Prečo je vlastné bývanie také drahé?
Patrím ku generácii Z. Mám prácu na plný úväzok, vysokoškolské vzdelanie a úprimne, už neviem, kde a na čom mám ešte viac šetriť, aby som vôbec našetrila desaťtisíce na základ hypotéky - to všetko len preto, aby človek mal vlastne "vstupenku" k tomu, aby vôbec mohol uvažovať o vlastnom bývaní a nie mať neistotu v prenájme.
Všetko je neskutočne drahé. Závidím tým, ktorí už vlastné bývanie majú vyriešené. Známa sa ma neustále pýta, kedy bude vlastné bývanie, ale jedným dychom dodá, že dostali od rodiny 80 000€ a hypotéku si brali v hodnote 45 000€.
Nie sú aspoň náznaky toho, že by sa znovu zaviedli 100% hypotéky?
Zacinat s 380€ je dost malo … ale ak si mala skoncenu VS, mohla si a este stale mozes ist niekam von zamakat awpon na zaklad hypo … ano ono nemoze odist kazdy, ale nic ta neviaze .,, treba prwhodnotit kam sa chces posunut. Nie vsetci rodicia vedia dat startovne, odsudit ich za to moze len velmi jednoducho mysliaca osoba ….. ale ak je clovek zdravy a ma nieco v hlave tak sa pohne a nezavidi. Si Gen Z … jazyky a technologie by ti nemali byt cudzie a nejdes von ako babyboomeri na cierno. Jedna zdrava zena je schopna sa postavit na vlastne nohy aj keby isla na 3 roky makat do skladu alebo utierat dedkovcom zadky … ked sa chce da sa vsetko. Vidina regulovaneho najomneho v zahranici … no socialne staty ako DE uz nevedia udrzat regulovane najomne a hlavne stari ludia na to doplacaju … ale tym sa chvalit nebudu. Ty nie si ani stara a ani bez moznosti … staci ich len hladat
Prečo sú drahé byty - lebo chce každý zarobiť . Na tom druhom.
@anonym_f5b916 Aj do prace chodime, aby sme zarobili a nie kvoli charite. Ludia kupuju dalsiu nehnutelnost kvoli detom, lebo inflacia. Ty predas niekomu svoj byt pod cenu, lebo mas dobre srdce?
Čo sa čudujete, že nič nezdedila? Tu na koni každá druhá obhajuje, že žiť v podnájme aj v 40 tke je uuuplne v pohode. No nezdedila, keď nemala čo. A to bude v budúcnosti bežné, keďže ideme západným štýlom a nevlastnit nehnuteľnosť je cool a bezproblémové podľa niektorých.
Ja som synovi šetrila od mala, neskôr aj väčšie sumy, takto má v tridsiatich rokoch svoj dom a splácať bude ešte asi 7-8 rokov, aj to mu chceme pomôcť vyplatiť, kým robíme.
A to ma väčšina ľudí odrádzala, aby som nesporila, že inflácia.
Ja som synovi šetrila od mala, neskôr aj väčšie sumy, takto má v tridsiatich rokoch svoj dom a splácať bude ešte asi 7-8 rokov, aj to mu chceme pomôcť vyplatiť, kým robíme.
A to ma väčšina ľudí odrádzala, aby som nesporila, že inflácia.
@petronelag Ok, ďakujem za klinec do rakvy. 😅
@lienka.7 Nie, nezdedila.
@anonym_autor predpokladám, že si mladý človek a zvládneš popri zamestnaní menšiu brigádu, kým si našetríš na základ hypotéky. Na začiatok stačí menšia garsónka, aby si sa dostala na trh s nehnuteľnosťami. Vyplakávanie na MK nepomôže.
@lienka.7 Nie, nezdedila.
@anonym_autor Nuž, tvoja situácia je dôsledkom života tvojich rodičov, nie je to chyba štátu. Zle si sa narodila, zbytočne sa hneváš. Darmo budeš poukazovať na to, že známa dostala od rodičov 80 000 eur. Aj vaši sa mohli lepšie obracať, keď mali dieťa a žili v lepšej dobe. Mohli pracovať, vziať si hypotéku, keď boli dostupné, mohli ti šetriť, investovať a niečo ti zanechať. Deti vždy žijú životnú úroveň rodičov a tvoji rodičia sa zrejme vôbec nesnažili.
Druhá vec je, že v tomto štáte si mala možnosť vyštudovať zadarmo, dokonca aj keď pochádzaš z nízkej spoločenskej vrstvy, lebo tvoji rodičia by ti očividne nedokázali zaplatiť ani školu a je to len na tebe, čo si si vybrala a ako si túto možnosť využila. Ak máš dobrú VŠ, tak časom zarobíš, ak si vyštudovala nejakú hlúposť, len aby si mala titul, tak budeš v podnájme ešte dlho.
