icon

Prečo banky odmietajú 100% hypotéku poskytnúť?

4. nov 2024

Veď nakoniec človek ručí celým domom/bytom (nie je jeho kým nesplatí poslednú splátku) a v prípade nesplácania mu ho vezmú a predajú. V čom je teda problém? Kontroluje sa zamestnanie a príjem ale aj ten človek môže stratiť "zo dňa deň".

Strana
z2
katulienkax
4. nov 2024

Pred krízou v 2008 banky bezhlavo dávali hypotéky kadekomu 100% a potom keď to krachol bolo veľa bytov nepredajných a pod cenu, banky v USA začali krachoval a kríza sa presunula do Európy . Keď je hypo len 80% tak ak by aj v dôsledku krízy ľudia prestali splácať a nehnuteľnosti klesli , banky nie sú v takom riziku, že predaju pod cenu. To je vysvetlenie pre autorku, ktorá nechápe v akom prusere boli banky, keď bezhlavo poziciavali

gab1sol
4. nov 2024

Banky 100% neposkytujú kvôli legislatíve. Nedovoľuje im to od druhej polovice roka 2018. A nevymyslel si to nejaký úradníček, je v tom správna logika, ale ťažko vysvetliť menej gramotným klientom (osobná skúsenosť s klientmi).

Veď sa zamysli. Aj tu, aj na iných verejných fórach sa poskytujú rady ako navýšiť hodnotu v ZP, aby banka poskytla viac. Umelo sa navyšujú hodnoty oproti reálnej cene. Aj nedávne udalosti - mnoho klientov si bralo maximum, čo im banka ponúkla a keď prišlo zvýšenie úrokov (nikto gramotný nemohol čakať, že úroky pod 1% budú dlhodobá záležitosť), tak teraz plačú a kričia po pomoci od štátu. A na jednu nesplácanú hypotéku musí byť tak 10 splácaných.

Nehnuteľnosť ani formálne, ani obrazne nepatrí banke. Ak si banka uplatní záložné právo prostredníctvom dražby, robí sa znalecký posudok, o reálnej hodnote sa ide do dražby a aj tam pracuje legislatíva, že vstupná cena nemôže v druhom kole klesnúť pod istú hodnotu. A ak sa nehnuteľnosť vydraží, uhradí sa z nej dlh a následne zvyšok z vydražené sumy ide klientovi. Ale pred dražbou má klient samozrejme možnosť nehnuteľnosť predať po vlastnej réžii za vyššiu sumu (často je trhová hodnota nehnuteľnosti od tej reálnej vyššia). Banka sa do poslednej chvíle snaží dražbe vyhnúť, nakoľko tak banke vznikajú náklady, ktoré nechce. A ak už k tej dražbe dôjde, práve vďaka tomu, že nejde o 100% financovanie, klient neodíde naprázdno a má aspoň niečo na nový začiatok.

A najviac ma aj tak baví to, že “fuj, hnusné banky, nechcú dať.”, ale peniaze od banky na účte už nesmrdia, čo? 😁 Však, keď sú také hnusné, choď za nejakým úžerníkom, ktorý ti peniaze poskytne aj bez overenia príjmu a rovno v 100%.

bosorkabb
4. nov 2024

@gab1sol škoda písať.
Napríklad ja mám úrok 1,49% na 15 rokov. Pretože som zhodnotila že už je čas zmeniť úrok aj za cenu 100 eurovej pokute mimo fixáciu. Tá 100 už je dávno doma.
Keď som to radila iným tak načo, škoda 100 eur a podobne. A presne tie isté osoby nadávajú doteraz na banku lebo im išiel úrok na cca 4%. Nie na seba sa hnevajú ale na banku.

gab1sol
4. nov 2024

@bosorkabb my sme si takto znížili úrok na 0,75% a zafixovali sme to na 10 rokov. Ale proste viem, že sa nám to takto podarilo. No, tiež som si vedomá, že toto nie je štandard.

bosorkabb
5. nov 2024

@gab1sol nie je ale vtedy malo viac ľudí šancu urobiť to isté. Poznám ich osobne a viem aké mali argumenty prečo nie.

zic
5. nov 2024

Neviem, ci to tu uz zaznelo, ale teda tych (napriklad) 20% je aj akasi poistka... ani nehnutelnosti nemusia stale stupat na cene... ak by banka musela predavat, tak stale potrebuje dostat co najviac (vsetko) co do toho vrazila. Sice to na Slovensku vytrieska aj tak od dlznika, ale naco zbytoncne riskovat. Ak by nastala nejaka velka kriza, kde by ludia hromadne museli predavat nutene nehnutelnosti, tak aj tie ceny klesnu, tak tych 20% je taky "vankus"...

gab1sol
5. nov 2024

@zic samozrejme, plus sa očakáva, že klient neprestane platiť po prvej splátke, ale časom si zníži aj zostatok úveru. Takže ten GAP sa tam bude zvyšovať. Ale je to presne o tom, čo som ja písala, že mnoho klientov predloží ZP s tým, že hodnota nehnuteľnosti je mierne nadhodnotená. A ako píšeš, trh sa môže zmeniť a ceny nehnuteľnosti prestať rásť, či začať klesať.

Strana
z2