icon

Preplatenie rekreačného poukazu počas PN

martin192
29. sep 2025

Zdravím chcem sa informovať ohľadom rekreačného poukazu som na PN a manželka z deťmi bola na chate ja som bol doma chcem si to dat preplatiť v práci mi povedali ze nemôžem ked som na PN na faktúr je moje meno ale je jasne napísané ze ho využila manželka z deťmi stretol sa s tým niekto Ďakujem

Strana
z2
martin192
autor
29. sep 2025
@melanta

@viestta §152a ods 4 hovorí o nároku pre zamestnanca alebo rodiča zamestnanca. Autorov prípad nie je ani jeden z týchto dvoch.

@melanta ked som na odcovskej dovolenke mam nárok

melanta
29. sep 2025
@martin192

@melanta ked som na odcovskej dovolenke mam nárok

@martin192 áno, keď si na MD alebo RD, môžeš čerpať poukaz. Vtedy nie si PN, takže sa môžeš rekreácie so svojou ženou a deťmi zúčastniť aj ty.

martin192
autor
29. sep 2025
@anonym_364789

@martin192 ano potom mas narok aj pocas RD.

@anonym_364789 RD a odcovska je to jedno? Tak vtedy si môžem uplatniť

anonym_153af0
29. sep 2025
@viestta

@anonym_762a1c najdi paragraf, ktory vylucuje vyplatenie rekreacneho prispevku PN ziadatela

@viestta taka mudra osoba ako ty a nechápe základné súvislosti. Resp.skor nechce pochopiť?

eeffka
29. sep 2025
@viestta

@anonym_364789 nie, nie je to tak. Ja som uplatnovala rekreacny poukaz na mamu a syna, ja som bola doma, oni v kupeloch. Faktura bola na moje meno, oni boli uvedeni ako ubytovani. Ak je faktura na neho, ubytovani boli jeho rodinni prislusnici, tak rekreacny poukaz mu maju preplatit

@viestta nie ak bol on pocas trvania pobytu na PN

eeffka
29. sep 2025
@martin192

@anonym_364789 RD a odcovska je to jedno? Tak vtedy si môžem uplatniť

@martin192 vtedy ano

bucko555
29. sep 2025

Odporúčam sa obrátiť na inšpektorát práce kde dajú konkrétnu odpoveď ideálne mailom s pekne im to ukázať v robote

eeffka
29. sep 2025
@martin192

@anonym_762a1c 1️⃣ Základné pravidlá rekreačného príspevku

Rekreačný príspevok (alebo poukaz) je benefit zamestnanca, ktorý je oficiálne držiteľom poukazu.

Poukaz je určený pre zamestnanca a jeho rodinu, takže teoreticky môže byť využitý aj inými členmi domácnosti (manželkou, deťmi).

---

2️⃣ Čerpanie počas PN

Ak ste na PN, stále ste zamestnanec, takže právne nie je problém, aby rekreačný poukaz čerpala vaša manželka namiesto vás.

Zamestnávateľ môže mať v internom predpise špecifickú podmienku, že pobyt sa musí týkať aj zamestnanca osobne. V praxi však väčšina zamestnávateľov akceptuje, že poukaz sa využíva pre rodinu.

@martin192 chat gpt?
https://primar.sme.sk/c/22069572/ak-ste-na-pn-p...

Ak neveris zavolaj si na danovu spravu. Prepiste fa na manzelku a nexh si uplatni ona

martin192
autor
29. sep 2025
@melanta

@martin192 áno, keď si na MD alebo RD, môžeš čerpať poukaz. Vtedy nie si PN, takže sa môžeš rekreácie so svojou ženou a deťmi zúčastniť aj ty.

@melanta a môžem dodať faktúr zamestnávateľovi ked som bol na odcovskej dovolenke v auguste na pobyte akceptuje ju

eeffka
29. sep 2025
@martin192

@melanta a môžem dodať faktúr zamestnávateľovi ked som bol na odcovskej dovolenke v auguste na pobyte akceptuje ju

@martin192 teoreticky ano, napr u nas by som ti to vzala ale su zameatnavatelia ktori trvaju na 30dnovej lehote odovzdania dokladov po ukonceni pobytu.

martin192
autor
29. sep 2025
@eeffka

@martin192 teoreticky ano, napr u nas by som ti to vzala ale su zameatnavatelia ktori trvaju na 30dnovej lehote odovzdania dokladov po ukonceni pobytu.

@eeffka ďakujem

anonym_ba026d
29. sep 2025
@martin192

@anonym_ccaaf3 ved ja mam na faktúre zo to využila manželka z deťmi nie ja iba faktúra je na mňa to musí byť ked to dávam do prace je

@martin192 je irelevantné, že to využila tvoja manzelka s deťmi, ak si tam nebol s nimi.

mamina7070
29. sep 2025
@martin192

@martin192 tak si bol na PN alebo na otcovskej v tom case?

lienka.7
29. sep 2025
@mamina7070

@martin192 tak si bol na PN alebo na otcovskej v tom case?

@mamina7070 predpokladam, ze chce dat inú fakturu

anonym_a871bd
29. sep 2025
@martin192

@martin192 ale musíš faktúru zamestnávateľovi odovzdať najneskôr do 30 dní od skončenia pobytu.

martin192
autor
29. sep 2025
@lienka.7

@mamina7070 predpokladam, ze chce dat inú fakturu

@lienka.7 v auguste som bol na odcovskej a boli sme na chate a mam tiež faktúru ale môžem ju dat teraz v októbri preplatiť mi to

anonym_364789
29. sep 2025
@martin192

@lienka.7 v auguste som bol na odcovskej a boli sme na chate a mam tiež faktúru ale môžem ju dat teraz v októbri preplatiť mi to

@martin192 to si uz nestihol mal si to stihnut do 30 dni

hellwant
29. sep 2025
@anonym_364789

@martin192 to si uz nestihol mal si to stihnut do 30 dni

@anonym_364789 Mne v praci uznali po skoro 2 mesiacoch😅 ale tiez mi vraveli do 30 dni, ale zobrali to.

melanta
30. sep 2025
@bucko555

Odporúčam sa obrátiť na inšpektorát práce kde dajú konkrétnu odpoveď ideálne mailom s pekne im to ukázať v robote

@bucko555 cítiš sa múdro po tejto odpovedi? Nemal by si. Zbytočné slová z tvojej strany. IP by mu odpovedal to, čo sme tu napísali my. Aj tu sú ľudia, ktorí ovládajú zákony. Nárok nemá, to by mu napísal aj IP. Treba dávať múdre rady ak vieš skutočne poradiť.

melanta
30. sep 2025
@martin192

@martin192 ako napísala eefka - opýtaj sa v práci, môžu aj nemusia ti to uznať. Doložiť je to potrebné do 30 dní, čo si prešvihol. Ale môže zamestnávateľ vyjsť v ústrety. Môže, nemusí.

Strana
z2