icon

Preplatenie rekreačného poukazu počas PN

martin192
29. sep 2025

Zdravím chcem sa informovať ohľadom rekreačného poukazu som na PN a manželka z deťmi bola na chate ja som bol doma chcem si to dat preplatiť v práci mi povedali ze nemôžem ked som na PN na faktúr je moje meno ale je jasne napísané ze ho využila manželka z deťmi stretol sa s tým niekto Ďakujem

Strana
z2
anonym_364789
29. sep 2025

@martin192 nemozes si uplatnit tvoj rekreacny poukaz aknsi ho nevyuzil na pobyt aj ty co si pocas PN nemohol
ved to je jasne hadam

janinah
29. sep 2025

Datum pobytu a datum tvojej PN sa zhoduje,takze ti ho nepreplatia a ani nenajdes nijaku cestičku k tomu,aby preplatili.

tanyan
29. sep 2025

https://podpora.financnasprava.sk/601211-Príspe...
...
Oprávnenými výdavkami sú aj vyššie uvedené oprávnené výdavky zamestnanca na manžela, vlastné dieťa..., ktorí sa so zamestnancom zúčastňujú na rekreácii.

anonym_ba689a
29. sep 2025

@martin192 To dá logiku,že vtedy to nemôžeš uplatniť .Dátum sa musí zhodovat s práceschnosťou.Je to vlastne pte Teba a tvoju rodinu. My sme to využili len raz ako rodina, lebo muž má dovolenku iba v lete a to chodíme k moru a inokedy môže max.jeden deň voľno popri dvanástkach.Nevyužívame vôbec.

anonym_8be9e5
29. sep 2025

No toto neviem ako vykorčuľovat z toho, mali ste ísť mimo PN, my chodíme každý rok, v podstate predĺžený zaplatený víkend

anonym_ccaaf3
29. sep 2025

Mal si dat pobyt/faktúru napísať na svojich rodičov.

anonym_762a1c
29. sep 2025
@anonym_ccaaf3

@anonym_ccaaf3 to nie je také jednoduché, tam treba splniť viac podmienok.
Skôr to mali napísať na manželku. Teraz už nič nevymyslia.
V práci ho správne informovali.

martin192
autor
29. sep 2025
@anonym_ccaaf3

@anonym_ccaaf3 ved ja mam na faktúre zo to využila manželka z deťmi nie ja iba faktúra je na mňa to musí byť ked to dávam do prace je

anonym_762a1c
29. sep 2025
@martin192

@anonym_ccaaf3 ved ja mam na faktúre zo to využila manželka z deťmi nie ja iba faktúra je na mňa to musí byť ked to dávam do prace je

@martin192 budem hnusná, ale to si fakt hotentot.
Nestačí, že je faktúra na teba, ty sa musíš na tej rekreácii aj osobne ZÚČASTNIŤ. A keďže v tom čase si bol PN, tak je to nemožné preplatiť, lebo logicky si na rekreácii nemohol byť.

melanta
29. sep 2025
@anonym_ccaaf3

@anonym_ccaaf3 a čo by tým docielil? Ak nebol účastníkom aj on, tak neba nárok.

viestta
29. sep 2025
@anonym_364789

@martin192 nemozes si uplatnit tvoj rekreacny poukaz aknsi ho nevyuzil na pobyt aj ty co si pocas PN nemohol
ved to je jasne hadam

@anonym_364789 nie, nie je to tak. Ja som uplatnovala rekreacny poukaz na mamu a syna, ja som bola doma, oni v kupeloch. Faktura bola na moje meno, oni boli uvedeni ako ubytovani. Ak je faktura na neho, ubytovani boli jeho rodinni prislusnici, tak rekreacny poukaz mu maju preplatit

melanta
29. sep 2025
@martin192

@martin192 nemáš nárok na poukaz, ak si sa rekreácie nezúčastnil aj ty. Bodka. Ak neovládaš podmienky, mal si sa informovať vopred.

janinah
29. sep 2025
@martin192

@martin192 furt nechces pochopit,mohol si byt na pobyte kludne aj ty,zmenil by si adresu pobytu pocas PN v soc.poistovni napr.by ste vsetci boli v kupeloch ako samoplatcovia,ale poby by ti nepreplatili,lebo si na PN,zamestnavatel ti plati PN prve dni tak nebude este platit aj rekreaciu,ked osoh z teba vtedy nema nijaky

martin192
autor
29. sep 2025
@anonym_762a1c

@martin192 budem hnusná, ale to si fakt hotentot.
Nestačí, že je faktúra na teba, ty sa musíš na tej rekreácii aj osobne ZÚČASTNIŤ. A keďže v tom čase si bol PN, tak je to nemožné preplatiť, lebo logicky si na rekreácii nemohol byť.

