Prestravujú sa 4 ľudia do 200 - 250 eur?
Ahojte, prestravujem za 200-250 € 4ľudi v domácnosti ? Dieťa 4ročne, 2rocne a chlap, ja. Ak áno,dajte tipy.
Podľa mňa 4 ľudia za 200 eur v tejto dobe tak to je len o prežití a to sa považujem za dosť skromnú. Ako áno, dá sa to vydržať mesiac - dva v čase núdze, no dlhšie je to na úkor zdravia a hlavne tých detí, lebo za tú cenu sa dajú kupovať len nekvalitné potraviny. Ale zasa viem, že ľudia aj tak žijú, no je to už skôr živorenie.
Nie,nie je to reálne v prípade,ak nechceš jest samé eckove lacné potraviny. Mňa najviac zaráža,že ľudia šetria najviac na strave - teda tom,čo je základ života. Načo investujete každý mesiac 50 E, keď potom nemáte na potraviny? Investovať ma človek vtedy,keď ma navyše,nie aby sa oberal o jedlo a platil finančným inštitúciám,keď v súčasnosti peniaze strácajú hodnotu extrémne rýchlo.
Neviem, či je to reálne, každý má iné stravovacie návyky. My sme piati, najstarší jedáva už dospelácke porcie, a teda míňame na stravu omnoho vyššiu položku. Čo však mne pomáha ušetriť:
1. Mám rozpísaný jedálniček približne na mesiac, polievka vždy na 2 dni, druhé ako kedy, deň-dva. Rozpísané mám aj večere, ak sú chalani v škole, tak majú väčšinou na večeru polievku, ktorú sme my mali na obed, občas uvarím niečo rýchle (cestoviny, rizoto). Tak isto mám rozplánované aj ich desiaty.
2. Kupujem a varím vo veľkom. Na nákup idem raz týždenne, mám vždy so sebou zoznam podľa jedálnička na daný týždeň. Pečivo buď zamrazím alebo sama upečiem, takže nemusím kvôli nemu utekať do obchodu a nechať tam zas peniaze navyše za veci, ktoré mi udreli do očí. Keď uvarím napr. vývar, zvyšok šťavy zamrazím a podlievam potom rizoto, viem z neho urobiť cesnakovú polievku a pod. Tak isto zamrazím aj uvarené mäso, ktoré zvýši a nechce sa nám ho jesť tretí deň, občas je z toho super rýchla večera.
3. My zjeme fakt veľa ovocia a zeleniny, no občas sa stane, že proste práve to ovocie/zelenina nikomu nejde na chuť a ide zhniť. Vtedy to spracujem do koláča, výživy, prípadne zamrazím, obvarím, pomixujem do chleba... Podľa druhu a stavu.
4. Sladkosti nekupujeme, chalani väčšinou čo-to dostanú od starkých, to si šetria, keď zjedia, nemajú. Mám však neustále v zásobe napečené cookies, muffiny či iné sušienky (dá sa to aj zamraziť) a tým uspokojím ich potrebu sladkého, to vlastne mávajú často aj na desiatu. To isté sladené nápoje, proste sa tomu vyhýbame, občas majú niekde na návšteve, my kupujeme občas lisované šťavy, inak doma len voda, sodastream a domáce sirupy.
5. Dôležitý je aj poriadok v chladničke aj špajzi. Nestane sa ti tak, že vyhodíš cuketu za 3 €, na ktorú si zabudla a ona splesnela.
6. A, samozrejme, najdôležitejšie pravidlo: nikdy neísť na nákup hladný, nakúpiš vtedy veľa polotovarov, ktoré ti prídu ako skvelý nápad a potom si len vzdychneš, že na čo to bolo dobré.
