Prežívanie z minima
Ahojte babenky chcela by som sa tu dozvediet aky mate nazor na prezivanie v domacnosti s minimaa.... náš mesacny prijem sa toci cca 830eur( moja materska a plus priatelova vyplata)
byvame samy s 10mesiacnou dcerkou .... kedze sme pred porodom byvaly v meste kde najom sa vysplhal na 330eur refinancovali sme priatelou uver(naytok,postielka,kocik a ine drobnosti pre dieta)..... pocas 7 mesiacoch sme minuly cca ( aj s nabytkom,najmom,stravou a vecami pre babetko 8000EUR) ....
pred vianocami sme sa prestahovali k mojim rodicom kde sme mali k dispozicii iba jednu izbu .... boly sme tam ako sardinky a hadky na kazdodennom poriadku.. tak sme sa v aprili tento rok stahovali do 1izboveho bytu( tam nas mesacne najom stal 126eur) ...
kedze sme museli znova refinancovat uver ( do dneska nasetrene z uveru este 1400eur) mesacna splatka je 349eur,kedze nam bol byt mali a tesny zohnali sme si vedcsi 3-izbovy byt za 200eur mesacne... pred 5 mesiacmi sme si museli kupit auto ( lizink 171,8eur mesacne) a aby toho nebolo malo eeste platime pausal 60eur
čiže na stravu a ine veci my ostava cca 40eur .... keby som nemala rodicou tak neviem ako by som to zvladala ...
uver mame na 9 rokou a lizink na 6 rokou :( neviem ako to mam zvladnut .. malej nic nechyba ale nechcem minat s usporou .... :(
bojim sa ked sa skonci materska a ak sa mi nepodari najst si hned pracu aleo ked sa nieco stane rodicom ... :/ je to hrozne ...
mala ma vsetkko na co ukaze prstom ale neviem placem skoro kazdy den a rozmyslam co to bude snami ked ..
@gituska456 a preco si najprv nespravis strednu?Mala by si urcite viac moznosti.A neber v zlom,ale gramatiku by si sa tiez mala doucit.Najprv som si myslela,ze nie si slovenka a preto so to ani nekomentovala.Ale ver mi,ze by si mala urcite vacsie sance na lepsiu robotu,keby si mala napriklad zivotopis napisany bez chyb napriklad.
@worker_falcon s veľa vecami s Tebou súhlasím, ale zarazilo ma: pán si bral domov jedlo, ktoré ostalo v zariadení, kde pracuje dotyčný pán a kde sa aj varí. Pýtaš sa, či je to pod úroveň. Áno je to pod morálnu úroveň a je to aj protizákonné. Jedlo, ktoré sa zvýši ide do odpadu . A ešte ma zaujalo, že to práve od mohol jediný brať? Druhá vec, ktorá ma zaujala je dobrovoľné poistenie, predpokladám nemocenské, pri poslednom dieťati. Mamička mala PN alebo OČR? , vtedy nemala príjem, ale boli aj časy, kedy mamičky chodili do práce, na choré dieťa brali z DNP ošetrovné a s dieťaťom boli doma starí rodičia a za tie peniaze si mohli kúpiť aj auto. Už to politici stopli
@gituska456 Nevedela som, že nemáš strednú. V tvojom prípade by bolo teda najlepšie dorobiť si vzdelanie, bez toho sa nepohneš. Prečo si vôbec odišla zo strednej, ja viem že je to teraz neskoro pýtať sa, ale čo ťa to napadlo, čo si robila celé dni, mala si prácu alebo čo? Popri tom zvládneš aj tú brigádu, obmedzíš výdavky a pôjde to, uvidíš, nie si v až takom srabe, jednoducho ste míňali na blbosti a z toho sa dá skresať. Okrem topánok môžeš kupovať malej oblečko tu na bazári, sú to väčšinou pekné čisté veci, na tom sa dá ušetriť. No a téma babka, to všetky babky rozmaznávajú vnúčatá, aj tie naše, ale s babkami sú deti raz za čas, tam si dovolia to čo pri rodičoch nie, a keď prídu deťúrence domov, už platí režim rodičov. Chce to len systém a pevnú vôľu, to dáš, uvidíš.
