 2024

Ak si si nebola doteraz schopná ušetriť nejaký základ, aby si mala niečo svoje a potrebuješ 100% asi nebudeš pre banku klient, ktorému chce a moze poskytnúť hypotéku. Čo je na tom ťažké pochopiť?

jaroslav81
4. nov 2024

NBS to spravila veľmi správne. Presne ako niekto písal, aby človek s 50€ v peňaženke si nešiel kúpiť byt za 200 000€. Ak niekto nieje schopný ušetriť za x rokov ani 20%, nebude asi veľmi bonitný...
A ďalšia vec, čo ak klesne hodnota nehnuteľností o 20% ako v rokoch 2009-2012 ? Doplatíš banke ten rozdiel pri poklese, keď by nastala situácia, že hodnota bytu bude nižšia ako výška úveru?
Podľa tvojej logiky by banka nemusela skúmať nič, ani príjem, ani bonitu, veď banka má nehnuteľnosť a je krytá. Lenže banky nechcú riešiť exekúcie a dražby, nie sú to realitné kancelárie...

bosorkabb
4. nov 2024

@thirstymonk áno schvaľuje živý človek. Ale systém mu pošle len preverených, čiže nestráca čas.

tykat
4. nov 2024

@thirstymonk ten clovek si velmi dobre rozmysli ci bude za niekoho orodovat. Toto si nikto na triko nezoberie ze system vyhodi NIE a on sa pojde bit za ANO.

hellwant
4. nov 2024

@tykat on narazal na orodovanie, ked ho dotycna pozna a kvôli stavke vo fortune, nie, ze oroduje za niekoho kto ma 200 eur na ucte a 2 omeskane splatky na spotrebaky. To stavkovanie sa niekedy prisne berie, aj ked malo stavkujes a mas rezervu a ostatne v poriadku a si vzorny klient.

Strana
z2