Ako mladý človek šetrím ale aký to má zmysel? Veď s hypotékou je človek iba otrokom systému, postupne bude kvôli AI ubúdať práce a keď nebude práca z čoho sa bude hypo platiť... Vidím budúcnosť dosť zle
@petronelag Ok, ďakujem za klinec do rakvy. 😅
@anonym_autor väčšia to také ružové nemáme, ako syn pani. Ja som tiež už genZ a k peknému veľkému bytu sme sa dostali postupne, už s mužom ako manželia. Dovtedy sme bývali v jeho menšom byte, ja som šetrila ako blázon. Predali sme jeho byt, kúpil sa spoločný, splácať budeme až do staroby 😅. Preto som ti aj pisala, aby si proste vzala teraz kľudne menší a postupne sa dopracuješ k veľkému.
@anonym_autor my sme brali spotrebak+ hypotéku. Sestra tiež tak. Sesternica nešetrili, robili v zahraničí Manžel má sesternice aj ja 2 ktoré dostali byty od rodičov. Bratrancom otec postavil domy aj zariadil.
Furt tu len mladi vyplakavaju, potom sa clovek pozrie na co minaju peniaze a tam je odpoved. Este mi povedz, ze byvas sama v podnajme, mas auto, pausal, netflix a mesacne prejes 300e. Cesty su, ale treba sa uskromnit a nie zit na vysokej nohe a vinit stat. preco je taky nefer system.
@anonym_autor Sťažovanie sa, aké je byvanie drahe ti nepomoze.. Keby tak rozmýšľali všetci, že byvanie drahe, tak doteraz žijeme v dreveniciach či niekde v lesoch
Pred 8 rokmi si zacinala s 350€ na vš pozicii? To pre boja aku pracu si robila? Ved aj Lidl platil lepsie.Ja som mala nastupny plat pred 15 rokmi 850€ v korporate
Pred 8 rokmi si zacinala s 350€ na vš pozicii? To pre boja aku pracu si robila? Ved aj Lidl platil lepsie.Ja som mala nastupny plat pred 15 rokmi 850€ v korporate
@katkaseiner Vtedy som ešte VŠ nemala.
My sme dom kupovali za 50tisic eur,hypoteka.Ani vtedy r.2013 nebolo mozne dostat 100percent,ale na taku hypo stacil prijem 800eur,dom sme pomaly rokmi prerabali aj s navysovanim hypo.Dnes uz ma vsetko tak,ako si to clovek predstavil pri kupe,a tak isto sa rokmi aj prijem zvysoval.Dnes sme s prijmom od 4000eur hore,ale aj hypo a aj splatka hore.
@anonym_autor Šetri a nezáviď. A rodičia by ti tiež mohli prispieť ako známej, ak sú normálni a nie nejakí niktoši.
@anonym_15cff5 ubohe
@katkaseiner Vtedy som ešte VŠ nemala.
@anonym_autor ja to chapem, tiez sme nezacinali s vysokymi platmi ale take boli pred 15 rokmi - presne viem lebo muz zacal v Lidli ako pokladnik s 350€ platom. Ale to bolo 15 rokov dozadu. Pred 8 rokmi aku pracu si robila za 350€? Prepac ze ta takto vypocuvam, ale fakt to je velmi malo. Aj asistentky na súde mali viac a to bolo vzdy na prt platene
Vyvediem Vas z omylu. Kazdy jeden, co ma uver na nehnutelnost, kde byva, tak nie je vlastnik, aj ked je na LV... vyskusajte neplatit uver, ci Vam vasa nehnutelnost ostane.
Tak ešte raz, lebo som to tu písala niekoľko krát. Ja som bola po škole počas krízy, kedy úrokové sadzby boli 6-7% a nikomu nedávali hypo 100%. Moji rodičia boli dôchodcovia a nijako mi nevedeli pomôcť. Počas celej VŠ som pracovala a šetrila som si peniaze, aby som mala vstupnú investíciu, naozaj som makala celých 5 rokov a nielen žiadne brigády. Po skončení VŠ som ešte rok žila s rodičmi, aby som si našetrila. Následne som si zobrala úver na 1i byt. Môj plat bol 800 eur v čistom. Na iný ako 1i byt som nemala vstupný kapitál. Splátka za hypo bola 290 eur. Plus nájomné, elektrina, plyn, internet bolo 450 eur. Ostalo mi na život 350 eur ( jedlo, benzín, poistky, kozmetika, drogéria, oblečenie, lieky, vreckové apd). Žila som veľmi skromne, veľmi. Ale žila som vo vlastnom, zariaďovala som si byt veľmi pomaly, kupovala som veci od ruky, z bazárov. Šetrila som si každý mesiac. Nechodila som na žiadne dovolenky. Si pripravená na toto?
