icon

Prenájom verzus vlastné bývanie

zaxinka
3. máj 2017

Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.

bobana297
10. máj 2017

no teda.to je ale divny chlap. vsak platit podnajom za nieco co nikdy vzivote nebude moje a keby sa nieco stalo tak co potom? ked si zoberiem u nas v Tn su teda podnajmy drahsie ako hypo. tak sme ani nerozmyslali a od rodicov sme rovno.odisli do svojho. a kedze teraz idu byty naramne hore tak sa to oplati. a viem ze syn bude mat potom svoje. nikdy by som nesla.na podnajom.platit a stale nieje nic v tom byte tvoje a ako si pisala hocikedy moze majitel predat byt a teraz zhanaj na rychlo nieco. blbost.

domisteve
10. máj 2017

Pane boze..v 39 rokoch sa este len obzerat co so zivotom a byvanim... ked tak chcel setrit tak uz mal mat nasetrene genius...otec 2 deti... gratulujem k vyberu partnera...

dorottka
10. máj 2017

@eeffka to kde stal pred dvoma rokmi v KE 2 izbovy byt len 43k? :o moj dvojizbak stal pred 4 rokmi 63k... nejde mi to do hlavy :o

eeffka
10. máj 2017

@dorottka tahanovce viedenska

bonnie1
10. máj 2017

@zaxinka 39 ??? To fakt ? Pane boze . Nemam slov. A co chce v zahranici ? Na byt sa spori od 20 ked chces za hotove. Cakala som ze ma tak 26-28 ..

taskataska
Odpoveď bola odstránená
bonnie1
10. máj 2017

A v 39 aby bol spokojny v ubytovni ? Och v dnesnej dobe ked uz sa vysokoskolakom bridi internat ?

mamutka
10. máj 2017

Nuž, obaja už majú dosť rokov, bývanie mohli mať dávno poriesene. Hypoteku pomaly už aj splatenu, to je úplná somarina aby on teraz niečo dokázal, keď za tie roky sa na nič nezmohol. Len dobabre čo sa bude dať, ešte povie, ze si kvôli nej zdravie zničil, lebo zivoril, keďže vonku bude strava drahá. Keby som sa ako 36 ročná ťahala po podnajmoch krpatych, už dávno takeho somara pošlem do riti a hypotéku si zoberiem sama ešte skôr ako si spravím druhé dieťa. ešteže rodičia teraz pomôžu.... Musia mať radosť.

jonnie
10. máj 2017

nenicme ju tu...ona sama vie-co by chcela a je spravne . Zial-nic nezmoze. Blba otazka-ale treba sa aj na to pozriet...je sanca-ze tvoj muz nieco zdedi? Nejaku nehnutelnost-cast-ktorej predajom by ste si zaplatili cast hypo? Aj to moze byt argument...ale pre neho nie asi. A vasi? ako sa na to pozeraju? Otec mu nevypucoval zaludok-ako sa to stara o jeho dceru a vnucky? Ale starsia generacia tiez nefandi hypo... no mas to tazke. Teraz mi hovorili-ze vzhladom na stavbu fabriky v NR tam skupuju kadejake zahrady po okoli a premienaju na stav.pozemky. Udajne to brutalne vsetko stupa na cene.
Napis niekedy sem...ake je pokracovanie "boja o domov".

majkeel
10. máj 2017

@bonnie1 Sranda, ze sa vacsina rozculuje nad tym, ze on ma 39 a zije v podnajme. Autorka ma 36, nema 18. Co spadla z mesiaca, ze sa az dnes spamatala a nic doteraz pre vlastne byvanie neurobila? 🙂 Za to ako sa ma rodina, mozu vzdy dvaja, nie iba jeden. Obaja maju v tomto maslo na hlave. Ani zobrat rychlo 100% hypoteku bez uspor v case cien bytov na vrchole nevyriesi zazrakom vsetko ... Ked sa nieco neriesi priebezne, tak su uz len zle a horsie riesenia ...

