icon

Prenájom verzus vlastné bývanie

zaxinka
3. máj 2017

Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.

Strana
z14
owecka
11. máj 2017

@guiseppinka a dá sa s tým niečo spraviť? ako ja mám skôr pocit, že tá pani sa tomu nerozumela a môj muž jej veril..my sme mali 26 rokov...☹ a ja v tom moc neviem chodiť..ale už by som išla inak...my sme boli nútení si zobrať hypo, lebo u našich a mm rodičov sa to nedalo a manžel bol agresívny, lebo s našimi nechcel bývať aj keď naši majú voľné poschodie v dome..a mne to vyhovovalo - ja som ho prosila, aby sme ešte čo to našetrili a uvidíme ako sa vyvŕbi situácia...a teraz je to tak, že ja asi prídem o prácu (dosť som vyhoretá z tohto všetkého)...a budeme musieť odísť- ak manžel nebude chcieť ísť - pôjdem aj sama, lebo už takto nevládzem

guiseppinka
11. máj 2017

@owecka ja sa v tychto veciach nevyznam... pre mna je dolezite vediet vyslednu cenu, ktoru mam zaplatit, co je pri hypo nevyratatelne a podla toho sa rozhodnem... podmienky, urok, rpmn... ale kedze poradcovia vedia vybavit lepsie podmienky a hlavne maju viacej casu behat, tak nechaj si vypracovat od nich navrhy... len teda treba najst naozaj dobreho poradcu...

libka1
11. máj 2017

@owecka aku mas mesacnu splatku?

guiseppinka
11. máj 2017

@owecka urcite sa s tym da nieco spravit... max budete vracat prispevok pre mladych a nejaku pokutu mozno... vravim ja v tom tiez moc neviem chodit... treba sa pooytat odbornikov

owecka
11. máj 2017

@libka1 počkaj pozerám úver na bývanie 95 eur, hypotekárny úver pre mladých je 241 eur (330 eur) z toho nám vracajú 80 eur ...to sú počty...ani besná sviňa sa v tom nevyzná :-/

libka1
11. máj 2017

Nahod si sem svoje parametre, tam ti ukaze aj splatkovy kalendar, to len tak pre orientaciu, aby si ziskala trosku prehlad: http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/hypotekarna-...

Neviem presne ako to funguje s hypotekou pre mladych, kedze mlada uz davno nie som 🙂 Najdi nejakeho financneho poradcu co ti to omrkne a poradi co s tym.

vroni
11. máj 2017

Tiez nie som mlada, v tomto nepomozem, ale ten urok skoro 4% to ako ze fakt? Skoro som prehltla pocitac, ked som to videla!!!!! Mam hypo v SLSP (cize banka nic moc) pre stare korytnacky (ziadne dotacie pre mladych) a fix urok 1,49%!!!! (bez znamosti, proste tam mal predavajuci ucet a nam sa nechcelo behat po inych bankach...) Suma je vypocitana spravne, ale bez do inej banky, horsie podmienky nemozete dostat fakt nikde. Znama sa evidentne vyzna - ale v tom, ako obtiahnut naivnych. Uz aj utekajte, nechce sa mi to preratavat na Cent presne, ale dobrych 100 euro platite mesacne "zbytocne" banke do gagora, len kvoli sialenym urokom....

libka1
11. máj 2017

To je pravda, ten 4% urok ked si zoberies do uvahy ze ste uver brali pred 2 rokmi je ciste sialenstvo 🙄

zaxinka
autor
11. máj 2017

@jonnie
Presne ako hovoris, tak ako sa prišlo k bývaniu za sociku. Oni majú 3 izbový byt, naši si tiež kúpili r.1988 družstevný byt, ktorý už prešiel do ich osobného vlastníctva a dnes porad si ako chceš.

nufiatko
11. máj 2017

To uz ste mali mat poriesene . Land Rover sa postavi , zamestna ludi a to este len budu velke najmy a ceny nehnutelnosti .. Teraz su hypoteky na minime tak sup sup do " vlastneho " 😉

maria286
11. máj 2017

@zaxinka no aaano vzala si si trubiroha - ako si sama povedala. Vyzera ze jeho tazko zmenis. Ale, skus sa prestat zameriavat nanho a zacni mysliet na deti pre Boha. On nech teda ide aj mrznut pod most ale tvoje deti ziju ako socky chapes ? Styria v jednej izbe a telka pri spanku???? Wtf... Si ich mama, lubis ich tak naber vsetku silu sveta a chod k vasim. Ak budete vy 3 v jednej izbe aj tak to bude lepsie. A konecne budu zaspavat vecer v tichu pri citani rozpravky. Dieta potrebuje istotu a istotou je aj domov. Nie kazdu chvilu cudzi byt, nebodaj zmeny skolok, skol.... Ak mas faj vztahy s vasimi chod tychlo do toho. A muz potom mozno pochopi ze bez vybratej nehnutelnosti a predschvalenej hypo nema sancu.

owecka
11. máj 2017

@libka1
@vroni dievčatá, Ďakujem Vám veľmi pekne. Som rada, že ste pomohli. Skúsim obehnúť iné banky. a nájsť poradcu/prípadne niekoho kto sa vyzná...lebo zdá sa mi to veeeľmi moc...a nič z toho ☹ ešte raz vďaka a kalkulačku si kuknem s manželom 🙂

lili2015
Autor odpoveď zmazal
maria1989
11. máj 2017

@owecka je tu aj skupina otázky a odpovede k úverom: https://www.modrykonik.sk/group/6721/ skús sa opýtať tam

owecka
11. máj 2017

@lili2015 ach jaj. Plakat sa mi chce :( takto naletiet.. je to o nicom. Sme mohli byvat v podnajme :( ja nechapem...som z toho uplne hotova. Kebyze mame peniaze. Ale nic nemame :(

lili2015
Autor odpoveď zmazal
zafir01
11. máj 2017

@owecka aj my sme mali slsp 70 tis . A presne nam velmi pomaly uver klesal . Recibancovat mozes po 4 rokoch od podpisania zmluvy . Ak mas prispevok pre mladych . A tym padom neplatis pokutu. Refinancovali sme do vub . Uplne rozdiel . Drzim palce

owecka
11. máj 2017

@zafir01 tiez ste sa takto odzubkali? :( ako to mate teraz? Vy asi nechcete stavat do buducna. My mame v slsp fix 5 rokov :(dakujem za odpoved

owecka
11. máj 2017

@lili2015 dakujem za pochopenie. Nuz je to tam. Asi ma rovno slahne. Navyse nemam pocit ze by v nasej lokalite sa zdvihli ceny bytov. Aj ked byvame v novostavbe :( ja velmi dakujem za pomoc.fakt velmi ste mi tu niektore pomohli 🙂

zafir01
11. máj 2017

@owecka a splatku sme mali tiez rovnaku . Potom nam navrhli refinanc . Z 26 rokov sme si skratili na 20 rokov .a splatka ta ista ako v slsp . Tak sme si ju navysili aby sme este viac skratili dobu splacania.

owecka
11. máj 2017

@zafir01 prepac, ze sa tak hlupo pytam ale co znamena "nacysit splatku"?😨

zafir01
11. máj 2017

@owecka precitaj si prispevky vyssie, psiala, som ze som v takej situacii ako vy, akurat my sme brali 70 k na stavanie. brali sm ale 50 % hodnoty domu .. teraz mame situacviu lepsiu, presli sme po 4 rokoch do VUB . spytaj sa nejakeho poradcu, sice by ste zaplatili pokutu, ale stale by to bolo vyhodnejsie

zafir01
11. máj 2017

@owecka
prepac, pisala som z mobilu. navysili sme si splatku

misscelaneous
19. máj 2017

@zaxinka ahoj, no ako ste zatial dopadli? Dospeli ste k nejakemu rieseniu?

zaxinka
autor
22. máj 2017

@misscelaneous
Ahoj, tak manžel stále posiela životopisy do zahraničia, už sa mu aj ozvali, tak koncom týždňa má dva pohovory, je z toho nadšený a ja? Neviem, z pozadia to všetko sledujem a uvidím. To už tu bolo toľko slubov. Aspoň že nekecal. Hypotéku však tvrdošijne odmieta. Ani reci.

misscelaneous
22. máj 2017

@zaxinka to mi je luto. Drzim palce, nech vsetko zvladnete 🙂 nech sa manzelovi dari a z celeho srdca prajem aby mu jeho predstavy vysli, a ak nie, tak dufam ze mu zahranicie zmeni nazor pre dobro vasej rodinky 🙂 ides teda s detmi asi k vasim? A bola si sa popytat na hypo ako samoziadatelka, ci by ti po nastupe do prace uznali?

gabriellka
22. máj 2017

@zaxinka skús ho ešte nalomiť, alebo skús teda po čase si ju vybaviť sama. momentálne berie jedna mladá rodinka v mojom okolí 48 tis a splátka je tam okolo 140€. to je fakt zadarmo. ja som tiež proti neuváženým hypo. mám v okolí prípad kt.brali nejakých 120 tis a splátky majú okolo 600 €, do toho by som ja osobne nešla. ale také normálne sumy sa v pohode dajú. ved ked zvládate podnájom musíte zvládnuť aj 250 € hypo + náklady na energie. a ked si vezmeš dajme tomu 80 tis na 30 rokov tak tie splátky by sa momentálne dajme tomu v primabanke hýbali okolo 260 € a za to sa dá v NR kúpiť 2-3 oj izbový byt

zaxinka
autor
12. feb 2020

Ahojte žienky, tak obnovujem diskusiu. Manžel napokon do Rakúska skutočne odišiel a ja som bola s deťmi u rodičov. Nikto neveril, že to ešte zlepime dokopy. A viete ako to skončilo? V tom Rakúsku sme skončili všetci štyria a vôbec neľutujem. Muž mi povedal, že náš štát je dobrý akurát tak pre zlodejov a prizivnikov (tak trochu ma aj pravdu) a veľmi si pochvaľujem. Mala som trochu strach ako deti a nemčina, ale v pohode, deti skutočne nasávajú informácie ako špongia, bez problémov všetko vsetucko, dokonca som zistila, že jedna moja dávna známa býva pár ulíc od nás, sranda. Ja mám tiež dobrú prácu, začínala som ako chyžná v hoteli, potom som chytila reč a prostredie z teraz robím v jednom paláci a predávam suveníry a podávame informácie, krásna práca, história mňa vždy zaujímala a možno časom nájdem ešte niečo lepšie. Manželovi dala jeho firma krásny 3 izbový byt kde platíme podstatne menej ako za jednoizbak v Nitre. Myslím, že situácia sa vyriešila ku spokojnosti všetkých. Ale tiež myslím, že manžel má šťastie, že ja som dobrodruh, nie každý by šiel, strachu a obavy som mala aj ja, nebolo to spontánne, ale neľutujem.

gabi000
12. feb 2020

@zaxinka krásny príbeh, som rada že vám to vyšlo 🙂

zaxinka
autor
12. feb 2020

@gabi000 ďakujeme.

Strana
z14