Prežívanie z minima
Ahojte babenky chcela by som sa tu dozvediet aky mate nazor na prezivanie v domacnosti s minimaa.... náš mesacny prijem sa toci cca 830eur( moja materska a plus priatelova vyplata)
byvame samy s 10mesiacnou dcerkou .... kedze sme pred porodom byvaly v meste kde najom sa vysplhal na 330eur refinancovali sme priatelou uver(naytok,postielka,kocik a ine drobnosti pre dieta)..... pocas 7 mesiacoch sme minuly cca ( aj s nabytkom,najmom,stravou a vecami pre babetko 8000EUR) ....
pred vianocami sme sa prestahovali k mojim rodicom kde sme mali k dispozicii iba jednu izbu .... boly sme tam ako sardinky a hadky na kazdodennom poriadku.. tak sme sa v aprili tento rok stahovali do 1izboveho bytu( tam nas mesacne najom stal 126eur) ...
kedze sme museli znova refinancovat uver ( do dneska nasetrene z uveru este 1400eur) mesacna splatka je 349eur,kedze nam bol byt mali a tesny zohnali sme si vedcsi 3-izbovy byt za 200eur mesacne... pred 5 mesiacmi sme si museli kupit auto ( lizink 171,8eur mesacne) a aby toho nebolo malo eeste platime pausal 60eur
čiže na stravu a ine veci my ostava cca 40eur .... keby som nemala rodicou tak neviem ako by som to zvladala ...
uver mame na 9 rokou a lizink na 6 rokou :( neviem ako to mam zvladnut .. malej nic nechyba ale nechcem minat s usporou .... :(
bojim sa ked sa skonci materska a ak sa mi nepodari najst si hned pracu aleo ked sa nieco stane rodicom ... :/ je to hrozne ...
mala ma vsetkko na co ukaze prstom ale neviem placem skoro kazdy den a rozmyslam co to bude snami ked ..
Ma 20 rokov. Mladost=pochabost. Oni pridu na to, ze dlhy robia iba dalsie dlhy....
@gituska456 tak potom kde je problém? Máte latku a 40Eur na mesačné fungovanie...tebe niet pomoci, ak si si nevzala k srdcu nic, co tu bolo napisane..
miniete úver (nie úspory, ako si písala),aby dieťa malo "všetko" a vy nové auto a paušály, na ktoré nemáte a pôjdete sa past...
@gituska456 o moj boze vy nemate co do ust a kupite auto na lizing?ako moze byt niekto tak hlupy???dvaja dospeli ludia!!!
poviem ti tak....moj cisty prijem je vyssi ako vas spolocny prijem a za mobil platim do 7 EUR mesacne...
... asi tak...
zijete si nadpomery... proste na to nemate ale chcete...lebo sused, ti a henti...
jedina rada: chod do prace aj ty
@gituska456 mas pravdu,mas len 20 rokov a este len zacinas zit a hospodarit.poucili ste sa z chyb a na tom treba stavat.len nezabudaj,ze milion zacina od centu,takze je nacase zacat setrit.dom nikdy mat nebudes,ak budes teraz rozhadzovat.na zaciatku sa treba uskromnit,setrit,zarabat a potom pomyslat na dom.
Tak bud ja neviem citat s porozumenim, alebo som v nejakom casopriestore, ktory sa extremne rychlo meni. Ak chces radu, zeny ti radia velmi dobre. Ak ju nechces, nechapem, co tento prispevok mal docielit..
10:41
.... keby som nemala rodicou tak neviem ako by som to zvladala ...
neviem ako to mam zvladnut ..
11:42
my zijeme a nechceme len prezivat ....
chcela som len vediet ako by ste vy zili ..
teraz vidim nasu buducnost lepsiu ..
teraz uz viem hospodarit
11.56
mozno teraz sa mam podla vas zle ale urobim vsetko rpe to aby som sa mala lepsie ...
inak moje zlate zivime sa samy !!
cisty prijem moj a mojho muza je 1100 eur z toho len najom s hypotekou je 590 eur. Keby som si teraz spravila dieta, tak po materskej s rodicovskym prispevkom mame prijem 800 Eur, Preto ja dieta nemam a ani neplanujem.
Tak isto ani auto nemame.
@gituska456 nikto ti tu nechce zle. Aj negativna kritika vie byt napomocna ale darmo rozpravat ked usi nechcu pocut. Plany mate krasne ale su dlhodobe a pre ne musite nieco spravit.
