icon

Prežívanie z minima

gituska456
12. aug 2015

Ahojte babenky chcela by som sa tu dozvediet aky mate nazor na prezivanie v domacnosti s minimaa.... náš mesacny prijem sa toci cca 830eur( moja materska a plus priatelova vyplata)
byvame samy s 10mesiacnou dcerkou .... kedze sme pred porodom byvaly v meste kde najom sa vysplhal na 330eur refinancovali sme priatelou uver(naytok,postielka,kocik a ine drobnosti pre dieta)..... pocas 7 mesiacoch sme minuly cca ( aj s nabytkom,najmom,stravou a vecami pre babetko 8000EUR) ....
pred vianocami sme sa prestahovali k mojim rodicom kde sme mali k dispozicii iba jednu izbu .... boly sme tam ako sardinky a hadky na kazdodennom poriadku.. tak sme sa v aprili tento rok stahovali do 1izboveho bytu( tam nas mesacne najom stal 126eur) ...
kedze sme museli znova refinancovat uver ( do dneska nasetrene z uveru este 1400eur) mesacna splatka je 349eur,kedze nam bol byt mali a tesny zohnali sme si vedcsi 3-izbovy byt za 200eur mesacne... pred 5 mesiacmi sme si museli kupit auto ( lizink 171,8eur mesacne) a aby toho nebolo malo eeste platime pausal 60eur
čiže na stravu a ine veci my ostava cca 40eur .... keby som nemala rodicou tak neviem ako by som to zvladala ...
uver mame na 9 rokou a lizink na 6 rokou :( neviem ako to mam zvladnut .. malej nic nechyba ale nechcem minat s usporou .... :(
bojim sa ked sa skonci materska a ak sa mi nepodari najst si hned pracu aleo ked sa nieco stane rodicom ... :/ je to hrozne ...
mala ma vsetkko na co ukaze prstom ale neviem placem skoro kazdy den a rozmyslam co to bude snami ked ..

sardinka32
12. aug 2015

@mijo53 Vies co, ani zmena vedenia velmi nepomoze, lebo po case zisti veduca jedalne, ze veru je dobre si domov co to doniest a usetrit a zvezie sa na vlne spolu s kucharkami...ved si len zober, kolko stoji jedno vajicko a ked si ich donesies domov 20, hned kolko usetris. Ako vsetka cest postivym stravovacim zariadeniam a ich veducim, lebo verim, ze aj take su...ale toto co pisem, pisem len preto, ze to viem od mojej znamej. U nich to tak funguje. Dokonca ked pecu kolace, sebe domov upecu ine, lepsie...viac maku, jablk, orechov ako stravnikom. Jogurt, sladku tycinku, ovocie "zabudnu" dat niektorym stravnikom a zas zvysi pre ne. Maju na to rozne figle, ale o tom tu nechcem vlastne pisat. 😀 My si vsak rozumieme v tomto, ze? 😉

edita56
Autor odpoveď zmazal
worker_falcon
12. aug 2015

@sardinka32 ak chceš reagovať na danú rodinu, tak si prečítaj všetko, čo som tu o nej napísal. Zistila by si, že napr. prvé dieťa sa narodilo cca pred 11 rokmi.
Nik nepísal, že robí v kuchyni. Nerobí v kuchyni. A (ako som písal) stravovanie tam má na starosti ešte šetrnejší človek, ako otec spomínanej rodiny. Takže žiadne kradnutie ani plytvanie nehrozí...
Nič nechcem demonštrovať, je mi to úplne ukradnuté. Nikomu nič nepotrebujem dokazovať.

A žiť zo 480€ na stravu a oblečenie - to je luxus, o ktorom sa mnohým rodinám iba sníva. Táto rodina ak z toho minie na stravu 150€, tak je to veľa. O ošatení pre deti som tu už písal, ako to funguje. A keby aj kupovali v sekáčoch - tam bývajú kusy za euro, takže mesačne čo - 10€?
mobily - v O2 sú volania prakticky zadarmo, majú každý mobil, náklady na ne sú asi 5€ mesačne. Základná kozmetika - najlacnejšie tekuté mydlá z Metra v maxi packoch. Mesačne koľko - 3€? Dámska hygiena detto. By si sa divila, koľko toho človek iba "CHCE" a nie "potrebuje".
Drahý dar - napr. notebook, biolampu, pobyt v kúpeľoch.
Benzín - mesačne možno pol nádrže (40€). Nemusia sa vyvážať všade autom, majú bicykle a nohy.

mijo53
12. aug 2015

@edita56 napríklad aj nemocnice, čiže pacientov, ale aj v reštauráciach - ja som mala kolegyňu, čo si veľmi často dávala prevážiť porciu a veľa krát ju mala menšiu ako bola napísaná gramáž

mawka
12. aug 2015

@mijo53
@sardinka32
tak ano, v tomto suhlasim. za sociku moja teta robila veducu v kuchyni, vsetci sa cudovali, ako je mozne, ze maju farebnu telku a video a super auto a ja neviem co. ano, presne pre toto, lebo oni stravu de facto nekupovali. a ano, strava je vysoka polozka a aj bola, bude. takze neni divu, ze mali vsetko hned, ked usetrili take kvanta penazi.