bonnie1
10. máj 2017

@majkeel mas pravdu v 36 a 39 by mali mat obaja rozum.

mima4
10. máj 2017

@majkeel muz je hlava rodiny a ma hlavnu zodpovednost za rodinu

majkeel
10. máj 2017

@mima4 To je asi taky argument, ako ked pri nechcenom tehotenstve povie muz zene, ze on s tym nic nema, ona je ona na vine a mala sa chranit. Realita je ta ze, prsty v tom a zodpovednost maju vzdy obaja. :o)

mima4
10. máj 2017

@majkeel moj nazor je iny. Muz ma viest rodinu, preto by sa mal spravat ako chlap a nie nevyzrety jedinec.

lili2015
10. máj 2017

Pridávam sa k názoru väčšiny. Určite je vo vašom prípade najrozumnejšie vziať si hypotéku, odchod otca detí nepovažujem za šťastné riešenie. Deti potrebujú otca pri sebe, aby s nimi zdieľal každodenné starosti aj radosti, nie aby prišiel raz do mesiaca, priniesol peniaze a zase zmizol. Ja aj môj manžel sme vyskúšali pracovať v zahraničí a teda vôbec to nie je med lízať. Obdivujem všetkých, čo to vydržia roky a dokážu si nasporiť. Ja radšej budem žiť na Slovensku a platiť hypotéku, radšej sa v pár veciach uskromním, ale manžel bude pri mne. Hypotéka nie je taký strašiak, my máme hypotéku v takej výške, aby sme ju bez problémov vedeli splácať, ak by vypadol 1 celý príjem. Zároveň máme železnú rezervu, ktorú v prípade nečakaných udalostí využívame. Len pre porovnanie - podnájom v 2 izbovom byte v Senci - 450 eur mesačne, ja platím 350 eur mesačne hypotéku, energie, elektriku, plyn, vrátane internetu s TV. Čiže za tie 3 roky som ušetrila minimálne 3600 eur, a to neratam, že sa mi znížila výška hypotéky a cena nehnuteľností v bratislavskom kraji vzrástla. My patríme k normálnym ľuďom, máme priemerné príjmy, a popravde splátka za auto nás zaťažuje oveľa viac, ako hypotéka. Okrem toho, byt zaťažený hypotékou sa dá kedykoľvek predať, dnes je to bežná vec. Nech sa na to pozriem z akejkoľvek strany, vždy mi vychádza hypotéka ako lepšie riešenie.

alaguema
10. máj 2017

@zaxinka tiež som si myslela, že ste aspoň o 10 rokov mladší. no gratulujem...ešte nech trocha porozmýšľa zo desať rokov, poškrabká sa na prirodzení a ani tú hypotéku nedostane kvôli veku, aj keby ju nakoniec chcel (keď zistí, že šetriť sa mu akosi nedarí). Tiež mi napadlo, či on nemá nejaké tajné dlhy...Lebo v jeho veku toto vystrájať, mi príde veľmi divné.

majkeel
10. máj 2017

@mima4 A sem tam by mal vymenit manzelke plienku, nakrmit ju, utriet slinu v kutiku a pustit dalsi diel telenovely. 😀
Prepac, ale to co opisujes, su pomery v dedine Talibanu, alebo na slovenskej dedine na zaciatku 20 storocia. Chlap rozhoduje o vsetkom, zena v satke sedi ticho v kute v kuchyni. Mas dojem, ze vsetci muzi (a zeny) su vyzreti jedinci? 😉

majka99999
10. máj 2017

@majkeel to je fakt, ja som sa zacala obzerat po vlastnom v 30, kedze ma prestal bavit kocovny zivot za 200 eur/izba plus 2-3 ini ludia v byte. Keby obaja spravili to iste mohli mat byt lacnejsi (v Nitre obzvlast) a teraz si pocas rodicovskej uzivat nizke uroky.