"nastavili sme sa na latku s ktorej sa nechstame zostupit ."
Ale vy ste si nastavili latku, na ktorú ste sa ani len do polovice nevyšplhali.
@gituska456 vieš, Gitka, je mi ľúto situácie, do ktorej ste sa dostali. To už ale nezmeníte. Dôležité je ale uvedomiť si svoje chyby a treba chcieť to zmeniť. V žiadnom prípade sa zabárať hlbšie a hlbšie do dlhov. A treba byť s priateľom jednotní, inak to nepôjde. Zdá sa, že zarába celkom slušne, základ máte dobrý. Keby nie tých dlhov.
1. bolo by super, keby ste sa dokázali vrátiť naspäť k rodičom. Ušetrili by ste na bývaní relatívne slušné peniaze. S mamou ste si teraz blízke, tak to treba využiť, vysvetliť jej situáciu (čo ona veľmi dobre vie), dohodnúť pravidlá, a sťahovať sa.
Ak sa nedá k mame - skôr nechce ako nedá - tak skúste starých rodičov. Ste ešte mladí, takže by ste mali mať starých rodičov s veľkými domami.
Skrátka - musíte šetriť, kde sa dá - aby ste mali za čo jesť.
2. okresať výdavky na dieťa. Raz píšeš, že malá má, čo si zmyslí, raz zas opačne. Darčeky od starých rodičov sú fajn, nemusíte jej kupovať vy. Nákupy sa dajú robiť v sekáčoch, či cez mimibazár, alebo tu cez MK.
3. okresať výdavky rodičov - ja viem, že je fajn žiť na úrovni a mať to, čo si zmyslíte. A neobmedzovať sa. Len si treba uvedomiť, že na to nemáte (treba si uvedomiť možnosti). A kupovať iba to najnutnejšie. Second handy a bazáre by mali byť jediné miesta, kde nakupujete. A potraviny v meste v supermarkete, nie na dedine v obchode, kde je to o 20% drahšie, minimálne.
4. jedlo - variť doma, žiadne reštaurácie, fast foody. mäso nemusí byť každý deň. veľa zeleniny a ovocia.
5. výdavky na byt - ak teda ostanete - neprekurovať, šetriť vodou a elektrinou. Ja viem, subjektívny pojem - šetriť. Skutočne sa dajú ušetriť ťažké peniaze.
6. neviem, ako si s kozmetikou - nemusíš mať všetko a dieťa tiež nie. k životu to nie je ani náhodou nutné.
7. auto - neviem, aké drahé ste kúpili, ale pre troch vám stačí auto na 10 rokov za 2000€. Takže odporúčam predať/ukončiť leasing a kúpiť si nejakú malú lacnú šunku. Ukončenie leasingu asi nebude lacné...
8. nájsť si normálnejšiu robotu. Natálku dať strážiť na ten čas niektorým starým rodičom či prastarým rodičom, a ty choď na pár smien do roboty. Ale peniaze si odložte, nie miňte na nejakú zbytočnosť.
9. už dávno si zistila, že seknúť so školou bola blbosť. a nasledovali ďalšie zlé rozhodnutia. Bezpodmienečne si popri všetkom musíš dorobiť maturitu. Inak môžeš ísť robiť akurát pomocnú silu do nejakej pekárne...
bolo by ešte veľa bodov. nepoznáme váš život, dá sa šetriť na každom detaile. A ono sa to nazbiera. Žiaľ, minulosť nevrátite, musíte sa s ňou vysporiadať. teda čím skôr sa zbaviť dlhov a žiť konečne bez ťažkej gule na nohe.