mawka
12. aug 2015

@worker_falcon zase ale si mozu gratulovat, ze im staci pouzivat obycajne mydlo. co take rodiny, kde je jeden clen s atopickym ekzemom. si ani nevies predstavit, kolko taka kozmetika vyjde, lebo nemoze dat na seba hocico, zhorsilo by to stav a nastali by este vacsie vydavky. kazda rodina je ina. kazda ma ine potreby, tu rodinu, co spominas je asi jedna z mala. ale setrit sa da, v tom bode suhlasim. nie je hanba nakupovat v bazari a ani hanba kupovat XXL balenia, ked je to vyhdnejsie. ale zase nie za kazdu cenu. napriklad ja nesetrim na toaletaku a kuchynskych utierkach. tie musia byt megavsrstvove. rovnako vreckovky papierove, nepotrebujem si zodrat nos a potom navyse kupovat masticky kvoli tomu, ze som niekde setrila. rovnako je to s vlozkami a tamponmi. aj so sprchacmi, samponmi. a aj jedlom. kupovat len to najlacnejsie sa nie vzdy vyplaca.

worker_falcon
12. aug 2015

@mawka k tomu atopickému exzému - sám ho mám od malička. mama sa so mnou vytrápila. nič nepomáhalo, ani nepomáha. Najlepšie riešenie je - nič. Resp. zmeniť stravu a na ruky si nič nedávať. Všetko to len zhoršovalo. Jednoducho AE sa nedá vyriešiť (potom by v diskusiách na túto tému neboli stotisíce príspevkov, ale iba zopár s osvedčeným receptom). Ak si niečo dám na ruky, tak je to na noc olivový olej, nech sa to premastí. Ten to jediný nezhoršuje.

Špeciálna kozmetika na hocijaký účel je iba marketingový ťah, ako vytiahnuť z ľudí peniaze.

Tiež súhlasím, že nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Tomu človeku som to ale nedokázal vysvetliť. Predpokladám, že taký životný štýl sa odrazí na ich zdravotnom stave. A potom minú na liečenie možno mnohonásobne viac, ako ušetrili.

vejula
12. aug 2015

@sorciera24 ak ťa môžem poprosiť, skusiš mi čiselne napísať ako ste z tých 700 eur poplatili šeky, stravu, hypo atd??? Mna to važne zaujima.

mawka
12. aug 2015

@worker_falcon tiez mam AE cely zivot a ver, ze su pripravky, ktore mi pomahaju. vo vyseve miniem minimalne kilovy kyblik leniens maste len taky fukot behom tyzdna. litre jarisovho roztoku, potom kvanta excipialu a este dobr kus casu setrne sprchace, sampony, kremy. potom mam zas pokoj. a jedlo, ano, aj v tom je pricina, ale nikdy neviem ktore. mozem jest bezne nejaky druh, tisic krat ho zjem a nic mi neni a potom sa zrazu vyhadzem z neho. alebo kupim napriklad citrusy v jednom obchode a nic, kupim v druhom a cela som vysypana. a u mna nejde len o lokalitu ze ruky. u mna ide o cele telo. velmi dobre viem, co je to byt v takom stave AE, ze som uz bola xy krat hospitalizovana. takze tvrdit, ze nic nezabera a ze je to marketingovy tah je trosku odvazne 😉

sardinka32
12. aug 2015

@worker_falcon Praveze som citala vsetko a preto som Ti napisala to, com som napisala. 🙂 Cize 150 eur na mesiac strava...podelime 5, vyjde nam 30 euro na hlavu na mesiac...cize 0,96 e - 1 euro na den na jedneho clena rodiny. Fuha, no tak sla by som na zaskolenie k tej pani, ze co uvari, aby sa z toho chlap najedol a aj deti, ktore rastu a su vo vyvoji. A tych 10 euro mesacne na oblecenie pre 5-clennu rodinu?...ano ano...vsak dostanu obnosene, ale tak potom to nie je len z tych 700 e ako pises v jednom zo svojich prispevkov. Benzin 40 e mesacne...len ono to nie je len o benzine...STK, vymena oleja, dve sady pneumatik, opravy, servis...atd. Ale vies co, rozmyslam, ze preco sa tu ja dotahujem s Tebou vlastne? Ked to tak super vedia, dobre pre nich. Howgh! 😀

worker_falcon
12. aug 2015

@mawka oni iba zmierňujú príznaky, ale odstránia AE? Asi nie. Na zmiernenie príznakov stačí olej.