@anonym_762a1c 1️⃣ Základné pravidlá rekreačného príspevku

Rekreačný príspevok (alebo poukaz) je benefit zamestnanca, ktorý je oficiálne držiteľom poukazu.

Poukaz je určený pre zamestnanca a jeho rodinu, takže teoreticky môže byť využitý aj inými členmi domácnosti (manželkou, deťmi).

---

2️⃣ Čerpanie počas PN

Ak ste na PN, stále ste zamestnanec, takže právne nie je problém, aby rekreačný poukaz čerpala vaša manželka namiesto vás.

Zamestnávateľ môže mať v internom predpise špecifickú podmienku, že pobyt sa musí týkať aj zamestnanca osobne. V praxi však väčšina zamestnávateľov akceptuje, že poukaz sa využíva pre rodinu.

janinah
29. sep 2025
@viestta

@anonym_364789 nie, nie je to tak. Ja som uplatnovala rekreacny poukaz na mamu a syna, ja som bola doma, oni v kupeloch. Faktura bola na moje meno, oni boli uvedeni ako ubytovani. Ak je faktura na neho, ubytovani boli jeho rodinni prislusnici, tak rekreacny poukaz mu maju preplatit

@viestta a priznala si sa,ze si tam nebola? Boli na fakture mena ubytovanych hosti?

viestta
29. sep 2025

Zmena oproti predchádzajúcim rokom nastala v tom, že oprávnenými výdavkami od
1. 1. 2025 sú nielen výdavky zamestnanca, ale aj rodiča zamestnanca. Rodičom zamestnanca je biologický rodič alebo osvojiteľ. Rodičom nie je na tento účel napríklad partner rodiča, ktorý nahradil druhého biologického rodiča. Pobytu sa zamestnanec spolu s rodičom zúčastniť nemusí. To znamená, že oprávneným výdavkom je aj výdavok na rekreáciu rodiča zamestnanca bez účasti tohto zamestnanca. Výdavky na rekreáciu rodiča zamestnanca však v takom prípade musí rodičovi, ktorý si pobyt uhradil, o príspevok žiadajúci zamestnanec preukázateľne preplatiť (napríklad prevodom na účet, čo preukáže výpisom z účtu).

Okrem toho zostáva zachované, že za oprávnené výdavky použité na vyššie uvedený účel, sa považujú aj výdavky iných osôb, ktoré sa zúčastňujú na rekreácii so zamestnancom alebo s rodičom zamestnanca, a to na:

manžela zamestnanca alebo manžela rodiča zamestnanca,
dieťa zamestnanca,
dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené pred rozhodnutím súdu o osvojení,
na inú osobu žijúcu so zamestnancom v spoločnej domácnosti.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/r... © Podnikajte.sk

viestta
29. sep 2025
@janinah

@viestta a priznala si sa,ze si tam nebola? Boli na fakture mena ubytovanych hosti?

@janinah citaj vyssie, podmienky sa tento rok zmenili. Priznavat som sa nemusela, vsak vsetci ma videli v robote

anonym_762a1c
29. sep 2025
@viestta

Zmena oproti predchádzajúcim rokom nastala v tom, že oprávnenými výdavkami od
1. 1. 2025 sú nielen výdavky zamestnanca, ale aj rodiča zamestnanca. Rodičom zamestnanca je biologický rodič alebo osvojiteľ. Rodičom nie je na tento účel napríklad partner rodiča, ktorý nahradil druhého biologického rodiča. Pobytu sa zamestnanec spolu s rodičom zúčastniť nemusí. To znamená, že oprávneným výdavkom je aj výdavok na rekreáciu rodiča zamestnanca bez účasti tohto zamestnanca. Výdavky na rekreáciu rodiča zamestnanca však v takom prípade musí rodičovi, ktorý si pobyt uhradil, o príspevok žiadajúci zamestnanec preukázateľne preplatiť (napríklad prevodom na účet, čo preukáže výpisom z účtu).

