Prečo si pripadám taká chudobná?
Ahojte, neviem ako to robia ostatní s peniazmi, ale normálne ich obdivujem a pýtam sa seba, kde robím chybu. Mám 38 rokov, som slobodná. Peniaze som si celý život šetrila. Mám menší 3i byt vo väčšom meste, ten som rekonštruovala a teda išlo nemálo financií tam. Kúpila som si malé auto - nové, maličké, ale zato s dobrou výbavou. Na účte mi zostali nejaké peniaze, keby niečo, zďaleka nie toľko, koľko by som chcela. Mám prácu, kde zarobím ako - tak dobre, alebo skôr taký stred - 2000 v čistom. Práca ma však veľmi baví. Celý rok si šetrím na poistku na byt, poistku na auto, svoju poistku, ročný poplatok za garáž, na dovolenku apd. A teraz k veci. Príde kolegyňa, čo má 29 rokov a dieťa, s manželom bývajú v krásne prerobenom dome v lukratívnej štvrti, príde do SUV/BMW so značkovými teniskami a kabelkou za 800 eur. Na dovolenku idú na Kanárske. Zaparkujem vedľa nej moje o 2/3 menšie auto čo vyzerá ako z Temu, s kabelkou z CCC a teniskami z Deichmenu a pozerám na ňu a hovorím jej, ako ideme do Chorvátska autom. Popravde, mne kabelka za stovky eur nechýba, aj tenisky mi stačia za 50 eur, len mi to príde, že som naozaj chudobná príbuzná oproti všetkým. Aj oblečením. Platy máme plus, mínusy rovnaké. Viem, že ona ma príjem manžela a asi bude vysoký, ale rátam s tým, že majú aj vysoký úver. Ako to robíte vy? Tie slobodné z vás? Aby ste aj žili, aj prežili, ale aj si užili.
Mňa vždy fascinuje ako sa ľudia vedia porovnávať zásadne s niekým kto má viac.. preco ich nikdy nenapadne porovnávať sa s niekým kto má menej? Nemáš nikde okolo seba slobodnú mamu, jednorodica, ktora ma príjem 800e, beží z roboty pre svoje dieťa do škôlky a každý mesiac počíta dni kedy jej konečne pípne výplata aby mohla nakúpiť potraviny a zaplatiť školné a zaplatiť dlhý.. odloží si 10e aby cez leto mohla zobrať dieťa pár krát na kúpalisko a bez vycitiek mu kúpila dvojo kraťas.. lebo takýchto osudov je veľké množstvo.. rozhodne menej ako žien ktoré nosia kabelku za celý mesacny plat fiktívnej mamičky z príkladu
.
Proste taky je zivot, vzdy sa bude mat niekto lepsie a aj horsie ako ty. Ja tiez obcas citim zavist, hlavne ked ani ja ani muz vela nepodedime a mame len to co sme si sami pracou zarobili, moje kamaratky pochadzaju z majetnych rodin a dostali statisice eur od rodicov, plus zdedia domy v za vyse pol miliona eur. S tym proste nic nenarobis. Potom sa pozri na tych chudakov v Gaze, vacsina s nich nikdy nic zle nespravila, len sa zle narodili a od malicka trpia bez nadeje na zlepsienie. Treba byt vdacny za to co mame, aj o to mozeme prist a potom budeme len spominat Ako dobre nam bolo.
@carolynka necítim závisť, asi každý má podľa svojich schopností a možností. Ja vzhľadom na rôzne okolnosti som musela zmeniť prácu a ubrať nohy z plynu. A tým pádom mám aj nižšiu mzdu. Doprajem si dobré jedlo, pedikúru, manikúru a zo zdravotných dôvodov masáž, fyzio a plávanie. Tam mi ide dosť peňazí mesačne. Vždy som si myslela, že sa mám tak adekvátne, ale vidím, že nemám ani náhodou. Ja by som dala polku môjho platu, aj celý plat ak by som bola zdravá. To, že som ešte k tomu tak ako som, tomu celkovo nepridáva. Ale nezávidím. Kabelku za 800 eur by som si dokázala kúpiť, asi aj za viac. Ale musím myslieť na iné veci a stanoviť si priority. Som sama, mám zdravotný problém, vyskakujem do výšky svojho platu. Teda nevyskakujem 🙂.
Fúha, takže ty si predtým dokonca zarábala ešte oveľa viac. Koľko, 5-6000? 😀
Fúha, takže ty si predtým dokonca zarábala ešte oveľa viac. Koľko, 5-6000? 😀
@sevrin nie v čistom som mala o 800 eur viac. Nebolo to 5.000, nie som C level.
A teraz si aký level?
Chyba ti pokora...čo by si hovorila, ak by si mala nízky príjem a potrebuješ tie masáže, plaváreň atď..Ale dnes to je tak, že všetci chcú viac a viac a aj tak sú málokedy spokojní😉čo tak ina optika ešte, že som taká šikovná, že slušne žijem aj, keď som ZTP a žijem sama čo potrebujem to mám mohlo to byť aj horšie.Potrebujes asi partnera necítila by si taký tlak, lebo to musí byť dosť ťažké byť na vsetko sama.
Teda si sama ako prst a radost by ti urobilo viac penazi, viac blahobytu...? Mne by chybalo nenaplnenie materstva, ale to som ja.
Teda si sama ako prst a radost by ti urobilo viac penazi, viac blahobytu...? Mne by chybalo nenaplnenie materstva, ale to som ja.
@ahhola myslim, ze s tymto som sa musela zmierit uz davno a zial, nie kazdemu je dane byt matkou. Ale dakujem, ze si mi to pripomenula.
Keby ti zarobila 5k tak by si našla inú ,,obeť,, ktorej by si závidela, vždy by si našla inú ktorá sa má lepšie ako ty. Fakt načo ti je samej 3i byt?
akoze fakt??
dobre zabezpecena pani sa tu nasilu robi chudobnou chudinkou?
Keby ti zarobila 5k tak by si našla inú ,,obeť,, ktorej by si závidela, vždy by si našla inú ktorá sa má lepšie ako ty. Fakt načo ti je samej 3i byt?
@katica06 ďakujem za príspevok. Nepotrebujem ďalšiu obeť, stále sa budú mať ľudia lepšie ako ja, ale aj horšie ako ja. Len sa mi zdá, že momentálne je moje okolie saturované veľmi úspešnými ľuďmi - minimálne po stránke matérie, ako to tak vyzerá. V byte som nežila sama, dnes som tu sama. Je to malý byt. Ale v zásade by mi asi stačil o izbu menší, ale mám tento byt a som v ňom happy 🙂. Nie je zaťažený úverom.
Nemas ani 40, byt splateny, plat 2000e. Ja neviem co by si chcela? Ved to je uzasne, pozri sa na to z tejto stranky. Ti ludia, ktori maju podla teba viac nez ty, maju vysoke uvery na byvanie, ty mozes kludne spavat.
Možno treba zmeniť prácu kde ľudia zarobia menej a nebudeš mať okolo seba bohatších a budú závidieť tebe😛toto mi pripomenulo ako mi jedna známa ktorej deti chodia na dráhu súkromnú školu hovorila, že sa tam cíti pred školou ako chudera, lebo všetci majú BMW novších typov a od hlavy po päty v znackovom🤣a ona si môže kúpiť iba Pradu vo výpredaji v Rakúsku.
Tak toto je teda riadny bizar
Základ je byť vďáčná zato čo máš a neporovnávať s iným. Koľko luďí má zase oveľa menej ako ty 🤦🏽♀️🤷🏽♀️🙏🏽
Daj číslo účtu, niečo prispejem.
Keby som sa porovnávala s tebou, tak by som bola totálna socka. 🤣 4 deti, zadlženi sme 100tis, príjem asi taký ako ty, ale na 6 osôb.. a to si hovorím, že ako sa máme dobre!. Že kým ma muž robotu, tak nám nič nechýba a sme zdraví, vďaka Bohu.
Pozeraj na to, čo máš, nie na to, čo nemáš. Máš toho viac než dosť. Určite v otázke materializmu máš toho až až.
Keby som predala nás dom asi by to u teba v meste nestačilo ani na kúpu garáže, plat o niekoľko.nasobne menší, 20 ročné auto a dve deti z toho jedno s vážnou diagnózou, ja by som ti nepriala skúsiť vyžiť rok môjho platu
Keby som predala nás dom asi by to u teba v meste nestačilo ani na kúpu garáže, plat o niekoľko.nasobne menší, 20 ročné auto a dve deti z toho jedno s vážnou diagnózou, ja by som ti nepriala skúsiť vyžiť rok môjho platu
@katica06 treba povedať, že ja som tomu nedala takýto nadpis, aký zvolili admini. Ani vo sne by ma nenapadlo povedať, že som chudobná.
Odhliadnuc od nadpisu, čo ti tak veľmi veľmi chýba, čo má dotyčná kolegyňa? Chceš mať dom? Tak predaj byt a kúp niekde na dedine, aj tak nechápem načo by ti bol samej dom. Chceš auto veľké ako tank? Tak si predaj škatulu z tému a kúp a splácaj. Alebo si naraz prachatého staršieho pána ...
Odhliadnuc od nadpisu, čo ti tak veľmi veľmi chýba, čo má dotyčná kolegyňa? Chceš mať dom? Tak predaj byt a kúp niekde na dedine, aj tak nechápem načo by ti bol samej dom. Chceš auto veľké ako tank? Tak si predaj škatulu z tému a kúp a splácaj. Alebo si naraz prachatého staršieho pána ...
@katica06 raz by som urcite chcela mat vacsie auto. Ale nemam na to. Nepotrebujem BMW, ale Kodiak. Ked raz budem velka 🙂. Dom asi nie, vzhladom na moj zdravotny stav je byt pre mna to najvhodnejsie riesenie. Zase na druhej strane by som mozno s partnerom pekny velky slnecny byt s terasou prijala. A aspon raz do roka na taku 2t dovolenku k moru, letecky by som rada. Ale nie vsetko ide a da sa. Clovek sa musi zakryvat takou perinou na aku ma.
Ked nie si vdacna za 3izbovy byt,ktory si si aj prerobila a este si si mohla dovolit kupit nove mensie auto,tak neviem,co ti radit. Sama si dokazala toho tak vela a ty to nevidis?
Ked nie si vdacna za 3izbovy byt,ktory si si aj prerobila a este si si mohla dovolit kupit nove mensie auto,tak neviem,co ti radit. Sama si dokazala toho tak vela a ty to nevidis?
@marca12 som za neho vdacna, to bez debaty. Byt som vsak nekupovala, zdedila som ho po babke. Resp. darovala mi ho, ja som sa o nu starala az do konca. Ale na kupu 3i bytu by som nikdy nemala tolko cashu.
Taky stred 2000€ a cítiš sa chudobná..no ja teda fakt neviem kde sa stala chyba
Ach tieto porovnavacky zbytocne....ja tiez pocuvam stale od ostatnych "kde vy beriete peniaze furt na tie vylety a dovolenky, my chodime iba raz rocne"...Ale nepochopia, ze nam staci stan alebo maringotka s grillom, kym oni potrebuju all inclusive 5 hviezdickovy hotel s wellnesom 🫤.
Odpoveď je jednoduchá. Ty si na všetky náklady sama a máš jeden príjem.
Oni sú na náklady dvaja a majú dva príjmy.
Dvaja ľudia nemajú dvojnásobne náklady ale možno 1,3-1,5 násobok.
Nehovoriac ze jej muž môže kľudne zarábať 3000-5000€.
A absolútne nechápem tu kritiku v komentároch na teba a tvoj plat.
Snad sa človek nebude porovnávať s tými co sa majú horšie od teba. To robia len ti co sa potrebujú utesovat.
Vždy sa porovnávam s tými co sa majú lepšie lebo aj ja sa chcem mať lepšie.
Niekomu stačí plat 1.000e niekomu 2.000e a niekomu nestačí ani 5.000e.
Ak ti je malo vzdelávaj sa, zvys si kvalifikáciu, nauč sa niečo co ta potiahne v práci ktorú máš.

Proste taky je zivot, vzdy sa bude mat niekto lepsie a aj horsie ako ty. Ja tiez obcas citim zavist, hlavne ked ani ja ani muz vela nepodedime a mame len to co sme si sami pracou zarobili, moje kamaratky pochadzaju z majetnych rodin a dostali statisice eur od rodicov, plus zdedia domy v za vyse pol miliona eur. S tym proste nic nenarobis. Potom sa pozri na tych chudakov v Gaze, vacsina s nich nikdy nic zle nespravila, len sa zle narodili a od malicka trpia bez nadeje na zlepsienie. Treba byt vdacny za to co mame, aj o to mozeme prist a potom budeme len spominat Ako dobre nam bolo.