Prenájom verzus vlastné bývanie
Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.
a ked maju svokrovci taky nazor-tiez byvaju v podnajmoch? Neda sa porovnavat-ako sa dalo prist k byvaniu pred 40 r. To sa uz nikdy nevrati.
Svokrovci su asi typ...vsetko skritizovat-ale ziadne konstruktivne riesenie....teda ano...lacnejsi najom. By som sa ich spytala-ci by chodili a detmi ako vandrovnici..
@owecka a to mate na kolko rokov hypoteku ked ste zo 70000 € za 2 roky splatili splatili 900 €? To bude nejaky omyl, nie? Mne to totiz vychadza ze ste dostali uver na tolko rokov, kolko sa bezny clovek ani nedoziva 😉 Alebo potom nejake spesl podmienky splacania, celkom by ma zaujali v tom pripade detaily.
@libka1 To je pravdepodobne celkova splatka z istiny. Suma uroky + istina, ktoru splacaju mesacne je pravdepodobne vyssia. Trochu oficiálnych bankových pojmov:
"Anuita, anuitná platba, anuitná splátka
Anuitné platby alebo splátky sú rovnakými splátkami platenými v pravidelných intervaloch, najčastejšie mesačne, počas celej platnosti úveru. Anuitná splátka úveru sa skladá z dvoch zložiek splátky istiny a splátky úroku. Na začiatku úverového vzťahu najväčší podiel splátky tvorí splátka úroku na konci naopak splátka istiny." Zdroj: mBank.sk
podla mna tam zabudla dopisat jednu nulu...and problem solved
@bergsta
@salfusco tiez sme po 2 rokoch mali zo 70 k splatenych sotva tisicku .. zial mali sme to tak nastavene, kedte v case splacania sme este stavali svojpomocne, ja na md, splatky boli nastavene na progresivne splacanie ( teda splatka sa kazdy rok navysovala ) a ano prve roky sa splacaju viac uroky ako samotna suma uveru . , rozdiel vidiet najma pri vacsich uveroch, potoms me si prestavili splatky, dali na rovnomerne splacanie ( dne suz progresivne ani nie je mozne ) skratilid obu splacania a uz vidime, ako to ubuda rychlejsie.. cize, je to vlemi realna suma, nakolko tiez sme mali uver 70 tis, a presne toto sa nam stalo,
@libka1 no co, boli sme mladí, a neskusení , vtedy sme boli stastní, ze nam uver vobec schvalili, dnes je to uz nastastie vsetko inak , vtedy bolo velmi v mode aj splacanie progresivnou formou, ja som bola na MD , a nahovorili nas, na to, ze oprve roky budeme mat minimalnu sprlatku, ano bola minimalna , ale 90 % tej splatky tvoril a splatka uroku. ak by sme pokracovali v tom, na co nas nahovorili v slsp, tak by sme uver preplatili takmer raz tolko. teraz mi to vychadza tymto tempom ze budem mat 40 a uver bude splateny . co si mylsim, ze je celkom pozitivne 🙂 a bnesplacame ziaden bytik s malou vymerou ale cez 250 m2 vlastneho domu 4 tis m2 pozemkom, cize to beriem tak, ze to bola vtedy mala chybicka, no ako mladí a nie porilis bonitní sme na uver az taku sancu nemali.. teraz by bola ina situacia
@eeffka lenze niekedy je to volba mensieho zla. u nas to bolo tak, bud byvat este par rokov v podjanme a zvysit si bonitu ( nasporit, ja ukoncit MD a pod ) alebo zacat stavat hned, kedze sme mali velmi lakavu ponuku na urcite veci ohladne stavania. povedzme, ze sme mali tak vyhodne ceny za material, ze to, co sme za tri roky preplatili na uvere sa nam niekolko nasobne vratilo spat 🙂 , kedze neskor by taka ponuka neprisla. takze s odstupom casu si poviem, ze ano, bolo to zdieranie voci banke, no o nic sme neprisli . niekedy je dobre posudit aj celkovu situaciu a zvolit mensie zlo
@libka1 😅 ani mi nevrav .. okrem toho sme pokupili par hektarov, no mame to v prenajme, takze pohoda 🙂 . priamo pri dome mame 2 tis , a este tu nemame teren upraveny poriadne, tento rok to riesime.. veru kosenie je na dva dni, mame tu sad, ja mam zalubu v zahradke, ale zas ziadne otrokarcenie. no ale ano. je to praca naviac, ale my sme take typy, byvame tak bokom, a bolo to vzdy nase vysnene byvanie .. a o to ide si mylsim kazdemu.. aj zakaldatelke prispevku. zit si tak, ako si to vysniva, alebo aspon ziada jej rodina a splnit si nejaky ten standard 🙂
@eeffka
@mamutka
@dai Ďakujem za správičky. No mne sa to nejako nezdá, nám hypo vybavovala známa (rodina) a máme ju v SLSP. No za dva roky 900 eur. Ako mňa by to tiež moc netankovalo, ale ja som pristala, lebo som nemala moc na výber. Manžel nechcel bývať s rodičmi (zarobíme 1200 eur spolu - z toho mne každý rok nehumánne predlžujú zmluvu a zdá, sa , že prídem o prácu). Z toho ešte šetríme 250 eur mesačne (teda ja zo svojho účtu). Snažím sa obracať každé euro.Je pravdou, že moc týmto hypotékam nerozumiem. A čo je najhoršie - ja si šetrím na domček...MAnžel nikdy nechcel dom, no ja v tom baráku neviem vydržať. Už počítam roky, kedy by sme si niečo dovolili, no nejde to...☹ ešte sme zaťažený na 5 rokov fix hypo ☹ a zrejme nemáme rovnomerné zaťaženie..☹
@vroni nerozumiem tomu...mne toto nikdy nešlo do hlavy..hovorím pri úvere 70 000 (ktorý je rozdelený pre mladých a úver na bývanie) tak keď to spočítam, sme splatili 900 eur :-/ vidím to vo výpise...a zdá sa mi to žalostne málo. pri našich platoch sa mi vidí, že budem bývať do smrti ☹ a mám z toho des...už som rozmýšľala, že naozaj predám orgány (až tak tam nechcem bývať)
@owecka daj si to pozriet nejakemu financnemu poradcovi, len to prekonzultuj pre pokoj duse, ze ako to mas presne a co sa s tym da spravit. Ja mam cca raz tak velku hypo a za 1.5 roka mi klesla o cca 7000 Eur a to nemam nejake nadstardne podmienky, normalne klasicke ako ponuknu kazdemu kto dnes pride do banky 😉
@owecka toto co setris, tak vraz ako mimoriadne splatky ak sa vam da... inak mozno by ste vedeli spravit kompromis na nejaky byt s predzahradkou... kedze to nie je ani kkasicky byt ani dom... pokial samozrejme ti staci ku stastiu sedenie na terase a nepotrebujes gazdovat...