Je to o strave a druhá vec je asi stres. Pred časom som vysadil všetky cukry, a AE je (dlhodobo) na takom útlme, ako asi ešte nikdy. A to sa teraz dosť často sprchujem a mydlím, keďže je teplo. cukor je smrrrrť 😀

mawka
12. aug 2015

@worker_falcon neodstrania AE, ale zmiernia priznaky, presne tak. ty olej mozes, mne stav olej este viac zhorsuje. preco si stale ides svoje? a tvrdis si len to svoje?

worker_falcon
12. aug 2015

@mawka to vieš, ja musím mať vždy pravdu 😀 A o AE píšem hlavne vlastnú skúsenosť, ako to funguje u mňa. takže tam pravdu mám. Netvrdím, že to tak musí fungovať paušálne. Ak si to tak pochopila, tak sa ospravedlňujem 😉

mawka
12. aug 2015

@worker_falcon vyborne. toto je uz tvoj kolky nick?

worker_falcon
12. aug 2015

@mawka čestné pionierske, prvý. boli tu už takí? O čo vlastne ide?

davija
12. aug 2015

@mijo53 Nesúvisí to s priamo témou, ale nedá mi nereagovať. 🙂 Kedysi som mala kamarátku a u nich doma som často videla megabalenia potravín aké bežne nedostať v obchodoch, napr. 5litrov kečupu, horčice, 5kg vegety. Až oveľa neskôr mi došlo, že jej brat robil vedúceho v nejakej kuchyni... Pýtam sa: a) šetril alebo b) kradol?
Podľa mňa sa nikto neprizná, že okrem prebytočného uvareného jedla domov zobral aj krabicu mlieka, mrazené kura, odsypal z 10kilového balenia sušenej fazule manželke do vrecka...
A pozor, teraz netvrdím, že to robia všetci zamestnanci kuchýň. Len by som pre istotu nedávala takého človeka za vzor pri šetrení... 😉

worker_falcon
12. aug 2015

@davija aby bolo jasné pre všetkých, tak otec rodiny, ktorú spomínam, má od kuchyne ďaleko. A je na môj vkus až úzkostlivo čestný. Keby si myslel, že jesť jedlo určené na vyhodenie bolo nečestné, tak by kvôli tomu nespával asi týždeň 😀

davija
12. aug 2015

@worker_falcon Áno teraz vidím, že si to už raz písal. Začala som písať príspevok ešte pred tým, ale potom som chvíľu usmerňovala deti, aby svojím krikom nerušili maminku, keď rieši dôležité veci. A po odoslaní príspevku vidím, že pribudla ďalšia strana diskusie...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
jolinka
12. aug 2015

@evamarek77 podnikatelia mozno nie ..ale take skolske kuchyne, vyvarovne, kadejake opatrovatelske domy a ustavy pre postihnutych ☹ ☹ moje deti su zlate nenarocne co sa tyka jedenia , fakt ze zjedia vsetko a su skromne...ale aj tak sa stazuju na stravu v sk. jedalni...ze je zla, male davky, nechutne jedlo. 😝 😝 preco asi?

zrejme niekto ukracuje deti a nedava to jedal to co treba v mnozstve co treba ... 😒

a restauraciu viac nenavstivis, ak to jedlo bude slabe...ale co tie decka kde maju ist? a nie kazdy moze dojst domov na obed sa najest.

edita56
Autor odpoveď zmazal
mawka
12. aug 2015

@jolinka nic neobvykle vidiet kucharky po sichte ist denne zo sk. jedalne s plynmi taskami. bolo to ja za mna a je to aj teraz 😉

worker_falcon
12. aug 2015

@edita56
@jolinka jedna vec vám uniká - v štátnych inštitúciách sa musí nabaliť predovšetkým najvyšší šéf/vedenie tejto inštitúcie. A práve preto kontroluje, aby nik iný nekradol, lebo by mu neostalo 😀 Takže personálu ostávajú iba odrobinky. A deti či dôchodcovia dostanú veľké, no veď viete čo 😝

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
adela232
12. aug 2015

Tak môj muž donesie domov čistých 470 a ja som momentálne na materskej s druhým 2 mesačným bábom. 200 z mojej materskej idú na poistky, sporenie a pod. 140 platíme za energie a všetko spojené s bytom. Mobil ja 10 e a manžel 20 v tom je aj internet. Ako nedávame detom vsetko na co pozru ale maju sa dobre si myslím. Snazime sa z toho mala aj cosi usporit a neminame z rezerv kym naozaj namusime auto mame. Nemame vela ale da sa no do ziadnych dlhov by som nesla ani hypotek a ani lizingov takejte situacii az ked nastupim do prace. Bohuzial manzel poctivo pracuje v odbore fyzioterapeut avsak tato praca u nas je velmi slabo zaplatena takze musi masirovat aj sukromne co su peniazky navyse ale tiez to nie je bohvie co.... spravili ste chybu ked ste sa furt stahovali ked ste brali pozicky keby som mala moznost byt u nasich asi by som sa k nim vratila na vasom mieste....

mawka
12. aug 2015

@evamarek77 ale urcite platis za tu stravu viac ako my. maleho v skole stoja obedy 22 e mesacne. kolko vyjdu len obedy u vas?

jolinka
12. aug 2015

@evamarek77 skolka je dobra... tam sa deti nestazovali, len potom v skole 😖

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mawka
12. aug 2015

@evamarek77 hm, tak asi ide o poctivcov. lebo u nas v skolkach hnus, v skole hnus. varia si kazdy jednotlivo. a rovnako aj kucharky chodia s natrepanymi kabelami domov.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená