Prenájom verzus vlastné bývanie
Ahojte žienky. Ani neviem ako začať. Som mamina 2 krásnych dievčat, jedna má 5 a druhá bude mať 3 roky a mám problém s manželom. Nechce kupovať so mnou spoločný byt. Stále hovorí, že on sa v banke nikdy viazať nebude, že hypotéka je zlo ale vidí, že v dnešnej dobe si človek na bývanie v hotovosti nenasetri ak neberie prezidentský plat. Bývame v Nitre, tu su podnájmy drahé, za posledných rok sme sa 2x sťahovali, a viete ako to je s malými deťmi. Bývame vždy v 1 izbivom byte, 2 izbový je predražený, navyše manžel aj do jedenástej pozerá telku a deti sú mrzuté a nemôžu spat. Teraz nás čaká zas sťahovanie, lebo majiteľ sa rozhodol byt predať, dokonca 2x bez upozornenia nám sem prišli cudzí ľudia z realitky keď som práve kúpala deti, úžasné. Už u nás boli známi čo majú hypotéku, aby manžel videl, že sa to dá a viete čo spravili? Zavolal spolužiaka čo hypotéku splácať nezvláda, lenže tam bola situácia iná. Spolužiak mal prosperujucu firmu, postavil obrovský dom a firme sa prestalo dariť. Pýtala somsa v bankách, podmienky na hypo spĺňame
Manžel prácu má a ja sa od augusta vraciam do práce,pýtala som sa a rátajú so mnou. Ja viem, že takých 30 rokov je dlhá doba ale tak keď človek tu hypo ma tak sa ju snaží splatiť a prípadne si ju poisti. Ale im zase hľadá prenájom namiesto toho, aby obehaval realitky a zháňal so mnou byt, vysmieva sa z ľudí čo majú rozum, že hypootroci ktorým nie je pomoci, stále mi tu omiela, že naše to nebude do poslednej splátky je byt majetkom banky ale v podnájme platíš ako blázon, byt nikdy nebude tvoj a si závislá na majiteľovi čo s tebou bude a to je veľká nevýhoda v tom. Rozmýšľam, že keď sa neumudri tak pôjdem s deťmi k rodičom. A on si ďalej chodí po podnájmoch keď je mu tak dobre.
presne tak ako pisu jasminet a lienka...zivot v zahranici so sebou prinasa aj omnoho vyssie naklady na byvanie, stravu, cestovanie atd...ak sa manzel nechysta pracovat ako prof. na univerzite, tak sa teda na tu hotovost na byt nacakas (hovorim ti to ako niekto, kto pracuje s VS v odbore v Nemecku..). Pravdepodobne bude na zaciatku pracovat za minimalku a bude rad, ak sa mu vobec podari nieco odlozit. Co hovori na tieto "dospele" napady tvojho muza rodina? Svokrovci, rodicia...on sa fakt asi len za kazdu cenu chce vyhnut zspovednosti. Ono to uz davno nefunguje ako pred 20 rokmi, ze odides do zahranicia a vratis sa s hotovostou na byt...ceny sa vyrovnavaju - my sme kupili v DE mensi dom, za cenu, za ktoru by si si kupila podobny v ktoromkolvek vacsom meste na SK.
@vroni 🙂))) tvoj komentar by si mal ten tolko spominany manzel precitat :DDD.
čítala som iba pár prvých príspevkov ale súhlasím s radami. Ak zvládate platiť podnájom budete aj hypotéku. Veď ak sa bojí že sa niečo stane, kde pôjdete bývať, keď nemáte vlastné bývanie? Podnájom budete museiť stále platiť a nie je to váš byt. Určite by som to riešila úverov, veď v dnešnej dobe asi inú možnosť má málo mladých ľudí. Držím palce.
@majkeel nemyslim, ze si najde on, resp. dokonca aj manzelka okamzite pracu, platenu tak dobre, ze z vyplaty pri vyssich vydavkoch, ktore clovek v zahranici ma, a tiez pri dvoch malych detoch, usetria za 3-4 roky na pol bytu...Ak manzelka pojde tiez pracovat, prihlasia deti do skoly/skolky, obedy, cestovne a garantujem, ze bude po velkych zahranicnych usporach...a ak aj naozaj nasetria v tom superbohatom zahranici na polku bytu, autorke prispevku to nepomoze, kedze manzel asi na tu druhu polku bytu hypo nevezme...ja si fakt myslim, ze by si autorka mala zbalit veci, odist k rodicom a po par mesiach/rokoch v praci na Slovensku kupit byt...ci uz s muzovou, alebo bez muzovej pomoci. S takych tutkom sa este aj do zahranicia trepat, to jej snad ani len nenapadne...
Ak si myslí tento chlap, ze za nejaké tri roky v zahraničí zarobí na byť v hotovosti, tak je už totálne sprostý. Najlepšie je fakt ísť k rodičom, on im môže ďakovať, ze ušetria rodine kopu nákladov. A on nech si ide makať von, po takých desiatich rokoch sa možno zobudí. Mooozno bude mať blázon na trojizbový byt niekde, ale to mu už jeho dospievajuce dcéry povedia, ze ked uz bol v riti celé ich detstvo, môže ísť zase, lebo každá chce vlastnú izbu, takže nech maká na vacsi byť.
Bude fakt najlepšie ísť k rodičom, neskôr si vziať hypotekárny na seba a on nech posiela na deti peniaze. Strašne zbabely človek, na co sa hrá? Nebyť ochoty rodičov, tak by akože platil dva podnajmy, jeden sebe vonku, druhý žene a deťom? Miesto toho aby zobral jednu posratu hypoteku. Veď to má dnes skoro každý a ľudia sa necítia ako otroci kvoli hypo. Snáď po ňom deti tu zabednenost nezdedili alebo nestihli odkukat v tej jednej izbe.
@mamutka tiež nechápem to zmýšlanie, radšej budem platiť niekomu podnájom za niečo čo nie je moje? A nemať istotu čo bude o pár rokov, či ma z bytu nevyhodí? Deti budú staršie, ako budú znášať neustále sťahovanie, kde budú mať domov?
Keď chce skúsiť zahraničie, nech skúsi ale aby to neskončilo tak, že on si tam niekoho nájde a ty budeš tu aj s deťmi. Poznám prípady, že to tak skončilo. Muž si v zahraničí uvedomil, že toľko na byt tak skoro nezarobí, tak domov niečo posielal a nakoniec sa všetci odcudzili, on zostal tam, našiel si novú priateľku, zvyšok rodiny zostal na SK a platí výživné už bývalej žene na deti. Ona býva u rodičov a je rada že má strechu nad hlavou. A tiež bol jej bývalý namúdrený že to zvládnu aj bez hypoték. Neviem čo robí ale určite tam nebude zarábať toľko koľko zarábajú Rakúšania.
V mojom okolí má veľmi veľa ľudí hypotéky ale bez toho to jednoducho v dnešnej dobe nejde. Keď chcú bývať vo vlastnom.
@zaxinka ako nic v zlom,ale tvoj muz si mysli,ze objavil ameriku tym,ze odide do zahranicia?? Aj tak uz zahranicie nie je co byvalo!! Ty budes u rodicov s detmi,on pride domov mozno na jeden tyzden za par mesiacov pripadne raz az 2x do mesiaca na jeden ci dva dni....a to je o com?? Toto je manzelstvo? Deti si nebude vychovavat a nebude ich vidiet vyrastat...ozaj mu to stoji za to? Ovela jednoduchsie by bolo zobrat uver a pekne splacat....co si mysli,ze kedy zarobi na byt bez hypo? Za veeela rokov a to bude mozno aj riadne narobeny....neviem,ale on vobec nerozmysla dospelo a zodpivedne,ale riadne sebecky!