Sama vidím, že teraz v lete som nešla podľa zoznamu, 2 týždne som bola chorá a chodil na nákupy manžel, furt čosi zabudol kúpiť a na ďalší deň šiel zas, takže tie položky v potravinách neskutočne stúpli. Nemali sme náš stereotyp, často sme boli mimo domu, oveľa viac jedál sme vyhadzovali a síce to nemám porátané, ale určite sme minuli na stravu za tie 2 mesiace o niekoľko stoviek viac ako zvyčajne. Ale teda mne nejde o šetrenie na potravinách kvôli nedostatku financií, skôr chceme len zdravo sa stravovať a neplytvať, takže sa normálne teším, keď začne školský stereotyp a zas nabehneme na náš systém.
@bessie12
nesolené niečo cez 3 eurá -neviem presne https://www.zlacnene.sk/akcia/maslo-300-g-3596177/
Neexistuje, aby stacilo 4 clennej rodine na stravu 200€.
Resp.ano, da sa. Suche rozky a kminova polievka 🤷♀️.
Podla mna sa do tych 250 da zmestit ak clovek chce a obrati kazde euro. Pises ze ovocie mate, to je super. Ak mas nieco aj zamrazene alebo džem tak je dobre. Napr mozes kupit 1 velky biely jogurt a mixnut s domacim ovocim a 1bananom a mas vitaminovu bombu pre vsetkych . Ak budes sledovat letaky , porovnavat ceny a dobre varit tak to pojde.
@zmrzlinka2021 prosim ta a ty zijes kde? lebo my byvame v dome, aj drviva vacsina nasej rodiny a priatelov, ale pri dnesnych cenach pozemkoch a byvani v rodinnych zastavbach, skutocne nepoznam nikoho, kto si na 5arovy pozemok postavi kurniky, prasacince a bude sadit krumple. to bolo tak pred 30 rokmi, urcite nie teraz.
za mna nerealne, a ked aj realne, tak ta strava bude teda na zaplakanie. my tolko minieme za tyzden a to sme prakticky traja, lebo stvrta je babatko. je fajn nastudovat si, ako strava ovplyvnuje zdravie a imunitu cloveka. a obzvlast pri tak malych detoch by som urcite na strave nesetrila. z cestovin a mucnych jedal tu imunitu nebudu mat bohvieaku, s tym rataj. co usetris na strave, to das na imunoglukanoch a kadejakej chemii. urcite by som setrila inde, alebo neskor, ked nastupis do prace.
Dlho som rozmyslala,ci napisat,alebo nie.dam Ti pohlad z mojej strany-sme 3,muz,ja,syn takmer 4r.platime najom,energie atd.do prace chodi iba muz,ja bohuzial nemozem kvoli malemu(PAS-Pre tie ktore zacnu rypat,ze aj pri tejto dg sa chodi do skolky,bohuzial niesom tou stastnejsou,ktorej dieta to zvladlo).Po zaplateni vsetkeho nam ostava tych 380e,za stovku natankujeme a ostane tych 280e.v prvom rade nakupime co treba pre dieta,a az zo zvysku sa stravujeme my..ziadna slava,ale ide to.vela veci zozeniem tu z MK,ci uz zadarmo,alebo lacnejsie ako v obchode.a tym aj dakujem mamickam,ktore veci takto posuvaju.(ja ich samozrejme tiez dalej posuvam).co sme mali nasetrene,zhltla korona.jasne,zeby sa nam zilo ovela lahsie keby som mohla do prace.zatial to je takto,ako to je,ved vravi sa ze vsetko zle je na nieco dobre🤷♂️takze verim ze pridu aj lepsie casy🍀
@matkahelka na dedine sa tak relativne bezne zije, v satelitoch zasa su mestsky ludia. Ale ak mam dom a nemam vyhody z neho, tak musim mat na taky zivot peniaze. Ved to je hlavna vyhoda domu, ze si dopestujes, dochovas. Teda pre beznych ludi. Ti prachatejsi maju bazen, trampoinku a griluju.
