icon

Priemerný plat na žitie

katarina0123
19. nov 2022

Ahojte všetci,

chcela by som sa poradiť resp. opýtať ako to majú v domácnosti, v rodinách ostatní ľudia, čo sa týka financií... Vopred ďakujem za úprimné odpovede a rady.
Dosť mi to pomôže v utriedení myšlienok....

Sme pár - dvaja mladí pracujúci ľudia zo Žiliny, ktorí by si chceli založiť rodinu avšak máme obavy, či by sme sa ako rodina uživili.....Žijeme skromne no myslím, že nám nič nechýba. Rozumej : teplú stravu i strechu nad hlavou máme no na dovolenky k moru nechodíme a nenosíme značkové oblečenie. Dokopy máme príjem 1400 - 1600 € v čistom mesačne dvaja. Platíme nájom, splátku za auto, strava trochu viac lebo máme potravinové alergie, varíme si, telefóny...Obidvaja máme popri práci ešte nepravidelnú brigádu kde si vieme privyrobiť do 100 eur mesačne.

Z celkového balíka financií na konci mesiaca nám vždy ostane pár eur čo si šetríme na horšie časy no nie je to veľa, prípadne z týchto financií si kúpime potrebné nové oblečenie alebo si doprajeme koláč a kávu na výročie.

Chceli by sme dieťa, no obávame sa, že tento príjem čo máme by nám nestačil. S tým, že keď ja ostanem doma s bábätkom tak priateľa by som už ani nevidela lebo by sa musel viac obracať. Už teraz máme veľmi málo času pre seba a je mi to ľúto...

Myslím, si, že financie nám nikde neutekajú len tak, no akosi nám nestačia... Vo vzťahu by sme sa chceli posunúť ďalej ale ako mladí sme frustrovaní z tohto života. Teda hlavne ja, priateľ to tak tragicky nevidí, povie mi, že takto žije veľa mladých rodín....Snažíme sa ako vieme a bez tak je to stále málo.

Zarábame málo? Míňame veľa? Je tu niekto, čo vníma situáciu rovnako ako ja? :/

nelca84
19. nov 2022

Inac nerozumiem, preco vam nevysla hypo s prijmom 1400-1600, dve osoby bez dietata. To ste kolko chceli?

katarina0123
autor
19. nov 2022

@141117mmn presne sa tak teraz cítim.

zeldia
19. nov 2022

@katarina0123 mám pocit že si šikovná a rozumná financie máte tak ako píšeš nehladujete ale nerozhadzujete tak žije väčšina mladých rodín, choďte do bábätka teraz, finančne to zvládnete a na dovolenky budete chodit o dvadsať rokov keď dietko začne zarábať. Ste v úplne štandardnej situácii ako väčšina, pracujete a asi po materskej pôjdeš znova pracovať mne sa váš príjem zdá ok. Jasne že sa dá zarobiť aj viac ale potom k tomu treba prirátať stres a viac hodín mimo domu tak si rozmysli či chcete byt spolu a mať sa radi alebo naháňať sa za peniazmi aby ste mohli ísť na dovolenku a tam sa akurát tak hádať. 😜

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
19. nov 2022

@141117mmn Ja som nič nenačrtla, len som opravila tvrdenie jednej užívateľky. Ja som posledná, čo sa spolieha na štát.
@natalala Je to možné.

deginko
19. nov 2022

@nelca84 ja tiež nerozumiem ,že pri takomto príjme,keď len rátam tých 1400€ bez deti,im nevyšla hypoteka...asi preto,že nemajú žiadnu našetrené hotovosť,plus splátka na auto...netuším...ale je to dosť divné

lesana25
19. nov 2022

Hypotéka vám nevyšla s vašim príjmom? Nemali ste žiadne dlhy, záznamy z minulosti.. auto budete splácat ešte dlho? Predpokladam že bolo nové a drahé.
Moznost je aj ísť do lacnejšieho podnájmu, ale rátaj s tým, že dieťa do podnájmu je veľké riziko, mnohí prenajímatelia nechcú prenajimat rodinám s deťmi.

annamalaga
19. nov 2022

Radšej nie, na rodinu treba byť aj finančne pripravený.