Nam sa podarilo pred rokom docielit RD a hned 5 izbovy. Tiez, si vravime, ze nie sme taky bohaty aby sme kupovali lacne veci, ale...
Mozeme kupit kotol+bojler 2 tyzdne pred vianocami za 1400€ lebo nas spolocny prijem je cez 2000. Mozeme si kupit podlahu z dreva a nie parkety...
Ale na dovolenke sme nikde neboli, auto vlastne nemame, pausal mam 20€.
Este nas caka na jar investicia do fasady +dvor a zahrada dalsich 10 000. Neberieme uver, nechceme dalsie dlhy, staci, ze mame hypo.
Na to pridete aj vy casom, co je lepsie. Ja si radsej nekupim auto a investujem do domu. A potom si nasetrim aj na to auto.
Keby som mala 20 asi by som nabrala na toto vsetko spotrebak, ale ... co ak muz ostane pn? Ja mam ubohych 300 eur opatrovak a to je nasa hypo....
Co potom?
@lilimoni ja vas chapem .... ja som si uz svoje napisala .. to su vase nazory ... nepoznate ma ... a som rada ze niektore s tich co tu diskusiu vedu nemusim ani spoznat...
ja som len chcela vediet ako by ste zili vy to je vsetko dakujem
@marca12 ja viem a budem sestrit .... uvedomujem si co vsrtko mame na krku ale vylizeme sa stoho .. cakala som troska podpori a povzbudzenia ved kazdy je le clovek .... :/
@gituska456 no väčšina z nás by sa prikrývala len potiaľ, pokiaľ perina stačí... teda v preklade - míňali by sme len toľko, koľko máme, nie viac...
je to smutne najma preto lebo takychto pripadov nie su na slovensku ze desat z celej populacie ale priam stovky az tisice.. Je mi z toho do placu :(
@gituska456 moja sestra zije ako vy,lebo ma muza degesa,gemblera.vsetky peniaze preserie a ja by som ju najradsej preplieskala,nech sa spamata.horsie je,ze uz stratila zdravy usudok a prebera rozumy od neho.takze ak aj tvoj chlap ma inypohlad na financie,ty musis byt ta,ktora domacnost ukociruje a bude setrit a zvazi,co potrebujete a ci je nevyhnutne,aby malo dieta kazdy vydobytok.este je malicke,nepotrebuje skoro nic.co budete robit,ked pojde do skoly a uvidi,co vsetko maju spoluziaci,to mu budete vsetko kupovat,aby nahodou neutrepelo ujmu na psychike,ze ma menej?
My sme tiež začínali v 20tke a od nuly, kúpili sme si auto, náš drobec mal skoro všetko nové, ale teda 8000 eur za výbavu sme nedali ani za 3 roky...Príjem sme mali ešte menší, ako vy a dokonca si myslím, že sme si žili na túto oblasť Slovenska nadštandardne.
@marca12 auto sme brali chorej starkej ktoru kazdu chvilu musime vozit na kadajekae vysetrenie a aj kvoli rodicom nevladzu už ... nevedela som presne kolko auto stoji no ratala som stim ze budem u mojich rodicou edze priatelovi rodiacia su alkoholici a chceli aj zomna utorbit alkoholicku.... a mala ma to co potreuje ... hracky mame po detoch a veci kupujem len cez modry konik ... a my si veci kupujeme len ked naozaj potrebujeme cize sezonne ... :/
och neviem je mi do placu ale musim sa tooh chitit ja len keby som mala aspon nniekoho kto by ma vedel vypocut som sama :/ mam 20rokou ale teraz viem ze s takym chlapom to asi nebude dobre .. budem sa musiem chopit toho ja :/
@iza29 museli sme st na bytvku .. neustale hadky s mojou mamou ... ublizovali sme si ... teraz sme si cenejsie ako kedykolvek predtym ...
8000eur to nebbola len vybavicka pre dietatko ale aj nabytok strava a opravy auta .... to vsertko nas stalo penazi ... plat sa mu ma zvysit a nasiel si aj inu praacu lenn tam neviem kedy zacne ... pretoze tam bude musiet vela prejazdit a to bude zase naklady na naftu .....a ja som si nasla v obchode len tam pracujem len ked ma potrebuju ... cize minuly mesiac som tam bola cca 2krat mozno :/ ... namiesto dovolenky bol priatel v cechach si privirobit... zatial sa to da ...
vssetko sa mi ruca :(
@gituska456 no ked ste auto potrebovali na ucel starostlivosti, tak ste mohli na socialnom urade poziadat o prispevok na auto a benzin 😉 ja to mam v stadiu schvalovania kvoli dcerke, ktora je ztp 😉
@lilimoni ano lenze ked sme to chceli vybavit tak sa toho nik nechcel chitit ... a to skvele socialne vzalo aj mamke opatrovatelske len kvoli tomu ze je sposobila babka .. lenze ona je slepa,zmyslou zbavena tam som mala ychovat dieta ??
@worker_falcon môžeš napísať, čo to je par rokov? lebo ja viem veľmi dobre šetriť, ale 700 eur aj byt, aj auto, skoro aj dom, 3 deti, pekne oblečené, aj hračky aj všetko, to obdivujem. Koľko rokov sú manželia, aké veľké sú deti, koľko bola s nimi doma na materskej,rodičovskej.Potrebovala by som to vedieť, nie pre svoju potrebu, ale poradiť známym,. ktorí majú 3 deti ale nemajú toto všetko ako píšeš tí
@deniss111
@gituska456 dievča, to je ťažká schíza... V rámci tejto diskusie, a ešte keď sa to porovná s tvojím blogom... Veď ťa mama/rodičia odsúdili, že si nikdy nič nedokázala, po tom, čo si sa od nich odsťahovala (a v súvislosti s týmto vláknom na tom niečo bude - okrem bratia úverov ste dokázali splodiť a porodiť dieťa). Ale píšeš, že po odsťahovaní ste si s matkou najvzácnejšie.
@mijo53 podrobnejšie som písal v niektorom z predošlých príspevkov. A ak chceš radiť niekomu, tak to nebudeš mať ľahké. Nik si neprizná, že "nevie šetriť". Každý si o sebe myslí, že je "šetrný". Povie ti, ako chodí po akciách (ale nepovie, ako potom kúpi decku či sebe zbytočnosť za 10-násobok ušetrených peňazí).
Detaily o veku detí sú nepodstatné. Jeden plat majú odkedy sa narodilo prvé dieťa. To je už asi 11 rokov. Nechceš vedieť aj cenu bytu? 😀
@gituska456 Ak si si naozaj našla prácu ako píšeš, urobila si prvý správny krok. Neviem, či sa ešte dá niečo urobiť s tým leasingom, to je vysoká zbytočná položka, ale ak máš dobrú robotu, tak to utiahnete. Tie paušály na mobil zmeňte, ja platím za môj mobil cca 7 eur. Ďalšia zásadná chyba je malej kúpiť všetko na čo si ukáže. To stopni, pretože vás to o chvíľu prevalcuje. Nie je to dobré pre ňu, nech sa naučí po niečom túžiť dlhšie, teraz je ešte malá, skôr do budúcnosti. Myslím, že týmto keď pomaly začneš na začiatok to stačí. Uvidíš, že to funguje a budeš mať viac peňazí na kvalitnú stravu.
@namornicka z iných odpovedí je jasná druhá stránka jej "práce" - síce má prácu, a dostala dokonca prvú výplatu, ale... je to zaskakovanie v miestnom obchode, minulý mesiac tam bola 2x a výplata je mohla pokryť akurát plyšového maca pre Natálku.
Ale začiatok je to dobrý, to kvitujem.
@namornicka
ano nasla aj ked to nebude na stalo ... je to len ked oni nestihaju alebo ked chccu volno .... doplnam do regalou som pri mäse a tak :/ ... pausal ideme rusit tennto rok v decembri mu konci viazanost .. a mne nabyja kredit cez puasal .. mam totiz fix..... ale chceme prejst do O2.....malu rozmaznava babka s dedkom a aj moj chlap :/ ... neviem ako tomu zabranit ... ja jej kupim to co potrebuje nechcem aby vsetko mala od inych :/
@worker_falcon ano bola som tam sice 2x ale snazim sa hladam si ... len ako si mam najst pracu ked nemam ani strednu :/ ... je mi to luto ale ja nevladzem .... ano dokazala som jej zarobit aspon na hlupeho macka !!!!!!!!!!!! ale nemozem za to :/

@sissy27 co ty vies..mozno to cele vyucuje na urade prace,ako sa to da zvladat.😀