Predaj domu pri viacerých vlastnikoch
Sme tri sestry. po otcovej smrti sme dedili jeho podiel domu takze sme zapisane vsetky na LV. Zistila som ale, ze mama prepisala svoju polovicu na najstarsiu sestru. Kedysi to spomínala ze to dá tej ktorá sa bude o ňu starať keď nebude vládať...no ona je ešte fit, a teda dala to cez darovaciu zmluvu. Najmladsia sestra žije ďaleko(podla mna o tom ani nevie), ma aj deti a teda celkovo mi to príde veľmi nefer voči nám dvom a jej deťom. Mamy som sa pýtala na to prečo nás "vydedila" a ona ze sa chcela zbavit majetku v nas prospech a ved sa budeme vedieť nejako dohodnúť ved sme sestry. Ale co sa stane keď to bude chcieť najstarsia sestra ako väčšinový vlastník predať? Môžem trvať na rozdeleni na tretiny?
...zatiaľ to ešte nemusíme riešiť ale hrozim sa toho keď sa budeme musieť súdne vysporiadať. Chcem preto vedieť co by ma asi čakalo...bojím sa ze sa nám pokazia vzťahy...
aj moja starka si myslela,ze ake ma dcery,ved oni sa dohodnu..starka je uz 7 rokov mrtva,a moja matka nema z dedicstva nic,kedze jedna sestra cele roky blokuje predaj domu,hoci tam nechce byvat.....a medzitym ochorela moja matka na alzheimer,takze peniaze by sa jej zisli-ale nevyzera to nadejne...ludia svoj charakter prejavia prave pri dedicskom konani...sestra mojho byvaleho tiez poza chrbat nechala matku,aby na nu prepisala dom,ved potom sa dohodne so zvysnymi 2 surodencami..skoncilo to tak,ze ten dom predala,peniaze rozflakala a ti dvaja nemali z dedicstva ani cent....o mojom bratovi mam tiez odovodnene obavy,ako sa zachova...takze taketo veci by sa mali prebrat na rodinnom stretnuti,nejde o fazulky...a v dnesnej dobe nechat niekomu majetok len tak?...a rodicia predpokladam takmer vzdy chcu byt spravodlivi...je svinstvo ak vlastna krv zneuzije ich stav...netreba sa bat narusenia rodinnych vztahov-tie sa narusili vo chvili,ked sa jednalo potajomky poza chrbat...
Autorka nie staranie sa o rodičov v dnešnej dobe nie je bežná vec. Moja babka vždy vravela rodič dokáže vychovať aj 10 deti ale niekedy ani jedno s tých 10 deti mu nie je schopné dat pohár vody keď to potrebuje. 😭 A teda z vlastnej skúsenosti viem, že brat mojej mamy kým sa dávalo tak vždy vravel, že keď bude zle bude sa starať. Keď starka ochorela a trebalo ju prebalovat tak vždy prišiel za mamou, že hádam ona je dcéra tak nech sa o babku stará. A keď to už nezvládla, ešte jej prišiel nadávať, že sa ma hanbiť, čo je za chuderu, keď vlastnú mamu dá do DSS. Ale teda keď prišlo k dedeniu tak si na všetko narokoval. Naša babka chcela dom napísať na neho s tým ze ju bude opatrovať, ale keď začala mať problémy a videla, že nemá o ňu záujem, názor zmenila.
Ale zas na druhej strane chápem ak sa mama tak rozhodla, len teda ja by som sestre povedala aby keď raz k tomu príde, vedela ze väčšina starosti bude na nej.

vy by ste mali mat prednostne pravo odkupit jej cast ..ak sa rozhodne predat a vy nebudete mat na vyplatenie moze to dat na sud ... ale ty nemozes trvat na vyplatenie rovnym dielom ..len toho co komu patri cize sestre aj mamiu cat ... jedine napadnut darovaciu listinu a to by sa vlacilo sudom ... jedina moznost je sadnut si aj s mladsou sestrou aj tou druhou a ammamou a v klude s spolu porozpravat ... povedat si svoje obavy a nech sa to vyriesi a spise este kym mama zije-aby vidlea ze sa tak lahko nedohodnete