borabalazova
19. nov 2022

@katarina0123 Ak zarábaš 700 eur mesačne a máš nárok na materskú a vyšší rodičovský príspevok, až tak dole s príjmom nepôjdeš: dostaneš tehotenský príspevok od 13tt a potom materskú vo výške cca čistého príjmu 34 týždňov a potom rodičovský príspevok vo výške 412 eur (rok 2023). Okrem toho od 1.1.2023 bude prídavok na dieťa 60 eur a manžel/priateľ si môže uplatniť daňový bonus, t. j. ďalších 70 eur mesačne, takže po skončení materskej budeš mať cca 542 eur oproti terajším 700 eur. Viem, že to nie je Tvoja otázka, ale nerozumiem, prečo máte v Žiline tak drahý byt, na www.nehnutelnosti.sk sa dá vyberať z 2-izbových bytov vrátane energií za 500-550 eur, dať 700 a viac eur na bývanie je vo vašej situácii nonsens. Určite by som prehodnotila výdavky, aktuálne to nemôžete mať dobre nastavené.

zuzanaete
19. nov 2022

@barbora19911 Pleties danovy bonus a pridavky. Pridavky budu od januara 60. A neviem, ci vobec vychadza nejaky danovy bonus na dieta pri takom nizkom prijme. Mozno nieco ano, ale nie 70. Neviem, aky bude danovy bonus od noveho roka, ci sa meni alebo zostava max 70.

gabika128
19. nov 2022

@katarina0123 pre mňa je ten príjem veľmi málo na založenie rodiny, tiež som zo Žiliny. Keď som nad tým pred 10 rokmi uvažovala a s partnerom sme mali o kúsok vyšší príjem od vás, tak som vedela, že ak budeme chcieť mať dieťa, budem si naň ( na tú dobu bez príjmu) šetriť. Tzn, našetriť si aspoň tu sumu ktorá mi bude dopĺňať plat. V tvojom prípade 300€ mesačne. Vybavičku a ďalšie veci kúpiš za tehotenský príspevok a príspevok pri narodení, pripadne si pozhanaš zadarmo z bazáru a tieto peniaze si odložíš k našetrenej sume.

555petulka
19. nov 2022

@katarina0123 ahoj, je niečo, čo vás drží v danej práci? Začala by som zmenou práce. Určite mať treba niečo nasporené, pretože v najnevhodnejšiu chvíľu sa môže všeličo pokaziť..vždy treba mať rezervu, človek fakt nikdy nevie. Partner si môže zlomiť nohu a dostávať len zlomok peňazí....podľa mňa základ je mať rezervu...škoda, že ste nezačali myslieť na budúcnosť trochu skôr. Všetko sa dá, ale bála by som sa bez úspor

azzflo
19. nov 2022

@zeldia Tak toto je pekna sprostost. Super ze tebe sa zda ich prijem ok, ale oni neboli za x rokov (priatel viac nez 10-15, autorka tiez cca 5-10 sudiac podla veku) co pracuju a su bezdetni schopni vytvorit si financnu rezervu a mesacne skoro nic neusetria. Toto ani zdaleka nie je ok.

Povedat ze na dovolenku by sa chodili len hadat... predstav si, su ludia ktori si v pohode na pohodlny zivot i tie dovolenky bez problemov zarobia a idu si tam naozaj oddychnut a vypnut a neznamena to velke rodinne hadky. Takyto zivot ale maju zvacsa ludia, ktori si nerobia deti len tak hala bala lebo su mile a zlate.
Ak by teraz to dieta mali bez toho aby mali ambiciu zvysit si prijmy, budu do konca zivota zivorit. Dietatu nedaju ziadne financne zaklady, cize ak nebude mat ani ono vyssie ambicie/velke stastie, bude prezivat presne ako oni. Dochodok budu mat tiez mizerny, cize ich dieta sa bude strachovat este aj o rodicov. Nekonecny cyklus, predpokladam ze taketo vzorce maju v oboch rodinach.

Nedajboze sa rozidu, zostane na dieta uplne sama, bez byvania, bez dobre platenej prace, bez akychkolvek vyhliadok do buducnosti...