mima4
10. máj 2017

@majkeel a ved ja som vobec nepisalamo tom, ci ty pises...

zaxinka
autor
10. máj 2017

No veď to. Môjmu otcovi sa to nepáči, ale nechce sa medzi nas veľa miešať,aby náhodou nespravil viac škody ako osohu a nebolo zle naňho, však manžel vie, že nesúhlasia ani naši. Bavila som sa s jeho otcom a oni si taki celá rodina aj jeho brat. Hypo je zlo, jeho otec povedal, že uzernucka banka len peniaze berie,mesiac prejde ako voda a zase platiť, a keď sa ti zdá podnájom dráhy tak sa zbalis a pôjdeš do lacnejšieho, v prípade núdze k rodičom ak sa to dá , popr.do zahraničia čo riešime u nás, to je pravda, ale takto môžu rozmýšľať slobodní mladí ľudia čo vyliezli zo školy a stávajú sa na vlastné nohy, ale nie starý cap aj otec dvoch detí. o dedeni sme sa nebavili, aby nebolo že jeho rodičov pochovávam. A okrem toho sťahovanie s deťmi je úžasná zábava.

domisteve
11. máj 2017

@zaxinka vydala si sa do rodiny, kde maju velmi zvlastne az primitivne zmyslanie. Pokial viem, tak aj najom sa plati ked prejde mesiac , nie len hypo. No ja sice nemam ziadne VS vzdelanie z oblasti financnictva, ale nijak raz mi podnajom nevychadza lepsie ako hypo. Nase naklady na byvanie su hypo spolu s energiami do 300eur. Moja kamoska plati za 1 a 1/2 izbak v KE najom 350 eur a to je este rada, ze len tolko. Neviem kedy ste sa brali, ci hned prisli aj deti ale my sme s muzom riesili otazku byvania uz pred svadbou, lebo sme nechceli byt ani u svokier ani v podnajmoch a chceli sme, aby dieta malo zazemie. Prepac ale zmyslanie tvojho muza je naozaj divne, mne by asi vrtalo v hlave preco to tak kategoricky odmieta bez toho aby si nieco pozistoval, aby si urobil prehlad

eliska13
11. máj 2017

@marusia12 ty o com rozpravas?bytov v Ba a hlavne novostaviev je malo minule o tom hovorili realitaci, ze keby bolo o 30%bytov viac vsetky su predane.Kamoska robi v realitke byty idu ako teple rozky.To maju zit cely zivot v podnajmoch?, deti odrastu pojdu na VS co im zostane po rodicoch?raz o 30,40,50 r rodicia zomru co zdedia deti?mali by polku na vlastny byt ci na prilepsenie.ono niektori ludia sa zobudia neskoro aj ja mam rada istoty, ale ak nevhcu zit ako asociali treba ist do hypo.mozno sa potom aj chlap prebudi k zivotu a zodpovednosti

eliska13
11. máj 2017

@zaxinka ak je takto podporovany aj rodinou, ze hypo je zlo budes to mat tazke.Ale som sokovana, ze pred 40 tkou ide riesit otazku byvania.A cim bude starsi tym horsie.Je to jeho hanba, ze sa mu rodina tisne v jednoizbaku treba ho popostrcit a otvorit mu oci.

jonnie
11. máj 2017

moja teoria je taka-ze radsej o suchych rozkoch ako s rodicmi. A to pri vsetkej úcte. Dom mame obrovsky. A nik tam nechcel zostat. Vsetci surodenci mame hypo a zijeme. Takze by som asi zacala od rodicov....ked mu tak hlavu vybielili...lebo odniekial muai mat tie nazory...ci vam prispeju hotovostou na byt.