Napisem ti priklad...mali sme susedov,manzelsky par s uz dospelym synom....chlap chodil robit do Danska,domov chodil na 1 tyzden raz za niekolko mesiacov. . Syn ho ma totalne u prdele,zena je rada ked ten tyzden prezije a muz zase odide...sampzrejme peniaze jej necha...ale o com to je?? Toto chces?? On ked pride domov tiez ide radsej na ryby.... a ver tomu,ze ak sa tvoj muz nespamata,neskonci to u vas dobre...a to ti nechcem byt zlym prorokom....
Mimochodom...ved skoro vsetci maju hypo a nie par tisic eur....ale aj 100-150tisic....a to uz supa je,to beriem
@zaxinka a ma tvoj chlap zratane, za kolko nasetrite na byt? to budu roky ... ach jaj. my mame obaja pred 40, brali sme 80 000 na dom. zvladame v pohode. keby sme mali setrit, tak setrime roky.
ako OK, ze chlapovi doplo, ze 1 izba je kravina. ale ci mu dopne, ze odlucenie od deti a najma od zeny moze pekne dosrat vztah ... ale teda vasa volba.
Tak toto je riešenie za milión! Žena s deťmi k rodičom do detskej izby a manžel do zahraničia zarábať na byt. To bude pekných "pár" rokov, kým našetrí na byt, pri stúpajúcich cenách to možno vydá na jednoizbak.
ja len neviem, kde tento realitny magnat bude byvat, ked dojde na nejaky vikend ci tyzden z toho velkeho sveta. Ci sa bez hanby napcha ku svokrovcom do izby, alebo si bude platit drahy hotel, kam ho pride pozriet manzelka.
Tiez poznam take vztahy, zena doma s detmi, chlap robi na to, aby uzivil dom, deti, zenu, pride domov raz za cas, akurát sa povadia VZDY, lebo deckam rozhadze rytmus, nevie pomaly ako sa s nimi zabavit, lebo mu unika kopa veci v ich vyvoji, no, cele zle. Kazdy je po takom vikende rad, ze zase idu od seba. Ale na pohlad zvonka su stastni, pekna fotka sa urobi, capne sa to na FB, ze "jej, krasna rodinka ste, cmuk" a tie "lajky" im akosi maju napovedat, ze vlastne to vyzera OK, ze to nie je take zle. Dakujem, neprosim, radsej spolu ako normalna rodina, kde obaja vidia rast dieta a obaja spolu na tu hypoteku robia.
@zaxinka ahoj... mozem ti dat len moj priklad - kludne odovzdaj muzovi... aj ked mam pocit z tvojho uvodneho prispevku ze on pojde svoje nech mu povies cokolvek☹
ja som hypootrok a vlastne v mojom dospelom zivote som vzdy bola- nehnutelnost som vlastnila len raz asi pol roka🙂 a nie... nie je to preto lebo som nevladala splacat🙂
- ja som s muzom zila v podnajme kde sme platili za 1 izbu cca. 300 euro mesacne v 3izbovom byte - samozrejme sme byvali s dalsim parom... ked sme uz chceli byt sami tak sme si za nasu prvu hypo kupili 2garzonku - stala vtedy asi 80 000 , hypo sme myslim mali nejakych 50 000 euro - nezarabali sme vela ale splatka bola tolko kolko cca. nas podnajom predtym takze to bolo jedno... Potom sme trosku stupli v svojej praci a zrazu uz hypo nebolo take citelne a nakoniec sa nam tych 50k podarilo splatit asi za 7 rokov - potom prave bol ten polrok kedy sme byvali cisto vo vlastnom😀 ale mali sme uz 1 dieta a chceli sme druhe tak sme zacali hladat nieco vaecsie... to sa nam aj podarilo, samozrejme ze v uplne inej cene ( okrem toho bola prave ta najvacsia realitna bublina ) - nas 80k byt sme predali za 130k - cize aj ked sme hypo trochu preplatili, urcite to nebolo o tych 50k ktore sme ziskali predajom bytu🙂
aktualne mame hypo vyse 150k , zijeme v nasom vysnivanom byte, vsade blizko, peso parky, centrum etc. ... krasny priestor - sem chodia deti domov, ja s muzom si tiez uzivame... Ak by som chcela zarobit na takyto byt tak by som musela zarabat roky nenormalne peniaze... My nezarabame zle, hypo je v pohode -platime cca. 800 euro mesacne - prezili sme moju dalsiu 3rocnu matersku bez prijmu... ked sa nedari vieme sa uskromnit inde...
a stale moj argument voci tym co nadavaju na hypootrokov - my mame uver poisteny, trochu to navysuje hypo splatku ale v konecnom dosledku mame istotu ze sme v pohode keby o pracu prideme... k tomu ma muz ako zivitel rodiny zivotnu poistku, ja by som zo svojho prijmu tiez v pohode hypo utiahla... a moj posledny argument je - ak by doslo k nejakej totalne neviem akej situacii ktoru nemame pokrytu - nas byt sa da prenajat za cenu vyse 1000 euro mesacne ktora by nam pokryla vsetky naklady na hypo a byvanie... cize keby nieco vieme ist opat do lacneho podnajmu, byt prenajat a nechat ho splatit sa sameho...
osobne neverim na manzelstva na dialku - aj ked tu na stranke mnohe zeny pisu ze to funguje... ja poznam taketo manzelstva len sprostredkovane kedze mam dobru znamu z vychodu a tam zije viac rodin tymto sposobom - ona mi rozprava ze tie rodiny su uplne odcudzene, navonok krasne a zabezpecene, vnutorne nefunkcne... je to samozrejme kazdeho vec ako bude zit a co od zivota caka... ja som chcela rodinu a chcem aby sme boli funkcna a nielen pekna rodina navonok:-/
@zaxinka precitala som si tvoj posledny prispevok a uprimne - ak si pri nitre tak tvojmu muzovi absolutne nerozumiem - uz v samotnej nitre je kopu prace, ja mam v ba kolegov ktori dochadzaju denne sharovanym autom do prace - zarobky su tu v pohode okolo 1000 euro v cistom a vyssie... on sa chysta kolko zarabat v tom rakusku ci nemecku? aku pracu chce robit? co chce robit ked sa vrati?
ako keby ste niekde na vychode v hornej dolnej s jedinou pracovnou ponukou za 400 euro v hrubom tak chapem taketo rozmyslanie, ale ak takto rozmysla chlap z nitry s rodinou tak to je velmi naivne, detinske a hlavne voci rodine nezodpovedne rozmyslanie☹
@zaxinka ja este dodam, pre tvojho manzela priklad za nas, ked sme podla neho aj my hypootroci. Nedostali sme nikdy od rodin nic, kedze sami mali co robit aby prezili. Z podnajmu sme sli do jednoizbového bytu na ktory sme si brali hypo, cca 50 tisíc. Po dvoch rokoch, uz s dietatom, sme sa prestahovali do dvojizbaca. V pohode sme ten prvy byt zatazeny hypotékou predali a kupili sme na dalsiu hypoteku druhy byt. Potom sme si uver preniesli do inej banky, kde boli lepsie podmienky. To sa vsetko da. Po dalsich dvoch rokoch sme si kupili trojizbovy byt. Ano, stahovali sme sa tri krat, kupili sme takto postupne tri byty, na oboch predajoch bytov sme zarobili! Zvacsovali sme si byvanie a pritom znizovali naklady. Preslo 10 rokov odkedy sme si brali prvu hypoteku a mame vsetko splatene. Byt je nas. Hotovo. Tvoj muz je BLAZON. Ale ano, moj muz sa zaujimal, kde su ake uroky, co sa deje na realitnom trhu a kedze sa v tom moc nevyzname, sme laici, tak sme si museli co to prestudovat. Nie sediet pred telkou a nic nerobit, ako ten tvoj.
Toto je realita - byvas v dobrom meste, praca tam je, muz sa moze uplatnit a zvladat splátky. Nech ti nedava za priklad rodiny, kde maju privelke oci, kupia na hypo obrovsku barabiznu a potom to nezvladaju. Kupujem si byt adekvatne tomu kolko zarabam a poistim si to, ako spominala dai, ved toto sa v bankach da bez problemov poriesit. Ty mas problem, ze si si vybrala ako partnera totálneho egoistu. Uz to, ze male deti napcha do malej izby a vyrusuje ich telkou, ked maju zaspat naznacuje, ze toto nie je jediny problem a s takym egoistom je vztah tazky boj. Cela story okolo byvania sa mu asi len hodi, aby akosi unikol a mal kdesi daleko od vas nakoniec pokoj 😒
@mamutka tiež mi to tak pripadá
ja to vidim tam, ze mamina stravi pekne leto u rodicov, starki si uziju vnucatka, ona potom nastupi do prace, ktora vyzera zaujimavo a casom si vezme hypo na seba a zariadi si s detmi pokojne byvanie, kde budu mat deti klud a sukromie. Manzel moze z dialky sledovat a banovat. Aj sa tam asi nakvartiruje, ved co uz s nim. Ak ho dovtedy manzelka nebude mat viac nez dost.
Este by som doporucovala obist banky uz teraz a pytat sa ake su podmienky ked ziada hypo matka na materskej, ake budu, ked uz robi, zivi deti a pod. Mat prehlad a predstavu.
Ja zase suhlasim s tvojim manzelom, ma pravdu, co ak ochoriete, pridete o pracu, rozidete sa? Ci budu hypoteku splacat vase deti? Ak ma dobry plat, tak sa da nasporit, ale chce to par rokov a samozrejme, neprepit a neprefajcit zbytocne peniaze, nerozhadzovat. Pozicat si dokaze kazdy, ale splacat uz nie. Vsak si vypocitaj, kolko preplatite na hypoteke, to su aj dva byty. A ked uz chces ist k rodicom, preco nezoberies aj muza? Vari za vasu situaciu moze len tvoj muz? Dnes sa musi aj zena snazit zarobit, usetrit, lebo tato doba je tazka. Nechapem, ako mozes muza oznacovat za egoistu, skuste sa este o tom porozpravat. Aj ja poznam vela pripafov, kde to nedopadlo dobre. Tak si dajte ziadost o mestsky byt alebo socialny, skuste hladat riesenie, aspon dlhodoby podnajom so zmluvou.
@mamutka pre zakladatelku najlepsi z moznych scenarov ... len aby bola dostatocne odhodlana. ja by som jej to priala ... ked jej rodicia pomozu s deckami, nech sa zariadzuje sama ... jej plat - nech aj cely - by siel na hypo a ocinko nech posiela na zivobytie. len vravim, za roky ho nepresvedcila, tak aby sa aspon sama odhodlala .... som zvedava, kolko si von trufa ocko zarobit. a kedy si zacne hlavu buchat o mur, ze mu decka vyrastli ani nevie ako a zena sa odcudzila ...
@matricia na hypoteke preplatis aj dva byty? Tebe to aky financny guru vypocital? Ako ste to riesili vy? Preco by mali rodicia mat u seba nakvartirovanu celu rodinu? Oni svoje deti vychovali a o byvanie sa im postarali. Ak si si nevsimla, zakladatelka porodila dve deti, ked je s detmi matka doma, zaraba manzel. Ona situaciu chcela riesit davno. On nie. Ona pojde coskoro pracovat a chce urgentne riesit byvanie. Jemu je jedno..... On bude radsej roky setrit. A deti necha kde? Tento sposob - napchame sa k rodicom a budeme si odkladat, to je hodne sebecke. Ti rodicia tiez chcu trochu pokoja a vnucata si uzit cez vikendy. Mladi sa maju postarat o byvanie a hotovo. Ja som vdacna, ze existuju hypoteky a schopni ludia tak mozu byvat vo svojom, nie napchati kade take u rodicov v detskej izbe. Lebo niektori stari rodicia byvaju v panelákoch, nie multigeneracnych opachách, ktore stihli postavit pocas toho chudobného komunizmu.
@matricia a za aký čas by si takto našetrili na vlastné 10-15 rokov? A do vtedy ako kočovníci po podnájmoch? A to tých 10 rokov by bolo za predpokladu ak by odkladali mesačne do 1000eur. Vzhľadom k tomu že teraz platia aj podnájom asi to nebude veľmi reálne. A ceny za tie roky porastú. Hypotéky sa dajú aj poistiť, veď nikto nevie koho čo čaká každý ide do rizika že to nebude môcť splácať. Ale keby každý takto rozmýšlal tak si hypo nezoberie nikto. V dnešnej dobe keď ti nemá finančne alebo materiálne kto pomôcť - nezdedíš niečo, tak asi je to možno jediné riešenie ako sa dopracovať k vlastnému bývaniu. Takto by boli v podstate stále bez strechy nad hlavou.
@kvetinka75 za takych 6-10 rokov, ale bez deti. Neviem, ako dlho su spolu. Rozumny clovek sa pripravuje na zalozenie rodiny a chysta si prostriedky, neviem, kolko su spolu
@mima4 Dnes su velmi dobre uroky, cize lacne peniaze.
Lacne hypoteky vyhnali ceny bytov na najvyssiu uroven v historii. Ked ECB prestane o par rokov kvantitativne uvolnovat (tlacit) peniaze, uroky pojdu hore a kopec ludi, ci si pobrali hypo (aj 200k a vyssie), zaplacu ...
Setrit, kupit na zaciatok mensi byt, potom predat, kupit vacsi a iba cast ceny hradit hypotekou je bezpecnejsia strategia.
@matricia preco sa pytas bab, preco nesetrili doteraz a nezalozili stavebko? treba sa pytat pana otca a zakladatelky temy... rodicia by im mohli pomoct, aj pomozu - zoberu dceru s vnucatami k sebe, kedze pan otec sa nema k rieseniu situacie a ona sa ho rozhodla opustit - zatial docasne... nic viac nie su ochotni a preco by aj mali - raz ho k sebe zoberu a on uz nebude mat vobec potrebu nieco menit, ved preco ked sa z neho nestal hypootrok, najomne platit netreba, strechu nad hlavou maju, dokonca aj aupairku v dome....
@matricia ved citaj co robili, ona na materskej, predpokladam, ze si daco odkladali ale hadam nemyslis, ze sa seriozne da usetrit par desiatok tisíc za par rokov. Stavebko je uplne smiesne a zbytocne, ak chces riesit byt. Rodicia ju teraz vezmu k sebe aj s detmi. Doteraz sa zakladatelka pokusala zit s manzelom samostatne v podnajme. Aby boli spolu ako rodina - rodicia s detmi. Ale u nas nie su zvacsa podnajmy ako na zapade, ze mas zmluvu a 10 rokov si spokojne byvas v jednom. Tu je kopa spekulantov.
Ja nepotrebujem prepocitavat uroky, splatili sme hypoteku za 10 rokov, makali sme a nelamentovali "co by bolo keby" - vsetko sa to v dnesnej dobe da poistit. A ked to nezvladnu splacat, tak to prenajmu a pojdu prinajhorsom k rodicom, ale aspon by sa snazili a byt by sa im splacal prenajmom a nakoniec by bol ich.

@zaxinka keby kazdy mesiac odlozil 1000 €...co neodlozi...tak cca byt za 80 tis.-co ceny mozno aj vyletia...je kolko? 7rokov? kolko budu mat dievky vtedy? prejdu pubertou a nebudu mat o neho zaujem. 40 tis. nepovazujen za horibilny uver. To tak uz cez 100 tis.
Neviem...tvrda palica je to.