Autorka, si stale mlada baba, podla toho ako pises, a ze sa nad tymto vobec zamyslas, aj celkom rozumna. Neuspokoj sa s malom ani pre seba a ani pre svoje dieta. Kludne si chodte este aspon na par rokov zarobit niekam prec, nic vas tu nedrzi. Na dieta mas este v pohode cas, zabezpec sa predtym ako otehotnies

evkamotka
19. nov 2022

No ved teraz mas 700 a na rodicovskej budes mat okolo 470 (rodicovsky plus pridavok na dieta). Takze klesnete o 200-300 e. Aku mate mesacne vatu? Kolko vam zostava neminutych?

miriam11
19. nov 2022

@katarina0123 toto je také smutné, že mladí ľudia rozmýšľajú, či si môžu dovoliť dieťa. Tak by som naplula do tváre panákom vo vláde. Držím palce

sisaka
19. nov 2022

@miriam11 smutné? Tak to ma byť. Predtým, než začnem robiť dieťa #1,2,3 si premyslím, či to dieťa dokážem uživiť, nie narobím deti a teraz nech sa štát a neviem kto ešte stará.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
19. nov 2022

@mamula20 Ešte daňový bonus na dieťa +70€ (alebo 140€) + daňový bonus na manželku.

onedaynick
19. nov 2022

@mogaa ten pubertiak nemusi mat vsetko, ani zdaleka, ani najnovsi iphone, ani dovolenku v Dubaji AI, ale ked chces dat detom kvalitnajsie veci, rozhlad, sporty, kulturu.. a to ma neber ako komercnu, my si ideme aj spekaciky opiect do lesa, aj na ryby na jazero, ale dobra obuv, kultura, sport, a ano, aj to nase low cost cestovanie po svete nie je najlacnejsie.

laurita285
19. nov 2022

Ahoj, asi by som na vašom mieste ešte počkala rok/dva a za ten čas sa snažila šetriť čo to dá a zároveň sa snažila získať lepší plat/lepšiu pozíciu.
Ak to nieje tajné, kľudne napíš čo robí tvoj muž, prípadne čo by vedel robiť. My sme tiež zo ZA (tvoj ročník, bezdetní) ale lepšie platenú prácu sme našli pomerne rýchlo.

borabalazova
19. nov 2022

@mamula20 Zabudla som na zvyšovanie daňového bonusu, po príslušných schvaľovaniach bude maximálny daňový bonus na jedno dieťa do 15 rokov 100 eur (od 1.1.2023), sú tam aj nejaké presnejšie výpočty a obmedzenia. Prídavky na dieťa 60 eur.

borabalazova
19. nov 2022

@mamula20 Jaj, veľmi sa ospravedlňujem, áno 140 eur, ale je to naviazané na presný výpočet, čiže nie každý ho bude mať v tejto výške.

miriam11
19. nov 2022

@sisaka ja poukazujem na to, že čoraz väčšia chudoba je.. človek si horko ťažko dovolí základné vecí. Normálne to nie je, keď každá druhá mladá rodina jej nasackovana u rodičov, nezmôžu sa na vlastné bývanie. Sakra, niečo sa pekne posr.. keď to tebe príde normálneho, ok. Chválabohu, ja som za vodou. Ale je mi ľúto niektorých ľudí

vamajka
19. nov 2022

@katarina0123 Nic v zlom no je smutne, ze 37 r. partner nema vlastne byvanie. Docoho doteraz vrazal peniaze, ked pises, ze ste nauceny setrit?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
gabika128
19. nov 2022

@miriam11 pred 30, 40, 50 rokmi neboli mladí nasáčkovaní u rodičov? Tiež si vtedy robili deti a nemali peniaze, žili skromnejšie a museli šetriť, aspoň teda moji rodičia a ľudia v okolí.

ivangeline
19. nov 2022

Kazdy zije inac a ma ine standardy. 🙂 My mame menej a cakam 4te dieta. Hadam nabehnem aj raz do prace a budeme mat aj 2tis..aj viac..zavisi.. ;) Ja nemam problem s vymienanim veci,seconhandami,nemam financne narocne zaluby, nepotrebujem k zivotu vela..

141117mmn
19. nov 2022

@ivangeline ja, ja, ja a deti...? Nepotrebuju k zivotu viac? Mozno nie...presne ako tu jedna baba pisala...ze doteraz si jej matka mysli, ze je "naaj" na svete...

ivangeline
19. nov 2022

@141117mmn ...zavisi. Kazdy jeden je iny a inac to bude vnimat. Moja mama chcela pre mna viac a viac mi to nedalo. Stale mam rada svoj malostandard. :D ;)