@zmrzlinka2021 my byvame na dedine, aj svagrovia byvaju na dedinach, aj priatelov mame na dedinach. a nikto nic nepestuje ani nechova. prepac, fakt sa smejem z tvojho nazoru, ze hlavna vyhoda domu je uzitkova zahrada. pride mi to ako nazor z 1986. hlavna vyhoda domu je to, ze mi nad hlavou nedupu susedove deti, ze na balkone nemam popol od suseda fajciara, ze sa nebudim v noci o tretej na to, ze susedia vedla sexuju, ze cez stupacky necitim, co suseda varila, ze nepocujem, kedy suseda splachla wc ci privolala vytah.... to som ti vymenovala dovody, preco sme z bytu odisli. ani vo sne by mi nenapadlo ist do domu, aby som si smradila pozemok kurami a muklovala na zahrade po 8.5 hodinovej sichte v korporate. a hej, mame bazen, detske preliezky, gril, terasu. a este mam ukazkovu skalku, este ukazkovejsie thuje a 10 sadenic jahod a 2 sadenice cukety. to je vsetko. teda nie, mame par ovocnych stromcekov, na kazdom asi po 5 kusov ovocia, plne rodit budu asi kym budem v dochodku. a fakt, vsetci, vsetci, kt.poznam co ziju v domoch maju plus minus to iste. ci dom na dedine, ci mestska cast, ci priamo mesto. jediny z toho kvanta ludi, co ziju v dome a nieco chova a pestuje su moji svokrovci, ale ani zdaleka tym neusetria.to je velky prevelky mytus, ze ak chovas zvierata, usetris. staci vygooglit kolko stoji 100kg zrna, kolko stoja male kurcata, kolko toho zrna ti na rok pre kurcata treba, kym z nich kuru vychovas. moji svokrovci su tazko v strate, ale proste odmietaju jest lacne antibiotikove kury a vajcia. svokor asi 3 roky dozadu ratal - cena kurcata, elektrina, ktora ich zohrieva, kym su male, potom zrno, ze jedna sliepka do hrnca ich vyjde na cca 8-9€. za to v supermarkete kupis v akcii 3.
@matkahelka Ale ved ja netvrdim, ze zijes nejako nespravne. Ja len tvrdim, ze ludia, ktori proste nie su pri prachoch, tak tu podu namiesto bazeniku a travicky vyuzivaju na pestovanie. Maju vlastne ovocie, zeleninu. My napr. sme takto od svokrovcov zasobovani celorocne. Tento sposob zivota si vyzaduje proste dedinsku povahu cloveka, co sa nestrani prace. Je kopec ludi, co maju vztah k pode, k zvieratam, staraju sa a proste su spaty s dedinskym prostredim. Teraz sa nebavim o modernych stvrtiach, kde mas de facto mestsky styl zivota a urcite mestske geto, ale tam ziju obvykle ludia, ktori na to maju a nemusia riesit financie. Aj tu mame okolo BA take satelity.
Ale urcite vyhoda normalneho domu s NORMALNYM pozemkom (5arove pozemky s bungalovmi su pre mna byty s velkou terasou) je urcita moznost sebestacnosti a schopnosti si dopestovat, dochovat.
Neviem aký máte pozemok. Mne sa darí na 100 m2 dopestovať mrkvu, petržlen, cibuľu, zemiaky na pol roka, paradajky v lete, drobné ovocie na celý rok, a tak v minulom roku nám (2 dospelí, 2 deti 4 a 2 roky) stačilo tych 250€ na stravu (mäso len 2x v týždni, nakupujem raz za týždeň, len v akciách, aj do zásoby+ strava v mužovej práci). Teraz to už stačiť nebude.
@zmrzlinka2021 Prepč, ale kedy si naposledy bola na dedine? Mam 3 sestri a dvoch bratov vsetci mame domy a rodiny no okrem rybyciek a skrecka a jedneho psa nikto nic nechova( ak neratam deti) na zahrade mame trampolinu,gril - bazeny iba v lete a vobec nie sme prachatejsí. Len vsetci pracujeme potom domacnost -deti -ulohy... Obcas vylety a dovolenky. Aj my ludia zijuci na dedine si chceme trochu uzit zivot. A ja osobne aj manzel radsej potiahnem par hodin nadcasov namiesto travenia hodin v zahrade. Za tie peniaze si kupim tu zeleninu - ktorej by som musela venovat ten cas na zahrade s nejasnym vysledkom vzhladom na pocasie- neskore mrazy a potom sucha ci zaplavy a krupy......