owecka
11. máj 2017

@dai to ako dokazete splatit hypo za 6 rokov? My za dva roky sme nesplatili ani cent :( zo 70 000eur tak 900 :( ja sa tomu moc nerozumiem a mm je to jedno..on aj tak je spokojny tvrdi, ze to tak je vzdy. No mne sa to nezda :(

jonnie
11. máj 2017

inak memusite si brat hypo-ak ma niekto v rodine taky balik-tak vam mozu pozicat - kef uz banka je uzernicka. Ale nik z rodiny asi nepozicia len tak bez uroku a ked-tak taky min.-co dava banka. Ja som brala hypo-ked boli este brutus-ze 4,69%.A ono to krasne kleslo.
Poznam pripady v okoli-ked rodicia dcere pozicali na byt a mesacne im splacala cca 300 € a dalsi maju pozicane cez 40tis. a splacaju 1000€ mesacne. Cize do 5r. budu cisti.
Takze sup k svokrovcom 😉

guiseppinka
11. máj 2017

@zaxinka to si mala napisat hned, ze je takto poznaceny kvoli vychove... toto nezmenis... ani zahranicie nic nevyriesi... problem je ten, ze ty ako manzelka nemozes zobrat hypo sama... takze by som zbehla za nejakym pravnikom a popytala sa na moznosti ako to poriesit... lebo tam bude treba zrejme zrusit bsm... a to sa len tak lahko neda... jedine to vies obist stylom, ze hypo na teba vezme niekto iny - rodicia, sestra...

eeffka
11. máj 2017

@owecka pozri ja som brala hypoteku ked som mala 28rokov, splatili sme ju za 11 popri tom stihli 2deti ( je pravda ze 3r som doma nebola), cize uz som vysmiata ako leco, ale v case ked som ju brala som platila mesacnu splatku vo vyske 50% nasich vterajsich prijmov, spocitaj si vase prijmy vypocitaj % a budes mat odpoved.
Casom platy isli hore cize to %kleslo a mohli sme si viac dovolit vyskakovat. ale ja napriek tomu sme kazdy rok boli na dovolenke pri mori, sice len takej lacnejsej a jogurty som nikdy nemusela prepocitavat.
dnes kazdy ruka hore, kupuju sa veci bez rozmyslu, nie ze potrebujem, ale chcem... a navyse som mala vzdy zalozny plan 🙂 ako sa vratim ku mamicke ak by bolo najhorsie 🙂 ( byvali sme tam po svadbe 2r a naozaj to bol plan len pre pripad zivelnej katastrofy)

mamutka
11. máj 2017

@owecka my sme tiez splatili o 20 rokov skor ako bolo povodne v plane. Aj na materskej som medzitým bola. Manzel na sebe popracoval a prijem stupol, byt na ktory sme brali hypo sme predali ( medzitým pekne stupli ceny ) a vyhodne sme kupili vacsi, Da sa to, len treba spekulovat, makat, hladat. Ak je tvoj manzel spokojny ako je, tak to asi nezmenis, to sa v tom clovek musi trocha hrabat, aby to cele posunul niekam. Napríklad aj preniest uver z jednej banky do druhej, ak su lepsie podmienky. Napr.kolega ktory bral hypo este pred nami stale dlzi viac, ako sme my vôbec brali, zatial co my mame celu hypo splatenu. Ale on je tiez spokojny s tym ako to je a strasne vela sprostosti nakupuju.

dai
11. máj 2017

@owecka ahoj... ako som pisala - brali sme si len nejakych 50 k prvykrat - prve roky sme sporili - pokial neboli deti sme vzdy vyuzili moznost si skratit uver nejakou mimoriadnou splatkou co sme nasporili... prijmy isli vyssie casom ( na zaciatku bola splatka asi 70% mojho prijmu, ku konci ani nie 20...) - nakoniec sa podarili nejake mimoriadne projekty ktore boli pekne platene a tym sme splatili uz o dost znizenu hypo...
to co hovori tvoj muz je asi to ze na zaciatku splacas istinu hypo az potom samotnu ciastku ...