icon

Prečo zvoliť operatívny leasing namiesto kúpy auta?

thirstymonk
9. jún 2024

Čauko, snažím sa nejako "logicky" pochopiť význam operatívneho leasingu pre bežného človeka a nejako mi to uniká.
Vlastne by to malo byť o tom, že si zoberiem auto bez vstupného kapitálu (akontácie) a jazdím na ňom jak chcem a kde chcem. Za to mesačne platím nejaký dosť vysoký poplatok (okolo 300€ a to som kukal len základné modely, ktoré stoja okolo 16-17 tisíc).

Po uplynutí dohodnutej doby (ani som sa nedozvedel, že akej...) v podstate auto odovzdám tam, kde som ho zobral.

No a nejde mi tu dajako do hlavy, že...
Ja platím povedzme 300€ mesačne za auto, ktoré nie je moje. Zrejme v tom poplatku sú aj všetky možné poistenia, asistenčné služby a pod... Tankujem ale asi za svoje. Tzn. za rok zaplatím 300 x 12 = 3600€. Za 5 rokov to je teda 18 000€, čo už je v podstate viac ako pôvodná hodnota automobilu. Napriek tomu po piatich rokoch to auto nie je moje... dáva to nejaký zmysel, že prečo by som ja ako človek mal ísť do operatívneho lizingu?

Alebo mi niečo uniká? Poraďte plz, kto vie, celý život jazdím na starých shitoch a teraz hľadám najvhodnejší spôsob financovania. Keďže na účte nemám 50 tisíc na poriadne auto a tie hovienka s 1.0 motormi a 44kW nechcem, tak musím ísť týmto smerom. Diky, čau.

Strana
z2
marek__svk
16. mar 2026

Tak za mna je to super dam príklad. Dam 300e mesačne a nestarám sa je pre mna obrovská výhoda. Uz len havarijná a zákona poistka nového aut a treba počítať 120e mesačne. Zmluva je 3 roky ked platote svoje auto na obyčajný leasing a nho splatote auto uz v podstate nema hodnotu žiadnu alebo veľmi nízku plus platíš poistku servis STK EM a podobne voloviny a popri tom kopec súčasť a pod.... tak si zaplatim 300e a mam cestu hlavu len tancujem a kaze 3 roky mam nove voňavé auto....

Strana
z2