11:42 ...ale teraz vidim nasu buducnost lepsiu .. a viete preco? pretoze mam dceru a priatela ktory ma drzia "
13:01 ... ale teraz viem ze s takym chlapom to asi nebude dobre .. budem sa musiem chopit toho ja :/
Toto je ozaj nejaká schiza.
@worker_falcon dobré na tej "práci" je hlavne to, že napriek tomu, že má malé dieťa zdvihla zadok a išla riešiť svoju situáciu. Všimni si, koľko mamičiek v podobnej situácii fňuká že sa nedá, že je dieťa naviazané, že takú prácu nie ...... a podobne. Ona to zobrala, vidí že aj sama môže priložiť ruku k dielu, ak je to aj dočasné, nikdy nevieš, kolegyňa pôjde do dôchodku alebo na materskú, alebo sa jej dostane do uší že aj tam alebo tam hľadajú....
@gituska456 :"ano dokazala som jej zarobit aspon na hlupeho macka !!!!!!!!!!!! ale nemozem za to :/"
a kto za to môže, že nemáš ani strednú? bez tej sa dnes ani nepohneš....
@gituska456
Takze, ocividne tazko znasas, ked ktokolvek napise cokolvek ine, ako v tej chvili chces pocut. Je to zrejme osobnostne, ale predpokladam, ze sa na tom podpisala aj materska: cize starostlivost o domacnost, ak si na to nebola zvyknuta predtym, starostlivost o babatko, o partnera, atd.. To len dedukujem z toho, ze su to take vykriky do tmy, akoby si uz mala nervy na dranc.
Zial, nikto iny to za vas neporiesi, musite sa so svojim zivotom popasovat sami. Predpkladam, ze malinka sa "pritrafila", ked nemas ani strednu dokoncenu. Treba skocit do skoly, zistit podmienky individualneho planu a dorobenia maturity, zatat zuby a strednu skoncit. Rok to budes mat tazsie, ale potom cely zivot zas o trosku lahsie. To za to stoji. Na gramatike tiez popracovat, neda sa to ospravedlnovat rychlostou pisania, tym, ze na to nemas atd. Ak nechces cely zivot dokladat tovar v Tescu, gramatiku k zivotu potrebovat budes.
Ak chcete byt/dom v nejakom dohladnom case, resp. vobec niekedy, treba zmenit navyky. A zbytocne na inych kricat, ako vam nerozumeju, lepsie trosku sklonit hlavu, priznat,ze nie vsetko, co ste narobili bolo ok a snazit sa zistit, ako ziju ini a ake poucenie si z toho zobrat. Nikto nepocuva rad kritiku, ale rozumni ludia sa z nej dokazu poucit, ak je opravnena. A kedze vam to vychadza len tak tak, tak asi robite nieco zle.
Vo vasom pripade jedine podrobne domace uctovnictvo. Ludia to nemaju radi, nie preto, ze to zabera cas (to zabera aj umyvanie zubov), ale preto, ze ked je nieco na papieri/v pocitaci, tak je to az prilis realne a ludia maju zle svedomie, ze tolko pominali na hluposti. Tak to radsej nechaju, aby to nevideli pred sebou.
Pekne zaznacit prijmy, vydavky a skrtat, co sa da. Pausal v prvom rade, ale to uz viete aj sami.
S tym uverom som to nepochopila, mam pocit, ze refinancujete kazdy mesiac, aj to netusim, co to vo vasom pripade znamena. Na co ste ten uver brali? Ak som to pochopila, vlastne byvanie nemate a uver je vysoky, ved to je v pohode splatka hypoteky.
Ak ste na dedine, so stravou sa da pomoct. Mozno mate doma zahradu, rodicom pomozete a dostanete domacu zeleninu, ovocie.. Ale ak nemate, najst nejaku babicku, ktora uz nevladze a zasadit si u nej - jej pomozete, sebe pomozete.
Aj z vasej situacie sa da dostat, ak sa posnazite a ak budete trochu disciplinovani. Drzim palce.
@mawka máš pravdu, predpokladám, že vývarovne a reštaurácie to nevyhadzujú, tie to dokážu zúžitkovať aj na druhý deň, pridajú do toho niečo a už je to nové jedlo. Zober si zariadenia, kde sa varí a tam sa kuchárka prizná, že si domov odnesie omáčku a knedľu a majú dosť celá rodina. Ešte sa bude do očí smiať, ako vie sporiť a ozaj nasporí viac, ako niekto s nadpriemerným príjmom a ona ma PP na 4 hodiny.
@mijo53 čo to má s morálnou úrovňou? zjesť jedlo, ktoré je určené na vyhodenie. Nikomu ho neodtrhol od úst. A že to mohol on jediný brať? Akože myslíš, že to nedoprial ostatným? nik iný nepotrebuje takýmto spôsobom šetriť či je to pod ich úroveň. A očividne nevieš, ako to s jedlom chodí.
Iné detaily neviem, a nie sú potrebné. A áno, boli jedni z posledných, ktorí využili platenie dobrovoľného poistného.
@worker_falcon nemyslím jedlo nedojedené z taniera, ale jedlo čisté, ktoré sa zvýši len preto, že sa dávajú menšie dávky, alebo niekto nahlásený nepríde na obed ap. sa tiež nemôže brať domov - bodka. Viem o čom bolo DNP, ale čo to ma za zmysel teraz tu písať, ako to niekto robil v minulosti a kúpil si za to auto, nie každý ovláda zákony, nie každý vie špekulovať a už sa to ani nedá kombinovať, tak načo to spomínať.
@mijo53 dúfam, že nehovoríš o prípade, o ktorom hovorím ja... Lebo by to bola čistá závisť.
Mimochodom, v tom mnou spomínanom zariadení má stravovanie na starosti ďaleko viac šetrnejší človek ako spomínaný otec rodiny, takže...
@mijo53 ako ktore. su take, co vyhadzuju, take, kde si to zamestnanci rozdelia a take, ktore z toho na druhy den uvaria. jedno vsak je iste, je uplne jedno, ci si to vezme janko, jozko, marka, betka, pretoze radsej to zjest ako vyhodit do kontajnera. vdaka nasej drbnutej legislative sa jedlo vyhadzuje, namiesto toho, aby sa tie zvysky rozdali bezdomovcom alebo socialne slabym rodinam.
u nas jedna top restika vyhadzuje. to su take jedla, ktore si normalna rodina bezne nemoze dovolit. ale vyhadzuje sa. lebo vyhlaska, lebo lebo lebo.... kamarat tam vari. neraz mi priniesol famozne jedlo. a presne tak sa vyjadril, radsej donesie tomu, koho ma rad nez to vyliat do kanala.
@worker_falcon no tomuto akosi nemôžem uveriť... Za 700 eur vyplatiť 3 izbový byt, uživiť tri deti a ešte aj ušetriť? Podla mna rodinka proste musí mať nejaký bočný prijem o ktorom nevieš, lebo toto mi hlava nebere
@gituska456 to ste vazne minuli 8000 Eur na dieta za taky kratky cas? To co vsetko ste kupovali? My na to prijem mame a Tolko vela sme neminuli ani nahodou. Nuz treba sa popozerat ci sa vam da nejako privyrobit alebo niekde usetrit. treba sa tiez zamysliet ci naozaj vsetko potrebujete. skuste veci co uz nepotrebujete popredavat a kupovat z druhej ruky a nie nove.