Tak ešte raz, lebo som to tu písala niekoľko krát. Ja som bola po škole počas krízy, kedy úrokové sadzby boli 6-7% a nikomu nedávali hypo 100%. Moji rodičia boli dôchodcovia a nijako mi nevedeli pomôcť. Počas celej VŠ som pracovala a šetrila som si peniaze, aby som mala vstupnú investíciu, naozaj som makala celých 5 rokov a nielen žiadne brigády. Po skončení VŠ som ešte rok žila s rodičmi, aby som si našetrila. Následne som si zobrala úver na 1i byt. Môj plat bol 800 eur v čistom. Na iný ako 1i byt som nemala vstupný kapitál. Splátka za hypo bola 290 eur. Plus nájomné, elektrina, plyn, internet bolo 450 eur. Ostalo mi na život 350 eur ( jedlo, benzín, poistky, kozmetika, drogéria, oblečenie, lieky, vreckové apd). Žila som veľmi skromne, veľmi. Ale žila som vo vlastnom, zariaďovala som si byt veľmi pomaly, kupovala som veci od ruky, z bazárov. Šetrila som si každý mesiac. Nechodila som na žiadne dovolenky. Si pripravená na toto?
@anonym_eaaf8c Gratulujem. Tak už zopár rokov žijem.
@anonym_15cff5 Rodičia už nie sú. Trochu hrubé a necitlivé.
@anonym_autor Ak rodicia nie sú, tak by si mala May nejaké dedičstvo nie?Či už nehnuteľnosť alebo peniaze
Prečo si nič nezdedila?
@anonym_autor akurát dnes sme mali v práci odprezentované o RE. Upútala ma informácia - dnes (minimálne v Bratislave) je rozdiel bývať v nájme alebo mať vlastný byt a splácať (keď k tomu započítame všetky výdavky súvisiace s bývaním) v sume 200e - teda vlastniť nehnuteľnosť je drahšie, ale nie o veľa.
Rovnaký problém, resp. vnímanie má aj môj mladší kolega. Moja rada pre neho je, že si musí nájsť “spolubývajúcu”. Partnerku, s ktorou do tej kúpy pôjde. Najmä, ak si chce založiť rodinu. Dvom sa to skôr podarí a budú to mať jednoduchšie ako jednotlivec. A ideálne, teraz sa uskromniť a snažiť sa čo najviac ušetriť a nie hneď chcieť prerobený, alebo nový trojizbák v centre mesta.
Ach jaj. Tato situácia je ťažká, fakt treba si uvedomiť ale podmienky boli predtým a ake sú teraz. Si gen Z takže máš čo max 28 rokov? Hľadala som do akej kategórie spadas 1997-2012… si vydatá? Máš partnera? Pýtam sa preto lebo mojom okíoli čo si všímam tak nehnuteľnosti majú väčšinou už manželia, dlhoroční partneri, ktorí bývanie začali riešiť skôr, keď to nebolo až takéto náročné… hoc sk 4-5 rokov urobí dosť rozdiel. Ja som šťastná fakt že toto nemusím riešiť, ale v našej situácii okrem šikovnosti a pracovistosti muža veľa urobilo dedičstvo
. Mali sme tu výhodu narozdiel od veľa ľudí. Staviame dom a čoskoro sa nám podarí byt bez hypotéky. Uvedomujem si, že veľa ľudí sa k niečomu takému - vlastná nehnuteľnosť a bez hypo dopracuje až po 50-60 a my v 30tke už takto budeme. Všetko robíme pre naše deti, aby mali čo dediť. Nemuseli sa s týmto trápiť.
@anonym_autor
Potesim ta nasi mladi v Zurichu maju nasetrenych 400 tisic
a nestaci im to na 20%.
Prečo si nič nezdedila?
@anonym_b54585 Pretože nebolo čo dediť.
Vyvediem Vas z omylu. Kazdy jeden, co ma uver na nehnutelnost, kde byva, tak nie je vlastnik, aj ked je na LV... vyskusajte neplatit uver, ci Vam vasa nehnutelnost ostane.
@arek00 vyvediem ťa z omylu - nehnuteľnosť nie je banky, banka tam má len záložné právo. Ak aj klient nespláca, pristúpiť k dražbe je to posledné, o čo sa banka pokúša. A ak už k dražbe dôjde, tak z vydraženej sumy sa splatí zostatok úveru (+uroky, trovy konania,…) a zvyšok ide klientovi. A do dražby vie nehnuteľnosť poslať aj iný veriteľ, nie len banka. Hodnota nehnuteľnosti v dražbe je stanovená aj zákonom (napr. banka nemôže vydražiť byt v hodnote 150000 za 30000). A potom klient má stále možnosť nehnuteľnosť predať za trhovú cenu, ktorá je obvykle vyššia oproti znaleckému posudku.
Ale teda, bez ohľadu na to, či to je voči banke alebo nie, svoje záväzky si treba plniť. Potom sa nemusí obávať, že mu niekto “zoberie” byt. Ako sa hovorí, prikrývaj sa takou perinou, na akú máš.
Chápem ťa, ale celkovo cieľ EÚ nie je, aby ľudia dnes vlastnili nehnuteľnosť. Proste, žiť v prenájme.
@anonym_730d10 ach jaj tá naša europaranoja, že?

Prečo sú drahé byty - lebo chce každý zarobiť . Na tom druhom.