@zuzinka888 lenze vy nemate ten typicky dedinsky zivot a je to tym, ze dnes na Slovensku zijeme vacsinou na vysokej zivotnej urovni. Moji svokrovci cely zivot chovali, pestovali, lebo potrebovali uzivit deti, ziadne take, ze po praci lazo plazo...proste sa makalo, lebo neboli peniaze, a co sa dopestovalo, to sa stravilo, a bolo pre rodinu prinosom.
Bola by si prekvapena, ale na slvoensku je vela ludi na klasickych dedinach, kde sa stale aj pestuje, aj niečo chova. Proste ludia namiesto trampoliny vyuziju podu na zasadenie zemiakov aby mali na zimu.
Ale tato cela diskusia je o tom, ako to dat, nie ako si uzivat, grilvoat, bazenikovat... ale ako si pomoct, ked tie peniaze naozaj nemam. Vtedy ludia uplne inak uvazuju, lebo potrebuju jest.
Inak, praca v zahrade je pre velmi vela ludi doslova relax
@zmrzlinka2021 suhlasim aj moji rodicia pestovali zeleninu a zemiaky. Ale pracovali do druhej a padla. Mali na to cas. Ja koncim o 5 utekam po deti uhohy vecera trochu sa zahrame a je 9h. Kedy by som bola v tej zahrade? V noci pod baterkou plela? Preto radsej potiahnem a za vyssiu vyplatu si kupim.
@zuzinka888 Ja ta chapem, ale tvrdim, ze tak konas, lebo si to mozes dovolit. Moja svokra aj pri malych detoch, dala ich do ohradky a okopavala. Neraz rano o stvrtej uz sla do zahrady... lebo nedopestujes, nemas, nejes.. My tak nemusime uvazovat.
Ale realne moze prist doba, kedy ludia sa budu opatovne viacej a viacej vracat k pestovaniu, lebo budu proste hladni.
@zmrzlinka2021 plne s tebou súhlasím, mňa síce práca v záhrade nebaví,ale musela som ako dieťa pomáhať,naši pestujú a chovajú celý život. Dnes sa každý vyhovára,kedy by to robil,nemá na to čas, no predtým ľudia čas mali,lebo nekukali telku,ig ,FB a podobne somariny,ale pracovali od rána do večera a to ťažko fyzicky v práci a potom doma,napriek tomu boli skromnejší,nenadavali na všetko ako my teraz čo máme ovela ľahší zivot
Mňa tiež práca v záhrade nebaví,ale pestujeme .Máme pozemok 26 arovy o ktorý sa treba starať.Mame aj trávu,sad aj zeleninu .Bolo by nám ľúto,že v dobrej úrodnej pôde na juhu Slovenska,by sme nič nedoprstovali a kupovali v reťazcoch zeleninu.Chodime tiež do práce,dochádzame a stíhame,a to už máme po 50 ke.Dodam,že finančne by sme si mohli dovoliť všetko kupovať,ale hlavne teraz,keď máme malého vnucika nám robí ohromnú radosť,že máme pre neho do príkrmov všetko čerstvé a bio zo záhrady.

@85miska s privarkami sa ja nekamaratim. Malokedy sa mi nejaky privarok podari 😂 Jedine este sosovicovy, ale aj k tomu priatel potrebuje maso. My kupujeme velke maslo 400g po 2-3 ks a to uz mame 8-12€, 800g kuracich prs 8€, pecivo, ktore si sama doma dopekam ( viac baleni ) cca 7€, balena sunka ci salama cca 2€/ balenie, slanina nakrajana udena 4,25€ 250g, zrnkova kava na mletie 12€ / kg, muka 4kg tyzdenne - takmer 4€ a mohla by som dalej pokracovat ... a potom pri plateni sa hlava zatoci.