Okrem toho zostáva zachované, že za oprávnené výdavky použité na vyššie uvedený účel, sa považujú aj výdavky iných osôb, ktoré sa zúčastňujú na rekreácii so zamestnancom alebo s rodičom zamestnanca, a to na:

manžela zamestnanca alebo manžela rodiča zamestnanca,
dieťa zamestnanca,
dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené pred rozhodnutím súdu o osvojení,
na inú osobu žijúcu so zamestnancom v spoločnej domácnosti.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/r... © Podnikajte.sk

@viestta Ale toto nie sú zmenené doteraz platné podmienky, to je navyše novinka od 1.1.2025 - uplatnenie RP na rodiča zamestnanca. Autor je ale iný prípad.

anonym_ccaaf3
29. sep 2025
@melanta

@anonym_ccaaf3 a čo by tým docielil? Ak nebol účastníkom aj on, tak neba nárok.

@melanta ak "dám" svoj rekreačný poukaz mojim rodicom, tak nemusim ist na pobyt aj ja.

anonym_364789
29. sep 2025
@viestta

@viestta porovnavas uplne ine situacie, nemusis byt vzdy najmudrejsia, ty si nebola PN 😉

melanta
29. sep 2025
@anonym_ccaaf3

@melanta ak "dám" svoj rekreačný poukaz mojim rodicom, tak nemusim ist na pobyt aj ja.

@anonym_ccaaf3 nemusíš. Ale autor sa pýta na inú situáciu. Nie na rodičov.

viestta
29. sep 2025
@anonym_762a1c

@viestta Ale toto nie sú zmenené doteraz platné podmienky, to je navyše novinka od 1.1.2025 - uplatnenie RP na rodiča zamestnanca. Autor je ale iný prípad.

@anonym_762a1c autor uplatnuje na manzelku a dieta

viestta
29. sep 2025
@anonym_364789

@viestta porovnavas uplne ine situacie, nemusis byt vzdy najmudrejsia, ty si nebola PN 😉

@anonym_364789 najdi paragraf, ktory vylucuje vyplatenie rekreacneho prispevku PN ziadatela

mondolina
29. sep 2025

RP vieš využiť aj na letný tábor pre deti, a tiež sa neúčastníte.
Neviem kde je uvedená podmienka, že musí byť prítomný aj zamestnanec.

anonym_762a1c
29. sep 2025
@viestta

@anonym_762a1c autor uplatnuje na manzelku a dieta

@viestta koľkí aj tebe máme napísať, že sú to dve rozdielne situácie? Ty si nikdy chybu nepriznaš, takže škoda sa viac vyjadrovať.
A to píšu ženy, čo s tým robia.

viestta
29. sep 2025

@anonym_762a1c najdi paragraf, ktory vylucuje vyplatenie rekreacneho prispevku PN ziadatela

melanta
29. sep 2025
@viestta

@anonym_762a1c najdi paragraf, ktory vylucuje vyplatenie rekreacneho prispevku PN ziadatela

@viestta §152a ods 4 hovorí o nároku pre zamestnanca alebo rodiča zamestnanca. Autorov prípad nie je ani jeden z týchto dvoch.

melanta
29. sep 2025
@mondolina

RP vieš využiť aj na letný tábor pre deti, a tiež sa neúčastníte.
Neviem kde je uvedená podmienka, že musí byť prítomný aj zamestnanec.

@mondolina zákon rieši toto v dvoch paragrafoch. Jeden rieši deti , napríklad spomínaný tábor. A druhý paragraf rieši nárok zamestnanca alebo rodiča. Zamestnanca alebo rodiča. Autor má situáciu, že nebol on a neboli ani rodičia. Žena a deti majú nárok ak sú so zamestnancom, čo neboli keďže bol PN.

martin192
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_364789
29. sep 2025
@martin192
Odpoveď bola zmazaná

@martin192 ano potom mas narok aj pocas RD.

Strana
z2