Detaily o veku deti su dolezite, pretoze je rozdiel ci tie decka su male alebo uz chodia do skolky, skoly, kde tiez treba co to zaplatit, detom pokupit. Ale bez ohladu na to...akosi mi to nevychadza...700 e cisty prijem, odratam 120 e na byt, 100 e stavebko a to uz sme na sume 480 e a to som este ani len neodratala benzin, zakladnu kozmetiku, cistiace prostriedky, mobily....ale ak kazdy den jedia len to, co im manzel donesie z prace, tak ok, tazko, ale vyziju. Navyse viem, ze ti co robia v kuchyni, si castokrat prilepsia aj tym, ze si domov donesu aj nejake tie suroviny ako maslo, mlieko...atd. Takze sice si nam tu chcel nieco demonstrovat, ale vyznieva to trosku smiesne, aspon teda mne. :D A ze obcas kupia dost drahy dar pribuznym...co je to dost? Trosku neurcite oznacenie, nemyslis? 😀 Ak by z tych 700 eur mali aj kupovat detom oblecenie, hoci aj zo sekaca, tak to uz si vobec neviem predstavit. Trosku zjednodusene si nam tu ten pribeh podal, ak je teda realny.
@worker_falcon
ja proste nechapem, preco tolko pohorsenia, ze si niekto vezme zvysky jedla domov. vy doma jedlo vyhadzujete, ked zvysi? ja teda nie. bud sa doje alebo poslem nasim, ze zostalo a oni napriklad nam. v dnesnej dobe je maximalna drzost vyhadzovat jedlo.
@vejula da sa to, zijeme podobne, len deti mame 2....ale mame vsetko.....a kym som bola v robote, nas prijem bol o cca. 350E vyssi......a dokazali sme aj splatit hypo, aj si nasetrit na nove auto a aj chodit kazdy rok k moru....ano, nechodime na all (ale len do Talianska), na zaciatku sme nemali ziadne auto, potom, ako sme cakali prve, kupili sme starsiu Feliciu.....potom sme si z toho prijmu zarobili na nove auto...bez lizingu, pozicky....poprri praci...spaltenie uveru.....nemame radi pozicky, preto si nepoziciavame....niekedy treba cosi obetovat..staci rok-dva a potom nemas problem....a ano, treba k tomu spominanu fin. gramotnost a aspon 2 matematicke bunky (ako vravievala nasa matikarka) a trosku ek. myslenia.....a ano, este aj usetrim...nevravim ani kolko, lebo aj to my zavidia 😀
ja len, ze mnohym sa to zda nerealne...aj mne by sa to zdalo...ale realne sa to da....ale nie stylom rozflakat 8000E......a potom nakupit nieco, lebo maju aj ini...a sam na to nemam.....
(bocne prijmy nemame 😉 )
@mawka vieš, ja sa pri varení riadim heslom "ani zrno nazmar", ale ak si niekto donesie jedlo, ktoré sa zvýšilo v zariadení, tak nech nepoučuje iných ako vie šetriť. V tom zariadení nevedia plánovať, alebo úmyselne dávajú dávky, aby im jedlo zvýšilo a mohli si ho zobrať domov. Jasné, že jedlo sa nemá vyhadzovať
@mawka Vies, o to tu v podstate nejde, ale ak tu niekto na nejakom priklade demonstruje, ze 5clenna rodina vyzije zo 700e, splatia z toho za pomerne kratky cas 3i byt, kupia si nove velke auto, platia stavebko, maju na dost drahe dary pre pribuznych a este aj usetria tolko, ze nevedia co s peniazmi a uvazuju nad kupou domu, tak potom je to na povazenie, nie? Ak ten dotycny pan robi v kuchyni, tak jasne, ze to na com usetria, je strava. Ved strava byva zvycajne najvacsi vydavok rodiny. A ono to nie je len o zvyskoch jedla, viem to velmi dobre. Znama robi tiez v jedalni a okrem toho, ze zadarmo prestravuje svoje deti a manzela, si domov donesie aj nejake ti potraviny...mlieko, maslo, zemiaky...dokonca aj maso.
@sardinka32 presne toto som myslela aj ja, aj vedúca brala, je potrebné posilniť kontrolu, toľko je nezamestnaných a urobiť veľmi prísne výberové konanie na kontrolóra, aby aj ten nebral domov