Ale fakt dajte niekomu kuknut hypo, lebo sak toto je katastrofa... krd ste riesili hypo, tak ste neobehli viac bank?
@owecka poznam niekoho, komu hypoteku tiez vybavila rodinna znama, lebo oni sa v tom nevyznali. Clovek si mysli, ze znamy mu urobi dobru ponuku. Ibaze ten znamy chcel v tom pripade z toho len vela vytlct, tak im vybavil uver tam, kde mu z toho najviac kvaplo.
Potom si roky vlasy trhali, lebo platili dokopy len uroky, az to nakoniec preniesli do nejakej inej banky. Detaily neviem, ale radsej zaplatili nejaku pokutu a refinancovali to, akoby tam mali ostat a pokracovat takym tempom 😒 Zajdi sa popytat do iných bank, ved sa pretekaju, kto ma lepsiu ponuku, povedz kolko je uver, ake splátky, co ste zatial splatili z istiny...
@vroni
@libka1
@guiseppinka
@mamutka paráda...to bola známa v banke (rodina) na vysokej pozícii, ale mám pocit, že sa tomu ani nerozumela...ja pôjdem aj do iných bánk, mám z toho divný pocit, lebo neni mi jasné, prečo tak málo splácame a to naozaj nemáme ani deti, ani život, ani nič...večer sa na to pozriem a budem s tým muža otravovať...lebo už tomu neverím...a veru, na to, že nechcem bývať v byte to platiť zbytočne nebudem...viete mi dať nejaké rady ako sa spýtať, alebo kontakt na nejakého dobrého fin. poradcu? ktorého máte vyskúšaného? ďakujem, lebo fakt sa mi to nezdá a len ma z toho bolí žalúdok a hlava.. ĎAKUJEM VÁM KOČKY 🙂
@libka1
@vroni
@guiseppinka
@guiseppinka žiaľ, nie, lebo manžel veril tej rodine čo robila vysokú pozíciu v banke ☹ išli sme cez Slov. sporiteľňu..mali sme tam aj účty... ☹ a fix máme na 5 rokov...plus sme kúpili byt s kompromisom v menšom meste na okraji, kde je les (lebo ja neznášam bývať v meste a mm je mestský typ) s veľkým balkónom na záhradkárčenie, ale aj tak nemám pokoj...a na iné nemám ☹ a je pravdou, že bývanie sme museli riešiť, lebo s našimi to bolo o mašľu a aj stále je ☹
@mamutka
@guiseppinka
@libka1
@vroni kočky: tak pozerám internetbanking a výpis je takýto:
Hypotekárny úver pre mladých
Výška úveru: 50 000,00 EUR, 49 020,68 EUR, FIX S 5ROČ. AKTUALIZ.-OBČ. EUR
Riadny úrok: 3,89%
Úver na bývanie
Výška úveru: 19 900,00 EUR, 19 283,02 EUR, FIX S 5ROČ. AKTUALIZ.-OBČ. EUR
Riadny úrok: 3,89% Úroková sadzba úveru určená podľa zmluvy o úvere.
dĺžka splácania: 2 roky ☹ je to dobré, alebo ani nie?
@owecka presne som si myslela, ze nieco v tom zmysle napises... segra mali presne to iste - sused robil vo vubke, takze naco riesit ine banky... tak na rychlo (donuteni svokrou, ktorej sa nepacilo, ze platili 200 eurovy podnajom, mlada rodina s babom) pozhanali byt a po roku si svagor buchal hlavu, ze mohli ist inde... ale ked mu to segra povedala, tak nie... len ich ospravedlnuje to, ze mali 21 a 23...
@lili2015 ja som uvažovala investovať peniažky do záhradky, ale žiaľ, v práci to mám moc nestabilné (zmluva vždy na rok - vlastne neviem čo bude o rok a kam pôjdeme) - takže uvažujeme - nechať to zatiaľ tak a asi odísť do Čiech a ja si popri budem robiť nejaký perspektívnejší odbor a pôjdem na materskú (ak sa bude dať), lebo z tých stresov nemám dobré výsledky...:-/

@dai Ja si len dovolim upravu, uver ci hypoteka sa sklada z istiny a urokov. Cim skor zacnete splacat istinu, tym rychlejsie je splatena hypoteka - pretoze len tak sa znizi suma, z ktorej sa pocitaju uroky. Suma na predcasne splatenie sa vzdy pocita z aktualnej istiny (z "pozicanej" sumy pripadne znizenej o uz zaplatenu istinu).